Στηρίξτε μας

Κάλεσε κτηνίατρο στη Μύκονο για να ρωτήσει τι να κάνει τα λιοντάρια που έχει στο φορτηγό του (βίντεο)

28 Ιουνίου 2022 13:36 | Καταγγελίες
Κάλεσε κτηνίατρο στη Μύκονο για να ρωτήσει τι να κάνει τα λιοντάρια που έχει στο φορτηγό του (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον οδηγό του οχήματος ο οποίος - όπως του είπε - βρισκόταν στο Τελωνείο του Προμαχώνα (σύνορα με Βουλγαρία) και ζητούσε τηλεφωνικά βοήθεια για τα λιοντάρια που είχαν ξυπνήσει και δεν ήξερε τι να κάνει (!) περιέγραψε μιλώντας στο www.zoosos.gr o κτηνίατρος Κώστας Κωνσταντίνου, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Φιλοζωικής Μυκόνου και πρόεδρος της Πενταμελούς Επιτροπής του Δήμου Μυκόνου για τα αδέσποτα.

Ο κ. Κωνσταντίνου, κάτοικος Μυκόνου, μας τόνισε πως το πρωί της Τρίτης 14 Ιουνίου και λίγο πριν μπει στο χειρουργείο και μπροστά στους πελάτες του που είχαν φέρει για στείρωση γάτες δέχτηκε στο κινητό του τηλέφωνο μια κλήση και στην άλλη γραμμή βρισκόταν ένας άνδρας που μιλούσε άπταιστα Ελληνικά και του ζητούσε πανικοβλημένος βοήθεια για τα λιοντάρια τα οποία έχει στο φορτηγό του καθώς βρίσκεται στον Προμαχώνα!

Ο κ. Κωνσταντίνου σαστισμένος από το αναπάντεχο ερώτημα του εξήγησε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι καθώς βρίσκεται στη Μύκονο και πως για τα αιλουροειδή και τα άγρια ζώα γενικώς υπάρχουν ειδικοί κανόνες και σχετικές άδειες λαμβάνονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr ο κτηνίατρος ο άγνωστος άνδρας του εξήγησε ότι έφερνε τα λιοντάρια από τη Νάπολη της Ιταλίας και όπως τον άκουγε βρισκόταν κυριολεκτικά σε πανικό.

Ο κ. Κωνσταντίνου μας δήλωσε – καθώς η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία έχει απευθυνθεί στις αρχές ζητώντας διερεύνηση της υπόθεσης – ότι είναι διατεθειμένος εφόσον κληθεί από την Εισαγγελία να καταθέσει όσα άκουσε από τον άγνωστο άνδρα, που τον κάλεσε ζητώντας του βοήθεια για τα λιοντάρια, τα οποία μετέφερε και φυσικά να καταθέσει και τον τηλεφωνικό αριθμό από τον οποίο έγινε η κλήση.

Π.Φ.Π.Ο.: Που βρίσκονται τα λιοντάρια που ήρθαν από Νάπολη για Μύκονο;

Η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σχετικά με το θέμα και τα νέα στοιχεία επισήμανε τα εξής:

«Το θέμα της ανακοίνωσης μας αφορά στο περίεργο περιστατικό της μεταφοράς  άγριων ζώων, αιλουροειδών με φορτηγάκι το οποίο σύμφωνα με τα δημοσίευμα αρχικά της ΕΡΤ έφθασε την Δευτέρα 13 Ιουνίου στο τελωνείο του Προμαχώνα.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία σε όσες δηλώσεις έκανε τις ημέρες εκείνες για το θέμα αυτό, σε κάθε τόνο ανέφερε, ότι θα ερευνήσει  σε βάθος την υπόθεση.

 

Ο λόγος που δίνουμε τόση έκταση σε αυτό το συμβάν, πέρα από το ότι θέλουμε να λάμψει η αλήθεια του τι, πότε, που, πως έγινε με τα συγκεκριμένα αυτά τα άγρια ζώα είναι  γιατί θα πρέπει κάποια στιγμή στην Ελλάδα να ληφθούν μέτρα από τις κυβερνήσεις, γενικότερα από  τη Πολιτεία για το ανεξέλεγκτο και ασύδοτο εμπόριο ζώων άγριας και ήμερης ζωής, το οποίο δυστυχώς συμβαίνει και στη χώρα μας η οποία παραμένει ξέφραγο αμπέλι για κάθε παράνομο ζωέμπορο, εκτροφέα ζώων κάθε είδους.

Μερικά από τα στοιχεία της έρευνας σας παρουσιάζουμε σήμερα, καθώς διαπιστώσαμε τα εξής:

Α. Έχουμε στα χέρια μας επιστολή  από συγκεκριμένο ιδιώτη κτηνίατρο της Μυκόνου, που αναφέρει τα παρακάτω, τα οποία μας επιβεβαίωσαν άλλοι τρεις μάρτυρες, που έτυχε να είναι την ημέρα εκείνη στο κτηνιατρείο του αλλά τα εξιστόρησε τόσο στη δημοσιογράφο  του www.zoosos.gr Ελένη Ηλιοπούλου όσο και σε εμένα στις τηλεφωνικές επαφές, που είχα μαζί του.

Μας ανέφερε για  την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον οδηγό ενός οχήματος ο οποίος όπως του είπε βρισκόταν στο Τελωνείο του Προμαχώνα (σύνορα με Βουλγαρία) και ζητούσε τηλεφωνικά βοήθεια για τα λιοντάρια που είχαν ξυπνήσει και δεν ήξερε τι να κάνει!

Ειδικότερα τόνισε πως το πρωί της Τρίτης 14 Ιουνίου πριν τις 11:00 και λίγο πριν μπει στο χειρουργείο και μπροστά στους πελάτες του που είχαν φέρει για στείρωση γάτες δέχτηκε στο  τηλέφωνο του μια κλήση και στην άλλη γραμμή βρισκόταν ένας άνδρας που μιλούσε άπταιστα Ελληνικά, και υποθέτει πως ήταν Έλληνας, οποίος του ζητούσε πανικοβλημένος βοήθεια για τα λιοντάρια που έχει στο φορτηγό του καθώς βρίσκεται στον Προμαχώνα!

Σαστισμένος από το αναπάντεχο ερώτημα του εξήγησε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι καθώς βρίσκεται στη Μύκονο και πως για τα αιλουροειδή και τα άγρια ζώα γενικώς υπάρχουν ειδικοί κανόνες και σχετικές άδειες λαμβάνονται τα αρμόδια υπουργεία, τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής κ.τ.λ.

Όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr ο κτηνίατρος ο άγνωστος άνδρας του επισήμανε ότι έφερνε τα λιοντάρια από τη Νάπολη της Ιταλίας και όπως τον άκουγε βρισκόταν κυριολεκτικά σε πανικό.

Δήλωσε επίσης  ότι είναι διατεθειμένος εφόσον κληθεί από την Εισαγγελία να καταθέσει όσα άκουσε από τον άγνωστο άνδρα, που τον κάλεσε ζητώντας του βοήθεια για τα λιοντάρια.

Επίσης προφορικά μας είπε, ότι εικάζει, πως  ο άγνωστος οδηγός ήθελε να τηλεφωνήσει στη αρμόδια Διεύθυνση Κτηνιατρικής και στο πανικό του επάνω απευθύνθηκε σε αυτόν.

Η ημερομηνία 14 Ιουνίου, ημέρα Τρίτη, είναι απολύτως ακριβής, αφού τη Δευτέρα 13 Ιουνίου το κτηνιατρείο του ήταν κλειστό λόγω της αργία του Αγίου Πνεύματος.

Όπως αντιλαμβανόμαστε έχουμε μια πολύ σημαντική  και αξιόπιστη απολύτως  μαρτυρία, επιβεβαιωμένη και από άλλους μάρτυρες, ως προαναφέραμε που αλλάζει πολλά.

Προφανώς έχουμε συγκυριακά δυο μεταφορές  άγριων ζώων, αιλουροειδών ίδιων ειδών, στις 13 και 14 Ιουνίου.

Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον διευθυντή της ιστοσελίδας ertnews.gr τον Τάσο Οικονόμου, καθώς στο σάιτ της ΕΡΤ δημοσιεύτηκε αρχικά η είδηση και η σχετική φωτογραφία, μας επιβεβαίωσε , ότι η πηγή του  ήταν απολύτως αξιόπιστη και η είδηση έγκυρη , ότι δηλαδή από τον Προμαχώνα θα περνούσε φορτηγό με 2  λιοντάρια και 1 τίγρη με κατεύθυνση την Μύκονο  με μόνη απόκλιση την ημερομηνία , αν ήταν στις 13 ή στις 14 και τη χώρα προέλευσης Τσεχία η Σλοβακία, στοιχεία προφανώς υποδεέστερης σημασίας μπρος στο πραγματικό γεγονός, ότι Έλληνας οδηγός μέσω του Προμαχώνα θα κατευθύνονταν στη Μύκονο μεταφέροντας λιοντάρια και τίγρη.

Σε επίσης τηλεφωνική επικοινωνίας μας με τον προϊστάμενο του τελωνείου Προμαχώνα αυτός μας είπε, κάτι που φυσικά το γνωρίζουμε, ότι τα οχήματα  που εισέρχονται από ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Βουλγαρία και εισέρχονται στην Ελλάδα, επίσης ευρωπαϊκή χώρα δεν ελέγχονται με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία και στο ερώτημα μας, αν μπορει να πέρασε στις 14 Ιουνίου φορτηγό με άγρια ζώα με σκοπό να συνεχίσει την πορεία του προς κάποιο μέρος της Ελλάδας, μας απάντησε ότι μπορεί να έγινε γιατί ο έλεγχος δεν είναι υποχρεωτικός .

Β. Η Ομοσπονδία μας έστειλε όλο το δημοσιευμένο φωτογραφικό υλικό των ζώων, ήτοι των ζώων στο ελληνικό έδαφος και των ζώων στο αλβανικό έδαφος  σε ειδικούς στην Αφρική και Ασία και ζήτησε τη γνώμη τους, την οποία και γραπτώς θα καταθέσουμε  στις μηνύσεις που θα υποβάλλουμε.

Να σημειωθεί ότι φωτογραφίες  στο ελληνικό έδαφος, υπάρχουν μόνο για τα δυο λιοντάρια και καμιά της/των τίγρεων . Πρόκειται για τη μοναδική φωτογραφία που δημοσίευσε η ΕΡΤ ως αποκλειστική.

Η μετάφραση στα ελληνικά της απάντησης των ειδικών που λάβαμε λέει τα εξής:

Σε καμία περίπτωση τα δυο αρσενικά Λιοντάρια που έχουν φωτογραφηθεί στο βαν μεταφοράς, δεν έχουν μορφολογικές η εξωτερικές ομοιότητες με αυτά που φωτογραφήθηκαν στον ζωολογικό κήπο τις Αλβανίας.

Πιο αναλυτικά, το αριστερό λιοντάρι i-  στο βαν, έχει πιο πλούσια χαίτη και πιο μυώδες Πρόσωπο και σαγόνι. Το δεύτερο που φωτογραφήθηκε στον Ζωολογικό Κήπο έχει ελάχιστες ομοιότητες με το αριστερό του βαν, παρόλα αυτά το αριστερό του βαν έχει ποιο έντονο σκοτεινό σημείο κάτω από το αριστερό μάτι.   Όσον αφορά την τίγρη, σε καμία περίπτωση δεν απεικονίζεται ζώο το οποίο έχει προσέλθει πρόσφατα στο συγκεκριμένο ζωολογικό κήπο, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα ότι νιώθει άνετα με τον χώρο και είναι ξαπλωμένη μπροστά στα κάγκελα. Εάν είχε μεταφερθεί πρόσφατα, θα είχε πιο κρυπτική και στρεσσική, φοβική και επιφυλακτική συμπεριφορά.

Γ. Θέτουμε εν αμφιβόλω τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Υπουργείου Εσωτερικών , μέσω της νεοδιορισθείσης ειδικής γραμματέως, που είναι επικεφαλής της Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς η οποία έσπευσε άρον - άρον και με απίστευτη προχειρότητα να δηλώσει, ότι όλα βαίνουν καλώς και έγιναν νόμιμα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι εντελώς αναρμόδιο και χωρίς επιστημονικές γνώσεις για να κρίνει τη νομιμότητα των εγγράφων, αφού τα λιοντάρια και οι τίγρεις δεν είναι ζώα συντροφιάς και αναρωτόμαστε για τους λόγους, που έγινε αυτό αφού η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της ειδικής γραμματέως έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες τίγρεων από τον Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο των Τιράνων χωρίς να υπάρχουν φωτογραφίες των ζώων αυτών στο ελληνικό έδαφος, γεγονός επίσης εξαιρετικά προβληματικό, αν λάβουμε υπόψη μας και τι απάντησαν οι ειδικοί επιστήμονες από την Αφρική, ότι δηλαδή οι τίγρεις που απεικονίζονται στον Ζωολογικό Κήπο των Τιράνων είναι τουλάχιστον δυο εβδομάδες εκεί γι’ αυτό και παρουσιάζουν αυτή την άνετη και χαλαρή εικόνα.

Για μια ακόμη φορά οι εθελοντές της Π.Φ.Π.Ο. που έχουν αποδείξει, πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα ζώα και όχι να κουκουλώσουν ευθύνες του κράτους και των αρμόδιων υπηρεσιών, και για άλλη μια φορά ανέλαβαν να κάνουν αυτό που το Δημόσιο έπρεπε να πράξει, δηλαδή να εξετάσει τι έγινε, πως έγινε, γιατί τελικά κάτι έγινε σε αντίθεση με το αναρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, που       ισχυρίζεται το αντίθετο.

Ενώ όμως το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν απολύτως αρμόδιο για το θέμα της βαριάς παθητικής κακοποίησης των πακεταρισμένων και σε ασφυκτικές συνθήκες ζώων από τη στιγμή που αυτά μπήκαν σε ελληνικό έδαφος και στο θέμα αυτό τήρησε για μια ακόμη φορά «σιγή ιχθύος».

Κατά τον ίδιο λόγο δεν ελέγχθηκαν από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ούτε αν το μικρό φορτηγό είχε τις προϋποθέσεις για μεταφορά τέτοιων ζώων ούτε αν είχε την προβλεπόμενη άδεια, όπως βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών θα έπρεπε να έχει .

Η ΠΦΠΟ ήδη επεξεργάζεται με τους δικηγόρους που συνεργάζεται τις νομικές ενέργειες στις οποίες θα προβεί κατά παντός υπευθύνου ώστε να διερευνηθεί τι υπέστησαν αυτά τα ζώα και που.».

Nόμιμη η μεταφορά των ζώων σύμφωνα με την Μ. Δημοπούλου

Η Μάρσα Δημοπούλου, που είναι η ειδική γραμματέας της Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπ. Εσωτερικών, με ανάρτηση της στο facebook στις 15 Ιουνίου είχε επισημάνει ότι όλα έγιναν νόμιμα και ο προορισμών των αιλουροειδών ήταν η Αλβανία ενώ υπάρχει ποια μεγάλη βεβαιότητα ότι λιοντάρια μεταφέρονταν στη Μύκονο καθώς αυτό ανέφερε εξ αρχής το ρεπορτάζ της ΕΡΤ (το οποίο δεν ήταν και τόσο ψευδές όπως αρχικά νομίζαμε) αλλά και ο κτηνίατρος της Μυκόνου που μίλησε στο www.zoosos.gr

Στην ανάρτηση της η κα Δημοπούλου δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολιών αν και οι μαρτυρίες αποδεικνύουν ότι σίγουρα υπήρχαν σε φορτηγό λιοντάρια που ο τελικός τους προορισμός ήταν η Μύκονος και όχι η γειτονική χώρα.

ertnewsMykonosLiontariaTigris13 6 2022 2Το αρχικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο ertnews.gr και έγινε η αφορμή να ψάξουμε για το τι συμβαίνει με τα λιοντάρια...

Η ειδική γραμματέας τονίζει τα εξής: «Θέλω να τονίσω ότι τα άγρια ζώα που εντοπίστηκαν σε συνοριακό σταθμό της χώρας μας, όπως απεδείχθη, ουδέποτε είχαν ως προορισμό το νησί της Μυκόνου. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγόρευσε την είσοδο τσίρκο με χρήση ζώων στο έδαφος της και σύμφωνα με το νόμο 4830/2021 τα άγρια ζώα δεν μπορούν επουδενί να γίνουν ζώα συντροφιάς.

 

Πιο συγκεκριμένα, εχθές κατόπιν επαφών με όλους τους αρμόδιους φορείς και επικοινωνίας με το συνοριακό σταθμό υγειονομικού - κτηνιατρικού ελέγχου Ευζώνων (ΣΥΚΕ) και τη Διευθύντρια της υπηρεσίας κυρία Στεργιοπούλου για το θέμα της εισόδου στη χώρα μας των τεσσάρων άγριων ζώων, δύο λιονταριών και δύο τίγρεων, υπήρξε ενημέρωση και διευκρινίσεις ότι ακολουθήθηκε η πάγια διαδικασία που ακολουθείται σε συναφείς περιπτώσεις. Ήταν σε γνώση των αρμοδίων κτηνιάτρων του συνοριακού σταθμού εδώ και 20 ημέρες και είχαν αποσταλεί και όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα για τη μεταφορά των ζώων σύμφωνα με τη σύμβαση CITES, για το σχετικό προέλεγχο. Χώρα αποστολής των ζώων ήταν η Σλοβακική Δημοκρατία και συγκεκριμένα ο ζωολογικός κήπος της Σλοβακίας Wild Parκ στην περιοχή Velka Lomnica και τόπος προορισμού ο Δήμος Τιράνων στην Αλβανία και ο νέος ζωολογικός κήπος των Τιράνων .

Ελέγχθηκαν εξονυχιστικά τα έγγραφα τους και έγινε επίσης έλεγχος στο μεταφορικό μέσο. Στα ζώα δόθηκε νερό, ελέγχθηκε η κατάσταση τους και συνέχισαν για τον τελικό προορισμό τους που ήταν η Αλβανία και όχι η Ελλάδα. Η υγειονομική - κτηνιατρική υπηρεσία του τελωνείου Ευζώνων ενημερώθηκε για την ασφαλή άφιξη τους στην Αλβανία και έχει αποσταλεί και φωτογραφικό υλικό. Τα ζώα έχουν ήδη φθάσει στον προορισμό τους. Ως χώρα δεν έχουμε το δικαίωμα να εμποδίσουμε τη μετακίνηση ζώων που φέρουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και η μετακίνηση και ο σκοπός της μετακίνησης τους είναι νόμιμος.
Ακολουθούν φωτογραφίες από τις τίγρεις.».

Εδώ βλέπουμε τίγρεις ενώ στη φωτογραφία της ΕΡΤ υπήρχαν λιοντάρια...

Διαβάστε επίσης:

Fake news απ'την ΕΡΤ για λιοντάρια & τίγρη στη Μύκονο – Νόμιμα πέρασαν από Ελλάδα για Αλβανία σύμφωνα με τον διευθυντή του Τελωνείου Ευζώνων

Καταγγελία της Π.Φ.Π.Ο. στην Αστυνομία για τις καμήλες ως ντεκόρ σε συναυλία στη Μύκονο (βίντεο)

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.