Στηρίξτε μας

Καταδικάστηκε με αναστολή για την κακοποίηση του αλόγου του στον Ασπρόπυργο Αττικής

19 Οκτωβρίου 2020 12:22 | Καταγγελίες
Καταδικάστηκε με αναστολή για την κακοποίηση του αλόγου του στον Ασπρόπυργο Αττικής

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Στις 8 Οκτωβρίου ο ιδιοκτήτης ενός αλόγου στον Ασπρόπυργο Αττικής καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε 10 μήνες ποινή φυλάκισης με τριετή αναστολή για την παθητική κακοποίηση του ζώου του και συγκεκριμένα γιατί δεν του παρείχε φαγητό και κτηνιατρική περίθαλψη για μήνες. Το άλογο ήταν σκελετωμένο, εξαντλημένο, έφερε πληγές στο κορμί του, το δεξί του πόδι ήταν πρησμένο και δεν το πατούσε κανονικά.

Έτσι ζούσε το ζώο εγκλωβισμένο, με πληγές και ελάχιστη τροφή...

 

Περαστικοί που πήγαιναν στην παραλία του Ασπροπύργου και στην οδό Κεφαλληνίας πετούσαν στο ζώο καρότα και μήλα για να τραφεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και λόγω της ακινησίας το άλογο υπέφερε και από κολικούς. Ο δε χώρος στον οποίο ζούσε, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες, ήταν εξαιρετικά στενός. Το  μόνο που μπορούσε να κάνει το ζώο ήταν μια στροφή γύρω από τον εαυτό του.

Οι φωτογραφίες που δείχνουν την κατάσταση του ζώου και έλαβε ο σύλλογος Ιππόθεσις.

 

Για την κακοποίηση του αλόγου ενημερώθηκε αρχικά τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις», ο οποίος κατήγγειλε το γεγονός στις αρχές. Η αυτόπτης μάρτυρας ζήτησε στη συνέχεια και τη βοήθεια του www.zoosos.gr και του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών (Ε.Σ.Π.Ι.) καθώς διαπίστωσε ότι η Αστυνομία παρά τις εκκλήσεις τις δικές της και άλλων δεν είχε ανταποκριθεί.

Έτσι στις 2 Οκτωβρίου εκπρόσωπος της ενημερωτικής ιστοσελίδας μας έστειλε όλα τα σχετικά με την κακοποίηση του ζώου στοιχεία στη Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής και στο Α.Τ. Ασπροπύργου ζητώντας τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Καθώς οι μέρες περνούσαν και η Αστυνομία δεν έκανε την εμφάνισης της λόγω έλλειψης περιπολικού - όπως ειπώθηκε - η αυτόπτης μάρτυρας κάλεσε το 100 φοβούμενη ότι το ζώο δεν θα αντέξει άλλο το μαρτύριο, την πείνα.

Όταν έφθασε στο σημείο το περιπολικό της η Άμεσης Δράσης, οι αστυνομικοί αρχικά θεώρησαν πειστικές τις δικαιολογίες του κατόχου του ζώου ο οποίος για να δικαιολογήσει την κακοποίηση είπε ότι σε αυτήν την κατάσταση ήταν το άλογο όταν το πήρε και έτσι το είχε.

Όμως μετά την τηλεφωνική παρέμβαση της δικηγόρου Νίκης Τηλιακού - η οποία ενημερώθηκε από την αυτόπτη μάρτυρα για το τι συνέβαινε εκεί - οι αστυνομικοί έκαναν αυτό που εξ αρχής όφειλαν να πράξουν, δηλαδή βεβαίωσαν την κακοποίηση του αλόγου, τράβηξαν φωτογραφίες που αποδεικνύουν σε τι κατάσταση είναι το ζώο και που ζούσε και τελικά συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη, τον Ν.Μ., ακολουθώντας την αυτόφωρη διαδικασία.

«Βίωσα μια ταπεινωτική διαδικασία επειδή υπερασπίστηκα το άλογο»  

Ωστόσο συνέλαβαν αναιτιολόγητα και τη φιλόζωη Μ.Γ., που πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο και την επομένη στις 6 Οκτωβρίου οδηγήθηκε με χειροπέδες στα δικαστήρια, λες και ήταν εγκληματίας.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο συλληφθείς στην κατάθεση του στο Α.Τ. Ασπροπύργου ισχυρίστηκε ότι το άλογο δεν ανήκει στον ίδιο αλλά στον γιό του και αυτό προκαλεί ερωτηματικά, καθώς αφού ο ίδιος δεν ήταν ιδιοκτήτης του αλόγου, και ο ιδιοκτήτης του ζώου δεν παρουσιάστηκε στο Α.Τ. για να καταγγείλει τη γυναίκα, τότε γιατί οι αστυνομικοί συνέλαβαν την αυτόπτη μάρτυρα με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης;

Όπως εξήγησε η Μ.Γ. στο www.zoosos.gr γείτονες της είπαν ότι ο ένας γιος του συλληφθέντα είναι αστυφύλακας στο επάγγελμα και ίσως αυτό τελικά να εξηγεί πολλά.

Η αυτόπτης μάρτυρας μας περιέγραψε την ταπεινωτική διαδικασία την οποία υπέστη, καθώς κρατήθηκε στο κρατητήριο, διανυκτέρευσε εκεί μαζί με άλλους συλληφθέντες (εν μέσω πανδημίας κορονοϊού) που βαρύνονταν με σοβαρότατα αδικήματα, μεταφέρθηκε στην Εισαγγελία, στην Ευελπίδων την επόμενη μέρα το πρωί με κλούβα, ενώ είχε αφήσει τον σοβαρά άρρωστο πατέρα της μόνο του στο σπίτι.

Όπως μας επισήμανε η Μ.Γ. είναι άξιο απορίας το τι μετέφεραν οι αστυνομικοί στην Εισαγγελία σχετικά με την κατηγορία σε βάρος της και έτσι ο εισαγγελέας που είχε βάρδια έδωσε εντολή να κρατηθεί στο κρατητήριο και αν μην αφεθεί ελεύθερη την ίδια στιγμή.

Ο εισαγγελέας την επόμενη μέρα έκρινε τελικά ότι έπρεπε να την αφήσει ελεύθερη αφού συνελήφθη αδικαιολόγητα με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης. Η φιλόζωη εμφανώς σοκαρισμένη μας τόνισε πως έζησε μία τραυματική εμπειρία μόνο και μόνο γιατί ήθελε να σώσει ένα εξαθλιωμένο ζώο από τη βασανιστική ζωή που ζούσε. Και τελικά μέσα από όλη αυτή την επίπονη και άδικη διαδικασία πράγματι το κατάφερε.

Κατάφερε να σώσει το ζώο

Στις 8 Οκτωβρίου ο Ε.Σ.Π.Ι. δήλωσε μέσω της δικηγόρου του Νίκης Τηλιακού παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας στο δικαστήριο και ζήτησε να αναλάβει τη φροντίδα του αλόγου, ώστε να το εξετάσει κτηνίατρος άμεσα και να ακολουθήσει σχετική θεραπεία.

Οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου (που καταδικάστηκε παίρνοντας πάνω του το θέμα της ιδιοκτησίας και σε αντίθεση με ό,τι είχε πει αρχικά καθώς στο εδώλιο δεν κάθισε ο γιος του) ότι το ζώο ήταν άλογο κούρσας και το διατηρούσε σε χαμηλά κιλά δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν από την έδρα καθώς την κακοποίηση του αλόγου (σκελετωμένο, με πληγές, σ’ ένα στενό χώρο) είχε διαπιστώσει και ο αστυνομικός που κλήθηκε όταν η μάρτυρας κάλεσε το 100 και πήγε επί τόπου, ο οποίος έβγαλε και σχετικές φωτογραφίες, της οποίες προσκόμισε στην έδρα.

Οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου ότι δεν ήταν εύκολο να βρει κάποιον ιππίατρο (ενώ έχει υπό την ιδιοκτησία του άλογα) που θα αναλάμβανε το ζώο του ή ότι η θεραπεία του ζώου θα ήταν κοστοβόρα ή δεν θα απέφερε αποτέλεσμα, καταρρίφθηκε από την έδρα, η οποία του επισήμανε ότι θα μπορούσε να είχε ζητήσει τη βοήθεια κάποιου φορέα φροντίδας ιπποειδών, καθώς την ύπαρξη των οποίων γνώριζε.

Η κα Τηλιακού έθεσε με σαφήνεια στο δικαστήριο ποιοι είναι κανόνες ευζωίας, καλής μεταχείρισης αλλά και ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των ιπποειδών και σε καμία περίπτωση δε χωρούσε αμφιβολία η κακοποίηση που είχε υποστεί αυτό το άλογο για πολλούς περισσότερους μήνες πριν η μάρτυρας καλέσει τις αρχές ή ζητήσει βοήθεια τους συλλόγους προστασίας ιπποειδών ή και από δημοσιογράφο.

Η κα Τηλιακού επισήμανε πόσο απαραίτητη είναι απαραίτητη η χορήγηση κατάλληλης και επαρκούς τροφής για τα άλογα, ότι πρέπει να ζουν σε κατάλυμα που τους παρέχει προστασία από τις καιρικές συνθήκες, εξυπηρετεί τις φυσιολογικές ανάγκες των ζώων, προστατεύει την υγεία τους, καθώς και ότι συνιστάται να ασκούνται τουλάχιστον μία φορά ημερησίως.

Ο ιδιοκτήτης του αλόγου ισχυρίστηκε ότι το υιοθέτησε πριν από μερικά χρόνια για λόγους φιλοζωίας αρχικά και στην πορεία αποδείχθηκε πως δε μπορούσε να ανταπεξέλθει στη συντήρηση του και τα κτηνιατρικά έξοδα που ήταν απαραίτητα για τη περίθαλψη και φαρμακευτική αγωγή του. Μέσω του συνηγόρου του συναίνεσε να παραχωρήσει το ζώο στον Ε.Σ.Π.Ι. και δεσμεύτηκε στο ακροατήριο να αποσύρει τη μήνυση σε βάρος της γυναίκας που ήταν αυτόπτης μάρτυρας και θέλησε να το σώσει.

Η απόφαση του Αυτοφώρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών αναγνώρισε με την απόφαση του πως η μη κάλυψη των στοιχειωδών αυτών αναγκών των αλόγων σύμφωνα με τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών ζώων συνιστά παθητική κακοποίηση και τιμωρείται όπως ο νόμος προβλέπει.

Πρόκειται για μια δικαστική απόφαση του Ε.Σ.Π.Ι. από τις λίγες για τα ιπποειδή στη χώρα μας που εφιστά την προσοχή των ιδιοκτητών τους και ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή της νομοθεσίας αναφορικά με τη τήρηση των κανόνων ευζωίας και την αναγνώριση του δικαιώματος των ιπποειδών σε μία υγιή ζωή με σεβασμό πρωτίστως στην ύπαρξη της ίδιας της ζωής.

Το ζώο – που όπως είπαμε παραχωρήθηκε από τον ιδιοκτήτη του μετά την καταδίκη – φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Ε.Σ.Π.Ι. και τρέφεται καλύτερα καθώς ο Γιάννης Τουλουπάκης ο οποίος είναι οδοντίατρος αλόγων, φρόντισε τα δόντια του που ήταν γεμάτα ακίδες. Να τονίσουμε ότι η φροντίδα των δοντιών αλόγων πρέπει να γίνεται κάθε έξι μήνες ώστε να μπορεί το ζώο να αλέσει την τροφή του χωρίς να υποφέρει και αυτό αποδεικνύει την αδιαφορία του καταδικασθέντα (ή του γιου του) για το ζώο του.

Ο Θανάσης Χελιώτης, αντιπρόεδρος του Ε.Σ.Π.Ι., εξήγησε στο www.zoosos.gr πως το άλογο το οποίο εξέτασε ο κτηνίατρος Παύλος Αντωνίου διαπιστώθηκε ότι έχει και χρόνια λεμφαγγειίτιδα στο πίσω δεξί πόδι, η οποία ευτυχώς χρήζει θεραπείας, ενώ έχει και πολλαπλές πληγές από κατάκλιση, τις οποίες επίσης φροντίζουν.

Ο καταδικασθείς, ο οποίος έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση, έχει στην ιδιοκτησία του στο ίδιο σημείο στον Ασπρόπυργο ακόμα ένα άλογο που είναι σε καλύτερη κατάσταση, και ελπίζουμε η καταδίκη να τον κάνει να αντιληφθεί ότι και τα άλογα χρειάζονται φροντίδα.

Αν μπορείτε να βοηθήσετε

Ο Ε.Σ.Π.Ι. με το που ενημερώθηκε για την κατάσταση του ζώου έκανε έκκληση στους φιλόζωους ώστε να μπορέσει να καλύψει το κόστος, τα έξοδα για να έχει νομική εκπροσώπηση στο δικαστήριο. Αν μπορείτε να βοηθήσετε ώστε και αυτό το κόστος να καλυφθεί αλλά και να συμβάλλετε στα όσα απαιτούνται για την περίθαλψη και τη σίτιση του αλόγου, μπορείτε να κάνετε μια μικρή δωρεά σε χρήματα ή σε είδη τα οποία χρειάζεται ο σύλλογος.

Alpha Bank:

ΙΒΑΝ: GR3401403410341002002000058

Eurobank:

IBAN: GR6902603540000200200580741

Διαβάστε επίσης:

Κάθε μέρα καλύτερα το άλογο που κακοποιούσε ο ιδιοκτήτης του στον Ασπρόπυργο Αττικής

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.