Στηρίξτε μας

Επιμορφωτικό σεμινάριο σε αστυνομικούς για τη νομοθεσία που προστατεύει τα ζώα από την Π.Φ.Π.Ο.

26 Μαΐου 2015 05:15 | Επικαιρότητα
Επιμορφωτικό σεμινάριο σε αστυνομικούς για τη νομοθεσία που προστατεύει τα ζώα από την Π.Φ.Π.Ο.

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Επιμορφωτικό σεμινάριο σχετικά με τη νομοθεσία και τι ορίζει για την προστασία και την διαχείριση των ζώων πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) την Δευτέρα 25 Μαΐου στην Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της ΕΛ.ΑΣ. στους Θρακομακεδόνες Αττικής.Η Νατάσα Μπομπολάκη πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. σε συνεργασία με την Μαρία Χουστουλάκη γραμματέα, την Γεωργία Αγγελοπούλου και την Αγγέλα Μπαρτσιώκα πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας παρουσίασε συνοπτικά τι ορίζουν οι νόμοι 4039/2012 και 4235/2014 σχετικά με τις συνθήκες ευζωίας, τα διοικητικά πρόστιμα, τις υποχρεώσεις των κηδεμόνων, την εγκατάλειψη ζώων, την κακοποίηση τους κ.ο.κ. και τόνισε ότι αρμόδιος φορέας για την διαχείριση των αδέσποτων είναι ο κάθε δήμος, ενώ σε εθελοντική βάση βοηθούν τα φιλοζωικά σωματεία με δικούς τους πόρους.

SeminarioElasThrakoBobolakiΚάποιοι εκ των αστυνομικών με ειλικρινές ενδιαφέρον έθεσαν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη νομοθεσία.

Οι αστυνομικοί, που παρακολούθησαν προαιρετικά το σεμινάριο στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (Τ.Ε.Μ.Α.), έχουν 15ετή πείρα και ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους εκεί από ανθυπαστυνόμοι προάγονται σε υπαστυνόμους Β’.

Τα ερωτήματα που έθεσαν οι περισσότεροι εξ αυτών σχετίζονταν κυρίως με το τι γίνεται αν ένας σκύλος γαυγίζει και ενοχλεί, αφοδεύει και ενοχλεί, είναι επιθετικός και δαγκώνει αποδεικνύοντας ότι οι αστυνομικοί, που είναι κομμάτι της κοινωνίας, σκέφτονται κυρίως τα ζώα ως ενοχλητικά προς τους ανθρώπους όντα και όχι ως πλάσματα που υποφέρουν παντού στην Ελλάδα εξαιτίας μας.

Οι περισσότεροι εκ των παρευρισκόμενων - που προέρχονται από Α.Τ. από όλη την Ελλάδα - αγνοούσαν τα περισσότερα από τα ζητήματα στα οποία έγινε αναφορά όπως π.χ. ότι είναι νόμιμο να δίνουμε τροφή και νερό στα αδέσποτα ή ότι σε διαμερίσματα και μονοκατοικίες αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής μπορούμε να έχουμε όσα κατοικίδια θέλουμε, ενώ αν ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει την ύπαρξη ζώων μπορούμε τότε να έχουμε μέχρι δύο.

Την άγνοια τους για τα θέματα αυτά την δικαιολόγησαν εξηγώντας μας ότι προέρχονται και από διαφορετικούς τομείς, υπηρεσίες με διαφορετικά καθήκοντα αλλά και επειδή η νομοθεσία αλλάζει διαρκώς ενώ εκείνοι μένουν χωρίς ενημέρωση.

Το www.zoosos.gr ήταν εκεί και παρακολούθησε το σεμινάριο ενώ χάρη στην βοήθεια που μας προσέφερε ο Κωνσταντίνος Μαντζιώρης προϊστάμενος του Τ.Ε.Μ.Α. συνομιλήσαμε με αρκετούς αστυνομικούς, που μετά το τέλος του σεμιναρίου απευθύνθηκαν στους εκπροσώπους της Π.Φ.Π.Ο. θέτοντας τους ειλικρινείς προβληματισμούς τους για τα κενά της νομοθεσίας και τις δυσκολίες οι οποίες προκύπτουν όταν χρειάζεται να συνεργαστούν με άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα (Κτηνιατρικές Υπηρεσίες) για να γίνει π.χ. ιατροδικαστική εξέταση σ’ έναν νεκρό σκύλο.

SeminarioElasThrakoPFPOΟι εκπρόσωποι της Π.Φ.Π.Ο. έξω από την Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της ΕΛ.ΑΣ. στους Θρακομακεδόνες Αττικής.

Παρά το γεγονός ότι το σεμινάριο ξεκίνησε με καθυστέρηση και χάθηκε χρόνος αυτή η κουβέντα και η αναφορά, που έγινε στα δικαιώματα των ζώων, είναι απολύτως χρήσιμη και κρίσιμη για εκείνους που καλούνται να επιβάλουν τον νόμο.

Η κα Μπομπολάκη για να δείξει πως τα Μ.Μ.Ε. παρουσιάζουν ως τέρατα τα ζώα απευθυνόμενη στο ακροατήριο ρώτησε για παράδειγμα πόσοι είχαν ακούσει για το «μανιασμένο» Πίτμπουλ που πυροβόλησε αστυνομικός επειδή δάγκωσε 9 άτομα σε βενζινάδικο στο Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης στις 23/5.

Σχεδόν όλοι είχαν ακούσει για την υπόθεση - χωρίς όμως να πληροφορηθούν όλες τις παραμέτρους ότι το ζώο εξαγριώθηκε επειδή κάποιος το είχε κακοποιήσει - ενώ αντιθέτως κανείς τους δεν γνώριζε για τον ψυχικά ασθενή στην Κεφαλλονιά που επίσης στις 23/5 διαπιστώθηκε ότι συστηματικά πετούσε σε πηγάδι σκυλιά και τα θανάτωνε εκεί καίγοντας τα ή για τον άνδρα που έσφαξε στον Γέρακα δύο σκυλιά στις 22/5 στην αυλή του σπιτιού των γονιών του.

SeminarioElasThrakoPFPO2Από αριστερά Χρυστόστομος Γάλλος, Μαρία Χουστουλάκη, Αθανάσιος Κατσάρας, Νατάσα Μπομπολάκη, Αγγέλα Μπαρτσιώκα, Γεωργία Αγγελοπούλου.

Ο διευθυντής της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας Αθανάσιος Κατσάρας και ο υποδιοικητής Χρυσόστομος Γάλλος μετά το τέλος του σεμιναρίου εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τους εκπροσώπους της Π.Φ.Π.Ο. και δεσμεύτηκαν να επεκταθεί αυτή η εθελοντική προσφορά καθώς δήλωσαν ότι αντιλαμβάνονται πλήρως πόσο εκτενές είναι το ζήτημα της κακοποίησης των ζώων από τους ανθρώπους και πόσο κρίσιμος ο ρόλος της Αστυνομία ώστε οι δράστες να οδηγούνται στην Δικαιοσύνη.

Οι εκπρόσωποι της Π.Φ.Π.Ο. δήλωσαν με την σειρά τους, ευχαριστώντας τους εκπροσώπους της ΕΛ.ΑΣ., πως ο ρόλος του δεν είναι να υποκαθιστούν τις αρχές αλλά οφείλουν να ενημερώνουν τους αρμοδίους για τα σχετικά θέματα ώστε οι εγκληματίες να μην διαφεύγουν εξαιτίας άγνοιας της νομοθεσίας.

Διαβάστε επίσης:

Σεμινάρια στους αστυνομικούς για τη νομοθεσία που προστατεύει τα ζώα από την Π.Φ.Π.Ο.

Σεμινάριο στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων για την εφαρμογή της φιλοζωικής νομοθεσίας

Παραδίδουν μαθήματα φιλοζωίας στους φοιτητές των Αστυνομικών Σχολών

Ηράκλειο Κρήτης: Σεμινάριο στους Δημοτικούς Αστυνόμους για τον 4039/2012

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.