Στηρίξτε μας

Η. Στραχίνης: Πως είναι δυνατόν αρμόδιοι να επιτρέπουν το κυνήγι μέσα σε προστατευόμενες περιοχές;

20 Ιανουαρίου 2022 23:39 | Καταγγελίες
Η. Στραχίνης: Πως είναι δυνατόν αρμόδιοι να επιτρέπουν το κυνήγι μέσα σε προστατευόμενες περιοχές;

Μια ξεκάθαρη άποψη για το πόσο επιζήμιο είναι το κυνήγι τον 21ο αιώνα – εξαιτίας της τεράστιας υπεροχής των κυνηγών σε εξοπλισμό εντοπισμού των λιγοστών άγριων ζώων και του μεγάλου ποσοστού των ανθρώπων θηρευτών – εκφράζει ο βιολόγος Ηλίας Στραχίνης, που είναι δημιουργός της ιστοσελίδας www.herpetofauna.gr, και ένας εκ των παρουσιαστών της τηλεοπτικής εκπομπής «Άγρια Ελλάδα» η οποία μεταδίδεται από την ΕΡΤ3.

Στις 20 Ιανουαρίου τόνισε τα εξής:

«Ακούμε συχνά  ότι το κυνήγι πρέπει να ασκείται γιατί είναι μια δραστηριότητα χιλιάδων ετών. Γιατί όμως δεν συνειδητοποιούμε ότι οι συνθήκες δεν έμειναν ίδιες τα χιλιάδες αυτά χρόνια;

Ποιες χιλιάδες; Μόνο τα τελευταία 150 χρόνια ο παγκόσμιος ανθρώπινος πληθυσμός, έχει εξαπλασιαστεί. Ο Ελληνικός πληθυσμός τα τελευταία 150 χρόνια έχει δεκαπλασιαστεί!

Δεν υπήρχαν πάντα τόσοι πολλοί κυνηγοί και τόσο λίγα ζώα. Δεν υπήρχαν τα χιλιάδες αυτά χρόνια υπερσύγχρονα όπλα, εκπαιδευμένα σκυλιά, τζιπάρες, ασύρματοι και GPS. Ποτέ δεν είχε συρρικνωθεί τόσο πολύ η άγρια ζωή από την οικιστική ανάπτυξη, τη βιομηχανία, την αλλαγή χρήσης γης και την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος όπως σήμερα. Με το κυνήγι ο άνθρωπος κάποτε κέρδιζε φαγητό για την επιβίωση, ενώ σήμερα χάνει χρήματα για να κάνει «χόμπι». Το κυνήγι σήμερα είναι απλά μια ακόμα ΠΙΕΣΗ από τις πάμπολλες που έχει να αντιμετωπίσει η άγρια ζωή και μάλιστα δεν είναι καν κάτι αναγκαίο για να δικαιολογείται ως πίεση.

Πως είναι δυνατόν λοιπόν να επιτρέπεται το κυνήγι μέσα σε προστατευόμενες περιοχές; Πως είναι δυνατόν τα υπό διάλυση σήμερα δασαρχεία να γνωμοδοτούν υπέρ του κυνηγιού σε προστατευόμενες περιοχές; Τα δασαρχεία που είναι υποστελεχωμένα, χωρίς επαρκή εκπαίδευση και εξοπλισμό, χωρίς ούτε καν βενζίνη για να κινηθούν, τα δασαρχεία που δεν μπορούν επαρκώς να ελέγξουν το κυνήγι, να γνωμοδοτούν υπέρ κάτι τέτοιου; Γιατί δεν μπορούμε να καταλάβουμε ακόμα και σήμερα ότι η αφαίρεση άγριων ζώων και η όχληση από τους πυροβολισμούς δεν ταιριάζουν σε μια προστατευόμενη περιοχή, αλλά και πουθενά πλέον στο ήδη ταλαιπωρημένο φυσικό περιβάλλον;

Ποιοι είναι αυτοί οι τρανοί επιστήμονες που γνωμοδοτούν για κάτι τέτοιο και τους ακούτε και με ποιες μελέτες; Γιατί οι αποφάσεις σε θέματα περιβάλλοντος λαμβάνονται με γνώμονα τον αριθμό των ψήφων οργανωμένων χομπιστών και όχι με γνώμονα τη λογική και το γενικό συμφέρον;  Πως είναι δυνατόν να βάζουμε ένα χόμπι πιο ψηλά από το φυσικό περιβάλλον;

Ένα χόμπι στο οποίο ο καθένας μπορεί να πάρει ένα όπλο, ασχέτως από την ψυχική του κατάσταση, χωρίς να έχει εκπαιδευτεί και εξεταστεί για τον σωστό χειρισμό του. Ένα χόμπι που αφαιρεί ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο, που γεμίζει τα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων με αμέτρητα προστατευόμενα ζώα. Με ποια λογική ακούτε τους χομπίστες που επιχειρηματολογούν για το χόμπι τους και όχι όλους αυτούς που μάχονται ανιδιοτελώς για την προστασία του περιβάλλοντος;

Για ποια νίκη μιλάτε; Δεν υφίσταται καμία νίκη υπέρ του ανθρώπου αν είναι ήττα για το φυσικό περιβάλλον. Δεν είναι νίκη, υπονόμευση του μέλλοντός μας είναι.».

Διαβάστε επίσης:

H. Στραχίνης: Λανθασμένα αντιμετωπίζουμε τα φίδια ως παράσιτα αν και είναι απολύτως απαραίτητα για την ισορροπία του οικοσυστήματος (ηχητικό)

 

Tagged: ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.