Στηρίξτε μας

Τι ισχύει για τα ζώα συντροφιάς σε πολυκατοικίες και μονοκατοικίες βάσει του νέου νόμου 4830/2021

21 Σεπτεμβρίου 2021 08:00 | Επικαιρότητα
Τι ισχύει για τα ζώα συντροφιάς σε πολυκατοικίες και μονοκατοικίες βάσει του νέου νόμου 4830/2021

Ο νόμος 4830/2021 που ψηφίστηκε στις 15 Σεπτεμβρίου στη Βουλή αλλάζει τα ισχύοντα σχετικά με τον αριθμό σκυλιών και γατιών τα οποία διαμένουν σε διαμερίσματα.

Ο νομοθέτης ξεκαθαρίζει ότι αν ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει τη διαμονή σκυλιών και γατιών στα διαμερίσματα τότε σε αυτά μπορούν να ζουν έως τρία (ενώ για άλλα είδη ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει περιορισμός).

Αν το επιτρέπει τότε δεν υπάρχει περιορισμός αρκεί να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, κοινής ησυχίας, καθαριότητας. Επίσης δεν υπάρχει περιορισμός στις μονοκατοικίες στις οποίες μπορείτε να έχετε όσα ζώα μπορείτε να φροντίσετε.

Το προβληματικό σημείο του άρθρου αφορά τις πολυκατοικίες που π.χ. επέτρεπαν ζώα και οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων με ψηφοφορία μπορούν να αλλάζουν τον κανονισμό. Αν ο κανονισμός απαγορεύει τα ζώα – όπως προείπαμε – τότε μπορείτε να έχετε έως τρία σκυλιά/γατιά. Η εφαρμογή του θα ισχύσει 12 μήνες μετά την ψήφιση του νέου κανονισμού, ώστε να υπάρξει ένα χρονικό περιθώριο για όσους έχουν πάνω από τρία ζώα συντροφιάς να αναζητήσουν αλλού στέγη.

Αν όμως δεν είσαι ενοικιαστής αλλά ιδιοκτήτης του σπιτιού τότε το προβληματικό σκεπτικό του νομοθέτη σε αναγκάζει ουσιαστικά ή να εγκαταλείψεις την οικία σου ή στην τελική τα ζώα σου (που είναι πάνω από τρία) αν και αυτό είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα αδίκημα! Πρόκειται ξεκάθαρα για ακόμα ένα μέτρο που μόνο τη φιλοζωία δεν προάγει!

Όχι ζώα σε μπαλκόνια αλλά ναι στις ταράτσες και άλλους κοινόχρηστους χώρους…

Δυστυχώς ο νομοθέτης συνεχίζει να επιτρέπει - με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των ιδιοκτητών - τη διαμονή των ζώων σε ταράτσες και άλλους κοινόχρηστους χώρους αν και είναι γνωστό ότι σε αυτά τα μέρη των πολυκατοικιών συνήθως εγκαταλείπονται τα ανεπιθύμητα, τα γνωστά «ταρατσόσκυλα», τα οποία διαβιούν συνήθως διαρκώς δεμένα και ολομόναχα, εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες (καύσωνα, ψύχος, βροχή) και εντοπίζονται μόνο όταν περίοικοι διαμαρτυρηθούν στις αρχές για το γαύγισμα ή τις οσμές από τα κόπρανα και τα ούρα…

Στο άρθρο 15 του 4830/2021 διαβάζουμε τα εξής για τη διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες: «1. Επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παρ. 2, 3 και 4.
2. Στις πολυκατοικίες, που αποτελούνται από τουλάχιστον δύο (2) διαμερίσματα, επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς εφόσον:
(α) Διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη ή τον ανάδοχό τους ή διαμένουν, δυνάμει ομόφωνης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των ιδιοκτητών, σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, ενδεικτικά στην πυλωτή ή στην ταράτσα, στον ακάλυπτο χώρο και στον κήπο, και εφόσον τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.
(β) Δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος.
(γ) Η παραμονή στα διαμερίσματα πολυκατοικιών τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας.
δ) Εάν πρόκειται για σκύλους ή γάτες, έχουν σημανθεί, καταγραφεί και διατηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία στο ΕΜΖΣ, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου του ζώου.
3. Δεν δύναται να απαγορευθεί η διατήρηση ζώων συντροφιάς με τον κανονισμό της πολυκατοικίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 2. Με τον κανονισμό μπορεί να περιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των ζώων που επιτρέπονται, μέχρι τα τρία (3) ζώα ανά διαμέρισμα. Αλλαγές στον κανονισμό της πολυκατοικίας όσον αφορά τον μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων ζώων ανά διαμέρισμα ισχύουν αφού παρέλθουν δώδεκα (12) μήνες από την ψήφισή τους.
4. Στις μονοκατοικίες επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς που έχουν σημανθεί και καταχωρηθεί νομίμως και διατηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία στο ΕΜΖΣ, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, καθώς και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.
5. Οι αριθμητικοί περιορισμοί της παρ. 3 ισχύουν μόνο για σκύλους και γάτες. Σε κάθε περίπτωση, και ως προς τα λοιπά ζώα συντροφιάς πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.».

Διαβάστε επίσης:

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Χωρίς περιορισμό τα κατοικίδια σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα

Νέος νόμος (4407/2016) επιτρέπει την παραμονή κατοικίδιων ζώων στα στρατιωτικά οικήματα που το Γ.Ε.Σ. απαγόρευε

Ηράκλειο Κρήτης: Απαγορεύουν σε φοιτήτρια να έχει σκύλο & την απειλούν με έξωση από την φοιτητική εστία

Απειλούν να διώξουν έκτος εστίας τους φοιτητές του Τ.Ε.Ι. Καβάλας που έχουν κατοικίδια!

 

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.