Στηρίξτε μας

Με πολυετή καθυστέρηση το ΥΠ.Α.Α.Τ. υπέγραψε τη νομοθεσία για τη βελτίωση της ζωής των γουρουνιών στα εκτροφεία

23 Δεκεμβρίου 2020 14:45 | Επικαιρότητα
Με πολυετή καθυστέρηση το ΥΠ.Α.Α.Τ. υπέγραψε τη νομοθεσία για τη βελτίωση της ζωής των γουρουνιών στα εκτροφεία

Με πολυετή καθυστέρηση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) εναρμονίζεται με τον ευρωπαϊκό κανονισμό με στόχο την καλύτερη διαβίωση των γουρουνιών, που εκτρέφονται για να σφαχτούν, ώστε να μην γίνεται ο ακρωτηριασμός της ουράς τους από τους κτηνοτρόφους, καθώς αυτό συμβαίνει σε όλες τις μονάδες εκτροφής χοίρων στην Ελλάδα και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί στα νεαρά ζώα αναισθησία.

Ένα από τα πολλά μαρτύρια που υφίστανται τα ζώα τα οποία εκτρέφονται για γίνουν τροφή

Το ΥΠ.Α.Α.Τ. αναφέρεται στην κακοποίηση που υφίστανται αυτά τα γουρούνια, τα οποία εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσης, δηλαδή μέσα σε εξαιρετικά μικρά τσιμεντένια ή σιδερένια και βρώμικα κλουβιά ζουν μέχρι τη σφαγή τους. Οι κτηνοτρόφοι ουσιαστικά καθηλώνουν κυριολεκτικά τις χοιρομητέρες ώστε να μην μπορούν να κινηθούν και πολύ γρήγορα να παχαίνουν, και τελικά τα ζώα αυτά - εξαιτίας του εγκλεισμού και της ανεπτυγμένης ευφυΐας τους - από το στρες επιτίθενται στον εαυτό τους και δαγκώνουν την ουρά τους.

Δυστυχώς το υπουργείο τονίζει ότι τα μέτρα αυτά θα ισχύουν μόνο για τους κτηνοτρόφους που έχουν στις εγκαταστάσεις από 10 χοιρομητέρες και πάνω, ενώ όσοι έχουν λιγότερες θα μπορούν να μην προσαρμοστούν με την ευρωπαϊκή οδηγία και να συνεχίζουν την κακοποίηση των γουρουνιών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης προσεγγίζοντας με αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας το ζήτημα της προστασίας και της ευζωίας των ζώων υπέγραψε την απόφαση με την οποία θεσπίζονται κανόνες για την προστασία των χοίρων σύμφωνα με τη σύσταση 2016/336/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση καθορίζονται τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να μειωθεί η ανάγκη συστηματικής κοπής της ουράς των χοίρων και να εξασφαλιστεί, σταδιακά, έως τις 31/12/2022 η εκτροφή χοίρων με ακέραιη ουρά σε όλες τις σταβλικές εγκαταστάσεις χοίρων της πατρίδας μας που διαθέτουν πάνω από 10 χοιρομητέρες.

Παράλληλα, ορίζονται δείκτες καλής διαβίωσης για την αξιολόγηση των κινδύνων δαγκώματος της ουράς των ζώων.

Το δάγκωμα της ουράς που παρατηρείται μεταξύ των χοίρων είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβληµα το οποίο οφείλεται κυρίως στην έλλειψη καθαρού και επαρκούς χώρου στάβλισης, καλών συνθηκών διαβίωσης, καλής διατροφής, υλικών απασχόλησης καθώς και στην κακή κατάσταση της υγείας των ζώων που επιφέρει καταπόνηση και τους προκαλεί εκνευρισμό.

Η βελτιστοποίηση των παραπάνω παραγόντων – κλειδιών μειώνει το δάγκωμα της ουράς και απομακρύνει την ανάγκη για μερική κοπή της ουράς των χοίρων.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Βορίδης δίνει ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα προστασίας και ευζωίας των ζώων και αποδεικνύει συνεχώς το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τη διαρκή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την προστασία των δικαιωμάτων τους, καθώς αυτή είναι η τέταρτη κατά σειρά απόφαση που λαμβάνει υπέρ των παραγωγικών ζώων και των ζώων συντροφιάς.».

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.