Στηρίξτε μας

Ερώτηση Ν. Βούτση σχετικά με τα μέτρα καταπολέμηση της κακοποίησης ζώων

17 Δεκεμβρίου 2014 08:30 | Επικαιρότητα
Ερώτηση Ν. Βούτση σχετικά με τα μέτρα καταπολέμηση της κακοποίησης ζώων

Στον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο και στον  υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπο Αθανασίου απευθύνθηκε ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νίκος Βούτσης μέσω της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε χθες στη Βουλή σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την καταπολέμηση της κακοποίησης των ζώων.

Ο κ. Βούτσης ρωτάει πώς σκοπεύει το Υπουργείο Εσωτερικών να παρέχει πόρους και να υποχρεώνει τους Δήμους σε πλήρη εφαρμογή του νόμου ώστε να μεριμνούν για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Ενώ απευθυνόμενος στον κ. Αθανασίου θέτει το εξής ερώτημα: «Πώς σκοπεύει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να θέσει σε ουσιαστική εφαρμογή τη διάταξη περί επιτόπιας αυτοψίας των εισαγγελέων, ώστε να διαπιστώνονται οι  συνθήκες που επικρατούν στα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς και τα εκτροφεία και εν συνεχεία οι υποθέσεις να οδηγούνται στη δικαιοσύνη;».

Ολόκληρη η ερώτηση του Νίκου Βούτση

«Το τελευταίο διάστημα, όλο και πιο συχνά έρχονται στο φως της δημοσιότητας περιστατικά κακοποίησης ζώων σε όλη την ελληνική επικράτεια, πολλά από τα οποία είναι ιδιαιτέρως ειδεχθή. Αν και ικανή μερίδα της κοινής γνώμης εκδηλώνει αυξημένη ευαισθητοποίηση απέναντι στα συχνά κρούσματα, τα περιστατικά δεν φαίνεται να μειώνονται.

Επίσης έχουν κατατεθεί αρκετές Ερωτήσεις στο πλαίσιο της άσκησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, χωρίς όμως να έχει υπάρξει καμιά ουσιαστική πρόοδος. Σε κάποιες περιπτώσεις εξακολουθεί να παρατηρείται αδιαφορία των αρμόδιων αρχών και αδυναμία εφαρμογής του νόμου.

Η κατάσταση δυσχεραίνεται από την αύξηση των αδέσποτων ζώων ως αποτέλεσμα της μη εφαρμογής του νόμου από πολλούς δήμους επικαλούμενοι τη σοβαρή έλλειψη αντίστοιχων πόρων, αν και υποχρεούνται να εφαρμόσουν ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στα διοικητικά τους όρια. Ελάχιστοι δήμοι συμμορφώνονται στις υποχρεώσεις τους, ενώ πολλοί άλλοι έχουν προχωρήσει σε απαράδεκτη ασυλοποίηση των ζώων όπως π.χ. ο Δήμος Βόλου.

Τέλος οι εισαγγελείς δεν εφαρμόζουν τη διάταξη περί αυτεπάγγελτης αυτοψίας τους στα δημοτικά κυνοκομεία, παρά τις καταγγελίες για διαρκείς κακοποιήσεις ζώων.

Επειδή η υφιστάμενη νομοθεσία δεν φαίνεται να έχει επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ οι πολίτες και οι οργανώσεις δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνονται σχεδόν κατά αποκλειστικότητα με τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων.
Επειδή οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Επειδή ο αρμόδιος Εισαγγελέας, όταν επιλαμβάνεται δημοσιεύματος ή καταγγελίας, μπορεί, με επιτόπια αυτοψία, να διαπιστώσει τις συνθήκες που επικρατούν σε οποιοδήποτε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς ή εκτροφείο, και αν αυτές δεν είναι σύμφωνες με τα οριζόμενα στο νόμο και στις ειδικές διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία τους, με προσωρινή διάταξή του να καθορίσει τα μέτρα που πρέπει να λάβει ο ιδιοκτήτης του καταφυγίου ή εκτροφείου και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να συμμορφωθεί.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

1.    Πώς σκοπεύει το Υπουργείο Εσωτερικών να παρέχει πόρους και να υποχρεώνει τους Δήμους σε πλήρη εφαρμογή του νόμου ώστε να μεριμνούν για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς;
2.    Πώς σκοπεύει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να θέσει σε ουσιαστική εφαρμογή τη διάταξη περί επιτόπιας αυτοψίας των εισαγγελέων, ώστε να διαπιστώνονται οι  συνθήκες που επικρατούν στα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς και τα εκτροφεία και εν συνεχεία οι υποθέσεις να οδηγούνται στη δικαιοσύνη;».

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.