Στηρίξτε μας

Γρεβενά: Η κούτα έγινε κάσα για τα σκυλιά του κυνηγού που έσκασαν εκεί μέσα

25 Σεπτεμβρίου 2015 17:47 | Καταγγελίες
Γρεβενά: Η κούτα έγινε κάσα για τα σκυλιά του κυνηγού που έσκασαν εκεί μέσα

Στο προφίλ του στο facebook ένας κυνηγός – κατά δήλωση του κάτοικος Γρεβενών – ανέβασε στις 23 Σεπτεμβρίου την φωτογραφία των δύο σκυλιών του δεμένων στην καρότσα ενός αγροτικού Ι.Χ. και από κάτω έγραψε: «Ως εδώ έκαιγε και το δικό σας καντήλι… ευχαριστώ για όλες τις καλές στιγμές που μου χαρίσατε…».

SkyliaKasaKoutaKinigosΟ ιδιοκτήτης των ζώων ευθύνεται που δεν προνόησε ώστε τα σκυλιά να μην σκάσουν!

Και όταν ένας διαδικτυακός του φίλος τον ρώτησε τι είχε συμβεί στα ζώα εκείνος απάντησε «Έσκασαν στην κάσα φίλε!!!!». Η φωτογραφία του Νίκου Χ. και ο σχετικός διάλογος εστάλησαν στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Κοζάνης «ΑΓΓΙΖΩΟ» ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή μας για την δημοσιοποίηση και αυτού του θέματος.

SkyliaKasaKoutaKinigosDialogos

- Os edw ekege kai to diko sas kantilh....eyxaristo gia oles ti kales stigmes poy moy xarisate....
- τι επαθες νικολα
- Eskasan stin kasa file!!!!
- Μηπως να σας εγινε μαθημα και να μην τα ξαναβαζετε εκει?? Ψυχες ειναι.....
- Geia to kalotoys ta vazoyme
- Μα ναι φανηκε.....

Ο κυνηγός - ιδιοκτήτης των κυνηγόσκυλων αντί να αναλογιστεί τις ευθύνες του για τον θάνατο των δικών του ζώων, καθώς ο ίδιος έγραψε ότι έσκασαν στην κούτα, έκανε λόγω για το καντήλι τους που έσβησε – λες και ήταν θέλημα θεού – και όταν κάποια διαδικτυακή του φίλη του επισήμανε αν αυτό του έγινε μάθημα για να μην τα βάζει εκεί ο Νίκος Χ. της απάντησε: «γεια το καλό τους τα βάζουμε».

Τις υποχρεώσεις των κυνηγών απέναντι στα ζώα τους υπ’ αριθμόν 1969/100521/14.8.13 μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ όμως δυστυχώς το θολό νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει την μεταφορά των σκυλιών σε κούτες που συχνά γίνονται και ο τάφος τους.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Φραντζεσκάκης στο περιοδικό «Σκύλος και Γάτα» (Τευχος 13 Νοέμβριος 2013) στο άρθρο που αναδημοσίευσε ο ιστότοπος www.trihes.gr έχει περιγράψει τι ορίζει η νομοθεσία σχετικά με την μεταφορά των σκυλιών σε αυτές τις κούτες.

Τι προβλέπει ο νόμος για τα «σκυλόκουτα» των αυτοκινήτων;

Η εγκύκλιος που θα έβαζε τέλος στα απάνθρωπα «σκυλόκουτα» των αυτοκινήτων δεν βοηθάει. Δυστυχώς.

Βιάστηκαν να θριαμβολογήσουν όσοι διάβασαν -και έσπευσαν να διαδώσουν- την εγκύκλιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπ’ αριθμόν 1969/100521/14.8.13, που «βάζει τέλος στα εξωτερικά κουτιά μεταφοράς σκύλων», τα διαβόητα «σκυλόκουτα».

Βιάστηκαν γιατί η εγκύκλιος είναι διακριτά ασαφής: το μόνο που αναφέρει είναι το άρθρο 5 του νόμου 4039/2012, που λέει ότι ο ιδιοκτήτης σκύλου υποχρεούται «να χρησιμοποιεί κατά τη μεταφορά του ζώου μέσα κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό, που ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του και του επιτρέπουν να στέκει όρθιο στη φυσική θέση του σώματός του, να ξαπλώνει, να στρέφει το σώμα του και να έχει πρόσβαση στο νερό, όποτε το επιθυμεί».

Θεωρητικά, λοιπόν, ένα σκυλόκουτο με ικανές διαστάσεις και ένα μπολ με νερό πληροί τα κριτήρια του νόμου, ανεξαρτήτως του εάν είναι τοποθετημένο μέσα ή έξω και πίσω από το αυτοκίνητο.

Το πρόβλημα, όμως, δεν βρίσκεται στο διαστασιολόγιο. Το πρόβλημα είναι η ασφάλεια του ζώου.

Όταν οι αυτοκινητοβιομηχανίες ξοδεύουν εκατομμύρια για ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης, καμπίνες ασφαλείας, αερόσακους και άλλα μέτρα παθητικής ασφάλειας, κάποιοι ασυνείδητοι κυνηγοί αποφασίζουν ότι όλα αυτά αφορούν τους ανθρώπους-επιβάτες. Τα σκυλιά, ωσάν να είναι αναλώσιμα (είναι;), μπορούν να ταξιδέψουν σε ένα κουτί από κόντρα πλακέ, και να γίνουν κιμάς στην πιο επιπόλαιη σύγκρουση.

Ας αμφισβητήσουν οι υπέρμαχοι της μεταφορικής αυτής πρωτοτυπίας -που δεν απαντά πουθενά αλλού στον κόσμο- το γεγονός ότι μία σύγκρουση με 20 χλμ./ώρα θα αποβεί μοιραία για το σκυλί τους.

Ας αμφισβητήσουν το γεγονός ότι το ζώο τους δηλητηριάζεται συστηματικά από το μονοξείδιο του άνθρακα που στροβιλίζεται πίσω από το αυτοκίνητο, όπως συμβαίνει σε κάθε τρισδιάστατο αντικείμενο που κινείται στο χώρο.

Τέλος, ας αμφισβητήσουν το προφανές: πως ένα σκυλί, μέσα σε ένα ημιφωτισμένο κουτί που δονείται, κάνει θόρυβο και μετατρέπεται σε φούρνο το καλοκαίρι και ψυγείο το χειμώνα, υποβάλλεται σε ένα περιττό σοκ κάθε φορά που «ταξιδεύει».

«Δεν μας αγγίζει ο νόμος»

Ο νόμος παραθέτει απλώς κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, επειδή εκτιμά πως ο κάτοχος του σκύλου είναι ο πρώτος που θα νοιαστεί για την ασφαλή και χωρίς στρες μεταφορά του ζώου του. Ότι είναι ο πρώτος που θα ψάξει για «ζώνες ασφαλείας σκύλων», ώστε να επιβιώσουν όλοι οι επιβάτες στην περίπτωση σύγκρουσης. Ο πρώτος που θα αναζητήσει «κουτιά μεταφοράς» εντός της καμπίνας, που να μην περιορίζουν την επαφή του με το σκυλί. Ο πρώτος που θα ενδιαφερθεί και θα απαιτήσει από τον νομοθέτη να κάνει το ίδιο.
Προφανώς, ο νόμος πλανάται.

Τι προβλέπει ο ΚΟΚ

Αναφορικά με τα κουτιά μεταφοράς -ανεξαρτήτως περιεχομένου- ο ΚΟΚ είναι σαφής: στο άρθρο 32 τα περιγράφει ως «προεξέχον φορτίο» και επιτρέπει την ανάρτησή τους, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του οχήματος, τα φώτα στάσης και πορείας που πρέπει να παραμένουν ορατά, τα απαιτούμενα ανακλαστικά, τη μη παρεμπόδιση της ορατότητας του οδηγού προς τα πίσω, καθώς και το πόσο επιτρέπεται να προεξέχουν του οχήματος (συγκεκριμένα, όχι περισσότερο από το 30% του συνολικού μήκους του αυτοκινήτου).

Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του άρθρου 32, ο κώδικας προβλέπει διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ».

Αρχική φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαβάστε επίσης:

Σκύρος: Τα κυνηγόσκυλα πέθαναν μέσα στα σκυλόκουτα των αυτοκινήτων στο γκαράζ του πλοίου!

ΥΠ.Α.Α.Τ.: Εγκύκλιος για τη συμμόρφωση των κυνηγών και τη φροντίδα των σκυλιών τους

Ανεύθυνοι οδηγοί που θέτουν σε κίνδυνο τα ζώα και τους άλλους κατά την μεταφορά τους με οχήματα…

Κομοτηνή: Κατήγγειλαν τον άνδρα που κυκλοφορούσε με τον σκύλο δεμένο στην σχάρα οροφής του αυτοκινήτου

Λευκάδα: Αν ο οδηγός της μηχανής χάσει τον έλεγχο τι θα υποστεί ο σκύλος του; (Βίντεο)

Γρεβενά: Η κούτα έγινε κάσα για τα σκυλιά του κυνηγού που έσκασαν εκεί μέσα

Οδηγούσε με τον παπαγάλο της πάνω στο τιμόνι!

Ακράτα: Σε όχημα χωρίς πινακίδες έδεσε άλογο θέτοντας σε κίνδυνο ζώο και διερχόμενους (βίντεο)

Καβάλα: Σκύλος δεμένος σε τελάρο έξω από το μίνι βαν ενώ το όχημα κινείται

Κορινθία: Ταξίδευε στην Εθνική Οδό με τον σκύλο δεμένο πάνω στην οροφή του βαν

Γάτα εγκλωβισμένη σε συρματόπλεγμα κρεμόταν από Ι.Χ. μέσα στο πλοίο «Διαγόρας»

Ατρόμητος μέσα στο αυτοκίνητο ο γατούλης από το Λαύριο... (βίντεο)

Αυτοσχέδιο κλουβί μεταφοράς σκύλου με μηχανάκι στη Λευκάδα

Σύρος: Κολλητοί στην ξηρά και στη θάλασσα

Που θα καταλήξει το άλογο αν ο οδηγός πατήσει απότομα φρένο;

Που θα βρεθεί το άλογο αν φρενάρει ο οδηγός;

 

 

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

6 Σχόλια

  1. st.

    Δημοσιευστε το ονομα του του παπαρα!!! Τετοιοι ανθρωποι δακτυλοδεικτουμενοι πρεπει να ειναι!!! Που μου ανεβαζει κ φωτο στο φβ ο καριολης! Να τον κλεισουν κι αυτον εκει μεσα..για το καλο του!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.