Στηρίξτε μας

Κομματική συναίνεση για τη διάλυση του περιβάλλοντος

6 Σεπτεμβρίου 2011 14:51 | Επικαιρότητα
Κομματική συναίνεση για τη διάλυση του περιβάλλοντος

Με ανακοίνωση της η περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ» αναφέρει ότι: «Μόνο θλίψη προκαλεί η ευρεία συναίνεση στη Βουλή του κυβερνώντος κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑ.Ο.Σ. για την υπερψήφιση του νόμου που νομιμοποιεί τα αυθαίρετα και διαλύει την περιβαλλοντική αδειοδότηση».

Και συνεχίζει τονίζοντας ότι «ενώ πολλά έχουν γραφτεί για το πρώτο σκέλος – δικαίως, μιας και η αυθαίρετη δόμηση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές και κοινωνικές αδικίες στη χώρα μας, ενώ η «τακτοποίηση» με τους όρους, που έγινε, αποτελεί το ρουσφέτι του αιώνα – πολύ λίγα ακούστηκαν για το θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Με την ενθουσιώδη συναίνεση λοιπόν της Ν.Δ. και του ΛΑ.Ο.Σ., η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ακύρωσε όλους τους προηγούμενους νόμους, που η ίδια είχε υιοθετήσει, και αποδιάρθρωσε το νομικό πλαίσιο για την εκτίμηση και άμβλυνση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των διαφόρων έργων και δραστηριοτήτων.

Ο νέος νόμος δεν προσπαθεί να λύσει κανένα πρόβλημα της διαδικασίας αδειοδότησης, με πρώτο και βασικότερο την αναξιοπιστία των μελετών εξαιτίας της σχέσης εξάρτησης μεταξύ του μελετητή και των εργολάβων. Αντίθετα, προσπαθεί απλά να καταργήσει όλες τις υποχρεώσεις των εργολάβων.

Έτσι, απαλλάσσει την μεγάλη πλειοψηφία των έργων από κάθε υποχρέωση αδειοδότησης, υιοθετώντας μόνο κάποιες (άγνωστες ακόμα), οριζόντιες περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Επίσης, καταργεί πλήρως το στάδιο της προκαταρκτικής μελέτης, όπου θα μπορούσαν επί της ουσίας να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις για τα έργα με μεγάλες επιπτώσεις.

Το σημαντικότερο είναι ωστόσο ότι εκχωρεί στους ιδιώτες όχι μόνο τη σύνταξη, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά και την αξιολόγηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ακόμα και την έκδοση των αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, διαλύοντας έτσι κάθε έννοια δημόσιου ελέγχου.

Ως περιβαλλοντική οργάνωση γνωρίζουμε και κατανοούμε πλήρως τα αδιέξοδα και τις μεγάλες καθυστερήσεις που συναντούσαμε στο προηγούμενο καθεστώς, εξαιτίας κυρίως της υποστελέχωσης των δημόσιων υπηρεσιών.

Θεωρούμε όμως υποκριτική την αξιοποίηση από την πλευρά του κράτους της ίδιας του της αδυναμίας, ως επιχείρημα για το ξήλωμα της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Κατανοούμε επίσης ότι η συγκυρία της κρίσης δυσχεραίνει κάθε προσπάθεια για δημόσιο έλεγχο, ενίσχυση τως δημόσιων υπηρεσιών και περιβαλλοντική πολιτική.

Ωστόσο, η νομοθεσία που ψηφίζεται σήμερα δεν θα ισχύει μόνο για το επόμενο διάστημα, αλλά απειλεί να διαμορφώσει τους όρους με τους οποίους θα γίνεται η παραγωγή και πολύ αργότερα, όταν ίσως ανακάμψει η οικονομία.

Από αυτή τη σκοπιά, ακόμα και μετά από αυτή τη συντριπτική ήττα για το περιβάλλον, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για την ανάκαμψη ενός ουσιαστικού και αποτελεσματικού πλαίσιου περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης.

Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε ήδη καταθέσει τις προτάσεις μας και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στην ουσιαστική κοινωνική διαβούλευση, μιας και δυστυχώς το Υπουργείο «Περιβάλλοντος» φαίνεται ότι αρκείται στις ψήφους των βουλευτών των τριών κομμάτων και να αρνείται οποιαδήποτε άλλο διάλογο».

Διαβάστε επίσης:

Η Βουλή νομιμοποιεί την παρανομία

WWF: Ο υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος παρακάμπτει το ΣτΕ και δημιουργεί «τρύπιους» δασικούς χάρτες!

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.