Στηρίξτε μας

Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων: Ψεύδεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για τα μουλάρια που άφησαν στην τύχη τους δασικοί υπάλληλοι

14 Μαΐου 2020 22:35 | Καταγγελίες
Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων: Ψεύδεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για τα μουλάρια που άφησαν στην τύχη τους δασικοί υπάλληλοι

Το γεγονός ότι δύο γέρικα μουλάρια αφέθηκαν στην τύχη του μέσα στο Φαράγγι της Σαμαριάς επειδή γέρασαν και είναι άχρηστα σε αυτούς που τα χρησιμοποιούν προσπαθεί να κρύψει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, μετά την καταγγελία του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» καθώς ο σύλλογος και έφερε στη δημοσιότητα το θέμα και απαίτησε οι αρμόδιοι να κάνουν ότι οφείλουν.Πριν διαβάσετε τι επισημαίνει φιλοζωικός σύλλογος δείτε εδώ τι αναφέρει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για να δικαιολογηθεί:

«Αναφορικά με την καταγγελία και τα δημοσιεύματα που έγιναν από 10-5-2020 σε τοπικά ΜΜΕ για την εγκατάλειψη δύο μουλαριών εντός του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης διά της αρμόδιας για τη διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Υπηρεσίας, Διεύθυνσης Δασών Χανίων, διευκρινίζει τα παρακάτω:

Τα δύο αυτά υπερήλικα ζώα (45 και 40 ετών περίπου) διαβιούν ελεύθερα στη νότια είσοδο του Εθνικού Δρυμού, κοντά στη θέση “Πόρτες”, με εποπτευόμενη παραμονή τους στο χώρο και με τακτικό εφοδιασμό τροφής των στάβλων, πέραν της φυσικής τροφής που βρίσκουν.

Η επιλογή της παραμονής τους στο φυσικό χώρο έγινε καθώς αξιολογήθηκε ότι, η μεταφορά τους με ειδικό κλωβό στα Χανιά ενέχει τον κίνδυνο της υπέρμετρης καταπόνησης, λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους, και εν κατακλείδι τον κίνδυνο της ζωής τους.

Την υγεία των ζώων παρακολουθούν το Κτηνιατρικό Τμήμα της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Χανίων (μετά από συνεννόηση αποφασίστηκε να αφεθούν τα δύο ζώα ελεύθερα εντός του Δρυμού), η Animal Action Hellas «Δράση για τα ζώα στην Ελλάδα» και ιδιώτης Κτηνίατρος σε επείγουσες περιπτώσεις.

Και τα δύο ζώα διαθέτουν βιβλιάριο υγείας, τα οποία διατηρούνται στην αρμόδια Δ/νση Δασών Χανίων με καταγεγραμμένη τη σειρά εμβολίων και άλλων περιθάλψεων που έχουν συντελεστεί έως σήμερα. Επιπλέον, τα ζώα αυτά καλύπτονται κτηνιατρικά για ακόμα πέντε μήνες μέχρι τον επόμενο κτηνιατρικό έλεγχο.

Η φροντίδα των ζώων παρέχεται από τη Δασική Υπηρεσία ανεξάρτητα από την περίοδο επισκεψιμότητας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Με τον τακτικό και ανελλιπή εφοδιασμό των στάβλων εντός του Δρυμού καλύπτεται πλήρως η σίτιση τους και ειδικά το ένα και νεότερο σε ηλικία εξ’ αυτών να βρίσκεται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Η Δ/νση Δασών Χανίων λειτουργεί σε καθημερινή βάση, από τις 7:00 το πρωί έως και τις 22:00 το βράδυ και, επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων αρμοδιότητας της. Σχεδόν εξήντα χρόνια οι δασικοί υπάλληλοι των Χανίων αγωνίζονται για την προστασία, ανάδειξη και λειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, υπερβαίνοντας δυνάμεις, ωράριο και μισθολόγιο, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα και διεθνείς διακρίσεις.

Θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, οι πολίτες να επιλέγουν να επικοινωνούν αυτοπροσώπως με τις Δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για θέματα που τους αφορούν, να ενημερώνουν και να ενημερώνονται από τις Υπηρεσίες υπεύθυνα και σοβαρά.».

Τι απαντάει ο σύλλογος...

«Η Απάντησή μας  στο δελτίο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τα υπέργηρα άλογα στο φαράγγι της Σαμαριάς…

Λένε ότι μια φωτογραφία ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που θα δει αυτές τις φωτογραφίες ή θα ενημερωθεί ότι αυτά τα υπέργηρα άλογα πέρασαν όλο το βαρύ χειμώνα στο φαράγγι και θα πει, ότι όλα έγιναν σωστά…

Πλην της Αποκεντρωμένης Διοίκησης νομού Χανίων.

Είναι η πρώτη φορά που ένα περιστατικό κακομεταχείρισης  ζώων απασχόλησε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Χανίων σε βαθμό μάλιστα να βγάλει ανακοίνωση, παρόλο που και στο παρελθόν έχουμε αναφέρει περιστατικά που αφορούν σε ζώα που είναι της αρμοδιότητας της  Διεύθυνσης Δασών Χανίων.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν:

Γιατί η σχηματισθείσα δικογραφία είναι κατ’ αγνώστων  αφού ο ιδιοκτήτης των ζώων είναι γνωστός και είναι μια δημόσια υπηρεσία;

Γιατί δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτόφωρου, όπως σε όλους τους άλλους κοινούς ανθρώπους;

Για τους πιο δύσπιστους όμως θα παραθέσουμε και κάποια άλλα στοιχεία, που διαψεύδουν την προσπάθεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να καλύψει την υπηρεσία της.

Αναφέρονται στην ιππίατρο της Animal Action κα Ελίζα Γκέσκου, την οποία γνωρίζουμε χρόνια και πολλές φορές μαζί επιβλέπαμε εθελοντικά τα άλογα του φαραγγιού.

Μιλήσαμε μαζί της.

Επικοινώνησαν μαζί της μετά την επιστολή μας και δε διαφώνησε να παραμείνουν στο φαράγγι, εφόσον τα ζώα σταβλίζονταν και σιτίζονταν καθημερινά όλο το  χειμώνα και μάλιστα το ένα εξ αυτών αυτών - η Αντριάννα - έπαιρνε ειδική  διατροφή που από το Μάρτιο του 2018 είχε υποδείξει - όταν την εξέτασε στο φυτώριο της Χρυσοπηγής και όχι στο φαράγγι.

Αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης, ότι αποφασίστηκε τα ζώα να παραμείνουν στο φαράγγι, καθώς η μεταφορά τους θα τα καταπονούσε και υπήρχε κίνδυνος για την υγεία τους.

Μα τι πόνος αλήθεια για τα ζώα!!!

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί τα υπέργηρα ζώα, αφού αποσύρθηκαν από την ενεργό υπηρεσία, λόγω ηλικίας, δεν απομακρύνθηκαν νωρίτερα από το φαράγγι, όταν δε θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή τους λόγω της μεταφοράς;

Για ποιο λόγο ξαναγύρισαν στο Δρυμό και δεν αναζητήθηκε κάποιος χώρος - ακόμα και σε συνεργασία με φιλοζωικούς φορείς - όπου θα μπορούσαν ήρεμα να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους;

Γιατί μεταφέρθηκαν από το φαράγγι τα παραγωγικά και νεαρά μουλάρια, αφού κατ’ αυτούς στο  φαράγγι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ευζωούν κατά τους χειμερινούς μήνες;

Η απάντηση στα παραπάνω είναι μία και πάρα πολύ απλή.

Γιατί τα χρησιμοποίησαν στην ακμή τους και όταν γέρασαν τα εγκατέλειψαν στην τύχη τους.

Τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες, που κανένας δε μπορεί να πιστέψει .

Εμείς μετά την ενημέρωση μας, αναζητήσαμε και έχουμε βρει την καλύτερη λύση για τα ζώα στη δύση της ζωής τους, φροντίσαμε δε να ταϊστούν και να ταΐζονται  με τη συμβολή του Στρατηγού Αντώνη Ρουτζάκη, μέχρι να μπορέσουν να βγουν από το φαράγγι και ελπίζουμε να υπάρξει συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών ώστε να επιτευχθεί…

Ως φορείς προσδοκούμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα κάνουν το καλύτερο δυνατό, ώστε να εξασφαλιστεί η ευζωία αυτών των ζώων, κάτι το οποίο ήταν και ο σκοπός μας εξαρχής.».

Διαβάστε επίσης:

Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων: Εγκατέλειψαν σκελετωμένα μουλάρια στο κλειστό Φαράγγι της Σαμαριάς

 

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.