Στηρίξτε μας

«Χρυσές» ανακρίβειες εις βάρος μας για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και την «επένδυση» στις Σκουριές

21 Απριλίου 2013 20:31 | Επικαιρότητα
«Χρυσές» ανακρίβειες εις βάρος μας για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και την «επένδυση» στις Σκουριές

Μ’ ένα ανυπόγραφο δημοσίευμα με τίτλο «Ποιος δεν θέλει να φύγουν οι αρκούδες από τον ζωολογικό κήπο;» ο Άρης Φραντζεσκάκης δημιουργός και διαχειριστής του http://astegosdiavatis.blogspot.gr κατηγορεί την ιστοσελίδα μας ότι μέσω της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) σκόπιμα κάνει κριτική στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ ζητώντας του να πάρει θέση για την επένδυση στη Χαλκιδική και τις επιπτώσεις, που θα έχει η ευρύτατη μεταλλευτική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στο περιβάλλον και φυσικά στα άγρια ζώα. Και όλη αυτή η πίεση που ασκείται στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ γίνεται για να μη φύγουν τα ζώα από το Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης!

Ένα σενάριο και μια αλήθεια

Ο κ. Φραντζεσκάκης καταλήγει σε αυτό το «υπερβατικό» συμπέρασμα μετά από μια σειρά συλλογισμών που αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Όμως σε αυτό το σενάριο, που κατασκεύασε για να βάλλει και εναντίον μας λέει και μια αλήθεια, ότι δηλαδή η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ως εταιρία ήταν χορηγός της Π.Φ.Π.Ο., μάλιστα τον περασμένο Ιανουάριο ο ίδιος ο κ. Φραντζεσκάκης ρώτησε την Ελένη Ηλιοπούλου που είναι διαχειρίστρια του www.zoosos.gr τι γνωρίζει γι’ αυτήν τη χορηγία.

Η κα Ηλιοπούλου δήλωσε άγνοια για το θέμα και δεσμεύτηκε να ρωτήσει τους ανθρώπους της Π.Φ.Π.Ο. καθώς το λογότυπο της συγκεκριμένης εταιρίας ήταν δημοσιευμένο στους χορηγούς της σελίδας http://pansyn.org/.

Έτσι απευθύνθηκε στη Νατάσα Μπομπολάκη πρόεδρο της Π.Φ.Π.Ο. αφού πραγματικά δεν συνάδει μια ομοσπονδία που ασχολείται με την προστασία των ζώων να δέχεται χρήματα από μια εταιρία η οποία προκαλεί τέτοια ζημιά στο περιβάλλον άρα και στα έμβια όντα.

Έτσι πληροφορηθήκαμε ότι η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. προσέφερε το ποσό των 1.000 ευρώ για την εκτύπωση αφισών που χρησιμοποιήθηκαν στην ημερίδα σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της φιλοζωικής κουλτούρας στη χώρα μας, η οποία διοργανώθηκε στην Αθήνα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 31 Οκτωβρίου 2011.

Η κα Μπομπολάκη τόνισε – όταν έγινε αυτή η συζήτηση τον Ιανουάριο του 2013 – ότι το μπάνερ θα κατέβει άμεσα από το σάιτ καθώς έχει μείνει εκεί ξεχασμένο και δεν υπάρχει κανενός είδους συναλλαγή πέραν αυτής της χορηγίας που δόθηκε τότε για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Και έτσι έγινε, δύο μέρες μετά το λογότυπο είχε φύγει από τη σελίδα με τους χορηγούς.

Η κα Μπομπολάκη παραδέχτηκε ήταν μια λανθασμένη επιλογή και πως το πάθημα τελικά έγινε μάθημα, αφού εφεξής όλοι θα είναι όλοι πιο προσεχτικοί στην αναζήτηση συμμάχων για τις δράσεις της ομοσπονδίας καθώς ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα.

Όλα αυτά – όπως ακριβώς συζητήθηκαν – η κα Ηλιοπούλου τα μετέφερε τον περασμένο Ιανουάριο στον κ. Φραντζεσκάκη προκειμένου να λάβει τις απαντήσεις που ζητούσε. Και το θέμα έληξε εκεί αφού από την πλευρά μας οι εξηγήσεις κρίθηκαν επαρκείς.

Και μόλις προχθές τέσσερις μήνες μετά από αυτή την κουβέντα ο κ. Φραντζεσκάκης – που μέχρι πρότινος ζητούσε από την κα Ηλιοπούλου να αναδημοσιεύει το www.zoosos.gr τα θέματα της δικής του ιστοσελίδας – μας επιτίθεται και δεν κάνει μόνο κριτική στην Π.Φ.Π.Ο. αλλά κατηγορεί εμμέσως και εμάς ως συντελεστές ενός σχεδίου για να μη φύγουν τα άγρια ζώα από το Δημοτικό Ζωολογικό Κήπος Θεσσαλονίκης!

AstegosDiavatisEXskouriesΜας λοιδορεί αλλά ζητάει τη συνεργασία μας!

Ο κ. Φραντζεσκάκης σφάλει και μας λοιδορεί και αυτό αποδεικνύεται εύκολα γιατί το www.zoosos.gr έχει πρωτοστατήσει τα δύο χρόνια της ύπαρξης του και έχει προωθήσει και έχει προβάλλει κάθε πρωτοβουλία του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ είτε για την κατάργηση των ζωολογικών κήπων στην Ελλάδα είτε για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων σε αυτούς.

Το www.zoosos.gr έχει προβάλλει κάθε θέση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τα θέματα που σχετίζονται με τα άγρια ζώα και την προστασία τους.

Το www.zoosos.gr είχε προτρέψει εξ αρχής τους αναγνώστες του να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση υπογραφών ώστε τα ζώα να φύγουν από τον Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης.

Το www.zoosos.gr είχε αναδημοσιεύσει πέρυσι το ρεπορτάζ του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με το αίτημα των φιλοζωικών σωματείων και Μ.Κ.Ο. ώστε τα ζώα να φύγουν από τις απαράδεκτες εγκαταστάσεις.

To www.zoosos.gr έχει δημοσιεύσει δεκάδες ρεπορτάζ, άρθρα, έρευνες σχετικά με την αιχμαλωσία των άγριων ζώων, που φυσικά δεν συνάδει με τις αρχές της φιλοζωίας. Έχουμε επιμείνει μάλιστα ότι παρόμοιες επιχειρήσεις όπως π.χ. το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα και το Δελφινάριο του δεν πρέπει να υπάρχουν.

Εμείς αναρωτιόμαστε γιατί, αφού ο Άρης Φραντζεσκάκης θεωρεί το www.zoosos.gr ανυπόληπτο και τους ανθρώπους του φερέφωνα, τα οποία εκτελούν εντολές είτε της Π.Φ.Π.Ο. είτε της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., θέλει τη συνεργασία μας; Γιατί μας στέλνει αυτά που εκείνος γράφει και επιθυμεί και εμείς να τα αναδημοσιεύουμε; Ιδού άλλη μια απόδειξη, αφού μετά από σχετικό αίτημα του προχωρήσαμε σε δημοσίευση του θέματος που μας έστειλε: Έκθεση με «διακοσμητικά» πουλιά στην Ορεστιάδα! Είναι νόμιμο; Είναι ηθικό;.

Γιατί θεωρεί ότι κ. Φραντζεσκάκης ότι με δόλιο τρόπο βάλλουμε κατά του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, ενώ έχουμε αποδείξει εμπράκτως τη θέση μας; Γιατί ο κ. Φραντζεσκάκης δεν μας θεωρεί ικανούς να προβληματιστούμε γι’ αυτό το θέμα; Αγνοεί πως και άλλες ιστοσελίδες θέτουν παρόμοια ερωτήματα και εκεί βασιστήκαμε για να στείλουμε ερώτημα στην υπεύθυνη επικοινωνίας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, Βάσω Πετρίδου για το οποίο δεν λάβαμε απάντηση;

EmailPetridouSkouries

Ο κ. Φραντζεσκάκης παρουσιάζει τη θέση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ σχετικά με τις Σκουριές, ενώ προφανώς την έμαθε μόνο αφού τη δημοσιεύσαμε εμείς. Μάλιστα στο σχετικό θέμα Τι λέει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ για τις Σκουριές τονίζαμε ότι δεν μπορεί να είναι επαρκής μια τοποθέτηση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που έγινε τον Οκτώβριο του 2012 μέσω facebook καθώς αυτό δεν είναι ούτε Δελτίο Τύπου, ούτε επίσημη ανακοίνωση της οργάνωσης και φυσικά δεν έγινε ποτέ ευρέως γνωστή αυτή του η θέση.

ArcturosSkouries

Θυμίζουμε ότι η Π.Φ.Π.Ο. πριν από μερικές εβδομάδες – χωρίς τις αγκυλώσεις που της χρεώνονται – με ανακοίνωση της και δίχως μισόλογα τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της επένδυσης λόγω των επιζήμιων συνεπειών της.

Εδώ θα διαβάσετε τη σχετική ανακοίνωση: Ενάντια στα μεταλλεία χρυσού που καταστρέφουν τη Χαλκιδική και η Π.Φ.Π.Ο.

Ο κ. Φραντζεσκάκης – που κόπτεται για τη δημοσιογραφική δεοντολογία – θα έπρεπε να ζητήσει εξηγήσεις για τη σχέση της Π.Φ.Π.Ο. με την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. από τη συγκεκριμένη ομοσπονδία και όχι από εμάς, και μάλιστα αυτό θα έπρεπε να το κάνει ευθύς εξαρχής μόλις διαπίστωσε την ύπαρξη της συγκεκριμένης χορηγίας.

Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι δεν έχουμε καμιά οικονομική συναλλαγή ή άλλη σχέση με την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και το μόνο που κάνουμε μέσα από το www.zoosos.gr είναι να προασπίζουμε τα δικαιώματα των ζώων μέσα στην ανθρωποκεντρική κοινωνία στην οποία ζούμε. Η σωτηρία των δύο αρκούδων και των δύο λύκων από το Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης είναι ένα σοβαρό θέμα, που πρέπει να λυθεί, ώστε αυτά τα ζώα να μην υποφέρουν περισσότερο από την επώδυνη αιχμαλωσία τους. Τουλάχιστον να τους προσφερθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αφού ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και θέλει και μπορεί να τα φροντίσει κατάλληλα.

Εντούτοις αυτό το θέμα δεν μας εμποδίζει να θέτουμε ερωτήματα για τις θέσεις της οργάνωσης για ένα άλλο κρίσιμο κατά τη γνώμη μας ζήτημα. Θεωρούμε πως ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ που έχει τέτοια φήμη και κύρος πρέπει να πρωτοστατήσει και για την προστασία της άγριας ζωής στα δάση του όρους Κάκκαβος, αφού αν γίνουν πραγματικότητα τα σχέδια της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (θυγατρική της πολυεθνικής Eldorado Gold και του ομίλου Μπόμπολα) για την εγκατάσταση μεταλλείων εξόρυξης χρυσού, ο αφανισμός της φύσης στο βωμό της ανάπτυξης θα είναι βέβαιος.

Το www.zoosos.gr αποδεικνύει καθημερινά μέσω των δημοσιευμάτων του τη στήριξη που παρέχει σε όλους εκείνους (ιδιώτες, σωματεία, συλλόγους, Μ.Κ.Ο. εκπροσώπους της πολιτείας) οι οποίοι παλεύουν για τη φροντίδα και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων στη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης:

Τι λέει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ για τις Σκουριές

Είναι η σιωπή του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ χρυσός;

Όταν δεν έχεις επιχειρήματα εκτοξεύεις λάσπη

Κατά της «Ελληνικός Χρυσός» και η ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Αδέσποτος «επικεφαλής» της πορείας ενάντια στα μεταλλεία στη Χαλκιδική (βίντεο)

Ενάντια στα μεταλλεία χρυσού που καταστρέφουν τη Χαλκιδική και η Π.Φ.Π.Ο.

Συγκέντρωση υπογραφών για να σωθούν τα ζώα του Δημοτικού Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης

Δημοτικός ζωολογικός κήπος - φυλακή για άγρια ζώα στη Θεσσαλονίκη

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

Βοηθήστε τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ να βάλλει τέλος στην αιχμαλωσία των αρκούδων και των λύκων

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

10 Σχόλια

 1. DEMY

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΣΤΕΓΝΑ...

  Η κυρία Ηλιοπούλου αν και το άρθρο είχε είχε υπογραφή με ψευδώνυμο και χωρίς να ρωτήσει τον ίδιο, προτίμησε να υπογράψει δώσει ένα πραγματικό όνομα, φυσικά επίτηδες καθαρά για λόγους εκδίκησης, και μετά διάλεξε να κρυφτεί πίσω από την ομοσπονδία.. Κυρία Ηλιοπούλου το zoosos.gr και σας προσωπικά αναφέραμε στο άρθρο αυτό, ή τελικά το zoosos.gr είναι ιδιοκτησία της ομοσπονδίας; μας έχετε μπερδέψει!! Εσείς κριτικάρετε επιλεκτικά!! σε σας αναφερθήκαμε!! την σχέση της Ομοσπονδίας με τον χορηγού που είχε τότε "Ελληνικός Χρυσός" το έχουμε κάνει πολύ καιρό πριν. Και η κριτική μας ήταν πάνω στο ότι ήταν λάθος σας, να μπουρδουκλώσετε την δράση για την μεταφορά των ζώων, με τα μεταλλεία.. φυσικά μετά από όλα αυτά, δεν θα μας έκανε εντύπωση να το κάνατε και επίτηδες.
  ΑΣΤΕΓΟΣ ΔΙΑΒΑΤΗΣ

 2. Magic

  Στην αρχή όταν μου το είπαν νόμιζα ότι ήταν φάρσα.. με κάτι τέτοια μας βρίζουν, και καλά μας κάνουν.. ντρέπομαι που σπουδάζω δημοσιογραφία.. κυρία zoosos.gr που είναι ο επαγγελματισμός σας; Δεν ξέρω τι απωθημένα έχετε πραγματικά, αλλά αυτό που κάνατε ήταν από τα ότι ποιο βρώμικο έχω δει.. το όνομα μου δεν το έγραψα γιατί..μαζί σας,ποτέ δεν ξέρεις!! (μαύρο χιούμορ )

 3. Σιγα Να Μην Σας Πω

  Έχω διαβάσει 20 φορές μπας και δεν κατάλαβα κάτι.. αλλά τελικά κατάλαβα πολλά.. νόμιζα ότι στε κατά του φασισμού αλλά θα λέτε για τον φασισμό «των άλλων» όχι εμείς.. απαράδεκτο το zoosos.gr άντε και συνεργάτης με το stoxo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.