Στηρίξτε μας

Καταγγέλλουν τον διοικητή του Α.Τ. Μαρκόπουλου Αττικής για την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του

16 Οκτωβρίου 2012 11:43 | Καταγγελίες
Καταγγέλλουν τον διοικητή του Α.Τ. Μαρκόπουλου Αττικής για την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του

Η αδιαφορία που επέδειξε συστηματικά και κατ’ επανάληψη τους τελευταίους τρεις μήνες ο διοικητής του Α.Τ. Μαρκόπουλου Αττικής σχετικά με την κακοποίηση δύο ιδιόκτητων σκυλιών, ενώ έγινε επώνυμη καταγγελία εις βάρος του δράστη, ανάγκασε την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία να απευθυνθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, σε δύο εισαγγελείς Πρωτοδικών Αθηνών και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μεταξύ άλλων για να καταδείξει το πρόβλημα.

Η επιστολή που κοινοποιείται σε πλήθος αρμοδίων περιγράφει μια πραγματικότητα, την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Περιγράφει την αδιαφορία εκείνων των αστυνομικών που ενώ είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τη νομοθεσία – πέρα από τις προσωπικές τους απόψεις – δεν το πράττουν, γιατί ουσιαστικά θεωρούν την κακοποίηση των ζώων ελάσσονος σημασίας ζήτημα.

Όμως η αδιαφορία του διοικητή και του αξιωματικού υπηρεσίας στο συγκεκριμένο Α.Τ. είχε ως αποτέλεσμα ο δράστης της κακοποίησης και ιδιοκτήτης των ζώων να εξαφανίσει το ένα σκυλί. Η επιστολή ξετυλίγει το χρονικό της υπόθεσης και αξίζει τον κόπο να την διαβάσετε.

Απευθυνθείτε στους ανωτέρους τους αν αδιαφορούν!

ΘΕΜΑ: Η πλημμελής άσκηση καθηκόντων των εμπλεκομένων φορέων ελέγχου είχε σαν αποτέλεσμα να "εξαφανιστεί" ένας κακοποιημένος σκύλος.

Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,

Στην Ομοσπονδία μας απευθύνθηκε ο κ. Στ., κάτοικος Μαρκοπούλου Αττικής για να ζητήσει την βοήθειά μας για περιστατικό κακοποίησης δύο σκύλων από τον ιδιοκτήτη τους, κ. Α. Στ. που διαμένει στην οδό Ε. Δρίτσα Μαρκόπουλο Αττικής.

Ο καταγγέλλων πριν την επικοινωνία μας, είχε ήδη απευθυνθεί στην Δημοτική Αστυνομία Μαρκοπούλου, από τις 9/6/2012, η οποία - σύμφωνα με την συνημμένη έκθεση αυτοψίας - αρκέστηκε να καταγράψει μόνο την δυσοσμία που αναδυόταν από το κτίσμα, χωρίς ωστόσο να ενδιαφερθεί για τις παραβάσεις ευζωίας και την κακοποίηση που συντελείται κατά παράβαση των διατάξεων του Ν.4039/2012 ΦΕΚ 15 Α.

Μετά την ενημέρωση που είχαμε, στο σημείο έσπευσε μέλος της Ομοσπονδίας μας που διαπίστωσε την ακρίβεια των καταγγελλομένων. Ο εν λόγω ιδιοκτήτης, είχε τα δύο του κυνηγόσκυλα μόνιμα κλεισμένα σε κλουβιά στην ταράτσα της μονοκατοικίας του. Τα κλουβιά ήταν μεταλλικά, με μεταλλικό στέγαστρο και εν μέσω καλοκαιριού αναπτύσσουν αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από θερμοπληξία. (επισυναπτόμενες φωτογραφίες)

Άμεσα, ο κ. Στεφανάκης και το μέλος της Ομοσπονδίας μας, πήγαν στο Α.Τ. Μαρκοπούλου ώστε να καταγγείλουν το περιστατικό. Εκεί ο Αξιωματικός υπηρεσίας τους πληροφόρησε ότι στο παρελθόν είχε σχηματιστεί ξανά δικογραφία εις βάρος του ιδιοκτήτη των δύο σκύλων, χωρίς ωστόσο να έχει κάποια θετική έκβαση στην ευζωία των ζώων, όπως εμφανώς διακρίνεται στις φωτογραφίες.

Πέρασαν τρεις μήνες, και αυτόφωρη δίωξη δεν ασκήθηκε στον εν λόγω ιδιοκτήτη. Αντ’ αυτού, στο κτίσμα βρέθηκε μία υπηρεσία (πιθανόν Υγειονομικό ή Κτηνιατρική) και αφού του έγιναν συστάσεις, την επόμενη μέρα "εξαφάνισε" τον έναν σκύλο και στην ίδια θέση τοποθέτησε ένα κουτάβι.

Ο καταγγέλλων μετά τις υποδείξεις μας, έδωσε εκ νέου συμπληρωματική κατάθεση για τις νέες εξελίξεις, όμως δυστυχώς ούτε αυτή την φορά έπραξε η αστυνομία τα δέοντα.

Παρά και την παρέμβαση της Προέδρου της Ομοσπονδίας μας και Νομικού  κας Αναστασίας Μπομπολάκη  στον  Διοικητή του Α.Τ Μαρκόπουλου, ότι  η αστυνομία  είναι το κατ’ εξοχήν όργανο από το ποινικό μας  δίκαιο  και την ποινική μας δικονομία που επιλαμβάνεται  αξιόποινων πράξεων, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση η βαριά, παθητικής μορφής, κακοποίηση των δύο κυνηγετικών σκύλων, παρά την επισήμανση  στον κ. Διοικητή της  τελευταίας εγκυκλίου  της ΕΛ.ΑΣ. προς τα αστυνομικά τμήματα, να επιλαμβάνονται των υποθέσεων  κακοποίησης ζώων, και τέλος παρά την επισήμανση ότι η πρακτική που ακολουθούν τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα είναι αυτή της πλήρους  ανάληψης της αξιόποινης πράξης κακοποίησης ζώων με όλες τις απαραίτητες ενέργειες -  αυτεπάγγελτη δίωξη, αυτόφωρο  κλπ -  ο εν λόγω  Διοικητής συνέχισε και συνεχίζει να αδιαφορεί.

Καταγγέλλουμε λοιπόν  για πλημμελή άσκηση καθηκόντων τον Δ/ΚΤΗ και τον ΑΞΚΟ Υπηρεσίας, να πράξουν τα δέοντα που είχε σαν αποτέλεσμα την μη καταγραφή του περιστατικού, την εξαφάνιση ενός σκύλου και την αντικατάστασή του από ένα κουτάβι, καθώς και την διαρκή κακοποίηση του δεύτερου ενήλικου σκύλου η οποία συνεχίζεται ως σήμερα.

Ζητούμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το Α.Τ. Μαρκοπούλου ώστε να βρεθεί ο σκύλος που "χάθηκε" και να ασκηθεί, ΑΜΕΣΑ  και χωρίς  άλλη καθυστέρηση, αυτεπάγγελτα  δίωξη, να γίνει χρήση της διαδικασίας του  αυτόφωρου  κατά του ιδιοκτήτη, αφού συνεχίζεται  η κακοποίηση των ζώων του.

Επίσης, αν  δεν αποδείξει την ύπαρξη του  εξαφανισμένου  ζώου  τότε να ασκηθεί βάσει του 1197/81 και ποινική  δίωξη για εγκατάλειψη  ζώου.

Σε κάθε περίπτωση  δε να αποδοθούν από την Δημοτική Αστυνομία της περιοχής  τα πρόστιμα που ο νόμος ορίζει για τις παραβάσεις ευζωίας.

Παρακαλούμε πολύ  για την σύμφωνα με τις  σχετικές διατάξεις  απάντησή  σας  στα καταγγελλόμενα καθώς και  την εντολή  προς τον Διοικητή του Α.Τ. Μαρκόπουλου να προχωρήσει  άμεσα στα δέοντα  κατά του ιδιοκτήτη και την συμμόρφωσή του προς τους κανόνες  ευζωίας  του νόμου  4039/2012.

Συνημμένα σας υποβάλλουμε:

α) Καταγγελία των γειτόνων του κ. Α.

β) Έκθεση αυτοψίας της Δημοτικής Αστυνομίας

γ) Φωτογραφία με τις συνθήκες κράτησης των σκύλων

δ) Εγκύκλιος  ΕΛ.ΑΣ.

Με εκτίμηση

Για την

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία  και την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

Η Πρόεδρος                       Η Αντιπρόεδρος                  Η Γραμματέας

Αναστασία Μπομπολάκη       Μάριζα  Χριστοδούλου         Μαρία Χουστουλάκη

Διαβάστε επίσης:

Τι κάνουμε αν η Αστυνομία δεν συλλαμβάνει εκείνους που κακοποιούν ζώα;

Δήμος Μαρκοπούλου: Μην εγκαταλείπετε τα κατοικίδια σας!

Σκυλί νεκρό, σκελετωμένο και κακοποιημένο πεταμένο στους κάδους στον Μαρκόπουλο Αττικής

Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον κακοποιημένο σκύλο στον Μαρκόπουλο Αττικής

Διαμαρτυρήθηκαν για την θανάσιμη κακοποίηση του άρρωστου αδέσποτου στον Μαρκόπουλο Αττικής

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    δεν το κατάλαβα αυτό με την δικογραφία . Είχε γίνει και παλιά καταγγελία για το ίδιο γεγονός ; Εγινε προανάκριση ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.