Στηρίξτε μας

Γαλάτσι: Κακοποιεί συστηματικά τα σκυλιά του

23 Ιουλίου 2012 11:52 | Καταγγελίες
Γαλάτσι: Κακοποιεί συστηματικά τα σκυλιά του

Στην ταράτσα μιας διώροφης κατοικίας επί της οδού Φανερωμένης στο Γαλάτσι της Αττικής ζει διαρκώς αλυσοδεμένο ένα σκυλί. Οι πρόσφατες φωτογραφίες, που δημοσιεύουμε, δεν δείχνουν κάτι το σοκαριστικό εκ πρώτης όψεως, όμως - όπως καταγγέλθηκε στο www.zoosos.gr - το σκυλί βρίσκεται διαρκώς αλυσοδεμένο στο κλιμακοστάσιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ τον χειμώνα το δένουν έξω στο μπροστινό μέρος της ταράτσας, χωρίς να του επιτρέπουν να μπαίνει μέσα στο κτίριο για να προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες.

Τα γαυγίσματα του σκύλου συνεχίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, και ιδιαίτερα την νύχτα, ειδικά όταν το ζώο δει τους ιδιοκτήτες του ή για να τραβήξει την προσοχή τους. Φαίνεται, να είναι παραμελημένο μια και δεν βγαίνει ποτέ βόλτα, για να εκτονωθεί από την συνεχή αιχμαλωσία κάτι, που ο νόμος 4039/2012 απαγορεύει. Οι συνθήκες δεν είναι κακές μόνο για το ίδιο το σκυλί, αλλά για τους γείτονες, οι οποίοι λογικό είναι να ενοχλούνται, αφού αυτό το πλάσμα γαυγίζει διαρκώς.

Παρόλες τις οχλήσεις, που έχουν γίνει από τους ενοίκους των διπλανών διαμερισμάτων, δεν έχουν παρθεί μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του τετράποδου. Ο ιδιοκτήτης του ζώου έχει απασχολήσει και πάλι τις αρχές μια και διατηρούσε σε άθλια κατάσταση δύο σκυλιά στην πίσω αυλή της οικοδομής μέχρι, που αυτά πέθαναν καταβεβλημένα από τις κακουχίες, την έλλειψη φροντίδας και αγάπης.

Στη επιστολή της Διεύθυνσης Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής της τότε Νομαρχίας Αθηνών, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ, που συντάχθηκε στις 23 Μαρτίου 2004, αναφέρεται, ότι κατατέθηκε υγειονομική έκθεση μηνύσεως εναντίον του. Στη συγκεκριμένη έκθεση αυτοψίας, τονίζεται, ότι τα περιττώματα των ζώων και η δυσοσμία «είχαν δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία των περιοίκων και τη Δημόσια Υγεία γενικότερα».

 

Η έκθεση πουθενά βέβαια δεν αναφέρει τις επιπτώσεις πάνω στα ίδια τα ζώα, όμως αυτές αποδείχτηκαν τελικά θανάσιμες, αφού και τα δύο σύμφωνα με τον αναγνώστη του www.zoosos.gr, που μας έδωσε τα στοιχεία, και τα δύο πέθαναν. Δυστυχώς η συγκεκριμένη μήνυση όμως τέθηκε στο αρχείο βάσει του νόμου 3346/2005 για την επιτάχυνση της διαδικασίας ενώπιον των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων με αποτέλεσμα να παύσει η δίωξη του.

Τι σημαίνει ευζωία ενός ζώου;

Ευζωία είναι οι καλές συνθήκες διαβίωσης ενός ζώου, όπως ορίζει η κοινή λογική και η νομοθεσία. Δηλαδή φαγητό, νερό, σπιτάκι, καθαριότητα, βόλτα, εμβόλια και κτηνίατρο όταν χρειάζεται! Βάσει των νόμων 4039/2012, 3170/2003, 1197/81, συνιστούν ποινικό αδίκημα οι ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και η μη φροντίδα των ζώων. Αυτές τις παράνομες συμπεριφορές από τους ιδιοκτήτες προς τα κατοικίδια και τα παραγωγικά ζώα τους τις παραθέτουμε ως «ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΥΖΩΙΑΣ».

Το πρωτόκολλο αυτό συντάχθηκε από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία κατ’ εντολή της αντεισαγγελέως Εφετών Κρήτης, Ειρήνης Χρυσογιάννη, ώστε να λειτουργεί ως «μπούσουλας» των δικαιωμάτων των ζώων.

α) Στα ζώα χρειάζεται να δίνουμε κατάλληλη και επαρκή ποσότητα τροφής και νερού, ανάλογα με το είδος τους.

Αυτό σημαίνει ότι:

- Απολύτως ακατάλληλη είναι η χορήγηση ψοφιμιών ως τροφή στα «βαρελόσκυλα», κάτι που κάνουν διαρκώς κτηνοτρόφοι, βοσκοί κ.ά.

- Το νερό πρέπει να είναι ΚΑΘΑΡΟ (όχι μουχλιασμένο μέσα σε δοχεία που έχουν πρασινίσει επειδή το νερό δεν έχει αλλαχθεί για καιρό).

- Το καλοκαίρι ειδικά τα ζώα απαγορεύεται να αφήνονται απότιστα για ημέρες.

- Τα σκεύη τροφής και νερού πρέπει να είναι καθαρά.

β) Στα ζώα χρειάζεται να εξασφαλίζουμε κατάλυμα άνετο, υγιεινό και προσαρμοσμένο στον φυσικό τρόπο διαβίωσης τους.

Αυτό σημαίνει ότι:

Άνετο και κατάλληλο κατάλυμα ΔΕΝ είναι τα βαρέλια, τα ντεπόζιτα ή άλλες πρόχειρες κατασκευές, που δεν παρέχουν προστασία από τις καιρικές συνθήκες στα ζώα πάσης φύσεως και λειτουργούν σαν φούρνοι το καλοκαίρι και σαν καταψύκτες τον χειμώνα.

Είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ να μην υπάρχει κατάλυμα και τα ζώα αφημένα στο έλεος των καιρικών συνθηκών, ή τα ζώα να είναι διαρκώς στο ΣΚΟΤΑΔΙ, μονίμως αλυσοδεμένα, εγκλωβισμένα σε ακατάλληλο χώρο, να ζουν πάνω στα κόπρανα και τα ούρα τους.

Απαγορεύεται τα ζώα να αφήνονται αλυσοδεμένα στα χιόνια, να τοποθετούνται (αφού δεν μπορούν να διαφύγουν) στη μέση του πουθενά και να χτυπιούνται αλύπητα από τις βροχές και τις καταιγίδες, ή να βασανίζονται από τον ήλιο σε συνθήκες καύσωνα το καλοκαίρι.

Επίσης σε περιπτώσεις, που υπάρχει κάποιο είδος καταλύματος, αυτό θα πρέπει, να προστατεύεται από τον καύσωνα, από το κρύο, τον παγετό και τις βροχές.

Δεν πρέπει να ευρίσκονται τα όποια καταλύματα σε έλεος των καιρικών συνθηκών. Αυτό δείχνει την πρόθεση μας για φόνο, βασανισμό, κακοποίηση του ζώου μας.

γ) Επίσης ο νόμος αυτός απαγορεύει η θανάτωση θηλαστικών στα σφαγεία, ιδιωτικά και δημοτικά, να γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί ακαριαία αναισθητοποίηση.

δ) Νόμος 2017/92 περί κύρωσης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ζώα συντροφιάς τονίζει ότι:

1) Άρθρο 3, παρ. 1 «Κανείς δεν πρέπει να κάνει άσκοπα ένα ζώο Συντροφιάς να πονά, υποφέρει ή να αγωνιά».

2) Άρθρο 4, παρ. 2, β, «Κάθε άτομο που έχει ένα ζώο συντροφιάς πρέπει να του παρέχει τις κατάλληλες δυνατότητες άσκησης».

ε) Νόμος 3170/2003

Άρθρο 2, Υποχρεώσεις Ιδιοκτητών:

Ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς μεριμνά για την ευζωία του (στην έννοια της ευζωίας, δεν μπορεί να νοούνται τα βαρέλια, η αλυσόδεση, τα τσιμπούρια, η απίσχναση, η έλλειψη νερού, η έκθεση στις καιρικές συνθήκες, η ακινησία, η μη κτηνιατρική περίθαλψη, η έλλειψη βιβλιαρίου υγείας κ.ά.).

Απαιτείται ο καθαρισμός του χώρου διαμονής του ζώου. Δεν επιτρέπεται αλυσοδεμένα ζώα να ζουν όλο τον βίο τους να κοιμούνται και να περιφέρονται πάνω στα ούρα και τα κόπρανα τους!

Απαγορεύεται ΚΑΘΕΤΑ η μόνιμη παραμονή των ζώων σε μπαλκόνια (χωρίς να εισέρχεται το κατοικίδιο εντός της οικίας του ιδιοκτήτη, αφού οι μπαλκονόπορτες είναι διαρκώς κλειστές), ή σε ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών, κ.ά.

Εφόσον το ζώο απομακρυνθεί από το σημείο στο οποίο βρισκόταν, όταν έγινε η καταγγελία, ο κηδεμόνας του είναι υποχρεωμένος να καταδείξει στους αστυνομικούς το σημείο που βρίσκεται, δηλαδή εκεί που το πήγε.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Η ΑΠΑΡΙΘΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΥΖΩΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ: Βαρέλια, ντεπόζιτα πρόχειρες ανεπαρκείς κατασκευές.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αλυσόδεση. Το ζώο πρέπει να είναι ελεύθερο σε χώρο άνετο, ώστε να μπορεί να εκγυμνάζεται και να τρέχει.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Τα ζώα συντροφιάς να μένουν στους ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών και να διαβιούν μόνιμα σε μπαλκόνια και ταράτσες.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΤΑΙ: Να αφήνουμε τα ζώα χωρίς καθαρό νερό και φαγητό.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Τα ζώα να αφήνονται να γεμίζουν τσιμπούρια, ψύλλους, να μην τα πηγαίνουμε στον κτηνίατρο, όταν ασθενούν κ.ο.κ.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Τα ζώα να αφήνονται εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες (καύσωνα, χιόνια, κρύο, βροχές, άνεμοι) χωρίς να υπάρχει κατάλληλο κατάλυμα, που να τα προστατεύει επαρκώς. Θυμηθείτε ότι τα ζώα αρρωσταίνουν, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι!

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στα ζώα, που μας ανήκουν, πρέπει να έχουμε βιβλιάριο υγείας, στο οποίο να αναγράφονται οι τελευταίοι εμβολιασμοί και οι αποπαρασιτώσεις με αναφορά στον ειδικό κωδικό της ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου (μικροτσίπ) και αυτά πρέπει να είναι επαρκώς υπογραμμένα από τον κτηνίατρο, ο οποίος φροντίζει το κατοικίδιο μας.

Διαβάστε επίσης:

Έκκληση για τη φιλοξενία του ανάπηρου σκύλου που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στο Γαλάτσι Αττικής

Γαλάτσι: Εγκατέλειψε το νεογέννητο γατάκι έξω από το σούπερ μάρκετ

Γαλάτσι: Έμεινε μια ώρα μέσα στο φρεάτιο για να σώσει το γατάκι! (Βίντεο)

Γαλάτσι: Πέταξε στον δρόμο την εξωτική νεροχελώνα μόλις αρρώστησε!

Βρήκαν στο Γαλάτσι πεταμένα στα σκουπίδια μέσα σε κλουβί ζωντανά 11 κατοικίδια ποντίκια

Γαλάτσι: Αναζητούν πληροφορίες για τον δράστη που πυροβολεί, σκοτώνει, αφήνει παράλυτες γάτες

Μανιακός πυροβολεί συστηματικά και αφήνει παράλυτες αδέσποτες γάτες στο Γαλάτσι

Γαλάτσι: Πυροβολημένο με αεροβόλο το γατάκι που εντοπίστηκε παράλυτο

Γαλάτσι: Ο παράλυτος από πυροβολισμό γατούλης ψάχνει σπιτικό

Γαλάτσι: Έθαψαν ζωντανό το ένα από τρία κουτάβια που εγκατέλειψαν

Γαλάτσι: Βρήκε την γάτα να αιμορραγεί και την ουρά της ακρωτηριασμένη

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

 1. Marie

  Που ακριβώς στη Φανερωμένης είναι; Για να πάρουμε όσοι θέλουμε και να κάνουμε καταγγελία μπας και ξεκουνηθούν οι αστυνόμοι...
  Αστυνομικό Τμήμα ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ (Ήρας 2Α, 11147, Γαλάτσι)
  Τηλεφωνικό Κέντρο 210 2934230
  Διοικητής 210 2934233
  Αξιωματικός Υπηρεσίας 210 2934243
  Γραμματεία 210 2934238

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.