Στηρίξτε μας

Επιστήμονες απέδειξαν ότι και τα άλογα μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους μέσω συμβόλων!

26 Σεπτεμβρίου 2016 10:00 | Επικαιρότητα
Επιστήμονες απέδειξαν ότι και τα άλογα μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους μέσω συμβόλων!

Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας καρότα ως δέλεαρ, εκπαίδευσαν 23 άλογα ώστε να αγγίζουν με τη μουσούδα τους έναν πίνακα με σύμβολα, που κρεμόταν από ένα φράχτη, προκειμένου να δείξουν ότι θέλουν κάτι.  Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον δημοσιογράφο Παύλο Δρακόπουλο όταν τα άλογα ήθελαν ένα κάλυμμα να ριχτεί πάνω στο σώμα τους, άγγιζαν το αντίστοιχο σύμβολο. Και αυτό το έκαναν μόνο όταν ο καιρός ήταν κρύος, οπότε φαινόταν πως δεν το έκαναν καθόλου τυχαία.

Λίγα ακόμη ζώα, όπως οι πίθηκοι, τα δελφίνια και τα περιστέρια, φαίνεται ότι μπορούν να εκφράσουν προτιμήσεις δείχνοντας πράγματα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σεσίλια Μέτζντελ του Νορβηγικού Κτηνιατρικού Ινστιτούτου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ζωολογίας «Applied Animal Behaviour Science», σύμφωνα με το BBC και το «Science». «Τα άλογα συνήθως δεν θεωρούνται πολύ έξυπνα, όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι, χρησιμοποιώντας τις σωστές μεθόδους, στην πραγματικότητα μπορούν να επικοινωνήσουν και να εκφράσουν τη γνώμη τους, κάνοντας επιλογές που μας φαίνονται λογικές», δήλωσε η Νορβηγίδα κτηνίατρος.

Όπως είπε, στις σκανδιναβικές χώρες όπου συχνά κάνει κρύο, συνηθίζεται οι άνθρωποι να φοράνε καλύμματα σαν κουβέρτες πάνω από τα άλογα. Οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν κατά πόσο τα ίδια τα άλογα συμφωνούσαν με αυτό, αν τους άρεσε ή όχι που φορούσαν μια τέτοια καλύπτρα.

Έτσι ο πίνακας είχε πάνω του ξεχωριστά σύμβολα για το «βάζω κουβέρτα» (οριζόντια μπάρα), «βγάζω κουβέρτα» (κάθετη μπάρα) ή «καμία αλλαγή» (κενό). Οι εκπαιδευτές έμαθαν στα άλογα να συσχετίζουν κάθε σύμβολο με την αντίστοιχη κατάσταση. Μετά από δύο εβδομάδες όλα τα άλογα είχαν μάθει να ζητούν να βάλουν ή να βγάλουν την κουβέρτα, ανάλογα με το αν έκανε κρύο ή ζέστη. Με το που έβγαινε ο ήλιος, τα άλογα που ήδη φορούσαν κουβέρτα, μόνα τους (και όχι με υπόδειξη του εκπαιδευτή) πήγαιναν στον πίνακα και άγγιζαν με τη μουσούδα τους το σχετικό σύμβολο. Ενώ όταν έπιανε βροχή ή έπεφτε πολύ η θερμοκρασία, έκαναν το ίδιο με το αντίστοιχο σύμβολο που σήμαινε «θέλω κουβέρτα».

Οι Νορβηγοί ερευνητές δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η ίδια μέθοδος μπορεί να αξιοποιηθεί από άλλους επιστήμονες για να κάνουν περισσότερες ερωτήσεις στα άλογα. Στην αρχή του έτους φέτος, Βρετανοί επιστήμονες είχαν ανακοινώσει ότι, όπως έδειξαν τα πειράματά τους, τα άλογα μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα σε χαρούμενα και σε θυμωμένα ανθρώπινα πρόσωπα. Η ικανότητα αυτή των αλόγων πιθανώς σχετίζεται με τη διαδικασία εξημέρωσής τους από τους ανθρώπους πριν από χιλιάδες χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Οι κατσίκες μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους όπως οι σκύλοι!

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. venus

    Αφαιμαξη σε εγκυμονουσες φοραδες μεχρι και 10 λιτρα την βδομαδα.
    Οι φαρμες αιματος στην Αργεντινη και Ουρουγουαη-καταγραφη και ερευνα απο ακτιβιστες της οργανωσης «Animal Welfare Foundation».
    •Ακτιβιστές ξεσκέπασαν το μαρτυριο που υφιστανται εγκυμονουντα αλογα σε φαρμες της Αργεντινης και της Ουρουγουαης
    •Τους αφαιρουν αιμα, που το χρησιμοποιουν σαν φαρμακο στις φαρμακοβιομηχανιες της Ευρωπης
    •Η ορμονη που εμπεριεχεται στο αιμα τους χρησιμοποιειται για να επιταχυνει την αναπαραγωγη των χοιρινων.
    Διαδικασια:

    Η αφαιμαξη διαρκει δεκα λεπτα.
    Μετα τραβαει ενας εργατης τη συριγγα και το σωληνακι εισροης απο τον λαιμο του αλογου.
    Δεν τον ενδιαφερει καθολου αν η ολη διαδικασια λαβαινει χωρα με φριχτο πονο.
    Μια μαυροασπρη φοραδα τρικλιζει στο μποξ που τη εχουν βαλει, προφανως εξαντλημενη απο την απωλεια αιματος.
    Πεφτει κατω.
    Δεν φαινεται να ενδιαφερει κανεναν.
    Η φοραδα σηκωνεται λιγο αργοτερα στα ποδια της, αλλα ειναι τοσο αποδυναμωμενη που ουτε το κεφαλι της δεν μπορει να κρατησει ορθιο και γι αυτο το ακουμπαει πανω σε ενα καγκελο του σιδερενειου φραχτη που την περιβαλλει.
    Τωρα ερχεται ενας εργατης και προσπαθει να σπρωξει το ζωο που τρεμει.
    Ανεβαινει πανω στα σιδερενια καγκελα και με το ποδι του χτυπαει τη φοραδα τρεις φορες στο προσωπο.
    Το ζωο πεφτει παλι κατω και τοτε ο εργατης εξαφανιζεται απο την καμερα ληψεως.

    Για την κατασκευη αυτου του ορου αιματος βασανιζονται συστηματικα εγκυμονουσες φοραδες.
    Οι Ακτιβιστες της οργανωσης «Animal Welfare Foundation» γυρισαν επι πεντε ωρες ενα φιλμ μεσα στη φαρμα Syntex, που βρισκεται στην πολη Ayacucho της Αργεντινης.
    100 βαναυσους ξυλοδαρμους κατεγραψαν μεσα σε αυτες τις πεντε ωρες.
    Για να επιτευχτει το κλεισιμο των φοραδων στα κουτια αφαιμαξης χτυπανε τα ζωα με ηλεκτρικα μαστιγια και ροπαλα στο κεφαλι.
    Παρομοιο υλικο κατεγραψαν οι ακτιβιστες και στην Ουρουγουαη στις Φαρμες αιματος (οπως λεγονται) El Yatay" και "Loma Azul", που ανηκουν κι αυτες στην Syntex.
    Επισης ιδιο υλικο καταγραφτηκε και στις φαρμες "Las Marquesas" und "La Paloma", που εχουν παρει αδεια λειτουργιας απο την ΕΕ (!!).
    Μεσα σε διαστημα 5- 6 εβδομαδων γινεται συστηματικη αφαιμαξη των φοραδων.
    Αναλογα με το ζωο, αφαιρουνται 10 λιτρα αιματος απο μια φοραδα σε μια βδομαδα, πολλες φορες και περισσοτερο, διηγουνται οι ακτιβιστες και βασιζουν την πληροφορια τους σε μαρτυριες εργατων της Φαρμας.
    10 λιτρα σε μικροσωμα αλογα αποτελουν το ενα τεταρτο της συνολικης ποσοτητας αιματος του ζωου.
    Η ευρωπαικη Ενωση επιβεβαιωσε μεχρι τωρα την εισαγωγη του ορου αιματος απο Ουρουγουαη και Αργεντινη, και μαλιστα απο την φαρμα αιματος Syntex.
    Αλλα αρνειται να ονομασει τον αριθμο και τα στοιχεια εισαγωγης.
    Συμφωνα με ερευνες η φαρμα Syntex προμηθευει τη φαρμακοβιομηχανια Ceva της Γαλλιας, η οποια με τη σειρα της προμηθευει την γερμανικη αγορα με το φαρμακο Fertipig.
    Οι αλλοι τρεις προμηθευτες του ορου αιματος στη Γερμανια παραμενουν καλυμμενοι.

    Εκανα μια 70% μεταφραση απο το δευτερο λινκ που παραθετω γιατι ειναι στα γερμανικα.
    Το σκανδαλο αυτο αποκαλυφθηκε τουλαχιστον εδω κι εναν χρονο, αλλα επειδη δεν καταφεραμε να πληροφορησουμε τον κοσμο αρκετα ξανακανουμε σημερα μια δευτερη καμπανια.
    Απο την σελιδα Serbian Animals Voice με την οποια συνεργαζομαι μπορει ο καθενας να διαβασει στα αγγλικα περι τινος προκειται.
    Δειτε το βιντεο, υπογραψτε την Petition και διαδωστε την οπου και οσο μπορειτε.
    Venus

    Το βιντεο: https://www.youtube.com/watch?v=yt6g8WmS0Fc
    Η Petition: Sign the petition to tell MSD to stop profiting from animal torture and cut ties with blood farms immediately.

    **********
    More information:
    Blood farms in Uruguay and Argentina de TSB|AWF, Animal Welfare Foundation.
    Turning Horse Blood into Profits, The Dodo, 2 October, 2015.

    Blood farms, Animal Welfare Foundation.
    Wie Pharmakonzerne mit Pferdeblut Geschäfte machen (“This is how pharmaceutical companies turn horse blood into profits”), Sueddeutsche Zeitung, 29 September, 2015.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.