Στηρίξτε μας

Καταγγέλλει την κακοποίηση σκυλιών στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ηρακλείου Κρήτης το «βραβευμένο» από φιλοκυβερνητική Μ.Κ.Ο. (βίντεο)

30 Σεπτεμβρίου 2023 07:00 | Καταγγελίες
Καταγγέλλει την κακοποίηση σκυλιών στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ηρακλείου Κρήτης το «βραβευμένο» από φιλοκυβερνητική Μ.Κ.Ο. (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Τις συνθήκες διαβίωσης των σκυλιών στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ηρακλείου Κρήτης, που βρίσκεται στην περιοχή της Φοινικιάς, και πως υπάλληλοι συμπεριφέρονταν στα έγκλειστα ζώα επισημαίνει με ανάρτηση της στο facebook η Έφη Κομιακίδου, γνωστή για το φιλοζωικό της έργο στην περιοχή.

 

Αφορμή για αυτήν τη δημόσια καταγγελία στάθηκε ο θάνατος ενός ακόμα σκύλου που επανεντάχθηκε. Το ζώο χτυπήθηκε από όχημα και σκοτώθηκε στον δρόμο.

Θυμίζουμε ότι το Δημοτικό Κυνοκομείο Ηρακλείου Κρήτης το όχι και τόσο μακρινό 2022 είχε βραβευτεί από την «Ακαδημία» της Μ.Κ.Ο. «Zero Stray Pawject» ιδρυτές της οποίας είναι φίλοι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τι καταγγέλλει η αυτόπτης μάρτυρας

Η κα Κομιακίδου στις 28 Σεπτεμβρίου επισήμανε τα εξής με ανάρτηση της στο facebook για όσα η ίδια διαπίστωσε ότι συμβαίνουν στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ηρακλείου:

«Μπορεί σε κάποιους να φανεί άσχημο μα είναι η πραγματική αλήθεια. Ζούμε σε μια χώρα που τα αδέσποτα δεν έχουν σωτηρία είτε αυτό λέγεται φόλα είτε βρίσκονται λιωμένα στην άσφαλτο είτε κακοποιουνται και πολλα αλλά.

Ο Σπότ αυτός ο μικρός ήταν ενός χρόνου τόσο κατάφερε να ζήσει όπως και πολλά άλλα αδέσποτα που δεν ζουν πολύ σε αυτή την χώρα που λέγεται Ελλάδα. Ο μικρός λοιπόν είναι επανένταξη του Κυνοκομειου Ηρακλείου μπήκε στο κυνοκομειο στειρωθηκε και επανενταχθηκε. Επανένταξη = θάνατος αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Ένα κυνοκομειο που πριν ήταν κολαστήριο. Στο κυνοκομειο αυτό λοιπόν πέθαναν ζώα από την ανεπαρκη αδιαφορια του κράτους μα και τον αδιάφορων υπαλλήλων που είναι εκεί μέσα. Μη φιλόζωοι που σιχαίνονται τα ζώα και απλά είχαν τα μέσα να μπουν σε αυτή την θέση. Κάνουν ότι θέλουν δίχως κανένα έλεγχο.

Όσο δούλεψα εκεί είδα πράγματα που με έκαναν να αποχωρήσω γιατί δεν άντεχα να βλέπω τα ζωα να σαπίζουν. Να ξεκινήσω από εργαζόμενους εκεί που δεν έδιναν χρόνο στα κοιμισμένα από νάρκωση ζώα μετα την στειρωση να σέρνονται στο έδαφος και να τρέχουν αίματα ,από πρώην κτηνίατρο ανεπαρκή που άφηνε ζώο με καρκίνο και ενώ δεν έπαιρνε χειρουργείο δεν το κοιμησε με αποτέλεσμα ένα πρωί να το βρούμε νεκρό στο κλουβί του και πιστέψτε με έφυγε βασανιστηκα.

 

Λέω μερικά γιατί είναι πάρα πολλά αυτά που έχουν γίνει. Να μιλήσουμε για τραμπουκους εκεί μέσα που τα βάζουν με εθελοντές κάνοντας μπουλινγκ και μειώνοντας τους ενώ δεν έχουν η ίδιοι καμία πεδία και αγάπη προς τα ζώα είναι αυτή που στηρίζουν κυνηγούς και βοσκους και μάλιστα έδιναν και ζώα σε αυτούς.

Εδω και καιρό σε αυτό το αίσχος είναι ελάχιστα τα άτομα εκεί μέσα που παιρνουν τα πανδεινα για όλα αυτά τα πλάσματα εκεί μέσα. Το κυνοκομειο για να λειτουργήσει σωστά πρέπει να φύγουν όλοι από εκεί μέσα και να μπουν άτομα που πραγματικά τα αγαπάνε και έχουν θέληση να γίνει καλύτερο με νέες προοπτικές να μείνουν μόνο τα άτομα που έχουν φτυσει αίμα και πληρώνουν ακόμα και από την τσέπη τους για όλα αυτά τα ταλαιπωρημενα πλάσματα.

Βασικό να γίνονται υιοθεσίες ώστε να μην υπάρχουν επανενταξεις μα πάνω από όλα στειρωσεις ακομα και σε δεσπεζομενα. Εθελοντές να βοηθήσουν στο κυνοκομειο άτομα να προωθούν τα ζωα. Και φυσικά να μπει άτομο που θα ελέγχει όλες της κινήσεις των υπαλλήλων ώστε να λειτουργήσει σωστά. Από λόγια χορτάσαμε πράξεις θέλουμε.

Θυμάμαι όταν πήγα πρώτη φορά εκεί από υπάλληλο η πρώτη κουβέντα ήταν απαγορεύονται η φωτογραφιες μαντέψτε τον λόγο για να μην βγουν τα χαλια τους παραέξω. Έτσι είναι λοιπόν η θα γίνεται επανένταξη και θα πεθαίνουν η θα πεθαίνουν στα κλουβιά.

Μήπως να κάνετε μια βόλτα από το κυνοκομειο και να ανοίξετε τα σπίτια σας και της αυλες για τα πλάσματα αυτά? Είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω να γράψω αλλά δεν ξέρω τι να πρώτο γράψω για όλα αυτά που έχουν συμβεί μα και συμβαίνουν. Με τους ελάχιστους να προσπαθούν με θηρία. Τον Σπότ τον βρήκε ο εθελοντής Kostas Iatrakis πάνω στην εθνική οδό στην μέση του δρόμου και σταμάτησε και τον έβαλε στην άκρη. Και αργότερα θάφτηκε.».

Καταγγελίες αμέσως μετά τη βράβευση

Τα όσα καταγγέλλει η Έφη Κομιακίδου δεν συνάδουν με την ωραιοποιημένη εικόνα που παρουσιάστηκε πριν από περίπου ένα έτος τόσο από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, όσο και από την Κ.Ε.Δ.Ε. καθώς και από την «Zero Stray Academy» τη φιλοκυβερνητική «Ακαδημία». Στο σχετικό δελτίο Τύπου παρουσιάζουν σχεδόν ως «γη της Επαγγελίας» τον Δήμο Ηρακλείου και τα όσα κάνει για τα αδέσποτα εντός και εκτός Δημοτικού Κυνοκομείου.

Στιγμιότυπα από τη βράβευση του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης από την «Ακαδημία»...

 

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος καταγγέλλει τι γίνεται εκεί. Και στο παρελθόν (συγκεκριμένα τον Ιούλιο και τον Αύγουστου του 2022 λίγους μήνες μετά τη βράβευση) είχαμε εκκλήσεις από εθελοντές που ζητούσαν βοήθεια για να λάβουν κατάλληλη περίθαλψη 10 σοβαρά άρρωστα ή παράλυτα σκυλιά που αφήνονταν να αργοπεθαίνουν έγκλειστα, χωρίς να τους δίνουν καν τα φάρμακα ή τα σκευάσματα που πρέπει.

 

Την κατάσταση των ζώων και τις εκκλήσεις των εθελοντών ώστε τα σκυλιά να σωθούν έκανε τότε η Κατερίνα Στρατηγάκη, φέρνοντας και στη δημοσιότητα το θέμα της παραμέλησης τους από τους βραβευμένους αρμόδιους…

Διαβάστε στα σχόλια της ανάρτησης που έγινε την 1η Αύγουστου 2022 τι λένε αυτόπτες μάρτυρες για την κατάσταση των έγκλειστων ζώων και τις παρεχόμενες υπηρεσίας στα σκυλιά που ήταν άρρωστα...

 

Για τη βράβευση διαβάζουμε τα εξής μεγάλα λόγια στις 17 Μαΐου του 2022:

«Τον Δήμο Ηρακλείου βράβευσε για την πρόοδο που έχει πετύχει το τελευταίο χρονικό διάστημα , στην διαχείριση των αδέσποτων ζώων, η ακαδημία Zero Stray Academy, στελέχη της οποίας βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης 17 Μαΐου στο Ηράκλειο.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δέχτηκε στο γραφείο του στη Λότζια αντιπροσωπεία στελεχών της Ακαδημίας με επικεφαλής την Διευθύντρια Σταματίνα Σταματάκου, παρουσία της αρμόδιας Αντιδημάρχου Μαρίας Καναβάκη, της Γενικής Γραμματέως του Δήμου Ευγενίας Στυλιανού, της Προϊσταμένης του Τμήματος Πολιτισμού & Εθελοντισμού- υπεύθυνης σχεδιασμού και προβολής του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων Εύης Μαρτιμιανάκη καθώς και των εκπροσώπων των δύο φιλοζωικών σωματείων «Ζωφόρος» και «Σείριος», Μαρίας Χουστουλάκη και Έλλης Κοκκάλη αντίστοιχα.

 

Οι εκπρόσωποι της Ακαδημίας , ενημερώθηκαν για τις καλές τακτικές που εφαρμόζει ο Δήμος Ηρακλείου στη διαχείριση των αδέσποτων, καθώς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθελοντές, καθημερινά, στην αντιμετώπιση των δεκάδων περιστατικών εγκατάλειψης, κακοποίησης και τραυματισμού των αδέσποτων ζώων.

Επίσης η ομάδα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του κυνοκομείου Ηρακλείου, ώστε να δει από κοντά τα φιλοξενούμενα ζώα, τις ανάγκες που έχουν και τις πιθανές λύσεις που μπορούν να βρεθούν προς όφελος της ευζωίας τους.

Συζήτησαν με την εκπαιδεύτρια, την εθελόντρια, την κτηνίατρο και τους υπαλλήλους, ώστε να σχηματίσουν την εικόνα των δυσκολιών , των προσπαθειών αλλά και των προτάσεων για καλυτέρευση των συνθηκών παραμονής και περίθαλψης των φιλοξενούμενων ζώων.

Σημειώνεται ότι η Zero Stray Academy είναι η πρώτη ακαδημία στην Ελλάδα που παρέχει γνώσεις δωρεάν στου Δήμους με σκοπό να πετύχουν αρχικά την μείωση του αριθμού και σε σύντομο διάστημα την εξάλειψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που βρίσκονται εκτός δομών φιλοξενίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ηρακλείου συμμετείχε σε εξειδικευμένο πρόγραμμα σπουδών από ομάδα ειδικών, για την καλύτερη εφαρμογή του νέου νόμου που προβλέπει την ευζωία των ζώων συντροφιάς.
Όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές η συνεργασία μεταξύ Δήμου και Ακαδημίας θα συνεχιστεί, προκειμένου η εφαρμογή του νομού για την προστασία των ζώων συντροφιάς να φέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, με τελικό στόχο την μείωση των αδέσποτων.».

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.