Στηρίξτε μας

Επιτρέπεται η μεταφορά των μικρόσωμων κατοικίδιων με το Κ.Τ.Ε.Λ.

25 Απριλίου 2012 11:13 | Χρηστικά
Επιτρέπεται η μεταφορά των μικρόσωμων κατοικίδιων με το Κ.Τ.Ε.Λ.

Τι λέει η σχετική εγκύκλιος

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ΑΔΑ:4Α 861-ΒΩΟ του Υπουργείου Μεταφορών, Συγκοινωνιών, Υποδομών και Δικτύων, τα ζώα συντροφιάς ταξιδεύουν υποχρεωτικά μέσα στον χώρο επιβατών υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει στο www.zoosos.gr η εγκύκλιος αυτή βάζει τέλος στο καθεστώς, που ήθελε μέχρι τώρα τον επιβάτη που θέλει να ταξιδέψει με το κατοικίδιό του, να κρέμεται στην καλή διάθεση του εκάστοτε οδηγού, αλλά και στη φιλοζωική διάθεση των υπολοίπων επιβατών.

Πιο συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι: «Β. Λεωφορεία Υπεραστικών Κ.Τ.Ε.Λ.: Στα λεωφορεία που εξυπηρετούν υπεραστικές συγκοινωνίες λόγω του μικρότερου διαθέσιμου χώρου, περιορίζονται οι μέγιστες διαστάσεις του ειδικού καλαθιού μεταφοράς.

Έτσι, τα ζώα συνοδείας αναπήρων ανεξαρτήτως μεγέθους και τα μικρά κατοικίδια ζώα, βάρους έως επτά (7) κιλών, που μεταφέρονται εντός ειδικού καλαθιού μεταφοράς διαστάσεων 50Χ40X35 εκατοστά είναι επιτρεπτό να μεταφέρονται με τα λεωφορεία των Κ.Τ.Ε.Λ. & Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. που εξυπηρετούν υπεραστικές συγκοινωνίες και τοποθετούνται υποχρεωτικά εντός του χώρου επιβατών.

Τα ζώα αυτά θα τοποθετούνται είτε στο διάδρομο είτε στα κλιμακοστάσια των λεωφορείων, πλησίον σε κάθε περίπτωση του ιδιοκτήτη τους.

Τα ζώα συνοδείας αναπήρων, όπως προαναφέρθηκε, δεν τοποθετούνται σε καλάθι αλλά φέρουν υποχρεωτικά φίμωτρο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.

Για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, τα υπεραστικά Κ.Τ.Ε.Λ. & Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. είναι επιτρεπτό να περιορίζουν τη μεταφορά των κατοικίδιων ζώων,

(α) σε ότι αφορά στον αριθμό σε δύο κατοικίδια ανά λεωφορείο και

(β) σε ορισμένα μόνο από τα εξυπηρετούμενα δρομολόγια τα οποία πάντως θα αποτελούν το 30% τουλάχιστον των δρομολογίων κάθε γραμμής (και κατ’ ελάχιστο ένα δρομολόγιο ανά ημέρα), κατανεμημένα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Εφόσον αποφασιστεί από το οικείο υπεραστικό Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. ή Κ.Τ.Ε.Λ. να γίνει χρήση του ως άνω (β) περιορισμού, θα πρέπει η πληροφορία αυτή να παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο ενώ θα πρέπει να έχει αναρτηθεί εμφανώς σχετική ανακοίνωση στους σταθμούς και πρακτορεία του Κ.Τ.Ε.Λ..

Ο περιορισμός των δρομολογίων θα δύναται να εξυπηρετήσει και τις ανάγκες αλλεργικών κ.λπ. ατόμων που ευλόγως αποφεύγουν το συγχρωτισμό με κατοικίδια ζώα.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια είναι ενδεδειγμένη η κατάλληλη διευθέτηση των επιβατών εντός του λεωφορείου. Για την περίπτωση αστικών λεωφορείων που είναι ενταγμένα και δρομολογούνται από Υπεραστικά Κ.Τ.Ε.Λ. & Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. εφαρμόζονται τα προαναφερθέντα για τα λεωφορεία των Αστικών Κ.Τ.Ε.Λ..

4. Τονίζεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις ρυθμίσεις της εγκυκλίου αυτής, επιβάλλονται, από το οικείο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) 170/2003 (Α’ 140), στις Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. οι προβλεπόμενες κυρώσεις της παρ. 3 (η) του άρθρου 2 του ίδιου Π.Δ. και σε περίπτωση υποτροπής αυτές της παρ. 5 του ίδιου άρθρου.
Οι οδηγοί των λεωφορείων που δε συμμορφώνονται με τις ως άνω ρυθμίσεις, υπόκεινται στις πειθαρχικές κυρώσεις του άρθρου 18 του Π.Δ. 246/2006 (Α’ 261) που επιβάλλονται από τα αρμόδια όργανα των Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. & Κ.Τ.Ε.Λ.».

Συνάντηση με τον διοικητή των Κ.Τ.Ε.Λ. Λευκάδας

Με την αφορμή της έκδοσης της εγκυκλίου αυτής, αλλά και εν όψει της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου όπου ο αριθμός των επιβατών οι οποίοι θέλουν να ταξιδέψουν με το κατοικίδιό τους αυξάνεται, αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν κάνουν εφικτή την μεταφορά του ζώου στον χώρο των αποσκευών, το Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας – LAWS συναντήθηκε με τον διοικητή των Κ.Τ.Ε.Λ. Λευκάδας, κ. Κατωπόδη.

Ο LAWS τονίζει: «Θέσαμε υπ’ όψιν του κου Κατωπόδη το αίτημα πολλών εν δυνάμει ταξιδιωτών για ύπαρξη προγράμματος μεταφοράς ζώων, αλλά και καταγγελιών για άρνηση εκ μέρους οδηγών, τοποθέτησης του κατοικίδιου στον χώρο επιβατών.

Το πρόβλημα στην Λευκάδα εντείνεται καθώς είναι προορισμός πολλών αλλοδαπών, οι οποίοι βρίσκουν ευκαιρία να μας δυσφημίσουν στο εξωτερικό για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους τετράποδους φίλους μας στα μέσα μεταφοράς.

Ο κος Κατωπόδης κατανόησε απόλυτα όλες τις προεκτάσεις, αλλά και την βαρύτητα του προβλήματος και μας υποσχέθηκε, ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινώσει το πρόγραμμα των δρομολογίων, τα οποία θα δέχονται κατοικίδια μέσα στον χώρο των επιβατών.

Ο επιβάτης στο εξής θα πληροφορείται αν και σε ποια δρομολόγια μπορεί να ταξιδέψει ελεύθερα με το κατοικίδιο δίπλα του». Η εγκύκλιος βάζει τέλος στο καθεστώς, που ήθελε μέχρι τώρα τον επιβάτη που θέλει να ταξιδέψει με το κατοικίδιό του, να κρέμεται στην καλή διάθεση του εκάστοτε οδηγού, αλλά και στην φιλοζωική διάθεση των υπολοίπων επιβατών.

Διαβάστε επίσης:

Κ.Τ.Ε.Λ. Πέλλας: Συγκεκριμένα δρομολόγια για τη μεταφορά μικρόσωμων ζώων συντροφιάς

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

5 Σχόλια

 1. ΔΩΡΑ Χ

  Χθες πηγα το Σοδακι μ στον κτηνιατρο για επανεξεταση γιατι πριν 15 μερες εκανε σοβαρο χειρουργιο.Μετα λοιπον πηγα στο ΚΤΕΛ ΑΧΑΙΑΣ(Πατρας)εβγαλα το εισητηριο για να γυρισουμε σπιτι στο Αιγιο κ περιμεναμε το λεοφορειο.Οταν πηγα να μπω,η εισπράκτορας ειδε το Σοδα τον οποιο ειχα μεσα σε σκυλο-τσαντα,ξαλωμενο κ ησυχο,σαν να μην υπηρχε!Αποτελεσμα,να μη μ αφησει να φυγω κ να περιμενω μιαμιση ωρα ακομα για το επομενο(κ τελευταιο)δρομολογιο.Ανακοινωση ότι δεν επιτρεπεται πουθενα κολλημενη,μονο στο μιλητο.Η μονη αμφιβολια-παρανομια μ ότι ηταν σε σκυλοτσαντα κ όχι κλουβι.Μηπως πρεπει να του βαζω κ χειροπεδες ρε παιδια?Υποψιν,ο Σοδας είναι 3.800 ουτε καν 4 κιλα κ 11 χρονων,μαζι μ απ τη 1η μερα της ζωης του σ αυτόν τον κοσμο κ εχω επεισης κ τη μανα του,τη Ζουζου.Το θεμα είναι ότι κ δικιο να χεις,αν εχεις ν αντιμετωπίσεις σαδιστες ανθρώπους,το χανεις..Ετσι λοιπον κ εμενα εχθες,αυτοι οι δυο υπαλληλακηδες μ αφησαν στη ταλαιπωρεια,στο κρυο,να περιμενω κ καταφεραν να με κανουν να κλαψω..Ευτυχως που ειχα το Σοδακι στην αγκαλια μ..Φυγαμε απ τα ΚΤΕΛ κ πηγαμε σε άλλη σταση,κ αφου φαγαμε κ τα σουβλάκια μας,αυτη τη φορα τον εκρυψα κ μπηκαμε στο επομενο λεοφορειο κ καταφεραμε να γυρισουμε Αιγιο.ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΥΠΟΜΟΝΗ Κ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ,ΕΙΣΠΝΟΗ-ΕΚΠΝΟΗ,ΟΧΙ ΦΩΝΕΣ,ΟΧΙ ΤΣΑΚΩΜΟΥΣ,ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

 2. ΠΩΛΙΝΑ

  Το σαββατο 9 Μαΐου 2015 στο κτελ Αττικής από Αγίους αποστόλους προς Αθήνα ο οδηγός του λεωφορείου δε δέχονταν να επιβίβασει εμενα το 4 ετων παιδι μου και το μικρου μεγέθους κατοικίδιο μου σημειώνοντας οτι ηταν σε κουτί μεταφοράς και ζυγίζει 700 γραμμάρια!Μετα βίας τελικα επιβιβάστηκαμε κάνοντας με σκουπίδι! Πληροριακα, το ζώω είναι πλήρως εμβολιασμενο και εχει και τσιπάκι! Πως μπορώ να αντιμετώπισω τέτοια φαινόμενα αν χρειαστεί να μεταβω παλι με το κτελ?

  1. maria

   Πωλινα κ εγω τα ιδια περναω!Υπαρχει εγκυκλιος και ειναι υποχρεωμενοι να ειναι συμφωνοι με αυτον!Εχει τυχει να πω στον οδηγο ''φερε τον σταθμαρχη''κ εκεινη την ωρα μου λεει ''καλα μπες και βλεπουμε''!Καταλβαινω οτι καποιοι οδηγοι δε τα συμπαθουν αλλα απο τη στιγμη που δουλευουν στο ΚΤΕΛ και δεν ειναι ιδιωτες πρεπει να εχουν διαβασει τους νομους και τους κανονισμους και να μην τους προσπερνουν!Εσυ σαν ιδιωκτητρια κατοικιδιου πρεπει να το προστατεψεις..οτι και να σου λενε οι οδηγοι!Δεν γινεσαι εσυ σκουπιδι αλλα αυτοι δακτυλοδεικτουμενοι με την συμπεριφορα τους!Εσυ αν εισαι συμφωνη και σωστη απεναντι στη νομοθεσια δεν εχεις να φοβασαι τιποτα.Εκεινοι πρεπει να φοβουνται διοτι εχουν καταγραφει πολλα περιστατικα ασφυξιας σκυλων στο χωρο αποσκευων!Και τοτε ξερεις τι γινεται?Τους πας στα καναλια!Τελος να ξερεις οτι 8 στις 10 φορες που θα χρησιμοποιησεις ΜΜΜ,ειδικα σε επαρχιακη πολη,δεν υπαρχει περιπτωση να μη χρειαστει να αντιμετωπισεις τετοιες καταστασεις!

 3. Μαρία

  Καλημέρα σας! Μήπως έχετε υπ' όψιν και για την Κρήτη από Ηράκλειο μέχρι Ιεράπετρα σε κάποια από τα πρωινά δρομολόγια των ΚΤΕΛ Λασιθίου, αν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς του ζώου περίπου τεσσάρων κιλών με το κλουβάκι του στην καμπίνα των επιβατών?

 4. elsoula

  Ερώτηση: Για όλο τον κόσμο που έχει ένα τετράποδο (άνω των 10 κιλών) και δεν έχει δικό του αμάξι και θέλει να ταξιδέψει από την μια πόλη στην άλλη (εντός Ελλάδας) τί γίνεται?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.