Στηρίξτε μας

Ηράκλειο Κρήτης: Καταδικάστηκε άνδρας που το 2015 κακοποιούσε μέχρι θανάτου γαϊδούρια στον Γιούχτα

16 Μαΐου 2022 13:11 | Καταγγελίες
Ηράκλειο Κρήτης: Καταδικάστηκε άνδρας που το 2015 κακοποιούσε μέχρι θανάτου γαϊδούρια στον Γιούχτα

Με ποινή φυλάκισης 20 μηνών με αναστολή και χρηματική ποινή καταδικάστηκε σήμερα από το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου ο άνδρας που το 2015 εντοπίστηκε να κακοποιεί ιπποειδή, συγκεκριμένα γαϊδούρια, καθώς τα είχε εξαθλιωμένα να ζουν έξω από την ταβέρνα του στην περιοχή του Γιούχτα Ηρακλείου Κρήτης. Ο άνδρας συνελήφθη μεν στις 4 Αυγούστου του 2015 μετά από καταγγελία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) αλλά η δίκη του αναβλήθηκε πάρα πολλές φορές.

Στο ένα γαϊδούρι τότε έγινε ευθανασία με την έγκριση του Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Λασιθίου καθώς από τις κακουχίες η κατάσταση της υγείας του και αφού το εξέτασαν οι κτηνίατροι (Νταής, Παπανικολάου και Σουρανάκης) κρίθηκε ότι ήταν μη αναστρέψιμη.

Η Νατάσα Μπομπολάκη σήμερα μετά την καταδίκη του κατηγορούμενου με ανάρτηση της στο facebook τόνισε τα εξής: «20 Μήνες Φυλάκιση και 200 Μονάδες Χρηματική Ποινή Για Παθητική Κακοποίηση Γαϊδουριών.

Απειλές σήμερα στο δικαστήριο από την οικογένεια του δράστη κατά μελών της Ομοσπονδίας, που ζήτησαν την προστασία τους απο τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου κου Γαλήνα, ενός εξαιρετικού και ευαισθητοποιημένου Εισαγγελέα, που αναμένεται να τους καλέσει για αυστηρές συστάσεις

Ο δράστης Διατηρούσε Δυο Γαϊδουράκια σε πολύ άσχημες συνθήκες και η κλινική τους εικόνα ήταν δραματική .Ο καταδικασθείς διατηρούσε την εποχή εκείνη Ιππικό Όμιλο χωρίς άδεια και η Ομοσπονδία μας συνέδεσε το περιστατικό με τους σκελετούς αλόγων που βρέθηκαν σε σημείο πολύ κοντά στο χώρο του δράστη , πράγμα που δεν απεδείχθη τελικά μολονότι το όλο σκηνικό παρέπεμπε κατά τη γνώμη μας σ' αυτόν.

Απόσπασμα από δηλώσεις μου τότε:
"Η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Αναστασία Μπομπολάκη κάνει λόγο για φρικτό έγκλημα, γι' αυτό και ζήτησε περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου των άτυχων ζώων. Και συγκεκριμένα το αν τα ζώα πυροβολήθηκαν ή πέθαναν δεμένα και αφημένα εκεί, από ασιτία. Τα ζώα αυτά εικάζουμε ότι ή πυροβολήθηκαν και στη συνέχεια έγιναν κουφάρια. Ή δέθηκαν εκεί καθώς υπάρχουν σχοινιά στο σημείο, οπότε και πέθαναν από ασιτία και έλλειψη νερού. Από την πλευρά μας πάντως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να βρεθεί ο στυγνός αυτός εγκληματίας», τόνισε η κα Μπομπολάκη."

Τι έγραψε στο προφίλ της σήμερα και μετά τη δίκη η δικηγόρος μας Μαρία Ευαγγέλου Παπαδάκη
Μια νίκη της φιλοζωίας και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας σήμερα, 16/5/22, στο Α' ΤριμΠλημΗρακλείου που επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 μηνών & χρηματική ποινή 200 μονάδων στο δράστη της παθητικής κακοποίησης των ιπποειδων στη Γιούχτα Ηρακλείου το 2015. Συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας: ΜΑΡΙΑ ΕΥΑΓΓ ΠΑΠΑΔΑΚΗ. Με το καλό δικαίωση και για την κακοποίηση ανθρώπων.

Δείτε το δημοσίευμα του zoosos.gr και neakriti.gr της εποχής εκείνης

Στο ένα γαϊδούρι έγινε τότε ευθανασία

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.zoosos.gr κτηνίατρος από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηρακλείου, που έκανε αυτοψία στα ζώα, έχει καταγράψει στο έγγραφο το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία ότι η κατάσταση τους ήταν άθλια εξαιτίας της πολύμηνης ασιτίας και παρά τους ισχυρισμούς του κατόχου τους ότι τα φρόντιζε και τους παρείχε κτηνιατρική περίθαλψη εδώ και μήνες αποδεικνύεται ότι τα δύο γαϊδούρια κακοποιήθηκαν για πάρα πολύ καιρό.

Ο ιδιοκτήτης των ζώων ισχυρίστηκε ότι το ένα γαϊδούρι το βρήκε εγκαταλελειμμένο στην Εθνική Οδό Αρχαρνών – Ηρακλείου πριν από μήνες και το μάζεψε για να το σώσει και το δεύτερο του το παράτησε κάποιος κάτοικος του χωριού, που δεν το ήθελε πια, το ίδιο χρονικό διάστημα.

Το γαϊδούρι που επέζησε κατασχέθηκε με εντολή εισαγγελέα και μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση ως μεσεγγυούχος ορίστηκε η Π.Φ.Π.Ο. η οποία είχε αναλάβει τη φροντίδα και τη θεραπεία του.

Το χρονικό της καταγγελίας

Η Π.Φ.Π.Ο. ενημερώθηκε μέσω email από μια γυναίκα – που είχε πάει εκδρομή στον Γιούχτα – στις 15 Μαρτίου 2015 ότι δεκάδες πτώματα ιπποειδών ήταν διάσπαρτα στην περιοχή όπου είναι η ταΐστρα των γυπών κάτι που είναι εξαιρετικά ύποπτο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αυτών των ζώων.


AlogoGiouxtaIrakleiou (4)Η Π.Φ.Π.Ο. έστειλε 20 διαφορετικές φωτογραφίες με πτώματα ιπποειδών στην ΕΛ.ΑΣ.

Έτσι ψάχνοντας το τι συμβαίνει εκεί απευθύνθηκε στο Α.Τ. Περιφέρειας Κρήτης και στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αλλά από τους αρμόδιους φορείς αυτό αντιμετωπίστηκε ως κάτι το φυσιολογικό καθώς εκεί οι κτηνοτρόφοι συνηθίζουν ν’ αφήνουν τα πτώματα των ζώων που πεθαίνουν.

Όμως οι φόβοι των φιλόζωων επιβεβαιώθηκαν το μεσημέρι της 3ης Αυγούστου καθώς μια γυναίκα καλώντας με απόκρυψη στο τηλέφωνο της Π.Φ.Π.Ο. και χωρίς να δώσει τα στοιχεία της κατονόμασε τον ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης επιχείρησης ως τον κάτοχο των 26 αλόγων και των 6 γαϊδουριών, τα περισσότερα εκ των οποίων πέθαναν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και τα πτώματα τους αφέθηκαν στην ταΐστρα για να τραφούν τα όρνια.

AlogoGiouxtaIrakleiou (2)Δεκάδες τα πτώματα των ιπποειδών που εντόπισε στην περιοχή επισκέπτρια.

Η Π.Φ.Π.Ο. την ίδια μέρα έστειλε επιστολή στον αστυνομικό περιφερειακό διευθυντή Κρήτης Μιχαήλ Καραμάνλακη και στον διοικητή του Α.Τ. Καστελλίου Νικόλαο Μηλάκη ζητώντας την άμεση επέμβαση τους, ώστε να διαπιστωθεί αν όσα τους τους καταγγέλθηκαν ισχύουν αλλά και για να σωθούν όσα ζώα βρίσκονται στα χέρια του δυνάστη τους, ενώ την επιστολή την συνόδευαν και από τις 20 φωτογραφίες με τα πτώματα ιπποειδών που κείτονταν στις ταΐστρα εδώ και μήνες.

AlogoGiouxtaIrakleiou (3)Σκελετοί από ιπποειδή.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του www.zoosos.gr αστυνομικός που κατάγεται από την περιοχή αλλά υπάγεται σε άλλο αστυνομικό τμήμα διαβεβαίωσε τότε τις εκπροσώπους της Π.Φ.Π.Ο. πως όσα λέγονται για την κακοποίηση των γαϊδουριών, που έχουν απομείνει ζωντανά, ισχύουν όμως για να δικαιολογήσει την αδράνεια του εξήγησε ότι και εκείνος το πληροφορήθηκε πολύ πρόσφατα.

Διαβάστε επίσης:

Στις 16-1-2016 η δίκη του άνδρα που κακοποίησε τα γαϊδούρια στον Γιούχτα Ηρακλείου

Γιούχτα Ηρακλείου Κρήτης: Τον συνέλαβαν γιατί κακοποιεί συστηματικά τα άλογα και τα γαϊδούρια του

Θα δικαστεί για την κακοποίηση των δύο γαϊδουριών που είχε στον Γιούχτα Ηρακλείου Κρήτης

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.