Στηρίξτε μας

Καστοριά: Η βίδρα πνίγηκε στα δίχτυα του ψαρά

23 Ιουλίου 2012 15:03 | Καταγγελίες
Καστοριά: Η βίδρα πνίγηκε στα δίχτυα του ψαρά

Το απόγευμα της Παρασκευής 20 Ιουλίου η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ενημερώθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Καστοριάς για μια νεκρή βίδρα που εντοπίστηκε στη λίμνη. Κατά τον έλεγχο, που έγινε στον εσωτερικό παραλίμνιο γύρο και κοντά σε παράκτια βραχώδη περιοχή, εντοπίστηκε, μόλις λίγα μέτρα από την ακτή, εγκλωβισμένο και νεκρό το ζώο μέσα σε μια ιχθυοπαγίδα.

vidra (1)

Οι ντόπιοι ψαράδες λένε αυτό το κυκλικό δίχτυ νταούλι. Διαπιστώθηκε, ότι επρόκειτο για ενήλικη θηλυκή βίδρα, που πέθανε πριν από 5 έως 7 ημέρες. Δυστυχώς, κάποια είδη αλιευτικών εργαλείων (Π.Δ. 157/2004 Φ.Ε.Κ. 126/Α/9.7.2004. Αλιεία με Ιχθυοπαγίδες) συχνά προκαλούν το θάνατο υδρόβιων πουλιών, ερπετών και θηλαστικών καθώς περιέχουν ζωντανό δόλωμα σε περιορισμένο χώρο και παραμένουν βυθισμένα για μεγάλο διάστημα στο ίδιο σημείο. Για το συμβάν ενημερώθηκαν το Δασαρχείο Καστοριάς, η Αστυνομία, η Αντιδημαρχία Καθαριότητας και η Επιτροπή Λίμνης του Δήμου Καστοριάς.

Η βίδρα στην Ελλάδα είναι είδος απειλούμενο με εξαφάνιση (σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ανήκει στην κατηγορία «Κινδυνεύον»). Ζει στις όχθες των ποταμών και των λιμνών αλλά και σε παράκτιες περιοχές. Η παρουσία της σε ποτάμια και λίμνες αποτελεί δείκτη καθαρότητας του νερού και εύρυθμης λειτουργίας του οικοσυστήματος.

Από αντίστοιχα επιστημονικά δεδομένα που ισχύουν για τα θαλάσσια θηλαστικά της χώρας μας, γνωρίζουμε, ότι η παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία και ο πνιγμός, είναι μία από τις βασικές πηγές θνησιμότητας για πολλά θαλάσσια θηλαστικά, όπως το δελφίνι, η μεσογειακή φώκια κ.ά..

Η βίδρα είναι ένα ζώο το οποίο δεν έχει μελετηθεί συστηματικά στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ πραγματοποιεί ένα ολοκληρωμένο και πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης της κατάστασης του πληθυσμού και των απειλών που αντιμετωπίζει το είδος.

Πέρα από τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων σχετικά με τη βιολογία του είδους, οι ερευνητές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα προσπαθήσουν να συλλέξουν επιστημονικά δεδομένα και να κατανοήσουν τις απειλές για την επιβίωση της βίδρας στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο την κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την προστασία και διαχείριση του είδους στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Καστοριά: Και βίδρα θύμα τροχαίου

Νεκρή Βίδρα στη λίμνη Παμβώτιδα

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.