Της Ελένης Ηλιοπούλου
Με συνοπτικές διαδικασίες και σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα - μετά την αποκάλυψη του παράνομου νεκροταφείου ζώων σε ένα παρατημένο σιλό στην είσοδο του χωριού Ίασμος Ροδόπης - έγινε το μπάζωμα, η ισοπέδωση και η απομάκρυνση των οστών. Ο χώρος δεν μοιάζει σε τίποτα με αυτό που αντίκρυσαν οι φιλόζωοι στις 17 Οκτωβρίου.
Ο χώρος σήμερα...
Το ότι ο χώρος έπρεπε να καθαριστεί από τα απομεινάρια των ζώων, να απομακρυνθούν δηλαδή και τα πτώματα και όλα τα άλλα σκουπίδια από την έκταση - που λέγεται ότι ανήκει στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Ροδόπης (η οποία είναι υπό καθεστώς εκκαθάρισης) - είναι απολύτως απαραίτητο. Έπρεπε να γίνει, εντούτοις αναρωτιόμαστε αν προηγήθηκε κάποιος έλεγχος για να βρεθούν οι δράστες και να γίνει συλλογή στοιχείων τα οποία θα οδηγούσαν σε αυτούς οι οποίοι και ευθύνονται.
«Τα νεκρά πτώματα που βρέθηκαν πεταμένα σε υπόγειο κτίσμα κοντά στο εγκαταλελειμμένο σιλό απλώς θάφτηκαν με χώμα και ασβέστη, έγινε όμως έρευνα ή πάρθηκαν δείγματα για να φανεί αν τα ζώα είχαν π.χ. και ευλογιά;» αναρωτήθηκε μιλώντας στο www.zoosos.gr η Άννα Μαρία Ζαφειριάδου πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου «Αδεσποτούλια Ξάνθης».
Η αρμόδια Εισαγγελία κινήθηκε αναλόγως;
Μωρά κουτάβια, πτώματα προβάτων πεταμένα στο υπόγεια και διάσπαρτα οστά μεγάλων ζώων...
Προφανώς κτηνοτρόφοι της περιοχής για να ξεφορτωθούν τα πτώματα των ζώων τα οποία εκτρέφουν και για να μην κάνουν τον κόπο ούτε να τα θάψουν, αλλά και για να κρύψουν στοιχεία - σε περίπτωση μεταδοτικών ασθενειών - τα πετούσαν εκεί ώστε να ξεμπερδεύουν, μετέτρεψαν όμως την περιοχή σε υγειονομική «βόμβα».
Ο χώρος στις 17 Οκτωβρίου...
Ο χώρος εντοπίστηκε τυχαία από εθελοντές του Φιλοζωικού Συλλόγου «Αδεσποτούλια Ξάνθης» οι οποίοι ενημερώθηκαν για μωρά κουτάβια εκεί και πήγαν για να τα αναζητήσουν. Έτσι βρήκαν αρχικά τέσσερα και την επόμενη μέρα και το πέμπτο σκυλάκι. Τα μωρά ήταν κοντά στη νεκρή μάνα τους η οποία ήταν σε προχωρημένη αποσύνθεση.
Τα σκυλάκια τα ανέλαβαν οι εθελοντές και έχουν μια δεύτερη ευκαιριά για να ζήσουν μια ζωή που δεν θα είναι μαρτύριο. Για τις εξελίξεις σχετικά με την επιχείρηση «καθαριότητα» στον χώρο ο φιλοζωικός φορέας τονίζει τα εξής: «Σε 24 ώρες, ένα παράνομο «νεκροταφείο ζώων» εξαφανίστηκε κάτω από το χώμα.
Δεν γράφουμε σήμερα ως φιλοζωική οργάνωση.
Γράφουμε ως πολίτες που βλέπουν, ακούν και ανησυχούν.
Σε μια περίοδο που η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που βουλιάζει στην ευλογιά των προβάτων,
είναι αδιανόητο να θάβονται ζώα χωρίς κανέναν έλεγχο.
Πώς γίνεται, λοιπόν, σε έναν χώρο όπου βρέθηκαν νεκρά πρόβατα,
η «λύση» να είναι να ριχτεί απλώς ασβέστης και χώμα;
Εκεί εντοπίστηκαν τα κουταβάκια...
Χωρίς να βγουν τα ζώα,
χωρίς να γίνει νεκροψία,
χωρίς να μετρηθούν,
χωρίς να ελεγχθούν για ενώτια ή ταυτοποίηση,
χωρίς να μάθουμε ποιανού ήταν,
χωρίς να ελεγχθεί αν υπάρχει κίνδυνος διασποράς.
Και μέσα σε 24 ώρες, όλα «εξαφανίστηκαν».
Το σημείο μπαζώθηκε.
Όλα καλύφθηκαν με χώμα.
Ποιος έδωσε αυτή την εντολή;
Γιατί το ΥΠΑΑΤ δεν την έδωσε.
Αυτό δεν είναι διαχείριση.
Και χωρίς να είμαστε κακοπροαίρετοι,
αυτό που βλέπουμε μόνο ως κουκούλωμα — ή ως την απόλυτη προχειρότητα και ασέβεια προς όλους τους θεσμούς, τους νόμους και τους ανθρώπους — μπορεί να θεωρηθεί.
Και σε μια περίοδο επιζωοτίας, η σιωπή είναι επικίνδυνη — για τα ζώα, για τους ανθρώπους, για όλους.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο ίδιο σημείο βρήκαμε χιλιάδες κόκκαλα.
Από άλογα. Από αγελάδες. Από πρόβατα. Από κατσίκες.
Ένα απέραντο πεδίο θανάτου.
Και ρωτάμε πολύ απλά:
Αν εκεί μέσα υπήρχαν κόκκαλα ανθρώπων, θα τα έβλεπε κανείς;
Ποιος τα μάζεψε;
Ποιος τα πήγε εκεί;
Για ποιο λόγο συγκεντρώθηκαν έτσι;
Διαχωρίστηκαν;
Ελέγχθηκαν;
Ή απλώς «μπαζώθηκαν» όλα μαζί — γιατί έτσι βολεύει;
Μπορεί να βλέπουμε πολύ CSI,
αλλά έχουμε μάτια, λογική και συνείδηση.
Και αυτό που βλέπουμε δεν είναι φυσιολογικό.
Αν αυτό δεν σας σοκάρει,
τότε τίποτα δεν μπορεί πια να σας σοκάρει.
Ζητάμε μόνο τα αυτονόητα:
διαφάνεια, έλεγχο και λογοδοσία.
Γιατί όταν θα θάψουμε και την αλήθεια,
τότε δεν θα μείνει τίποτα ζωντανό σ’ αυτή τη χώρα.».
Ποιος φταίει;
Η Άννα Μαρία Ζαφειριάδου, ως πρόεδρος του συλλόγου, που έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο σκληρής κριτικής επειδή αποκαλύπτει τι υφίστανται τα ζώα στον νομό Ξάνθης και αλλού επισήμανε – γιατί ενδεχομένως κάποιοι δεν θέλουν να το καταλάβουν – ότι για αυτή την υγειονομική «βόμβα» ευθύνονται όσοι πετούσαν εκεί τα νεκρά ζώα τους και όσοι τους επέτρεπαν να το κάνουν για χρόνια και όχι η ίδια ή άλλοι εθελοντές που απλώς αποκάλυψαν τι συμβαίνει για να προστατέψουν την κοινωνία και τα ζώα.
Σήμερα με ανάρτηση της στο facebook επισημαίνει τα εξής για όσα λέγονται εις βάρος της: «Άκουσα σήμερα άλλη μια — ενδιαφέρουσα — θεωρία:
ότι μία κυρία με φιλοζωική θέλει να καταστρέψει τον Δήμο Ιάσμου.
Χθες, λένε, “είχα καταστρέψει τον Δήμο Τοπείρου”.
Σήμερα, “καταστρέφω τον Ίασμο”.
Γενικά, κάποιοι δήμαρχοι φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη κλίση στο δράμα — πραγματικές drama queens, όπως τα λένε και στο χωριό.
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: δεν θέλω να καταστρέψω κανέναν δήμο, να τα βάλω με κανέναν δήμο.
Μια χαρά καταστρέφονται μόνοι τους χωρίς καμία βοήθεια.
Δεν φταίω εγώ αν κάποιοι νομίζουν ότι ζουν σε άλλη εποχή και δεν ελέγχονται.
Αυτά είναι… ανοησίες.
Εγώ κάνω το εξής: αναδεικνύω τα κραυγαλέα — όχι για θέατρο, αλλά γιατί δεν μπορώ να σιωπήσω όταν μπροστά μου θάβονται προβλήματα και ζωές.
Για αποφυγή παρερμηνειών: ό,τι δημοσιεύεται συνοδεύεται από στοιχεία και, όπου χρειάζεται, αποστέλλεται στις αρμόδιες αρχές.
Λιγότερο δράμα, περισσότερη ευθύνη. Τα ζώα δεν έχουν χρόνο για σόου».
Αν μπορείτε να βοηθήσετε στη φροντίδα των κουταβιών
Τράπεζα Πειραιώς
IBAN: GR6701723520005352095511041
Δικαιούχος: Αδεσποτούλια Ξάνθης
PayPal: [email protected]
Διαβάστε επίσης:
Ίασμος Ροδόπης: Δεκάδες πτώματα προβάτων, αγελάδων και αλόγων πεταμένα σε εγκαταλελειμμένο σιλό – Κουτάβια θήλαζαν τη νεκρή μάνα (βίντεο)