Στηρίξτε μας

Κανείς δεν είδε ποιος εκτέλεσε τον δεμένο σκύλο στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων;

19 Ιανουαρίου 2020 23:11 | Καταγγελίες
Κανείς δεν είδε ποιος εκτέλεσε τον δεμένο σκύλο στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων;

«Η τοπική κοινωνία ας σώσει την αξιοπρέπειά της, αναφέροντας στην Ασφάλεια ό,τι στοιχεία έχει για τον δράστη του σκληρού αυτού εγκλήματος». Με αυτά τα λόγια η Έφη Τσεκμέζογλου πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» ζητάει από τους αυτόπτες μάρτυρες να καταγγείλουν στην Αστυνομία ποιος εκτέλεσε στις 18 Ιανουαρίου τον σκύλο (ποιμενικός Καυκάσου) που βρέθηκε να περιπλανιέται στο χωριό πριν από μερικές μέρες και τελικά κάποιος τον εκτέλεσε και πυροβόλησε πολλές φορές καθώς στο σημείο βρέθηκαν κάλυκες, ενώ το ζώο ήταν δεμένο σε δέντρο κοντά στην πλατεία του χωριού.

MegalaXorafiaHanionPyrovolimenosSkylos18 1 2020 0Η ανάρτηση στο facebook κατοίκου της περιοχής που εξηγεί ότι το ζώο πυροβολήθηκε δεμένο τέσσερις φορές.

Για τη δολοφονία του ζώου καθώς το ζώο ο/η δράστης το δολοφόνησε ο σύλλογος επισημαίνει τα εξής: «Μεγάλα Χωράφια Χανίων, έτος 2020

Θλίψη, ντροπή, θυμός…

Πριν από λίγες ημέρες ο Δήμος Χανίων ενημερώθηκε ότι ένας μεγαλόσωμος σκύλος, ποιμενικός Καυκάσου, περιπλανιέται στα Μεγάλα Χωράφια και έχουν τρομάξει οι κάτοικοι λόγω του μεγέθους του. Ο σκύλος αυτός ήταν δεδομένο ότι δεν ήταν αδέσποτος, καθώς, λόγω μεγέθους αλλά και ράτσας, θα ήταν γνώριμος στην περιοχή. Το ζώο αυτό είτε είχε χαθεί, είτε είχε εγκαταλειφθεί πρόσφατα από κάποιον ασυνείδητο.

Την Πέμπτη το μεσημέρι ενημερωθήκαμε σχετικά από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου και προτείναμε αμέσως : (α) να ελεγχθεί ο σκύλος για ηλεκτρονική σήμανση, με την ελπίδα να εντοπιστεί ο κηδεμόνας του και (β) να αναζητηθεί φιλοξενία του σκύλου από εθελοντή, για να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Θα περιμέναμε ο Δήμος Χανίων, για ένα τέτοιο έκτακτο περιστατικό να ξεπεράσει τις «αναστολές» του σχετικά με τη νομιμότητα της φιλοξενίας αδέσποτων ζώων από εθελοντές πολίτες και να καλέσει όλα τα φιλοζωικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στα Χανιά να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του ζώου από την περιοχή. Η εμμονή τους στην γραφειοκρατία και στην στενή ερμηνεία του νόμου οδήγησε στο αδιέξοδο, το ζώο αυτό να παραμένει στην πλατεία των Μεγάλων Χωραφιών, δεμένο, ενώ είχε γίνει γνωστό ότι η παρουσία του "ενοχλούσε".

Και ενώ αναμέναμε την μεταφορά του σε κτηνίατρο για να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος, ενημερωθήκαμε σήμερα, ότι κάποιος "άνθρωπος" έδωσε την λύση. Πυροβόλησε το ζώο στην πλατεία, ενώ ήταν αλυσοδεμένο και δεν είχε καμία ελπίδα διαφυγής.

Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της Ασφάλειας Χανίων, η οποία έχει συλλέξει κάλυκες και θα αναζητήσει τον δράστη, καθώς η θανάτωση ζώου αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση ως 5 έτη και με χρηματική ποινή έως 15.000 ευρώ, καθώς και με διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ.

Η τοπική κοινωνία ας σώσει την αξιοπρέπειά της, αναφέροντας στην Ασφάλεια ό,τι στοιχεία έχει για τον δράστη του σκληρού αυτού εγκλήματος.

Για τον φιλοζωικό σύλλογο Χανίων “Η προστασία των ζώων”

Έφη Τσεκμέζογλου».

Δεκάδες περιστατικά με κακοποιημένα ή δολοφονημένα ζώα σχεδόν κάθε εβδομάδα...

Η Λήδα Σηφοδασκαλάκη, εθελόντρια του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ», με ανάρτηση της στο facebook επισημαίνει τα εξής: «(Σεντόνι-διαβάστε αν θέλετε να ενημερωθείτε για τη δολοφονία του Καυκάσιου στα Μ. Χωράφια-Χανιά)

Σε συνέχεια της ιστορίας για το θάνατο του Καυκάσιου στα Μεγ. Χωράφια και αφού πήγα στο σημείο που ήταν δεμένο για 3 μέρες και την 4η το πυροβόλησαν, μαζί με εθελόντρια, μίλησα με 5-6 κατοίκους, με εμπλεκόμενα άτομα (επίσημα και ανεπίσημα) και με το Α.Τ. Χανίων, μπορώ να πω τα εξής:

Το σκυλί αναρτήθηκε την Τετάρτη 15/01 στη σελίδα του Συλλόγου «Η προστασία των ζώων» από τον συμπολίτη μας κ. Μαλεφιτσάκη, που διαμένει δίπλα από το δέντρο που ήταν δεμένο μέρες. Στο δέντρο το είχε δέσει υπάλληλος του δήμου Χανίων, αφού κάτοικοι της περιοχής είχαν ενημερώσει το δήμο για το σκυλί που τριγυρνούσε στο χωριό. Μας είπαν ότι το σκυλί είχε επιτεθεί σε οικόσιτα ζώα. Ήταν ταλαιπωρημένο και εκδιωγμένο από όλους.

Μας είπαν ότι μετά που δέθηκε δεν ήρθε κανείς από το Δήμο ούτε για να του βάλει νερό ή φαγητό και μόνο ο κ. Μαλεφιτσάκης (που είχε κάνει την ανάρτηση) και κάποιες κυρίες που έμεναν κοντά του έβαζαν φαγητό και νερό. Τρία άτομα μας είπαν ότι τηλεφωνούσαν καθημερινά στην υπηρεσία του δήμου για τα προβλήματα των πολιτών, στο τηλ 2821341770, οι οποίοι τους έλεγαν ότι δεν είναι αρμόδιοι και θα ενημερώσουν τους αρμόδιους!

Την Παρασκευή επισκέφθηκαν το σημείο 2 μέλη της 5μελής Επιτροπής του δήμου για τα ζώα, για να αξιολογήσουν αν το ζώο είναι επιθετικό και το άφησαν εκεί δεμένο. Από την Παρασκευή το μεσημέρι η σελίδα του Δήμου «Υιοθετήστε ένα Αδέσποτο» το είχε αναρτήσει με φωτογραφία που φαίνεται λυτό σε ένα σπίτι (μάλλον αυλή) και αναζητούσαν τον κηδεμόνα και το προωθούσαν για υιοθεσία. Υπάρχουν σχόλια στην ανάρτηση από άτομο που ενδιαφερόταν να το υιοθετήσει. Άγνωστο πως βρέθηκε αυτή η φωτογραφία στην σελίδα του δήμου, ενώ το ζώο ήταν δεμένο από την Τετάρτη στο δέντρο!

Απορίας άξιο πως η αρμόδια υπηρεσία του δήμου προωθεί υιοθεσία για ένα ζώο που δεν έχει ελέγξει ιατρικά, τσιπάρει και γενικά δεν έχει προβεί στις νόμιμες ενέργειες, ούτε έχει σε ελεγχόμενο χώρο. Απορίας άξιο αν είναι νόμιμη-σύννομη η καταγεγραμμένη (έχουν κρατηθεί όλα τα στοιχεία και υπάρχουν μάρτυρες) διαχείριση του ζώου από την αρμόδια υπηρεσία και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, αφήνοντας το ζώο δεμένο για 3 μέρες χωρίς φαΐ, νερό αγνοώντας τα τηλεφωνήματα των πολιτών, έχοντας ως κύριο μέλημα τον χαρακτηρισμό του (από κάποια μέλη της 5μελούς) «ως επιθετικό», γιατί άραγε; μήπως γιατί η εύκολη λύση για ένα τέτοιου μεγέθους ζώο είναι να χαρακτηριστεί επιθετικό, ώστε να θανατωθεί;;;

Το Σάββατο το πρωί ο κ. Μαλεφιτσάκης βρήκε το σκυλί νεκρό. Κλήθηκε η αστυνομία (ευτυχώς άμεσα). Την υπόθεση έχει αναλάβει στο Τμήμα Ασφάλειας Χανίων καθώς βρέθηκαν κάλυκες δίπλα από το πτώμα. Η αρμόδια υπηρεσία για τα αδέσποτα και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δεν απαντούσαν τα τηλέφωνα το Σάββατο και κλήθηκε άλλη υπηρεσία, ώστε να περισυλλέξει το σώμα του νεκρού σκυλιού και να το παραδώσει στην Κτηνιατρική Υπηρεσία τη Δευτέρα για νεκροψία.

Υπάρχουν μάρτυρες και στοιχεία για τον δολοφόνο και θα ελέγξει ο Εισαγγελέας τις ευθύνες του Δήμου για τους χειρισμούς. Δεν υπάρχει λόγος να προβούμε ως πολίτες σε μήνυση προς το παρόν, αφού η διαδικασία είναι αυτεπάγγελτη και έχει ήδη επιληφθεί η Αστυνομία. Την υπόθεση θα τη παρακολουθήσουμε και θα συνδράμουμε όπως μπορούμε με νέα στοιχεία και μαρτυρίες. Αν χρειαστεί τις επόμενες μέρες, θα υπάρξει ενημέρωση για συμμετοχή σας σε μήνυση κατά του Δήμου Χανίων.

Θέλω να πω κάτι τελευταίο. Για όσους ρωτούν τι έκανε ο σύλλογος τόσες μέρες που είχε γίνει η ανάρτηση, θα σας πω 2 πράγματα:

1ον μετρήστε τα περιστατικά που έχουν αναρτηθεί στο Σύλλογο από την Τετάρτη έως σήμερα. Το πιο τραγικό αυτό της «συλλέκτριας» που καταφέραμε και αφαιρέσαμε 7 ζώα. Και αναλογιστείτε 5-10 ανθρώπους-εθελοντές, που πρέπει να δουλέψουν για να ζήσουν, να τρέχουν για όλα, να απαντάνε τηλέφωνα, να διαχειρίζονται την σελίδα, να πηγαίνουν στους κτηνιάτρους για τα περιστατικά, να βρίσκουν φιλοξενίες/υιοθεσίες και να προσπαθούν να συνεννοηθούν με τους Αρμόδιους! Υπάρχουν και γεγονότα που θα αποκαλυφθούν στην πορεία και θα φανεί πόσο ενδιαφέρθηκε ο σύλλογος και για ποια από τα παραπάνω υπήρχε επίσημη ενημέρωση.

2ον και σημαντικότερο: Ο Δήμος Χανίων είναι ΑΡΜΟΔΙΟΣ για τα αδέσποτα και για αυτή τη χείριστη διαχείριση δεν θα διαφύγει των νόμιμων ευθυνών του. Γιατί το σκυλί πέθανε άδικα, από λάθος χειρισμούς, που το άφησαν στην τύχη ενός τραμπούκου με όπλο. Σας παραθέτω και το link με την ανάρτηση για τις ενέργειές του Συλλόγου.».

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Σκότωσε σκύλο πυροβολώντας τον τέσσερις φορές ενώ το ζώο ήταν δεμένο στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.