Στηρίξτε μας

Έσωσαν τον γλάρο που βρέθηκε στην Θάσο μπλεγμένος σε πλαστικές ίνες

7 Μαρτίου 2017 10:07 | Τα καλά νέα
Έσωσαν τον γλάρο που βρέθηκε στην Θάσο μπλεγμένος σε πλαστικές ίνες

O Άρης Χρηστίδης τεχνολόγος - γεωπόνος και εκπρόσωπος του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Καβάλα περιγράφει την διάσωση ενός γλάρου οποίος πριν από περίπου 10 μέρες εντοπίστηκε στη Θάσο χωρίς να μπορεί να τραφεί. Το πτηνό εστάλη τελικά μόλις το έπιασαν στην Κεραμωτή Καβάλας και μέσω της Αναστασίας Μιρλή έφτασε στα χέρια του κ. Χρηστίδη χθες.

Τελικά όπως αποδείχτηκε ο γλάρος δεν είχε πέσει θύμα κακοποίησης αλλά είχε παγιδευτεί σε πλαστικές ίνες. «Η πρώτη εντύπωση ήταν ότι ο τύπος έδεσε το ράμφος για να μην δεχθεί τα τσιμπήματα του. Μετά από προσπάθεια όμως αποκαλύφθηκε ότι ήταν μπλεγμένος με ένα ψηλό πλαστικό σκοινάκι από σαν από τσουβάλι ή πανί σκίασης ή εδαφοκάλυψης. Τελικά μετά από προσπάθεια τουλάχιστον μισής ώρας ξετυλίχθηκε τρεις φορές ράμφος – λαιμός – γύρω από τα φτερά – πόδια από την πλευρά της ράχης, και άλλες δύο φορές ράμφος γύρω από το λαιμό – φτερά – πόδια από την κοιλιακή πλευρά.

Αν και αδύνατο το πουλί αφού χαλάρωσε λίγο μετά την επιχείρηση και ενυδατώθηκε με ηλεκτρολύτες, έφαγε και τις σαρδελίτσες του, μας φάνηκε αρκετά δυνατό και μεταφέρθηκε στην παραλία Ραψάνη όπου και απελευθερώθηκε. Εξάλλου εύκολα θα βρει τροφή στην περιοχή, στην ιχθυόσκαλα, από τους ψαράδες που καθαρίζουν τα δίχτυα τους αλλά και από τις πηγές τροφής της πόλης.

Στην αρχή περπάτησε αλλά μετά από 5 λεπτά προσαρμογής πέταξε προς το λιμάνι ώσπου χάθηκε από τα μάτια μας πετώντας.  Αν και ήταν από τις γρήγορες απελευθερώσεις για εμάς, το πουλί υπέφερε τουλάχιστον 7-8 μέρες. Ευτυχώς οι γλάροι είναι πολύ ανθεκτικά πουλιά. Καλό θα είναι όλοι να προσπαθούμε χωρίς να χάνουμε χρόνο για την αποκατάσταση τους. Σε πολλές περιπτώσεις και λίγες ώρες καθυστέρησης μπορεί να είναι μοιραίες για το πουλί ή να του στοιχίσουν την επανένταξη στο περιβάλλον του.

 

Και... ΟΚ... βρήκαμε ένα πουλί τραυματισμένο. Αυτό δεν μας κάνει ευαισθητοποιημένους ανθρώπους. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το αποκαταστήσουμε. Και όσοι ασχολούμαστε με την περίθαλψη αγρίων ζώων αλλά και ζώων συντροφιάς, ούτε κάποια υποχρέωση έχουμε για αυτό που κάνουμε, ούτε κάποιο συμφέρον, ούτε έχουμε περίσσιο χρόνο και χρήμα για να τρέχουμε από την μια άκρη στην άλλη. Πρέπει όλοι να βοηθάνε ως εκεί που μπορούν και λίγο ακόμα (γιατί τα όρια πιστέψτε με είναι πολύ μεγάλα). Αυτό διακρίνει τους ευαίσθητους και ευαισθητοποιημένους ανθρώπους από άλλους» επισημαίνει ο κ. Χρηστίδης με ανάρτηση του στο facebook.

Διαβάστε επίσης:

Παγίδες θανάτου για τα θαλασσοπούλια τα αλιευτικά εργαλεία

Καβάλα: Ο ψαράς και το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. έσωσαν το σπάνιο θαλασσοπούλι

Καβάλα: 70 θαλασσοπούλια πνίγηκαν στα δίχτυα του ψαρά

 

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.