Στηρίξτε μας

Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας: Διερευνώνται τα αίτια θανάτου των αργυροπελεκάνων

17 Ιουλίου 2019 14:55 | Επικαιρότητα
Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας: Διερευνώνται τα αίτια θανάτου των αργυροπελεκάνων

Με ανακοίνωση του ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας (Φ.Δ.Λ.Π.) επισημαίνει ότι διερευνώνται τα αίτια θανάτου αργυροπελεκάνων που εντοπίστηκαν νεκροί στη λίμνη των Ιωαννίνων τις προηγούμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα τονίζει τα εξής: «Οι πελεκάνοι αποτελούν κινδυνεύον είδος που δεν υπήρχε παραδοσιακά στη λίμνη, παρατηρείται όμως τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας και μάλιστα με αυξητική τάση κάτι ιδιαίτερα θετικό για την περιοχή καθώς υποδεικνύει ότι τα πουλιά βρίσκουν περιοχή τροφοληψίας, ξεκούρασης και καταφύγιο.

Ωστόσο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρήθηκαν κρούσματα νεκρών αργυροπελεκάνων, φαινόμενο που παρακολουθεί ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, από την πρώτη στιγμή και έως τη Δευτέρα 15/7/19 είχε καταγράψει τρία κρούσματα. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση του φορέα, ενημέρωση και στενή συνεργασία με την κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου όπου και παραδόθηκαν τα πουλιά μετά την περισυλλογή τους από το προσωπικό του φορέα για τοξικολογική εξέταση. Χωρίς τα αποτελέσματα ειδικών εξετάσεων δεν μπορούμε να γνωρίζουμε που οφείλεται το φαινόμενο.

Ενδεχομένως οφείλεται σε αλλαντίαση δηλαδή προσβολή από τοξίνες που εκκρίνονται από κάποιο βακτήριο (Clostridiumsp.) όταν συντρέχουν ειδικές περιβαλλοντικές συνθήκες όπως χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο νερό, υψηλές θερμοκρασίες και ευτροφισμός.

Η αλλαντίαση παρουσιάζει συμπτώματα όπως αστάθεια των πουλιών, υποτονικότητα, αδυναμία να κρατήσουν όρθιο το κεφάλι, αδυναμία μάσησης και κατάποσης, παράλυση και τελικά θάνατος και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ανιχνευτεί.

Αυτό δε σημαίνει ότι αν ισχύει κάτι τέτοιο, τα πουλιά προσβλήθηκαν στην Παμβώτιδα, καθώς η νόσος εκδηλώνεται μέσα σε λίγες ώρες έως πέντε ημέρες και οι αργυροπελεκάνοι πραγματοποιούν σε τακτική βάση μεγάλες διαδρομές, καθώς πετάνε μεταξύ διαφόρων υγροτόπων κατά την αναπαραγωγική περίοδο προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες τροφικές τους ανάγκες, οπότε μπορεί να προσβλήθηκαν σε άλλον υγρότοπο και να κατέληξαν στην Παμβώτιδα.

Ο Φορέας Διαχείρισης εποπτεύει καθημερινά την περιοχή και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες για την διερεύνηση των αιτιών του φαινομένου. Εάν προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα ο Φ.Δ. θα ανακοινώσει σχετικά» καταλήγει η ανακοίνωση του φορέα.

Τι θα γίνει με τα δίχτυα των ψαράδων;

Η αιτία θανάτου των πτηνών θα διερευνηθεί τα επιπλέοντα δίχτυα που οι ψαράδες εγκαταλείπουν αν και γνωρίζουν ότι αυτά αποτελούν παγίδα για τα υδρόβια ζώα της λίμνης πότε θα απομακρυνθούν;

Διαβάστε επίσης:

Γιάννενα: Θανάσιμη παγίδα για τα υδρόβια πουλιά της λίμνης Παμβώτιδας τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα των ψαράδων

Ιωάννινα: Πέντε οι νεκροί αργυροπελεκάνοι στη λίμνη Παμβώτιδα

Παγίδες θανάτου για τα θαλασσοπούλια τα αλιευτικά εργαλεία

Καστοριά: Η βίδρα πνίγηκε στα δίχτυα του ψαρά

Καβάλα: 70 θαλασσοπούλια πνίγηκαν στα δίχτυα του ψαρά

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.