Στηρίξτε μας

Με φόλες δολοφόνησε σκυλιά και πουλιά στο Τημένιο Αργολίδας

2 Ιουνίου 2021 21:13 | Καταγγελίες
Με φόλες δολοφόνησε σκυλιά και πουλιά στο Τημένιο Αργολίδας

Κάτοικοι της περιοχής της εκκλησίας της Αγίας Άννας στο Τημένιο Αργολίδας εντόπισαν τέσσερα από τα αδέσποτα σκυλιά της περιοχής, νεκρά, δολοφονημένα από φόλες την 1η Ιουνίου. Εκτός από τα σκυλιά νεκρά βρέθηκαν και πουλιά. Οι φωτογραφίες αποδεικνύουν το μέγεθος του εγκλήματος.

 

Ποιοι βάζουν τις φόλες;

Όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει στο www.zoosos.gr αναφορικά με το προφίλ των δραστών τις φόλες στους οικισμούς, σε πόλεις και χωριά τις βάζουν «νοικοκυραίοι», που δεν ανέχονται την παρουσία αδέσποτων ακόμα και οικόσιτων γατιών και σκυλιών στους δρόμους, στις αυλές τους και οπουδήποτε αλλού.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι κτηνοτρόφοι που βάζουν φόλες για να εξοντώσουν σκυλιά, αλεπούδες, κουνάβια, ώστε να μην έχουν απώλειες από τα κοπάδια τους και η τρίτη κατηγορία είναι οι κυνηγοί οι οποίοι συστηματικά δηλητηριάζουν άγρια ζώα (συνήθως αλεπούδες, λύκους κ.ά.), τα οποία τρέφονται με τα θηράματα τους (π.χ. λαγούς). Τέταρτη κατηγορία είναι οι γεωργοί, μελισσοκόμοι κ.ά. που συνήθως δηλητηριάζουν με καλαμπόκι - φόλα και άλλα είδη δολωμάτων από αγριογούρουνα έως αρκούδες, ώστε να εμποδίσουν τα άγρια φυτοφάγα ζώα να τραφούν με ό,τι καλλιεργούν στα χωράφια τους.

Πώς κάνω καταγγελία για φόλα και δηλητηριασμένα ζώα

Οδηγίες για το πως να κάνετε καταγγελία αν εντοπίσετε φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα (αδέσποτα, ζώα συντροφιάς, άγρια κ.ά.) μας δίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καθώς η εξόντωση έμβιων όντων παντού στη χώρας μας είναι καθημερινό εγκληματικό φαινόμενο.

Η διαδικασία δεν απαιτεί να πληρώσετε κανενός είδους παράβολο!

OdigiesFylladioOrnithologikiFoles

 Διαδικασία υποβολής μήνυσης αν δηλητηριαστεί ο σκύλος σας (ή η γάτα σας ή αδέσποτο ζώο)

1.Πριν μεταφέρετε τον σκύλο - και αν έχετε αυτή τη δυνατότητα - θα ήταν σκόπιμο να τραβήξετε φωτογραφίες του τόπου όπου έλαβε χώρα η δηλητηρίαση (της στάσης του ζώου, της θέσης όπου βρέθηκε, των πιθανών αποδεικτικών στοιχείων – τεκμηρίων, της τροφής ή των υγρών που κατανάλωσε, των τυχόν αντικειμένων που βρέθηκαν στον χώρο π.χ. γάντια, συσκευασίες κ.τ.λ.) και να σημειώσετε την τοποθεσία όπου έλαβε χώρα το συμβάν (αν έχετε GPS, μπορείτε να πάρετε σχετικό στίγμα).

2.Στη συνέχεια, προχωρήστε σε καταγγελία του περιστατικού στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να μεταφέρετε το νεκρό ζώο στο Αστυνομικό Τμήμα και ταυτόχρονα να προσκομίσετε το βιβλιάριο υγείας του, στο οποίο φαίνονται οι εμβολιασμοί, καθώς και ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης του (τσιπάκι).

3.Δώστε κατάθεση στην Αστυνομία για το περιστατικό, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της μήνυσης. Η δηλητηρίαση σκύλου αποτελεί ποινικό αδίκημα και η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην άσκηση αυτεπάγγελτης ποινικής δίωξης, ακόμα κι αν ο δράστης είναι άγνωστος[1].

4.Η Αστυνομία, αν υπάρχει η δυνατότητα, θα μεταφέρει η ίδια το ζώο ειδάλλως θα σας δώσει παραπεμπτικό ώστε να μεταφέρετε εσείς το ζώο στο Αγροτικό κτηνιατρείο το οποίο θα αναλάβει τη διενέργεια της τοξικολογικής εξέτασης με σκοπό την επιβεβαίωση της δηλητηρίασης και την εξακρίβωση του τύπου του δηλητηρίου[2].

5.Εάν έχετε εντοπίσει την ύπαρξη δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες), θα πρέπει να καλέσετε την Αστυνομία επί τόπου στο σημείο όπου αυτά βρίσκονται και οι Αστυνομικοί να προχωρήσουν στην περισυλλογή τους, καθώς και τυχόν άλλων επιπρόσθετων αποδεικτικών στοιχείων (όπως σακούλες, πλαστικά γάντια κ.τ.λ.). Αν έχετε τη δυνατότητα, μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ακουμπάτε ή να μυρίζετε τα δολώματα!

6.Σε περίπτωση που ο σκύλος επιβιώσει, θα πρέπει να μεταφέρετε άμεσα το ζώο σε ένα κτηνιατρείο, ώστε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να επιβεβαιωθεί η δηλητηρίαση του. Με τη βεβαίωση που θα ζητήσετε και θα πάρετε από τον κτηνίατρο θα είστε σε θέση να υποβάλετε μήνυση στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα.

Διαδικασία υποβολής μήνυσης αν εντοπίσετε δηλητηριασμένο άγριο ζώο

1.Αρχικά, αν έχετε τη δυνατότητα θα ήταν σκόπιμο να τραβήξετε φωτογραφίες του τόπου όπου έλαβε χώρα η δηλητηρίαση του ίδιου του δηλητηριασμένου ζώου, των δολωμάτων - αν υπάρχουν - και των θέσεων όπου αυτά βρέθηκαν, καθώς και όλων των αποδεικτικών στοιχείων (όπως πλαστικά γάντια, σακούλες κ.τ.λ.) και να σημειώσετε την ακριβή θέση όπου έλαβε χώρα το συμβάν (αν έχετε GPS, μπορείτε να πάρετε σχετικό στίγμα). Σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ ακουμπάτε και ΔΕΝ μυρίζετε τα πτώματα ή τα δολώματα.

2.Στη συνέχεια ειδοποιήσετε το αρμόδιο Δασαρχείο (ιδανικά το αρμόδιο Γραφείο Θήρας) της περιοχής και υποβάλετε επίσημη καταγγελία.

3.Σε περίπτωση που το Δασαρχείο, για πρακτικούς λόγους, δεν μπορεί να ανταποκριθεί, κάντε καταγγελία στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα, όπου οι αστυνομικοί ως γενικοί προανακριτικοί υπάλληλοι είναι αρμόδιοι να διενεργήσουν τα δέοντα. Η δηλητηρίαση της άγριας ζωής αποτελεί ποινικό αδίκημα και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να προβαίνουν την άσκηση αυτεπάγγελτης ποινικής δίωξης, ακόμα και στην περίπτωση που ο δράστης είναι άγνωστος[3].

4.Αν έχετε τη δυνατότητα, παραμείνετε στο σημείο όπου έλαβε χώρα το συμβάν μέχρι να φτάσει κάποιος από τις αρχές που καλέσατε και ως τότε αποκλείστε κατά το δυνατόν την περιοχή, ώστε να αποφευχθεί η δηλητηρίαση και άλλων ζώων.

Η υποβολή μήνυσης δεν έχει χρηματικό κόστος!

Η δηλητηρίαση ζώων (είτε ήμερων είτε άγριων) αποτελεί αυτεπάγγελτα διωκόμενο ποινικό αδίκημα, που σημαίνει ότι για την υποβολή μήνυσης (έστω κατ’ αγνώστου) δεν χρειάζεται η καταβολή χρηματικού παραβόλου.

Σε περιπτώσεις μαζικής δηλητηρίασης σκύλων, τονίζεται η ανάγκη της ταφής όλων των πτωμάτων, τόσο αυτών που θα μεταφερθούν στην Αστυνομία, όσο και αυτών που βρίσκονται στην ύπαιθρο, με σκοπό την ανατροπή επιπρόσθετων περιστατικών δηλητηρίασης και θυμάτων[4].

____________________________

[1] Βλ. Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ 15/τ.Α/02.02.2012) «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Βλ. ειδικά άρθρο 16.

[2] Βάσει της παρ.2 της Εγκυκλίου υπ’ αριθ.71377/13/989391/02.07.2013 του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

[3] Βλ. Δασικό Κώδικα άρθρο 252 παρ.5 & άρθρο 287 παρ.17, ΠΔ 67/1981 άρθρο 9, Κοινή Υπουργική Απόφαση Η.Π. 37338/1807/Ε.103/01.09.10 άρθρο 8 παρ.1 και άρθρο 11.

[4] Βλ. Εγκύκλιο 2967/33905/13.3.2014 (ΑΔΑ:ΒΙΚΜΒ-ΕΥ2) για δηλητηριασμένα δολώματα με γεωργικά φάρμακα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Διαβάστε επίσης:

Τημένιο Αργολίδας: Πέταξε σκελετωμένη σκυλίτσα με τα εννιά κουτάβια της

Αργολίδα: Έκλεισε ηλικιωμένο σκύλο σε σακούλα και τον πέταξε σε κάδο σκουπιδιών στο Άργος

Με φόλες δηλητηρίασε σκυλιά στο Τημένιο Αργολίδας

Nαύπλιο Αργολίδας: Έκκληση για φροντίδα νεογέννητων κουταβιών που βρέθηκαν σε σακούλα (βίντεο)

Ναύπλιο Αργολίδας: Άλογο που έσερνε άμαξα κατέρρευσε και η Αστυνομία απαγόρευε στους περαστικούς να φωτογραφίσουν την κατάσταση του ζώου

Δάρδιζα (Αχλαδίτσα) Αργολίδας: Βρήκαν πεταμένα στα σκουπίδια 6 νεογέννητα κουτάβια (βίντεο)

Σε άθλιες συνθήκες μέσα σε όγκους σκουπιδιών ζούσε ηλικιωμένος άνδρας και πολλά σκυλιά στο Άργος Αργολίδας

Ο εκπαιδευμένος σκύλος εντόπισε δεκάδες φόλες σε περιοχές του Δήμου Ερμιονίδας στην Αργολίδα

Πολλά σκυλιά δολοφονημένα με φόλες στο Ναύπλιο Αργολίδας

Σκυλιά δολοφονημένα με φόλες στο Ναύπλιο και άλλες περιοχές της Αργολίδας (βίντεο)

Ζώα νεκρά από φόλες στην Ερμιόνη Αργολίδας

Άργος Αργολίδας: Γάτες κλεισμένες σε σακούλες πεταμένες σε κάδο – Η μία ζωντανή!

Αργολίδα: Σκυλιά και γάτες νεκρά από φόλες στο Άργος

Έσωσαν σκύλο που βρέθηκε εγκλωβισμένος στο κανάλι του Ανάβαλου στη Δαλαμανάρα Αργολίδας

Αργολίδα: Δεκάδες αδέσποτα σκυλιά και γάτες δηλητηριάστηκαν από φόλες στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου

Αδάμι Αργολίδας: Γάτες νεκρές από φόλες

Δήμαρχος Ναυπλιέων: Οι φόλες είναι ενέργεια δολοφονική και καλώ όποιον έχει πληροφορίες να τις καταθέσει στην Αστυνομία

Δύο νεκρά σκυλιά από φόλες στο Ναύπλιο Αργολίδας

Τρία σκυλιά νεκρά από φόλες στην Κοιλάδα Αργολίδας

Αργολίδα: Έσωσε τον άρρωστο σκύλο που περιφερόταν σκελετωμένος στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου (βίντεο)

Επίδαυρος: Βρήκε το κουτάβι χτυπημένο στο κεφάλι με βγαλμένο το μάτι

Πυροβόλησε δύο φορές με αεροβόλο και σκότωσε σκύλο στο Κεφαλάρι Αργολίδας

Απεγκλώβισαν τυφλό σκύλο που βρέθηκε σε πηγάδι στο Κρανίδι Αργολίδας

Έκκληση για 5 νεογέννητα κουτάβια που έμειναν μόνα καθώς η μάνα τους πέθανε από φόλα στο Άργος Αργολίδας

Βρήκε ζωντανό κουτάβι πεταμένο σε κάδο σκουπιδιών στο Άργος Αργολίδας

Έκκληση για τη σωτηρία τριών κουταβιών που κάποιος πέταξε παρά την παγωνιά στη Νέα Κίο Αργολίδας

Αργολίδα: Βρήκε τα  4 αδέσποτα σκυλιά που φρόντιζε νεκρά από φόλα στον Άγιο Αδριανό

Έκκληση για τη φροντίδα του τυφλού σκύλου που βρέθηκε να κινδυνεύει με πνιγμό στη Νέα Κίο (βίντεο)

Αργολίδα: Φόλα με σκυλοτροφή, γυαλιά και μέλι σε πλατεία στο Άργος

Αργολίδα: Ποινή - «χάδι» για τον άνδρα που πέταξε τον σκύλο του από το μπαλκόνι στο Άργος το 2015 (βίντεο)

Αρκαδικό Αργολίδας: Δεκάδες κακοποιημένα σκυλιά - γάτες ζούσαν ανάμεσα σε πτώματα ζώων & όγκους σκουπιδιών σε σπίτι ηλικιωμένων

Βρήκε τον σκύλο της πυροβολημένο στο κεφάλι στο Δρέπανο Αργολίδας

Αργολίδα: Καταδικάστηκε με αναστολή άνδρας που σκότωσε σκύλο γειτόνισσας του στη Χαλέπα Άργους

Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε άνδρα που εγκατέλειψε 6 κουτάβια σε καφάσι έξω από σπίτι φιλόζωου στην Αγία Τριάδα Αργολίδας (βίντεο)

Χρειάζεται σπιτικό το κουτάβι που πυροβολήθηκε εξ επαφής στο Παναρίτι Αργολίδας και έχασε το ένα πόδι του (βίντεο)

Πογκρόμ με φόλες εναντίον των αδέσποτων ζώων και στο Ανύφι Αργολίδας

Παναρίτι Αργολίδας: Βρήκε κουτάβι αιμόφυρτο με διαλυμένο πόδι από πυροβολισμό εξ επαφής

Αργολίδα: Παράτησαν κουτάβια στην Ερμιονίδα χωρίς φαγητό και νερό

Πυροσβέστες έσωσαν την αλεπού που βρέθηκε σε δεξαμενή σε βάθος 12 μέτρων στην Ερμιονίδα Αργολίδας

Έβγαλαν λουρί & ορειβατικό κλιπ μέσα από τον λαιμό σκύλου που περιφερόταν στην Ερμιόνη

Δάρδιζα Ερμιονίδας: Πυροβόλησε δύο σκυλιά σκότωσε το ένα

Ανύφι Αργολίδας: Απείλησε να δηλητηριάσει το υγιές αδέσποτο σκυλί επειδή νόμιζε ότι έχει λύσσα!

Αργολίδα: Έσωσαν το σκυλί που βρέθηκε σε πηγάδι βάθους 10 μέτρων στο Αργολικό Ναυπλίου

Λυρκεία Αργολίδας: Βρήκε 7 κουτάβια ζωντανά κλεισμένα σε τσουβάλι να θηλάζουν τη νεκρή μάνα τους

Βρήκε 10 κουτάβια παρατημένα σε τελάρο στο Τολό Αργολίδας

Ναύπλιο: Καταδικάστηκε με αναστολή ο άνδρας που εγκατέλειψε σκύλο & 4 κουταβάκια στην Καραθώνα Αργολίδας

Έκκληση για τη σωτηρία του σκελετωμένου σκύλου που βρέθηκε ετοιμόγεννος δεμένος σε δέντρο χωρίς τροφή-νερό στον Πλανατίνη Αργολίδας

Τύρινθα Αργολίδας: Βρήκαν τον σκύλο μέσα σε στέρνα γεμάτη νερό με το σχοινί γύρω απ’ τον λαιμό του

Τα σκυλιά κινδυνεύουν στα χέρια των κατοίκων του της Νέας Τίρυνθας (Κοφίνι) Αργολίδας

Άλλο ένα βαρελόσκυλο στο Κοφίνι Αργολίδας (βίντεο)

Κοφίνι Αργολίδας: Ζητείται φιλοξενία 30 ημερών για να ολοκληρώσει ο σκύλος τη θεραπεία του

Ένας μόνο νοιάστηκε για το αποστεωμένο και ακρωτηριασμένο σκυλί που αργοπέθαινε στην Άρια Ναυπλίου…

Ναύπλιο: Τρεις άνθρωποι του πρότειναν να σκοτώσει τα κουτάβια που μάζευε από τον δρόμο για να τα σώσει

Βρήκαν την φώκια πυροβολημένη στο κεφάλι στο Βιβάρι Ναυπλίου (βίντεο)

Ναύπλιο: Έδεσε τον σκύλο στο βουνό για να πεθάνει από ασιτία!

Βρήκαν τον σκύλο με πέτρα στο λαιμό πνιγμένο στο λιμάνι του Ναυπλίου

Ναύπλιο: Άλλη μια θαλάσσια χελώνα νεκρή

Ναύπλιο: Έπνιξε 3 κουτάβια πετώντας τα στη θάλασσα

Απαγχόνισε την γάτα κρεμώντας την σε δέντρο στον οικισμό του Πόρτο Ύδρα Αργολίδας

Βρήκε τον σκύλο απαγχονισμένο να κρέμεται σε δέντρο στο Πόρτο Χέλι στην «ελληνική Ριβιέρα» της Αργολίδας

Κρανίδι: Πυροβόλησε το γατάκι 3 φορές με αεροβόλο και το άφησε παράλυτο

Δεκάδες τσιμπούρια στα αυτιά του κουταβιού που εντοπίστηκε στο Κρανίδι

Κρανίδι: Πυροβόλησε το γατάκι 3 φορές με αεροβόλο και το άφησε παράλυτο

Κρανίδι: Εξόντωσαν τις δύο στειρωμένες σκυλίτσες

Βρήκε τον σκύλο άρρωστο και σκελετωμένο σε ορεινή περιοχή στο Κιβέρι Άργους

Διαμαρτύρονται οι Γάλλοι τουρίστες για τις φόλες σε Ναύπλιο και Ηλεία

Άργος: Πέταξε τον σκύλο του από το μπαλκόνι αφού τον πλάκωσε στο ξύλο

Άργος: Βρήκαν τον ανάπηρο σκύλο πεταμένο σε κάδο με το κεφάλι του κλεισμένο σε τσουβάλι

Κιβέρι Αργολίδας: Βρήκαν το γατάκι κλεισμένο στο τσουβάλι με σπασμένο το πόδι

Άργος: Της σκότωσε τον σκύλο σουβλίζοντας τον μ’ ένα σίδερο

Άργος: Πέταξαν μέσα στα λάδια του αυτοκινήτου τα νεογέννητα κουτάβια

Δύο σκυλιά νεκρά σε πηγάδι στη Νέα Κίο Αργολίδας

Πυροβόλησε επανειλημμένα κουταβάκι στο Άργος

Βρήκαν τον σκύλο με κομμένα αυτιά στην Πυργέλα Άργους

Τροιζήνα Αργολίδας: Βρήκε τον σκύλο σοβαρά τραυματισμένο καθώς κάποιος τον έσυρε στην άσφαλτο

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.