Στηρίξτε μας

Καστρί Πρέβεζας: Τέσσερα σκυλιά δολοφονημένα με φόλες σε τρείς ημέρες

18 Δεκεμβρίου 2020 23:58 | Καταγγελίες
Καστρί Πρέβεζας: Τέσσερα σκυλιά δολοφονημένα με φόλες σε τρείς ημέρες

Μέσω facebook ο Σωτήρης Παππάς έκανε γνωστό στις 18 Δεκεμβρίου ότι στο χωριό Καστρί Πρέβεζας μέσα σε τρεις ημέρες τέσσερα σκυλιά βρέθηκαν δηλητηριασμένα, δολοφονήθηκαν με φόλες.

 

Ποιοι βάζουν τις φόλες;

Όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει στο www.zoosos.gr αναφορικά με το προφίλ των δραστών τις φόλες στους οικισμούς, σε πόλεις και χωριά τις βάζουν «νοικοκυραίοι», που δεν ανέχονται την παρουσία αδέσποτων ακόμα και οικόσιτων γατιών και σκυλιών στους δρόμους, στις αυλές τους και οπουδήποτε αλλού.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι κτηνοτρόφοι που βάζουν φόλες για να εξοντώσουν σκυλιά, αλεπούδες, κουνάβια, ώστε να μην έχουν απώλειες από τα κοπάδια τους και η τρίτη κατηγορία είναι οι κυνηγοί οι οποίοι συστηματικά δηλητηριάζουν άγρια ζώα (συνήθως αλεπούδες, λύκους κ.ά.), τα οποία τρέφονται με τα θηράματα τους (π.χ. λαγούς). Τέταρτη κατηγορία είναι οι γεωργοί, μελισσοκόμοι κ.ά. που συνήθως δηλητηριάζουν με καλαμπόκι - φόλα και άλλα είδη δολωμάτων από αγριογούρουνα έως αρκούδες, ώστε να εμποδίσουν τα άγρια φυτοφάγα ζώα να τραφούν με ό,τι καλλιεργούν στα χωράφια τους.

Πώς κάνω καταγγελία για φόλα και δηλητηριασμένα ζώα

Οδηγίες για το πως να κάνετε καταγγελία αν εντοπίσετε φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα (αδέσποτα, ζώα συντροφιάς, άγρια κ.ά.) μας δίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καθώς η εξόντωση έμβιων όντων παντού στη χώρας μας είναι καθημερινό εγκληματικό φαινόμενο.

Η διαδικασία δεν απαιτεί να πληρώσετε κανενός είδους παράβολο!

OdigiesFylladioOrnithologikiFoles

 Διαδικασία υποβολής μήνυσης αν δηλητηριαστεί ο σκύλος σας (ή η γάτα σας ή αδέσποτο ζώο)

1.Πριν μεταφέρετε τον σκύλο - και αν έχετε αυτή τη δυνατότητα - θα ήταν σκόπιμο να τραβήξετε φωτογραφίες του τόπου όπου έλαβε χώρα η δηλητηρίαση (της στάσης του ζώου, της θέσης όπου βρέθηκε, των πιθανών αποδεικτικών στοιχείων – τεκμηρίων, της τροφής ή των υγρών που κατανάλωσε, των τυχόν αντικειμένων που βρέθηκαν στον χώρο π.χ. γάντια, συσκευασίες κ.τ.λ.) και να σημειώσετε την τοποθεσία όπου έλαβε χώρα το συμβάν (αν έχετε GPS, μπορείτε να πάρετε σχετικό στίγμα).

2.Στη συνέχεια, προχωρήστε σε καταγγελία του περιστατικού στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να μεταφέρετε το νεκρό ζώο στο Αστυνομικό Τμήμα και ταυτόχρονα να προσκομίσετε το βιβλιάριο υγείας του, στο οποίο φαίνονται οι εμβολιασμοί, καθώς και ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης του (τσιπάκι).

3.Δώστε κατάθεση στην Αστυνομία για το περιστατικό, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της μήνυσης. Η δηλητηρίαση σκύλου αποτελεί ποινικό αδίκημα και η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην άσκηση αυτεπάγγελτης ποινικής δίωξης, ακόμα κι αν ο δράστης είναι άγνωστος[1].

4.Η Αστυνομία, αν υπάρχει η δυνατότητα, θα μεταφέρει η ίδια το ζώο ειδάλλως θα σας δώσει παραπεμπτικό ώστε να μεταφέρετε εσείς το ζώο στο Αγροτικό κτηνιατρείο το οποίο θα αναλάβει τη διενέργεια της τοξικολογικής εξέτασης με σκοπό την επιβεβαίωση της δηλητηρίασης και την εξακρίβωση του τύπου του δηλητηρίου[2].

5.Εάν έχετε εντοπίσει την ύπαρξη δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες), θα πρέπει να καλέσετε την Αστυνομία επί τόπου στο σημείο όπου αυτά βρίσκονται και οι Αστυνομικοί να προχωρήσουν στην περισυλλογή τους, καθώς και τυχόν άλλων επιπρόσθετων αποδεικτικών στοιχείων (όπως σακούλες, πλαστικά γάντια κ.τ.λ.). Αν έχετε τη δυνατότητα, μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ακουμπάτε ή να μυρίζετε τα δολώματα!

6.Σε περίπτωση που ο σκύλος επιβιώσει, θα πρέπει να μεταφέρετε άμεσα το ζώο σε ένα κτηνιατρείο, ώστε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να επιβεβαιωθεί η δηλητηρίαση του. Με τη βεβαίωση που θα ζητήσετε και θα πάρετε από τον κτηνίατρο θα είστε σε θέση να υποβάλετε μήνυση στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα.

Διαδικασία υποβολής μήνυσης αν εντοπίσετε δηλητηριασμένο άγριο ζώο

1.Αρχικά, αν έχετε τη δυνατότητα θα ήταν σκόπιμο να τραβήξετε φωτογραφίες του τόπου όπου έλαβε χώρα η δηλητηρίαση του ίδιου του δηλητηριασμένου ζώου, των δολωμάτων - αν υπάρχουν - και των θέσεων όπου αυτά βρέθηκαν, καθώς και όλων των αποδεικτικών στοιχείων (όπως πλαστικά γάντια, σακούλες κ.τ.λ.) και να σημειώσετε την ακριβή θέση όπου έλαβε χώρα το συμβάν (αν έχετε GPS, μπορείτε να πάρετε σχετικό στίγμα). Σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ ακουμπάτε και ΔΕΝ μυρίζετε τα πτώματα ή τα δολώματα.

2.Στη συνέχεια ειδοποιήσετε το αρμόδιο Δασαρχείο (ιδανικά το αρμόδιο Γραφείο Θήρας) της περιοχής και υποβάλετε επίσημη καταγγελία.

3.Σε περίπτωση που το Δασαρχείο, για πρακτικούς λόγους, δεν μπορεί να ανταποκριθεί, κάντε καταγγελία στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα, όπου οι αστυνομικοί ως γενικοί προανακριτικοί υπάλληλοι είναι αρμόδιοι να διενεργήσουν τα δέοντα. Η δηλητηρίαση της άγριας ζωής αποτελεί ποινικό αδίκημα και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να προβαίνουν την άσκηση αυτεπάγγελτης ποινικής δίωξης, ακόμα και στην περίπτωση που ο δράστης είναι άγνωστος[3].

4.Αν έχετε τη δυνατότητα, παραμείνετε στο σημείο όπου έλαβε χώρα το συμβάν μέχρι να φτάσει κάποιος από τις αρχές που καλέσατε και ως τότε αποκλείστε κατά το δυνατόν την περιοχή, ώστε να αποφευχθεί η δηλητηρίαση και άλλων ζώων.

Η υποβολή μήνυσης δεν έχει χρηματικό κόστος!

Η δηλητηρίαση ζώων (είτε ήμερων είτε άγριων) αποτελεί αυτεπάγγελτα διωκόμενο ποινικό αδίκημα, που σημαίνει ότι για την υποβολή μήνυσης (έστω κατ’ αγνώστου) δεν χρειάζεται η καταβολή χρηματικού παραβόλου.

Σε περιπτώσεις μαζικής δηλητηρίασης σκύλων, τονίζεται η ανάγκη της ταφής όλων των πτωμάτων, τόσο αυτών που θα μεταφερθούν στην Αστυνομία, όσο και αυτών που βρίσκονται στην ύπαιθρο, με σκοπό την ανατροπή επιπρόσθετων περιστατικών δηλητηρίασης και θυμάτων[4].

____________________________

[1] Βλ. Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ 15/τ.Α/02.02.2012) «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Βλ. ειδικά άρθρο 16.

[2] Βάσει της παρ.2 της Εγκυκλίου υπ’ αριθ.71377/13/989391/02.07.2013 του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

[3] Βλ. Δασικό Κώδικα άρθρο 252 παρ.5 & άρθρο 287 παρ.17, ΠΔ 67/1981 άρθρο 9, Κοινή Υπουργική Απόφαση Η.Π. 37338/1807/Ε.103/01.09.10 άρθρο 8 παρ.1 και άρθρο 11.

[4] Βλ. Εγκύκλιο 2967/33905/13.3.2014 (ΑΔΑ:ΒΙΚΜΒ-ΕΥ2) για δηλητηριασμένα δολώματα με γεωργικά φάρμακα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Διαβάστε επίσης:

Πολλά ζώα δολοφονημένα με φόλες στο Καστρί Πρέβεζας

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.