Στηρίξτε μας

Καρδίτσα: Έδεσαν σκυλιά σε υψόμετρο 1.700 μ. για να αποτρέψουν όσους διαμαρτύρονται για ανεμογεννήτριες στα Άγραφα

11 Ιανουαρίου 2022 20:02 | Καταγγελίες
Καρδίτσα: Έδεσαν σκυλιά σε υψόμετρο 1.700 μ. για να αποτρέψουν όσους διαμαρτύρονται για ανεμογεννήτριες στα Άγραφα

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Καταγγελία στις αρχές κατέθεσε και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) καθώς όπως ενημερώθηκε από το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων τρία σκυλιά κακοποιούνται επί μήνες καθώς βρέθηκαν δεμένα σε βουνό (υψόμετρο 1.637 μέτρων) του νομού Καρδίτσας, στο όρια των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας στην περιοχή Αγίου Νικολάου - Καράβα) εκεί που η εταιρία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ έχει τοποθετήσει ανεμολογικούς ιστούς.

 AgrafaSkyliaKarditsaOct2021 2Τα σκυλιά διαρκώς αλυσοδεμένα επί μήνες στο χιόνι σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Για να... προστατευτούν από το πολικό ψύχος έχουν το σπιτάκι με τα κλαριά.

Ορειβάτες εντόπισαν τα σκυλιά μέσα στα χιόνια και διαπίστωσαν πως τουλάχιστον δύο μεγαλόσωμοι σκύλοι (ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι) είναι μονίμως αλυσοδεμένοι όλο το 24ωρο και απολύτως εκτεθειμένοι στις ακραίες καιρικές συνθήκες του αλπικού υψομέτρου. Μάλιστα αρκετές φορές έχει εντοπιστεί εκεί και άνδρας, που κάνει την επίβλεψη του χώρου, με ιδιωτικό όχημα.

Τα ζώα για να προστατευτούν από το πολικό κρύο έχουν κάτι «σπιτάκια» με κλαριά... ουσιαστικά είναι τελείως εκτεθειμένα στον χιονιά. Και αυτό συνιστά ξεκάθαρη παθητική κακοποίηση, ενώ παράνομη είναι και η μόνιμη αλυσόδεση τους καθώς σύμφωνα με τον νόμο 4830/2021 ο σκύλος επιτρέπεται να είναι δεμένος μόνο δύο ώρες το 24ωρο (Άρθρο 9 "Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς"  παρ. 2δ «Οφείλει να φροντίζει να μην μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του, και πάντως όχι πάνω από δύο (2) ώρες την ημέρα, εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη»).

Φυσικά τα σκυλιά δεν αλυσοδέθηκαν εκεί χωρίς λόγο. Είναι φανερό ότι τοποθετήθηκαν λες και είναι αντικείμενα – για να λειτουργούν ως ζωντανοί συναγερμοί – ώστε να αποτρέπουν και να μην πλησιάσουν τις εγκαταστάσεις όλοι εκείνοι οι οποίοι διαμαρτύρονται για την καταστροφή μιας παρθένας περιοχής με τεράστια περιβαλλοντική αξία από την τοποθέτηση ανεμογεννητριών.

AgrafaSkyliaKarditsaOct2021 1Ολοφάνερη η παθητική κακοποίηση σκυλιών...

Όπως αποκάλυψε η Π.Φ.Π.Ο. η αρχική καταγγελία που έγινε αρχικά στις 18 Οκτωβρίου 2021 στην Εισαγγελία Καρδίτσας άγνωστο πως, τελικά «ΠΑΡΕΠΕΣΕ» και οι αρμόδιοι για την εφαρμογή της νομοθεσίας δεν την είδαν! Έτσι το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων αναγκάστηκε να την καταθέσει εκ νέου στις 10 Ιανουαρίου 2022…

Μάλιστα η Π.Φ.Π.Ο. στην επιστολή της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καρδίτσας ζητάει άμεσα να εκδοθεί εισαγγελική διάταξη ώστε τα σκυλιά να κατασχεθούν και να τελειώσει το πολύμηνο μαρτύριο τους, να απαγορευτεί η τοποθέτηση άλλων ζώων εκεί και στην ευρύτερη περιοχή και φυσικά να ασκηθεί δίωξη σε βάρος εκείνων οι οποίοι ευθύνονται για την κακοποίηση τους.

Τι επισημαίνει η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο.

Σήμερα με ανάρτηση της στο facebook η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο., επισημαίνει τα εξής για τις αθλιότητες των αρμοδίων σε βάρος του περιβάλλοντος και των ζώων επισημαίνει τα εξής:

«Αυτό κι αν είναι απ΄  τ΄Αγραφα.

Και σκυλοι σε πολικες θερμοκρασίες στα 1700 στο βουνό στα Αγραφα ,

αλυσοδεμένοι όλο το 24ωρο ,απροστατευτοι και ανεμογεννήτριες σε παρθενα φυσικά περιβαλλοντα  από την Εταιρία ΤΕΡΝΑ .Δυο σε ένα δηλαδή .

Η καταγγελία απο το έγινε  πριν μήνες στις 17/10/21  οσον αφορά την βαριά παθητική κακοποίηση  τα 3 σκυλων  ,παράπεσε, λεει ,στην Εισαγγελία Καρδίτσας  και  έπρεπε να γίνει άλλη ,που την ξανάκαναν οι πολίτες του Δικτυου για την Προστασία των Αγράφων χθες Δευτέρα 10/01/22 ενω η ΠΦΠΟ έστειλε την Κυριακή 09/01/22 επιστολή στην Εισαγγελία Καρδίτσας για την ΑΜΕΣΗ και οριστική αφαίρεση των σκυλων κ την μη επανατοποθέτηση άλλων ,εν ειδει σκιάχτρων ή παγοκολόνων  για να φυλάνε τις ανεμογεννήτριες .

Αιδώς  κυριοι της ΤΕΡΝΑ και για τα ζώα , αιδώς και  για τους ανεμολογικούς ιστούς σε παρθενα πανεμορφα μέρη -δειγμα βεβαίως της πράσινης ανάπτυξης που προωθείτε - αιδώς και στο Δασαρχείο Μουζακίου -ΥΠΕΝ ,που ειναι η δευτερη φορά που μας το καταγγέλλουν ,αιδώς και στην Εισαγγελία Καρδίτσας .

Πριν παραθέσουμε αποσπάσματα της καταγγελίας του Δικτύου Αγράφων θα ζητησουμε απο την ΤΕΡΝΑ να μας δώσει την πατέντα της τύπου Μπαχάμες κατασκευής που έφτιαξαν για τα ζώα

ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΟΥ  ΔΙΚΤΥΟΥ

ΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΣΕ ΚΥΝΔΥΝΟ - ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΚΑΡΑΒΑΣ.

"Επιπροσθετα καταγγελουμε το γεγονος οτι η εταιρεία ΤΕΡΝΑ χρησιμοποιεί παρανομες πρακτικές που αντιτίθενται στον νομο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς χρησιμοποιώντας τα για τη φυλαξη ανεμολογικού ιστου ,αλυσιδεμένα επι 24ωρου βάσεως , σε ακραιες καιρικές συνθήκες ,χωρις προστασία......

Ειναι οξύμωρο μια εταιρία στα πλαισια της πρασινης αναπτυξης να εγκαθιστα  ανεμογεννήτριες σε παρθενα φυσικα περιβαλλοντα, να επιδεικνύει αδιαφορια και να εκθετει σε κινδυνο τις ζωες των  σκύλων.................."

Σημειώνουμε ότι τα ανωτέρω έχουν καταγγελθεί και στην Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

Για το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων

ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΗΣ ΠΦΠΟ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ .

........Κάνοντας επίκληση στους νόμους 4830/21 και ιδιαίτερα στα άρθρα 2 παρ 2 ,  άρθρο  9 και άρθρο 33 , όπως και στους νόμους 1197/81 και 2017/92- κυρωση απο την Ελλάδα της ευρωπαικής σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς- αιτούμαστε τη οριστική αφαίρεση των 3 επίδικων σκύλων  ( ως καταγγελία  της συλλογικότητας Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων ) , την απαγόρευση τοποθέτησης άλλων ζώων σε όλη την περιξ περιοχή  και βεβαιως σε επομενο στάδιο  τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται απο την κειμενη νομοθεσία .

Θα σας παρακαλούσαμε ,επειδή τα ζώα υποφέρουν επι πολλούς μήνες μεσα στα χιόνια και πιθανοτατα να ειναι  ήδη βαριές και απρόβλεπτες οι συνέπειες  της βαριάς κακοποίησής τους  στην υγεία τους ,όπως εκδώσετε άμεσα ,ει δυνατόν και σήμερα 10/01 , την εισαγγελική διάταξη της αφαίρεσης τους κοκ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ .

Μεχρι κ τώρα τα ζώα ειναι εκεί .

Μπορεί να παρέπεσε κ πάλι η καταγγελία , ποιος ξέρει .

Αυριο θα επικοινωνησουμε κ τηλεφωνικά .».

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

 1. Δήμητρα Κολλια

  Λυστε τα σκυλιά
  Περίμενετε άδεια για να κάνετε αυτό που πρέπει ?
  Ποια βλαχαδερα ποιοι αγροίκοι το έκαναν
  Κ λέτε μήνες είναι εκεί ? Εχετε το νόμο με σας κ τα κοιτάτε κ βγάζετε φωτό ?
  Φοβάστε μην σας μηνύσουν που χαλασατε το σχέδιο τους να καταψυξουν τα σκυλιά ?
  ΛΥΣΤΕ. ΤΑ. ΑΜΕΣΩΣ.
  Κ σεις είστε συνένοχοι !
  Έτσι έγινε με το σκυλί στην Άρτα μέχρι που του έκανε ευθανασία ο ιδιοκτήτης !
  Γραφειοκράτες με τη ζωή των ζώων ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.