Στηρίξτε μας

Λέσβος: Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου αδιαφόρησαν για το άρρωστο μουλάρι παρά την έκκληση

26 Οκτωβρίου 2023 22:51 | Καταγγελίες
Λέσβος: Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου αδιαφόρησαν για το άρρωστο μουλάρι παρά την έκκληση

Την αδιαφορία και τα ψεύδη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Λέσβου για τα ανεπιτήρητα  ιπποειδή επισημαίνει ο Σύλλογος Μέριμνας «Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης» με αφορμή ακόμα ένα άρρωστο μουλάρι, που εντοπίστηκε στις 24 Οκτωβρίου από περαστικούς να κείτεται στο έδαφος στους Αγίους Αναργύρους περιοχή Ασωμάτου.

LesvosMoulari24 10 2023 2

LesvosMoulari24 10 2023 1

Το ζώο όπως βλέπετε είναι υποσιτισμένο και στο πίσω μέρος του σώματος του έχει να έχει όγκους. Η αρμόδια Περιφέρεια αρνήθηκε κάθε εμπλοκή για τη διάσωση του ζώου δηλώντας ψευδώς αναρμόδια αν και ο φιλοζωικός σύλλογος έχει καταθέσει σχετική καταγγελία στην Εισαγγελία Μυτιλήνης ώστε να την αναγκάσει να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία και να αναλάβει τις υποχρεώσεις της αφού είναι εκατοντάδες τα ανεπιτήρητα ιπποειδή, που υποφέρουν, στο νησί.

 

«Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης»  κατέγραψε όλες τις απαντήσεις των αρμοδίων που αποδεικνύουν βασικά την αδιαφορία τους για το άρρωστο μουλάρι που τελικά εξέτασε ιδιώτης κτηνίατρος.

«ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (26/10/2023, ώρα 17:30): Το ζώο το είδε πριν λίγο ιδιώτης κτηνίατρος. Δεν είναι άλογο, όπως αναφέρθηκε αρχικά αλλά μουλάρι. Προφανώς είναι ατσιπάριστο- οπότε το δίποδο που το είχε μπόρεσε να το πετάξει στο δρόμο και να μην έχει καμιά επίπτωση (αφού "προφανώς" κανείς δεν ξέρει και κανείς δεν είδε τίποτα). Τα εξογκώματα στο πίσω μέρος του σώματός τους φαίνεται να είναι όγκοι, οι οποίοι αιμορραγούν. ΔΕΝ είναι δυνατόν να παραμένει στους δρόμους και χρειάζεται ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ από άτομο ΕΜΠΕΙΡΟ που θα μπορεί να του παράσχει την κτηνιατρική φροντίδα που χρειάζεται. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κτηνίατρος θεωρεί ότι η ευθανασία του είναι υποχρεωτική.

Αν μπορείτε να φροντίσετε αυτό το άτυχο πλάσμα, επικοινωνήστε με την ΚΙΒΩΤΟ Μυτιλήνης.

************************************************

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (26/10/2023, ώρα 11:00) Μετά από επικοινωνία μας με το ΑΤ Αγιάσσου ενημερωθήκαμε ότι επικοινώνησαν με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η οποία δηλώνει "αναρμόδια" για τον έλεγχο και περισυλλογή του ιπποειδούς. Αναγκαστικά έχουμε επικοινωνήσει με ιδιώτη κτηνίατρο ώστε να ελέγξει το ζώο. Θα σας ενημερώσουμε με επόμενη ανακοίνωση.

Για ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ υπενθυμίζουμε τι ΑΠΑΙΤΕΙ η Ελληνική νομοθεσία που προφανώς αδυνατούν να κατανοήσουν στην Περιφέρεια Β Αιγαίου

"Διαχείριση ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών

1.Σε εφαρμογή της περ. ε' της παρ. 1 του άρθρου 269 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/429, σε κάθε Περιφέρεια συγκροτείται και ορίζεται, με απόφαση του Περιφερειάρχη, τριμελής επιτροπή παρακολούθησης της διαχείρισης ανεπιτήρητων ιπποειδών, με υποχρεωτική συμμετοχή ενός τουλάχιστον κτηνιάτρου. [..]

2.Οι Περιφέρειες της χώρας, με τη συνδρομή των οικείων Δήμων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων ιπποειδών. [...]

3.Για τον παραπάνω σκοπό, οι Περιφέρειες ιδρύουν και λειτουργούν, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, μία ή περισσότερες εγκαταστάσεις, επιτρεπομένης της συνεργασίας με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο ή από ιδιώτες χώρους. [...]

4.Με απόφαση του Περιφερειάρχη συγκροτούνται συνεργεία ή ανατίθεται σε συνεργεία η περισυλλογή των ανεπιτήρητων ιπποειδών. Τα εν λόγω συνεργεία αποτελούνται από άτομα έμπειρα στο χειρισμό ιπποειδών και σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι κανόνες για την προστασία των ζώων. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο υπεύθυνος του κάθε συνεργείου και δύναται να καθορίζονται, κατόπιν διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς, και λοιποί όροι της περισυλλογής (όπως συνδρομή του σώματος της αστυνομίας, του πυροσβεστικού σώματος, της οικείας δασικής υπηρεσίας).

*******************

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (25/10/2023, ώρα 18:00) Μετά από επικοινωνία μας με το Α.Τ. Αγιασου ενημερωθήκαμε ότι το μεσημέρι πήγε στην περιοχή περιπολικό. Το άλογο φαίνεται υγιές αλλά έχει έναν όγκο στο πίσω μέρος του σώματός του. Εχει τοποθετηθεί προσωρινά σε ένα κτήμα και αύριο, σε συνεννόηση με την Αστυνομία, θα μεταβεί στο σημείο κτηνίατρος για να ελέγξει την κατάστασή του και αν είναι τσιπαρισμένο.

*******************************

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (25/10/2023, ωρα 09:30): Βρέθηκε φιλοξενία ΚΑΙ μεταφορά για το αλογάκι. Αυτή τη στιγμή μεταβαίνουν στο σημείο που αρχικά εντοπίστηκε άτομα για να ελέγξουν την κατάστασή του και να οργανώσουν τη μεταφορά του

************************************************

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (24/10/2023, ώρα 13:58):

Μόλις επικοινωνήσαμε με τη Δνση Κτηνιατρικής Λέσβου (τηλ 2251042236). Οι υπάλληλοι με τους οποίους μιλήσαμε (ο Δντης δυστυχώς είναι σε άδεια) μας είπαν ότι τα ιπποειδή είναι αρμοδιότητα των δήμων! Μόλις τους ενημερώσαμε ότι αυτό δεν ισχύει (δες στα σχόλια), μας είπαν ότι αυτοί είναι αρμόδιοι για τα ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ιπποειδή. Όταν τους είπαμε πώς ούτε αυτό ισχύει (Ο νόμος μιλάει για ΑΝΕΠΙΤΗΡΗΤΑ ιπποειδή, δεσποζόμενα ΚΑΙ αδέσποτα), μας είπαν ότι δεν μπορούν να το περιθάλψουν. Όταν τους είπαμε ότι την περίθαλψη θα την αναλάβουμε εμείς αλλά αυτοί πρέπει να το περισυλλέξουν, μας είπαν ότι δεν υπάρχει ούτε συνεργείο ούτε χώρος φιλοξενίας.

Ο σχετικός νόμος είναι η Υπουργική Απόφαση 726/107637/2022 - ΦΕΚ 2028/B/21-4-2022, Άρθρο 15 (το πλήρες κείμενο στα σχόλια).

Επί 1.5 ΧΡΟΝΟ η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεχίζει και παρανομεί! Εδώ και ΔΥΟ μήνες η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Μυτιλήνης! ΠΟΣΑ ΑΛΟΓΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ για να συγκινηθούν οι αρμόδιοι και να εφαρμοστούν οι νόμοι σε αυτό το νησί!;!;!

*********************

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ (24/10/2023) ΞΑΝΑ τα ίδια! Το άλογο βρέθηκε στην κατάσταση που βλέπετε στους Αγίους Αναργύρους περιοχή Ασωμάτου Λέσβου, από περαστικούς. Έχει ενημερωθεί η Αστυνομία και η Δνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (που είναι αρμόδια για να ελέγξει αν το άλογο είναι τσιπαρισμένο, να του πρσφέρει κτηνιατρική φροντίδα και να το περισυλλέξει). Ψαχνουμε ΑΜΕΣΑ προσωρινή φιλοξενία για το άτυχο ζώο μέχρι να το παραλάβουν οι αρμόδιες αρχές! Αν μπορείτε να βοηθήσετε επικοινωνήστε με την ΚΙΒΩΤΟ Μυτιλήνης».

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.