Στηρίξτε μας

Καρδίτσα: Δραματική έκκληση για χώρο φιλοξενίας και σίτιση σκυλιών/γατιών στα πλημμυρισμένα χωριά (βίντεο)

1 Οκτωβρίου 2023 07:00 | Καταγγελίες
Καρδίτσα: Δραματική έκκληση για χώρο φιλοξενίας και σίτιση σκυλιών/γατιών στα πλημμυρισμένα χωριά  (βίντεο)

Έκκληση για ζωοτροφές και βοήθεια ώστε να μπορέσουν να τραφούν σε καθημερινή βάση σκυλιά και γάτες που επέζησαν των πλημμυρών και περιφέρονται εξαθλιωμένα, άρρωστα και εγκλωβισμένα στον βούρκο στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Καρδίτσας που ξαναπλημμύρισαν και πάλι τις τελευταίες ημέρες  απευθύνει η Έμμα Βλάχου, φοιτήτρια η οποία μαζί με μια μικρή ομάδα εθελοντών παλεύουν να βοηθήσουν ζώα τα οποία εντοπίζουν σε τραγική κατάσταση.

Η μυρωδιά της σήψης από τα πτώματα που είναι παντού διάσπαρτα αποδεικνύει ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις των αρμοδίων έμειναν στα χαρτιά εν όψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών και η πραγματικότητα είναι πέρα και από δεινή και για όσους επέζησαν και για όσους βοηθούν τους πληγέντες.

Τα αδέσποτα παλεύουν να ζήσουν και πολλά οικόσιτα εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους...

 

Όπως επισημαίνει δεν έχουν καμιά βοήθεια από το κράτος και τα ζώα παραμένουν εξαθλιωμένα και εγκλωβισμένα και μάλιστα επικρίνει την Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η κα Βλάχου για όσα είδα και πάλι στον Παλαμά, στον Βλοχό και στον Κοσκινά επισήμανε τα εξής: «Κοσκινάς Καρδίτσας 30/09/2023

Σήμερα:

- Προσπαθήσαμε να πιάσουμε φοβικό σκυλί σε πολύ κακη κατάσταση από Παλαμά. Δεν τα καταφέραμε, θα προσπαθήσουμε αύριο πάλι. Καθώς φεύγαμε, είδαμε το σκυλί να αρπάζει ένα πτώμα κότας σε αποσύνθεση και να το τρώει.

- Προσπαθήσαμε μάταια να προσεγγίσουμε το Βλοχό. Τα νερά έχουν μπει ΞΑΝΑ στο οδόστρωμα και δε γίνεται να πλησιάσουμε με αμάξι. Δεν έχουμε κάποια λύση. Το νερό απ' ότι μαθαίνουμε έχει πλημμυρίσει το χωριό (για 2η φορά), η πρόσβαση μέσα είναι δυνατή μονο με βάρκα, βάσει των πληροφοριών που μας δόθηκαν. Ο Ενιπέας έχει ξεχειλισει παλι. Μας είναι αδύνατο να μεταβούμε.

- Ταισαμε τα ζώα του Κοσκινά.

Κοσκινάς:

- Στον Κοσκινά, τα ζώα μάλλον δεν είχαν ταιστει από άλλα άτομα διότι πεινούσαν πολύ. Εμφανίστηκαν καινούργια σκυλιά, τα οποία κατόπιν συνομιλίας με κάτοικο του χωριού, μας επικοινωνηθηκε ότι είναι πρώην δεσποζομενα που εγκαταλείφθηκαν και σιτίζονται, ως αδέσποτα πια, από τον εν λόγω κάτοικο. Αφήσαμε κάποιες σακούλες σκυλοτροφη και γατοτροφη στον κύριο με τον οποίο συνομιλήσαμε, ώστε να μπορέσει να ταισει τις επόμενες μέρες τα ζώα.

- Μας προσέγγισαν άλλοι 2 κύριοι που χρειάζονταν τροφή για τα ζώα τους.

- Αποπαρασιτωθηκε μια νεαρή γάτα με άσχημα δερματικά. Αν κάποιο μπορεί να τη φιλοξενήσει, παρακαλώ να επικοινωνήσει μαζί μας ώστε να την πιασουμε.

- Ενημερωθηκαμε ότι οι μόνιμοι κάτοικοι στον Κοσκινά είναι πλέον 17, οι υπόλοιποι εγκατέλειψαν το χωριό. Τι θα γίνει το χειμώνα με αυτά τα ζώα; Ο,τι και να κυνηγήσουν να φάνε είναι μολυσμένο. Τα νερά το ίδιο. Τα ζώα κινδυνεύουν από σοβαρές λοιμώξεις, καθώς και από ασιτία.

- Προσπαθήσαμε (μάταια πάλι) να πιάσουμε 3 κότες που είχαν επιβιώσει και τις οποίες οι ιδιοκτήτες άφησαν πίσω. Τουλάχιστον τα ζώα ζουν ακόμα. Θα ξαναδοκιμασουμε αύριο.

- Κατά πάσα πιθανότητα, οι στοίβες νεκρών ζώων παραμένουν κοντά στην είσοδο του χωριού, καθώς η δυσωδία γίνεται ολοένα και πιο ανυπόφορη.

Χρειαζόμαστε:

- Άμεση παρέμβαση των αρμοδίων ώστε να απεγκλωβιστούν (ακόμα και τόσο αργά) τα ζώα που βρίσκονται στον πλημμυρισμένο Βλοχό. Εικάζω πως μιας και η ειδική γραμματεία μας ζήτησε το λόγο που δεν απεγκλωβισαμε τα ζώα τις 14 πρώτες μέρες της πλημμύρας, όταν ο Βλοχός ήταν κατω από το νερό, θα μπορέσει η ίδια να τα απεγκλωβίσει τωρα, πιο αποτελεσματικά και πιο γρηγορα. Να ενημερώσουμε επίσης τους αρμόδιους πως ως ζώα λογίζονται τοσο τα σκυλιά (ανεξαρτήτως μεγεθους..) όσο και οι γάτες. Δε γνωρίζουμε πόσα από αυτά τα ζώα τα κατάφεραν, δε γίνεται όμως να μείνουν εκεί, δε θα αντέξουν μια δεύτερη πλημμύρα, είναι ήδη φοβερά καταπονημένα. Ήδη ενημερωθηκαμε για μια νεκρή γάτα (που όπως καταλαβαίνουμε αποκλείεται να είναι η μόνη).

- Χώρο φιλοξενίας για τα ζώα που έμειναν πίσω. Έχουμε κάνει έκκληση άπειρες φορές, γιατί δε μας ακούει κανείς;

- Παροχή τροφής στους κατοίκους που έμειναν πίσω στα πλημμυροπληκτα χωριά να ταιζουν είτε τα ζώα τους είτε τα αδέσποτα. Όπως καταλαβαίνει κάθε νοήμων άνθρωπος, είναι αδύνατον ένας πλημμυροπληκτος άνθρωπος να πρέπει να πάει από Καρδίτσα στη Λάρισα κάνοντας κάμποσες παρακάμψεις για να προλάβει ένα διάστημα 2 ωρών το πρωί κατά το οποίο το κυνοκομειο Λάρισας είναι ανοιχτό, μόνο και μόνο για να προμηθευτεί τροφή για τα ζώα του. Στείλτε τις τροφές εσείς οι αρμόδιοι στην Καρδίτσα, έλεος.».

Στη Λάρισα έχουν σταλεί ζωοτροφές σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία – Τι θα γίνει για την Καρδίτσα;

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών με ανακοίνωση της στις 30 Σεπτεμβρίου παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα για τις περιοχές που επλήγησαν και εξηγεί ότι στο Δημοτικό Κυνοκομείο Λάρισας έχουν σταλεί ζωοτροφές τις οποίες μπορούν να παραλάβουν εθελοντές ώστε να ταΐζουν τα ζώα. Άραγε αυτό ισχύει και για τους εθελοντές άλλων νομών;

Μάλιστα ενώ ακόμα υπάρχουν παντού σκυλιά και γάτες και άλλα είδη εγκλωβισμένα, πεινασμένα και άρρωστα η Ειδική Γραμματεία  κάνει λόγo για όσα θα γίνουν προσεχώς δηλαδή για την καταγραφή τους, τη σήμανση, αποπαρασίτωση και στείρωση τους ενώ ακόμα δεν έχουν γίνει ούτε τα στοιχειώδη για την επιβίωση σκυλιών και γατιών που είτε ήταν ήδη αδέσποτα είτε εγκαταλείφθηκαν μετά την καταστροφή.

Συγκεκριμένα επισημαίνει τα εξής: «Η περιοχή της Θεσσαλίας δοκιμάζεται. Άνθρωποι και ζώα βιώνουν δύσκολες στιγμές. Η Ειδική Γραμματεία από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα στα ζώα της Θεσσαλίας. Το Υπουργείο Εσωτερικών εξασφάλισε τροφή για τα ζώα συντροφιάς στις πλημμυροπαθείς περιοχές την οποία οι εθελοντές μπορούν να προμηθεύονται από το Δημοτικό Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Λαρισαίων καθημερινά 10:00-12:00. Είναι αναγκαίο να αποφευχθεί η πρόσβαση των ζώων συντροφιάς σε νεκρά ζώα για υγειονομικούς λόγους.

Ξεκινάμε την εφαρμογή του δεύτερου μέρους του επιχειρησιακού σχεδίου για τα ζώα συντροφιάς το οποίο περιλαμβάνει τη σήμανση και ψηφιακή καταγραφή στο ΕΜΖΣ που τίθεται σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες, τη στείρωση, τον εμβολιασμό και την αποπαρασίτωση των ζώων συντροφιάς στις πληγείσες περιοχές. Η οργάνωση του σχεδιασμού πραγματοποιείται σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς προκειμένου να εφαρμοσθεί αποτελεσματικά από υγειονομικής πλευράς η διαχείριση της προγράμματος.

Η ψηφιακή καταγραφή και η περισυλλογή γίνεται σε συνεργασία με Δήμους, φιλοζωικά σωματεία και οργανισμούς καθώς και με εθελοντές. Σε συνεργασία με τους Δήμους και τους εθελοντές θα γίνει πλήρης χαρτογράφηση των περιοχών έτσι ώστε κάθε ζώο αδέσποτο ή ζώο που έχει ιδιοκτήτη να λάβει κτηνιατρική περίθαλψη, αποπαρασίτωση αλλά και τον απαραίτητο εμβολιασμό για την ασφάλειά του.».

Διαβάστε επίσης:

Βλοχός Καρδίτσας: Διάσωση σκυλιών και καναρινιών από το πλημμυρισμένο ξανά χωριό (βίντεο)

Βλοχός και Μεταμόρφωση Καρδίτσας: Ζώα παρατημένα στον βούρκο – Έκκληση από τους εθελοντές που παλεύουν μόνοι τους (βίντεο)

«Τα χωριά της Καρδίτσας τελείωσαν και εμείς πατάμε στο κουφάρι τους» (Βίντεο)

Βλοχός Καρδίτσας: Έκκληση για φιλοξενίες ζώων που σώθηκαν από τον βούρκο και τις λάσπες (βίντεο)

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.