Στηρίξτε μας

Μετά τις αντιδράσεις έκανε πίσω ο αντιδήμαρχος Αθηναίων στην απομάκρυνση των σκυλιών από το καταφύγιο «Σωκράτης»

4 Απριλίου 2024 11:00 | Καταγγελίες
Μετά τις αντιδράσεις έκανε πίσω ο αντιδήμαρχος Αθηναίων στην απομάκρυνση των σκυλιών από το καταφύγιο «Σωκράτης»

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Το καταφύγιο του Δήμου Αθηναίων στον Βοτανικό δεν κλείνει μεν, εντούτοις είναι ξεκάθαρη η αρχική πρόθεση του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Αστικής Πανίδας, Γιώργου Αποστολόπουλου, τα σκυλιά που υπάρχουν εκεί να απομακρυνθούν από το κυνοκομείο στο πλαίσιο της ανάπλασης του χώρου και την κατασκευή - προσεχώς - γηπέδου ποδοσφαίρου και χώρου πρασίνου. Το σχετικό email που έστειλε στις 2 Απριλίου ανάφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «παρακαλούμε όπως προβείτε άμεσα στην απομάκρυνση των φιλοξενούμενων ζώων από το καταφύγιο».

Το υπηρεσιακό σημείωμα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που είδε το φως της δημοσιότητας στις 3 Απριλίου και είχε ως θέμα «ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ», ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων - προκάλεσε και πλήθος ύβρεων προς τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα - και κανείς δεν το διέψευσε. Άλλωστε πολλά από τα σκυλιά που είναι στο καταφύγιο στον Βοτανικό είναι κατασχεμένα, αφαιρέθηκαν με εισαγγελική εντολή - και χρήζουν προστασίας - και άλλα είναι αδύνατον να επανενταχθούν. Όλα χρειάζονται σπιτικό κάτι διόλου εύκολο για να βρεθεί άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.zoosos.gr εδώ και καιρό μεταξύ φιλόζωων και του αντιδημάρχου Γιώργου Αποστολόπουλου υπάρχουν διαφωνίες και προστριβές για το θέμα της παραμονής ή μη των σκυλιών εκεί και έφτασαν τα παράπονα έως το γραφείο της Εισαγγελίας Ζώων προκειμένου να βρεθεί λύση έστω συναινετική.

Θυμίζουμε ότι περίπου 133 σκυλιά έχει αυτή τη στιγμή υπό την αιγίδα του ο Δήμος Αθηναίων. Σε ιδιωτική πανσιόν φιλοξενούνται 13, 20 είναι ακόμα στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. και τα υπόλοιπα διαμένουν στο καταφύγιο «Σωκράτης» στον Βοτανικό.

Γ. Αποστολόπουλος: Ορισμένοι παραποιούν αλήθειες – Να ζουν με ευζωία τα ζώα όχι φυλακισμένα

Ο κ. Αποστολόπουλος στον οποίο και απευθυνθήκαμε χθες απάντησε στο www.zoosos.gr κάνοντας λόγο για μονταζιέρες. Συγκεκριμένα επισήμανε τα εξής: «Είναι πραγματικά απίστευτο το πως δουλεύουν "μονταζιέρες" ή "βαφτίσια" από ορισμένους που παραποιούν αλήθειες.

Ένα υπηρεσιακό έγγραφο προς την υπηρεσία Αστικής Πανίδας για το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Αθηναίων βαφτίστηκε "ανακοίνωση" στρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Και η αλήθεια είναι μία: Το Καταφύγιο στο Βοτανικό δεν κλείνει. Αντίθετα ο Δήμος Αθηναίων προσπαθεί να πετύχει παράταση λειτουργίας και να αντιμετωπίσει παν ενδεχόμενο σε περίπτωση που αυτή δεν δοθεί από την Κυβέρνηση, προτρέποντας την υπηρεσία για περισσότερες υιοθεσίες, καμπάνιες και για απελευθερώσεις ζώων που βρίσκονται σε κλωβούς επί μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Τα ζώα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρίσκονται στους δρόμους. Υπάρχουν ωστόσο κατάλληλοι χώροι, υπαίθριοι ή μη για να ζουν με ευζωία και όχι φυλακισμένα. Παραθέτω και τη σχετική κανονική ανακοίνωση του αρμόδιου Εντεταλμένου Συμβούλου:

Βαγγέλη Γιαννόπουλου:

"Ως Εντεταλμένος σύμβουλος για την αστική πανίδα δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση της δημοτικής αρχής για κλείσιμο του Καταφυγίου Σωκράτης. Αντιθέτως, έχουμε προβεί σε μεγάλες παρεμβάσεις για την αναμόρφωση του Καταφυγίου και την καλύτερη διαβίωση όλων των ζώων που βρίσκονται σε αυτό. Η προστασία τους είναι πρωταρχικό μας μέλημα".» καταλήγει η δήλωση του αντιδήμαρχου.

AnakoinosiDimouAthinaionVagelisGiannopoulos3 4 2024Η σύντομη ανακοίνωση του Βαγγέλη Γιαννόπουλου.

Πράγματι χθες το απόγευμα και ενώ τα δημοσιεύματα και οι αντιδράσεις φιλοζωικών φορέων για την πρόθεση του αντιδημάρχου να αδειάσει το καταφύγιο από τα σκυλιά δημοσιεύτηκε στη ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων η σύντομη ανακοίνωση του εντεταλμένου συμβούλου Βαγγέλη Γιαννόπουλου ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες μας πριν από μερικές ημέρες απείλησε με παραίτηση αν οι εντολές - για άδειασμα των κλουβιών - γίνουν πράξη.

Σήμερα ο κ. Αποστολόπουλος με ανάρτηση του στο facebook επισημαίνει τα εξής:

 

«Τα ζώα δεν θέλουνε κλουβιά. Θέλουνε αγάπη και μία αγκαλιά!

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων στο Καταφύγιο του Δήμου Αθηναίων στο Βοτανικό.

Ένα Καταφύγιο που είναι και θα συνεχίσει να είναι ανοιχτό.

Καλούμε κάθε ευαίσθητο άνθρωπο να υιοθετήσει ένα ζωάκι.

 

Καλούμε την Κυβέρνηση να παρατείνει την προθεσμία λειτουργίας των Καταφυγίων και να προστατέψει τη λειτουργία του από κάθε είδους εργασίες. Της θυμίζουμε στίχους από εκείνο το μοναδικό ποιήματα του Ιωάννη Πολέμη μήπως και νοιαστεί περισσότερο…

«Ποτέ δε θα πειράξω τα ζώα τα καημένα, μην τάχα σαν εμένα κι εκείνα δεν πονούν;

Θα τα χαϊδεύω πάντα, προστάτης τους θα γίνω.

Ποτέ δεν θα τ’ αφήνω στους δρόμους να πεινούν».».

«Παρακαλούμε όπως προβείτε άμεσα στην απομάκρυνση των φιλοξενούμενων ζώων από το καταφύγιο»

Στις 2 Απριλίου εστάλη το εξής email στο Τμήμα Αστικής Πανίδας από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο: «Εν όψει λήξης της παράτασης προθεσμίας συμμόρφωσης των λειτουργία καταφυγίων ζώων συντροφιάς με τις προδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας και το ενδεχόμενο άμεσης εκκένωσης του χώρου, εξαιτίας των εργασιών στον Ελαιώνα στα πλαίσια της «διπλής ανάπλασης», παρακαλούμε όπως προβείτε άμεσα στην απομάκρυνση των φιλοξενούμενων ζώων από το καταφύγιο της οδού Αγίου Πολυκάρπου 69 και Χαρτεργατων (Σωκράτης) στον Βοτανικό.

ApostolopoulosGiorgosEmailAntidimarxosAthinaion2 4 2024To επίμαχο email.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο ανωτέρω στόχος με την ιδιαίτερη ευαισθησία που χαρακτηρίζει διαχρονικά το τμήμα αστικής πανίδας, είναι απαραίτητες:

Η επιτάχυνση του προγράμματος υιοθεσιών των φιλοξενούμενων ζώων με κάθε νόμιμο τρόπο

Η εξεύρεση κατάλληλων φίλο ξένων χωρών προκειμένου να γίνουν οι προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία επανατοποθετήσεις

Η ενεργοποίηση κάθε άλλης πιθανής νόμιμης δράσης από την υπηρεσία που αφορά την ευζωία των ζώων που είναι περιορισμένα

Εξίσου απαραίτητη είναι και η αντίστοιχη επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν ζώα που φιλοξενούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα στις εγκαταστάσεις του ΠΕΣΥΔΑΠ

Επισημαίνουμε και πάλι ότι καθώς οι προσπάθειες της νέας δημοτικής αρχής εκτείνονται ώστε τεκμηριωμένα να δοθεί παράταση στην σχετική προθεσμία συμμόρφωσης αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την υπηρεσία η ομαλή απομάκρυνση των φιλοξενούμενων ζώων.

Γιώργος Αποστολόπουλος, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Αστικής Πανίδας».

Οι αντιδράσεις

Η Μάρθα Πουλτίδου, που είναι και πρώην μέλος της Πενταμελούς Επιτροπής του Δήμου Αθηναιών, με ανάρτηση της στο facebook στις 3 Απριλίου επισήμανε τα εξής: «Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων αύριο. Σήμερα ο Δήμος Αθηναίων και κατ'επέκταση αυτό το νούμερο που ψηφίσατε για δήμαρχο, αποφάσισε να πετάξει στον δρόμο τα ζώα του καταφυγίου. Ζώα που προέρχονται από κακοποιήσεις και κατασχέσεις και δεν έχουν ζήσει ποτέ στον δρόμο! Να τον χαίρεστε όσοι τον ψηφίσατε..».

Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία «ΝΕΜΕΣΙΣ» επισημαίνει τα εξής στην ανακοίνωση της: «Διάψευση φημών για τα ζώα του καταφυγίου Σωκράτης.

ΟΧΙ πολιτικά παιγνίδια εις βάρος των ζώων και μάλιστα από φιλοζωους.

Είναι η δεύτερη φορά που πληροφορούμαστε, ότι ο Δήμος Αθήνας θα αφήσει τα ζώα του καταφυγίου, που έχουν δυστυχώς ασυλοποιηθεί, έξω και θα κλείσει το καταφύγιο..

Η πρώτη πριν 1-2 μήνες από τα ίδια άτομα και διαψεύστηκαν.

Η δεύτερη τώρα και οι πληροφορίες της Νεμεσις είναι ,ότι και πάλι δεν αληθεύουν.

Σύμφωνα με αυτές αναμένετα ανακοίνωση για το θέμα και από το Δήμαρχο Αθήνας.

Προς το παρόν δημοσιεύουμε την απάντηση του εντεταλμένου για τα ζώα Βαγγέλη Γιαννοπούλου.

Μακρυά τα ζώα από τα τερτίπια των πολιτικών, πρώην και νυν.

Δε ξέρουμε αν αληθεύουν οι φήμες περί εμπλοκής Εισαγγελέων στο όλο ζήτημα αλλά στους Εισαγγελείς προσφεύγουμε για σοβαρά θέματα και όχι για φήμες, που ίσως να εξυπηρετούν πολιτικά παιχνίδια.

Νέμεσις - Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕ».

 

H Εθελοντική Ομάδα με σκοπό την προώθηση αδέσποτων ζώων καταφυγίου «Empty The Cages» με αφορμή το επίμαχο email επισήμανε τα εξής: «Απόφαση να εκκενωθεί άμεσα το καταφύγιο του δήμου Αθηναίων διέταξε ο κ.Αποστολόπουλος, αντιδήμαρχος περιβάλλοντος, πρασίνου και αστικής πανίδας.
Πρόκειται για μια ανήθικη, παράλογη απόφαση χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης για άμεση απομάκρυνση των άνω των 100 σκύλων που στεγάζονται στο χώρο. Χωρίς καμία αναφορά ή πρόβλεψη για το πού θα πάνε τα ζώα αυτά. Χωρίς να αναλογιστεί κανείς την τύχη και το μέλλον τους, το οποίο προδιαγράφεται ανύπαρκτο από τη στιγμή που θα πατήσουν το πόδι τους στους δρόμους ως παραπεταμένα αδέσποτα, που βιώνουν την εγκατάλειψη ξανά και ξανά. Που ζούσαν σε κακοποιητικά περιβάλλοντα, σώθηκαν με αφαίρεση μέσω εισαγγελικής παρέμβασης και τώρα θα κλιθούν να ανταπεξέλθουν και στον δρόμο. Δεν τους αξίζει τίποτε από αυτά.
Αυτή την απόφαση μάθαμε πρόσφατα και αφορά τα ζώα και τον χώρο για τον οποίο παλεύουμε έμπρακτα για χρόνια.
Απόφαση για έναν χώρο στον οποίο έχουμε αφιερώσει αμέτρητο χρόνο και προσπάθεια και έχουμε φτάσει στα όρια μας συναισθηματικά και σωματικά, μόνο για τα ζώα αυτά. Ένας χώρος με τα στραβά και τις ελλείψεις του, εμείς όμως εκεί. Μαζί με όλους εσάς που έχετε επισκεφτεί το χώρο και έχετε δώσει χαρά σε αυτά τα αδέσποτα.
Να φτιάχνουμε μαζί το καθετί, για να ζουν εκείνα με την αξιοπρέπεια και αγάπη που τους αξίζει, μέχρι να υιοθετηθούν.
Δεν υπάρχει τίποτε λογικό, ηθικό, συμβατό με τη ζωή των ζώων σε αυτήν την απόφαση.
Δηλώνουμε ρητά πως στεκόμαστε ενάντια σε αυτή την παράλογη, ψυχρή και ανήθικη απόφαση, σε κάθε «απομάκρυνση» ή «επανατοποθέτηση» των ζώων αυτών, με κάθε μας δύναμη και με όλη μας την ψυχή.
Δεν θα αφήσουμε τα ζώα που τόσο πονάμε και παλεύουμε για αυτά να πεθάνουν μαρτυρικά στους δρόμους, να χτυπηθούν από αυτοκίνητα, να δηλητηριαστούν, να κλειστούν σαν αποσκευές 30-30 μαζί σε ένα δωμάτιο «φιλοξενίας», να ξεχαστούν μέχρι τα γεράματα σε κανένα ΔΙΚΕΠΑΖ και κανένα χωράφι εκτός Αττικής.
Χρειαζόμαστε την στήριξη σας περισσότερο από ποτέ. Χρειάζεται να εναντιωθούμε όλοι απέναντι σε αυτό που θέλουν να συμβεί. Ζητούμε την απαραίτητη μέριμνα για τα ζώα αυτά. Δεν θα αφήσουμε αυτή την απόφαση να περάσει. Δεν θα μαζεύουμε νεκρά τα ζωα μας από τους δρόμους. Δεν θα τα ψάχνουμε σε οικόπεδα σε όλο το λεκανοπέδιο. Αρνούμαστε!».


Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Σήμερα ο Δήμος Αθηναίων μετά το πλήθος των αντιδράσεων με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων επισήμανε τα εξής: «Τα αδέσποτα ζώα χρειάζονται τη φροντίδα μας, όχι μόνο σήμερα που είναι Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων αλλά καθημερινά. Για εμάς η προστασία τους αποτελεί προτεραιότητα.
Γι’ αυτό, ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει και ενισχύει τις δομές του Δήμου για τα αδέσποτα ζώα. Εφαρμόζουμε νέο επιχειρησιακό σχέδιο ενώ παράλληλα σχεδιάζουμε νέα προγραμματική σύμβαση με αυξημένο προϋπολογισμό αποκλειστικά για την αναβάθμιση των καταφυγίων.
Γίνε αρωγός στην προσπάθειά μας. Μπες στο animalcityofathens.gr του τμήματος Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, βρες τον επόμενο τετράποδο φίλο σου, κατάγγειλε περιστατικά κακοποίησης, ανάφερε αδέσποτα που βρήκες στον δρόμο. Ενημερώσου, ευαισθητοποιήσου, βοήθησε, σε έχουν ανάγκη!».

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.