Στηρίξτε μας

Καταδικάστηκε γυναίκα που ανέλαβε να φιλοξενήσει σκύλο ο οποίος πέθανε απ'την εγκατάλειψη στη Νέα Ιωνία Βόλου Μαγνησίας

8 Φεβρουαρίου 2020 21:11 | Καταγγελίες
Καταδικάστηκε γυναίκα που ανέλαβε να φιλοξενήσει σκύλο ο οποίος πέθανε απ'την εγκατάλειψη στη Νέα Ιωνία Βόλου Μαγνησίας

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Με ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ (εξαγοράσιμη) καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου μια γυναίκα, κάτοικος της Νέας Ιωνίας Βόλου Μαγνησίας η οποία παραμέλησε σε τέτοιο βαθμό τον σκύλο, που φιλοξενούσε από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2018, με αποτέλεσμα το ζώο, ο Ραούλ, να φάει ένα κομμάτι ύφασμα, να φράξει το έντερο του, να χάσει 23 κιλά και τελικά να πάθει σήψη στο έντερο, από την οποία επήλθε ο θάνατος του.

NeaIoniaVolouRaoul28 3 2017 4Έτσι ήταν ο Ραούλ στις 27 Μαρτίου 2017.

Η υπόθεση της παθητικής κακοποίησης του σκύλου (οι ποινές θυμίζουμε είναι ίδιες με την ενεργητική) εξετάστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2020 και μάρτυρας κατηγορίας και καταγγέλλουσα ήταν η Αλεξάνδρα Στύλα, πρώην μέλος του συλλόγου «Φιλοζωική Ομάδα Βόλου».

NeaIoniaVolouRaoul2016 2Ο Ραούλ το 2016.

Η κατηγορούμενη δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε μόνο από τον δικηγόρο της. Αξίζει φυσικά να αναφέρουμε ότι η έδρα αποφάσισε και η κόρη της κατηγορουμένης να παραπεμφθεί σε δικαστήριο ανηλίκων, και αυτό γιατί κατά τη διαδικασία ειπώθηκε ότι η νεαρή κοπέλα η Β.Γ. (17 ετών) σύμφωνα με δήλωση της μητέρας της είχε αναλάβει τη σίτιση του ζώου – αν και δεν έμενε στο ίδιο σπίτι μαζί με τον σκύλο αλλά στη θεία της – κάτι που προφανώς δεν έκανε όταν η μάνα της έφυγε από τη Νέα Ιωνία και πήγε να εργαστεί στο Κιλελέρ Λάρισας, με αποτέλεσμα ο Ραούλ να μην έχει ούτε τροφή.

Σε αυτήν την κατάσταση μεταφέρθηκε ο σκύλος στον κτηνίατρο στις 8 Μαρτίου 2018.

 

Σύμφωνα με την κα Στύλα, που μίλησε στο www.zoosos.gr, το ζώο δεν είχε ειλεό, αλλά «έπαθε σηψαιμία  από το πανί και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να το πάει στον κτηνίατρο έγκαιρα. Έχασε 23 κιλά από τα 45 που ήταν. Το πήγανε τελικά στον κτηνίατρο Τρίτη βράδυ και την Τέταρτη το πρωί ο Ραούλ βρέθηκε νεκρός μέσα στο κλουβί του κτηνίατρου. Ήμουνα εκεί και την Τρίτη το βράδυ, εκεί τον είδα τελευταία φορά ζωντανό και πήγα και την Τετάρτη το πρωί και πήρα τον σκύλο και τον έθαψα».

NtontouIoannaGnomatefsiApoleiaVarousSkylouRaoul

Η κτηνίατρος Ιωάννα Ντόντου υπογράφει τη γνωμάτευση που είχε κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου.

Η κτηνίατρος Ιωάννα Ντόντου υπογράφει τη γνωμάτευση που είχε κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου από την κα Στύλα, για να τεκμηριώσει την καταγγελία της κακοποίηση του ζώου, καθώς «H ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ  ΕΝΟΣ ΖΩΟΥ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΜΗΝΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ 10 ΤΙΣ ΕΚΑΤΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ. ΤΟ  ΖΩΟ ΧΡΗΖΕΙ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ. ΟΙ ΓΑΣΤΡΙΚΕΣ ΚΕΝΩΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΔΙ ΟΤΙ ΤΟ ΖΩΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ . ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΖΩΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ.».

Μάρτυρας υπεράσπισης της κατηγορούμενης ήταν ο Αδαμάντιος Μπαρού, που είναι εργαζόμενος στο Δημοτικό Κυνοκομείου Βόλου, καθώς η σύζυγος του έχει αναλάβει τη διαχείριση του, ο οποίος δεν έχει δει ποτέ τον Ραούλ και ισχυρίστηκε απλώς ότι η κατηγορούμενη έχει στην κατοχή της άλλα ζώα και προσέχει.

Η Γωγώ Αρβανίτη, επίσης πρώην μέλος του συλλόγου «Φιλοζωική Ομάδα Βόλου», εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι τώρα ζει στη Γερμανία αλλά εκείνη την περίοδο ήταν στην Ελλάδα και γνώρισε και αγάπησε τον σκύλο, που βρήκαν μια μέρα πεταμένο κυριολεκτικά μέσα στο καταφύγιο του φιλοζωικού φορέα στην περιοχή Πεδίον του Άρεως και τον βοηθούσε και εξ αποστάσεως στέλνοντας χρήματα για να καλυφθεί το κόστος φροντίδας του.

Μάλιστα με τη βοήθεια του εκπαιδευτή Γιάννη Νάκου, όπως μας είπε, κατάφεραν το κακοποιημένο σκυλί να σταματήσει να είναι επιθετικό προς ανθρώπους και ζώα και το έδωσαν για φιλοξενία, ώστε να έχει μια καλύτερη ζωή κάτι που αποδείχτηκε μοιραίο για τη ζωή του.

Όπως μας είπε το σκυλί ετοιμοθάνατο μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο κτηνιατρείο του Αντώνη Μόμπιλου στις 8 Μαρτίου 2018, από τη Β.Γ., κόρη της κατηγορούμενης και την επόμενη μέρα – παρά την επέμβαση που του έγινε – το σκυλί πέθανε καθώς η σήψη είχε προχωρήσει και το έντερο του είχε τρυπήσει.

Από τους δικαστές έγινε απολύτως κατανοητό ότι η απώλεια τόσων κιλών – σχεδόν το μισό βάρος του σκύλου – δεν έγινε μέσα σε τρεις ημέρες, όπως προσπάθησε να τους πείσει η υπεράσπιση. Το ζώο υπέφερε μάλλον για μήνες, καθώς η τελευταία επίσκεψη που έκανε στο σπίτι η κα Στύλα για να δει αν η συμβίωση εξελισσόταν ομαλά ήταν τον Δεκέμβριο του 2018.  Μάλιστα μέχρι και τότε όλα έδειχναν καλά και στη συνέχεια η κατηγορούμενη τηλεφωνικά τη διαβεβαίωνε ότι η συμβίωση τους γίνεται χωρίς προβλήματα, γι' αυτό και επαναπαύτηκε.

Ο Ραούλ όμως σταμάτησε να τρέφεται αφού στο έντερο του είχε σφηνώσει το πανί, το οποίο είχε φάει ή από την πείνα, ή την εγκατάλειψη ή την ανία, και κανείς μάνα και κόρη δεν τον νοιάστηκε, παρά μόνο όταν έμεινε σκελετός και ένα βήμα πριν τον θάνατο.

MompilosAntonisGnomatefsiApoleiaVarousSkylouRaouTο ζώο ήταν σκελετωμένο καθώς είχε το μισό από το κανονικό του βάρος, όταν μεταφέρθηκε στον κτηνίατρο.

Η κα Αρβανίτη μας εξήγησε ότι τόσο η ίδια, όσο και η κα Στύλα - που έτρεξε όλα αυτά τα χρόνια την υπόθεση - αποχώρησαν από τη «Φιλοζωική Ομάδα Βόλου» όταν διαπίστωσαν αρχικά τους δισταγμούς, τις γενικότητες και τελικά την άρνηση των υπολοίπων εκπροσώπων του φορέα να καταγγείλουν τη Χ.Μ. για την κακοποίηση του σκυλιού που εκείνες είχαν τόσο αγαπήσει.

Μάλιστα όταν η κα Στύλα ρωτήθηκε από τον δικηγόρο της κατηγορούμενης γιατί αυτή έκανε την καταγγείλει και όχι ο φιλοζωικός φορέας στον οποίο ανήκε, εκείνη του ανταπάντησε ότι γι’ αυτό θα πρέπει ζητήσει απάντηση από τη «Φιλοζωική Ομάδα Βόλου».

Νομίζουν ότι φροντίζουν τα ζώα που τελικά κακοποιούν…

Όπως και να ‘χει και σε αυτή την περίπτωση αποδεικνύεται ότι τα σκυλιά, τα ζώα γενικότερα υποφέρουν όχι μόνο από αυτούς που τα μισούν, αλλά και από εκείνους που νομίζουν ότι τα αγαπούν και νομίζουν μάλιστα ότι τα φροντίζουν…

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την κα Στύλα η καταδικασθείσα είχε στην κατοχή ένα ακόμα σκυλί, έναν Μολοσσό τον οποίο είχε διαρκώς δεμένο στην αυλή της. Όταν της έκανε παρατήρηση για το μόνιμο δέσιμο του σκύλου, η Χ.Μ. δήλωσε ότι δεν έχει πόρτα στην αυλή της, θα φτιάξει όμως και θα λύσει αμέσως το ζώο.

Σε μια από τις επισκέψεις, που έκανε η κα Στύλα, για να δει τον Ραούλ διαπίστωσε ότι ο Μολοσσός δεν υπήρχε πια εκεί δεμένος ή λυτός γι’ αυτό και την ρώτησε που είναι το ζώο. Και έλαβε ως απάντηση ότι το σκυλί το πήγε στο χωριό στον πατέρα της που έχει αυλή καθώς αδυνατεί να καλύψει το κόστος και να φτιάξει την πόρτα.

Φυσικά μετά τον θάνατο του Ραούλ αποδείχτηκε, σύμφωνα με την κα Αρβανίτη, ότι ο Μολοσσός είχε κατασχεθεί με εισαγγελική εντολή – εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης του – και βρισκόταν στο Δημοτικό Κυνοκομείο Βόλου, και αυτό συνιστά άλλη μια απόδειξη της «φροντίδας» της κατηγορούμενης προς τα ζώα της…

Ο δικηγόρος της κατηγορουμένης μετά την καταδίκη άσκησε έφεση, εντούτοις δεν έχει διευκρινιστεί αν η ποινή αυτή είναι με αναστολή ή χωρίς καθώς από την έδρα έγινε γνωστό ότι η Χ.Μ. βαρύνεται με αδίκημα σχετικό με ακάλυπτες επιταγές.

Διαβάστε επίσης:

Μαγνησία: Κοπάνησε γατάκι με καδρόνι και το πέταξε ζωντανό στα σκουπίδια στον Βόλο

Έκκληση για γατομαμά για τα νεογέννητα γατάκια που βρέθηκαν στην Αγριά Μαγνησίας

15 αδέσποτα ζώα νεκρά από φόλες στην Αγρία Μαγνησίας

Σκυλιά νεκρά από φόλες στην Παρίσαινα Μαγνησίας

Βρήκαν σκύλο με βγαλμένο μάτι ίσως από χτύπημα στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας

Έκκληση για την υιοθεσία του κουταβιού που βρέθηκε παράλυτο να σέρνει τα πίσω πόδια του στο Βελεστίνο Μαγνησίας (βίντεο)

Μαγνησία: Δύο σκυλιά νεκρά από φόλες στον Βόλο

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.