Στηρίξτε μας

Καρδίτσα: Θάβουν τα πνιγμένα ζώα όπως - όπως έξω από τον Παλαμά (βίντεο)

19 Σεπτεμβρίου 2023 06:39 | Καταγγελίες
Καρδίτσα: Θάβουν τα πνιγμένα ζώα όπως - όπως έξω από τον Παλαμά (βίντεο)

Παρά τις επίσημες ανακοινώσεις και τις διαβεβαιώσεις από τους αρμοδίους περί καύσης των νεκρών ζώων ώστε να περιοριστεί η μόλυνση στις περιοχές που έχουν πληγεί από τη σφοδρή καταιγίδα Ντάνιελ και τα δεκάδες είδη ζώων που έπνιξε, φαίνεται ότι αυτό δεν συμβαίνει τουλάχιστον παντού.

 

Εδώ και μέρες κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται ότι ούτε η περισυλλογή των πτωμάτων γίνεται με σωστό τρόπο και πως τάφροι ανοίγονται παρανόμως οπουδήποτε θέτοντας τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο μέσω της περαιτέρω μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Ο Γιάννης Θωμάς με ανάρτηση του στο facebook στις 17 Σεπτεμβρίου επισημαίνει ότι τα πτώματα θάβονται στη γέφυρα του Σταυρού έξω από τον Παλαμά.

Συγκεκριμένα επισημαίνει τα εξής: «ευχαριστούμε πάρα πολύ την περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα τον αντιπεριφερι αρχη Καρδίτσας για ολα οσα έκανε για την καταστροφή του Δήμου Παλαμά, ειδικότερα όμως γι αυτό.

να δούμε τι θα πείτε στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια .

θάβουν τα ψόφια ζώα απ ολα τα χωριά έξω απο τον Παλαμά στη γέφυρα σταυρού. στην επόμενη πλημμύρα θα τα έχουμε στην πλατεία. το βάθος ταφής είναι 4 μέτρα . μολύνουν όλο τον  υδροφόρο ορίζοντα».

 

Στις 13 Σεπτεμβρίου η Ιωάννα Καρρά κτηνοτρόφος, που έχασε πολλά ζώα μέσα στη φάρμα «Στάλος», επισήμανε τα εξής με ανάρτηση της στο facebook:

«Δέχθηκα οχλήσεις από χειριστές μηχανημάτων, ιδιώτες και χειριστές του Δήμου, μου έστειλαν φωτογραφίες σαν αυτή, όπου τους ζητείται από το Δήμο να θάβουν νεκρά ζώα, κατ αυτό τον τρόπο, με την αιτιολογία του κατεπείγοντος.
Αν ισχύει, όντως, κι αν έχει πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή σας, όπου κι αν μένετε, παρακαλώ πολύ επικοινωνήστε μαζί μου.
Στη Θεσσαλία, εκτιμάται ότι υπάρχουν 220.000 νεκρά ζώα. Αν θαφτούν έτσι, χωρίς πρωτόκολλα, μαζί με τα σκουπίδια θα αρρωστήσουμε όλοι! Είναι θέμα υγείας!».

Μάλιστα η κα Καρρά στις 11 Σεπτεμβρίου επισήμανε τα εξής αναφορικά με τη μη ορθή διαχείριση των πτωμάτων:

«Προ ολίγου, με κατοίκους της Ζηλευτής σταματήσαμε χωματουργικά φορτηγά γεμάτα νεκρά ζώα που σούρωναν τα ζουμιά σε όλο το δρόμο.
Έρχονταν από Καρδίτσα και πήγαιναν στο ΧΥΤΑ.
ΕΊΣΤΕ ΚΑΛΆ;
Πού είναι τα φορτηγά ψυγεία; Πού είναι το πρωτόκολλο; Πώς και από ποιον πήραν εντολή;
Θα αρρωστήσουμε όλοι μαζί τελικά;».


Κατήγγειλαν τη μεταφορά νεκρών ζώων σε Χ.Υ.Τ.Α. και στα Τρίκαλα

Οι καταγγελίες για ταφή των ζώων και όχι καύση τους είναι πολλές και χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που δημοσίευσε στο facebook ο Νέστωρ Παπαδημητρίου για μεταφορά πτωμάτων ζώων προς ταφή στον Χ.Υ.Τ.Α. αν και αυτός είναι μόνο για αστικά απορρίμματα και μάλιστα με φορτηγά που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αφού προορίζονται για χωματουργικές εργασίες.

 

Ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε τα εξής στις 12 Σεπτεμβρίου: «Προς ενημέρωση κατοίκων παλαιόπυργου με αυτα τα οχήματα μεταφέρουν τα ψόφια ζώα στον χυτα μεγάλη προσοχή .Μετά από ενημέρωση που είχα από τον αντιδήμαρχο κύριο Απόστολο ΠΑΠΠΑ τα οχήματα τα σταμάτησαν και δεν περνά τίποτα».

Η ΕΡΤ «αποκάλυψε» πως μεταφέρονται τα πτώματα των ζώων στα Τρίκαλα…

Η κάμερα της ΕΡΤ με τη χρήση drone αποκάλυψε το περιεχόμενο στις καρότσες φορτηγών στα Τρίκαλα.
Ο Τέλης Κερασοβίτης στις 13 Σεπτεμβρίου επισήμανε τα εξής μέσω facebook:

«Η γενικότερη ανοργανωσιά της αυτοδιοίκησης και η μη τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου από την ανάδοχο εταιρεία (το οποίο προβλέπει τη μεταφορά των νεκρών ζώων με ειδικά φορτηγά κλειστού τύπου -δηλαδή ψυγεία- και την καύση τους σε ειδικούς κλιβάνους), παραλίγο να προκαλέσει μία υγειονομική βόμβα για την περιοχή μας.

 

Τα φορτηγά που βλέπετε στις φωτογραφίες συνελήφθησαν επ αυτοφώρω από drone πρωινής εκπομπής της ΕΡΤ να κατευθύνονται στον ΧΥΤΑ Τρικάλων ο οποίος είναι πιστοποιημένος μόνο για απορρίμματα και όχι για ψόφια ζώα. Ευτυχώς το αντιλήφθησαν εγκαίρως οι κάτοικοι της περιοχής και απέτρεψαν την είσοδο των φορτηγών στον χώρο. Δεν μας φτάνουν οι καταστροφές από τις πλημμύρες αντιμετωπίζουμε και την εγκληματική ανευθυνότητα των αρμοδίων οι οποίοι υποτίθεται είναι υπεύθυνοι για την ασφάλειά μας. Ρε άι σιχτίρ όλοι σας.
Σημ: Οι φωτογραφίες είναι από τον Βασίλης Μπαρούτας».

Πτώματα ζώων πάνω σε καρότσες

Ο Βάιος Παπαθανασίου για τα νεκρά ζώα και τη διαχείριση τους επισήμανε τα εξής στις 11 Σεπτεμβρίου:
«Αυτά είναι πτώματα ζώων πάνω στη πλατφόρμα στην περιοχή του ΚΟΣΚΙΝΆ.
ΑΦΌΡΗΤΗ Η ΜΥΡΩΔΙΆ
ΔΕΝ ΈΧΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΏΣΕΙ ΟΎΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΛΑΜΆ ΚΑΙ ΚΑΘΏΣ ΤΑ ΝΕΡΆ ΠΈΦΤΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΆ ΧΩΡΙΆ, ΤΑ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΘΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΟΎΝ ΜΕ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΉ ΠΡΌΟΔΟ.
ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΈΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΞΈΡΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΆ
ΒΟΉΘΕΙΑ ΒΟΉΘΕΙΑ ΒΟΉΘΕΙΑ».

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περ. Θεσσαλίας ανέφερε μόνο καύση νεκρών ζωων

H Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας στις οδηγίες που έδωσε προς τους κτηνοτρόφους για τη διαχείριση των πτωμάτων επισήμανε τα εξής:
«Οδηγίες προς τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την κακοκαιρία “Daniel”H Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την κακοκαιρία “Daniel” στις 6 και 7/09/2023, ότι όσον αφορά τη διαχείριση των νεκρών ζώων ιδιοκτησίας τους, θα πρέπει να προβούν στις κάτωθι ενέργειες:
1 Αναγγελία ζημιάς στον ΕΛΓΑ, εφόσον είναι ασφαλισμένοι.2 Λήψη βίντεο και φωτογραφιών από τα νεκρά ζώα ιδιοκτησίας τους.
3 Μετά την εκτίμηση της ζημιάς από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να καλούν την εταιρεία «KAFSIS» στο 2 1 0 89 60 100 για την περισυλλογή των νεκρών ζώων, εφόσον υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στην εκμετάλλευσή τους.
Σημειώνουμε ότι οι κτηνοτρόφοι που δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ, ακολουθούν τα βήματα 2 και 3.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δεύθυνση Κτηνιατρικής για την Περιφερειακή Ενοτητα ΛΑΡΙΣΑΣ στα τηλέφωνα 2413511282 2413511278
Στις υπόλοιπες ΠΕ στα γραφεία των Υποδιευθύνσεων Κτηνιατρικής.».

H Περιφέρεια Θεσσαλίας στις 12 Σεπτεμβρίου επισήμανε τα εξής: «Στο πλαίσιο του «Προγράμματος Περισυλλογής Νεκρών Ζώων» της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποκομιδής νεκρών ζώων από περιοχές όπου τα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν υποχωρήσει και είναι δυνατή η πρόσβαση των οχημάτων περισυλλογής, παρά τις δυσκολίες λόγω της λάσπης και των απόνερων.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Π.Ε. Καρδίτσας επιχειρούν 13 οχήματα για την περισυλλογή 1.500 χοίρων και 1.150 προβάτων. Στην Π.Ε. Μαγνησίας επιχειρείται η περισυλλογή 1.000 προβάτων σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο καθώς και βοοειδών, όπου καταστεί εφικτό.
Οι εγκαταστάσεις της Μονάδας Διαχείρισης Νεκρών Ζώων βρίσκονται στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας, όπου δεν είναι δυνατή η πρόσβαση λόγω των πλημμυρικών φαινομένων. Για το λόγο αυτό, τα νεκρά ζώα μεταφέρονται προς αποτέφρωση σε μονάδες της Ημαθίας, Κοζάνης και Αρκαδίας. Το Συντονιστικό Όργανο που έχει συσταθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Απόστολο Μπίλλη και υπηρεσιακά στελέχη της Κτηνιατρικής θα ενημερώνει διαρκώς για την εξέλιξη της διαδικασίας και για τις ενέργειες στις οποίες καλούνται να προβούν οι κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ.».

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.