Στηρίξτε μας

Καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλακή άνδρας που έσερνε σκύλο στην άσφαλτο στον Άγιο Βασίλειο Αχαΐας – Άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος

18 Σεπτεμβρίου 2023 22:26 | Επικαιρότητα
Καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλακή άνδρας που έσερνε σκύλο στην άσφαλτο στον Άγιο Βασίλειο Αχαΐας – Άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών καταδικάστηκε σήμερα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ζακύνθου (Κακουργιοδικείο) ο 75χρονος άνδρας, κάτοικος Ακταίου, που στις 19 Νοεμβρίου του 2022 εντοπίστηκε και συνελήφθη καθώς έσερνε τον σκύλο του στην άσφαλτο στην περιοχή του Αγίου Βασίλειου Αχαΐας.

Το ζώο τραυματίστηκε σοβαρά και χρειάστηκε περίθαλψη και φροντίδα για μήνες μέχρι να συνέλθει...

 

Στο δικαστήριο η δικηγόρος Έλενα Αρβανίτη εκπροσώπησε για την υποστήριξη της κατηγορίας τον φιλοζωικό σύλλογο «Η Πάτρα για όλα τα ζώα», καθώς εθελόντριες του έκαναν τα πάντα ώστε η σκυλίτσα να σωθεί και τελικά τα κατάφεραν.

30.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο

Η ποινή αν και ήταν καταδικαστική ο ηλικιωμένος (γεννημένος το 1948) δεν οδηγήθηκε στη φυλακή καθώς άσκησε έφεση και αναμένουμε την εκδίκαση της υπόθεσης και σε δεύτερο βαθμό. Στον δράστη βεβαιώθηκε και το διοικητικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ για τον βασανισμό του σκύλου του.

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr ζήτησε να αναγνωριστεί στον πελάτη του το ελαφρυντικό της μειωμένης αντίληψης καθώς «δεν καταλάβαινε τι έκανε» και ότι «δεν είχε δόλο», αλλά αυτό δεν πτόησε τους δικαστές. Μάλιστα ο συνήγορος του 76χρονου ισχυρίστηκε πως ο πελάτης του αγαπάει τα σκυλιά…

Η κα Αρβανίτη με ανάρτηση της στο facebook μίλησε ξεκάθαρα για τη δικαίωση του ζώου και για την αυστηρή ποινή. Και επισήμανε τα εξής στις 18 Σεπτεμβρίου:

«Η "Έλενα" δικαιώθηκε!! Μια γενναία Απόφαση από το Μ.Ο.Δ. Ζακύνθου.

Καταδικάσθηκε σήμερα από το Κακουργιοδικείο Ζακύνθου ο κάτοικος Ακταίου που τον Νοέμβριο του 2022 έδεσε με αλυσίδα από το πίσω μέρος του οχήματός του και έσυρε στην άσφαλτο τον ελληνικό ποιμενικό ιδιοκτησίας του.

Η απόσταση που είχε διανύσει ξεπερνούσε το ενάμισι χιλιόμετρο. Ο δρόμος από το Ακταίο έως τον Άγιο Βασίλη είχε γεμίσει αίματα από τα πολλαπλά βαριά τραύματα του ζώου στα τέσσερα άκρα του, στην κάτω γνάθο και στο στέρνο.

Το ζώο ανέλαβε από την πρώτη στιγμή η Alexandra Dimopoulou  η οποία μετά από πολύμηνο αγώνα με τη βοήθεια της κτηνιάτρου του Δήμου Πατρέων Ioanna Giannakopoulou  το οδήγησε στην πλήρη ανάρρωση και στην εικόνα που βλέπετε στη δεύτερη φωτογραφία. Το ζώο έκανε καθημερινές αλλαγές στα τραύματά του, λάμβανε αγωγή με ισχυρά παυσίπονα και αντιβιοτικά, υπεβλήθη δε και σε χειρουργική επέμβαση όπου του αφαιρέθηκε το δάκτυλο  του πίσω άκρου. Σήμερα ζει ευτυχισμένο στο βασίλειο των ζώων της νεράιδας Άντας.

Στον κατηγορούμενο το Δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών. Ταυτόχρονα του βεβαιώθηκε και το διοικητικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αυστηρή ποινή λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι ο κατηγορούμενος ενέπιπτε στις διατάξεις του άρθρου 36 του Π.Κ. περί μειωμένου καταλογισμού λόγω νοητικής δυσλειτουργίας. Παρά λοιπόν το γεγονός ότι ανέμενα ελαφρότερη ποινή, η Έδρα υπήρξε ανέλπιστα αυστηρή καθώς δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό που προβλέπεται από άλλα άρθρα του ποινικού Νόμου.

Το Δικαστήριο κατέληξε στην Απόφασή του ομόφωνα και έδωσε στο μήνυμα ότι αυτού του είδους η μεταφορά αρμόζει μόνο σε άψυχα αντικείμενα. Αυτού του είδους η μεταφορά ψυχών πρέπει να πατάσσεται αμείλικτα μέχρις ότου εκλείψει πλήρως, μέχρις ότου πάψουν να υπάρχουν άνθρωποι που λένε: "Ένας σκύλος είναι δεν έγινε και τίποτα" , όπως είπε ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος όταν συνελήφθη.

Παρέλειψα να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά όλους εκείνους τους πολίτες που συνεισέφεραν στη συγκέντρωση του ποσού του γραμματίου παράστασης στο Μ.Ο.Δ. Ο Σύλλογος η "Πάτρα για όλα τα ζώα" δήλωσε την παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας και συνέβαλε αποφασιστικά στην ενημέρωση των πολιτών ώστε να συνδράμουν  ο καθένας με τις δυνάμεις του - στην επίτευξη του τελικού στόχου.».

Το χρονικό της υπόθεσης....

Ο   άνδρας θυμίζουμε ότι συνελήφθη όταν αυτόπτες μάρτυρες κάλεσαν την Αστυνομία η οποία και τον σταμάτησε στην παλιά Εθνική Οδό (στο ύψος του σούπερ μάρκετ Lidl). Το αίμα από τις πληγές του ζώου σχημάτισε μια γραμμή περίπου ενός χιλιομέτρου. Ο δράστης ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς ότι πήγαινε το ζώο στον κτηνίατρο και δεν μπορούσε να σηκώσει την σκυλίτσα - λόγω του βάρους της - για να τη βάλει μέσα στο αυτοκίνητο του.

Εδώ η σκυλίτσα Έλενα μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών...

 

Τη φροντίδα και την περίθαλψη του ζώου ανέλαβε η Άντα Δημοπούλου σε συνεργασία με τη συμβεβλημένη με τον Δήμο Πατρέων κτηνίατρο και με τη βοήθεια πολλών εθελοντών οι οπαίοι βοήθησαν στη μεταφορά της σκυλίτσα προς και από το κτηνιατρείο. Πλέον η Έλενα - έτσι ονόμασαν το ζώο - είναι καλά.

Το σκυλί υπέστη σοβαρότατα τραύματα και στα τέσσερα άκρα του, στην κάτω γνάθο και στο στέρνο, εγκαύματα και σωματικές βλάβες που έφταναν σε βάθος μέχρι τα οστά. Χρειάστηκε πολυήμερη νοσηλεία και φροντίδα, καθημερινές αλλαγές στα τραύματα αλλά και ακρωτηριασμός δαχτύλων στα πίσω άκρα. Το ζώο που είχε κομμένα αυτιά και ουρά βρέθηκε σε αυτήν την κατάσταση...

Ο δράστης τότε συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και απολογήθηκε σε ανακριτή και εισαγγελέα καθώς του ασκήθηκε δίωξη για κακοποίηση ζώου σε βαθμό κακουργήματος... Από την Εισαγγελία του επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα μέχρι τη δίκη και του απαγορεύτηκε να έχει σκύλο ή γάτα.

Το ζώο χρειάζεται σπιτικό

Η Άντα Δημοπούλου, η οποία είναι σύμβουλος του δημάρχου Πατρέων, μέλος του σωματείου «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας», του συλλόγου «Η Πάτρα για όλα τα ζώα» και μέλος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και φυσικά ευρέως γνωστή για τη φιλοζωική δράση. Με αναρτήσεις της στο facebook μας ενημέρωνε για την κατάσταση του ζώου και τη σταδιακή βελτίωση της υγεία του.

Οι φωτογραφίες «μιλούν» από μόνες τους…

Διαβάστε επίσης:

Αναρρώνει σκυλίτσα που ο ιδιοκτήτης έδεσε σε Ι.Χ. και έσερνε στην άσφαλτο στον Άγιο Βασίλειο Αχαΐας

Πάτρα: Ελεύθερος μετά την απολογία ο άνδρας που έσερνε σκύλο στην άσφαλτο στον Άγιο Βασίλειο Αχαΐας

Βεβαιώθηκε πρόστιμο 30.300 ευρώ στον άνδρα που έσερνε σκύλο στην άσφαλτο στον Άγιο Βασίλειο Αχαΐας – Αναμένεται η απολογία του στον ανακριτή

Άγιος Βασίλειος Αχαΐας: Συνελήφθη άνδρας που βασάνισε σκύλο σέρνοντας τον με Ι.Χ. στην άσφαλτο

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.