Στηρίξτε μας

Έσωσαν θαλάσσια χελώνα που είχε παγιδευτεί σε δίχτυα κοντά στην παραλία του Καλού Νερού Μεσσηνίας

21 Μαΐου 2018 21:09 | Τα καλά νέα
Έσωσαν θαλάσσια χελώνα που είχε παγιδευτεί σε δίχτυα κοντά στην παραλία του Καλού Νερού Μεσσηνίας

Τη θαλάσσια χελώνα τους είδους Caretta caretta που είχε παγιδευτεί σε δίχτυα κοντά στην παραλία του Καλού Νερού στη Μεσσηνία κατάφεραν να σώσουν στις 14 Μαΐου οι εθελοντές του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ. Αρχικά διαπίστωσαν ότι το ζώο μπορούσε ελάχιστα να καταδυθεί και όταν πήγαν κοντά είδαν ότι είχε εγκλωβιστεί σ’ ένα μεγάλο κομμάτι διχτυού που είχε πολλά βαρίδια και αυτό ουσιαστικά την είχε ακινητοποιήσει.

DiasosiCarettaMessinia 2

«Η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ, με επικεφαλής την υπεύθυνη προγράμματος Σεβαστή Καποτά, αποφάσισε τη διάσωση της χελώνας ύστερα από διεξοδική ανάλυση της κατάστασης. Η υπεύθυνη του προγράμματος, η υπεύθυνη monitoring για το πρόγραμμα του Λακωνικού Κόλπου Kira Schirrmacher και ο εθελοντής James Gounis προσέγγισαν τη χελώνα εφοδιασμένοι με ψαλίδια, μάσκες κατάδυσης και αποφασιστικότητα. Ύστερα από λεπτομερή έλεγχο με τις μάσκες παρατήρησαν ότι η χελώνα ήταν πλήρως παγιδευμένη σε ένα μεγάλο δίκτυ το οποίο δεν είχε επαφή με το βυθό αλλά ήταν συνδεμένο με πολλά βαρίδια. Η ομάδα διάσωσης αποφάσισε να μαζέψει το δίκτυ και να μεταφέρει τη χελώνα σε ρηχότερο σημείο με στόχο να ακινητοποιήσει τη χελώνα και να την απελευθερώσει.

DiasosiCarettaMessinia 1

Η εμπειρία της υπεύθυνης προγράμματος στη περίθαλψη χελωνών (από την συμμετοχή της στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα ARCHELON Rescue Center) ήταν πολύτιμη για τη σταθεροποίηση της χελώνας, επιτρέποντας στη Kira να κόψει προσεκτικά και ανώδυνα το κάθε κομμάτι του δικτύου. Η προσήλωση της Kira στη λεπτομέρεια και το έντονο ενδιαφέρον της για τη κατάσταση της χελώνας αντανακλούν το πάθος της για τη προστασία του είδους. Αφαίρεσε άψογα το δίκτυ από το πίσω μέρος του καβουκιού, το δεξί μπροστινό πτερύγιο, το λαιμό και το κεφάλι της χελώνας.

Σύντομα η Kira θα μετακομίσει στο πρόγραμμα του Λακωνικού Κόλπου ως υπεύθυνη monitoring. Οι ξεχωριστές ικανότητες που επέδειξε σε αυτή τη διάσωση μαρτυρούν ότι ο Λακωνικός Κόλπος βρίσκεται σε καλά χέρια.

Αυτή η διάσωση αντιπροσωπεύει ξεκάθαρα τους ανθρωπογενείς παράγοντες και κινδύνους που συνεχίζουν να απειλούν την επιβίωση της καρέττα - καρέττα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και σε όλο τον κόσμο. Πετονιές και δίκτυα μπορούν να αποβούν μοιραία για ενήλικες και έφηβες χελώνες, καθώς δεν φαίνονται μέσα στο νερό και είναι σε θέση να δυσχεράνουν τις κινήσεις τους και να προκαλέσουν τραύματα στα πτερύγια και το λαιμό. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεχίσει τα προγράμματα ενημέρωσης με τους ντόπιους αλιείς επισημαίνοντας αυτούς τους κινδύνους και τη σημασία της κατάλληλης απόρριψης παλαιών πετονιών και διχτυών, απομακρύνοντας αυτές τις απειλές από το εύθραυστο θαλάσσιο οικοσύστημα του Κυπαρισσιακού Κόλπου».

Διαβάστε επίσης:

Καταστροφές σε τουλάχιστον 150 φωλιές χελωνών caretta – caretta στον Κυπαρισσιακό κόλπο από τους ντόπιους καταγγέλλει ο ΑΡΧΕΛΩΝ

Περισσότερες από 1.000 φωλιές Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Η Ελλάδα καταδικάστηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καταστροφή του βιότοπου της καρέτα – καρέτα στoν Κυπαρισσιακό Κόλπο

Οργώνουν την παραλία καταστρέφουν την περιοχή που φωλιάζουν οι caretta - caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Σχεδιάζουν την καταστροφή του Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου με τις ευλογίες του Υ.ΠΕ.Κ.Α.

Αδιαφορεί το Υ.ΠΕ.Κ.Α. για την προστασία της καρέτα στον Κυπαρισσιακό παρά την παραπομπή στο Ευρ. Δικαστήριο

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για την μη προστασία της καρέτα - καρέτα

Συνεχίζεται η καταστροφή της NATURA στον Νότιο Κυπαρισσιακό

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.