Στηρίξτε μας

Επεισοδιακοί έλεγχοι σε Πέραμα και Χαϊδάρι για το παράνομο εμπόριο ζώων (βίντεο)

10 Ιουνίου 2013 05:57 | Επικαιρότητα
Επεισοδιακοί έλεγχοι σε Πέραμα και Χαϊδάρι για το παράνομο εμπόριο ζώων (βίντεο)

Συνελήφθησαν 2 έμποροι για παράνομη υπαίθρια πώληση ζώων

Άκρως επεισοδιακοί ήταν οι έλεγχοι που έγιναν χτες το πρωί στο παζάρι του Σχιστού στο Πέραμα. Αν και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία είχε κινητοποιήσει το Αστυνομικό Τμήμα Περάματος, τη Δημοτική Αστυνομία Περάματος και το Δασαρχείο Πειραιά εντούτοις τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά.

Εκείνοι που πωλούσαν υπαίθρια κυρίως κότες επί της Λεωφόρου Σχιστού μόλις έγινε γνωστό ότι γίνονται έλεγχοι εξαφανίστηκαν είτε ειδοποιήθηκαν από αστυνομικούς να αποχωρήσουν γιατί παρανομούν. Έτσι παρέμειναν στο παζάρι μόνο εκείνοι που είχαν πάγκους με ζώα και είδη ζώων. Οι αρμόδιοι φορείς έδειξαν ενδιαφέρον μεν αλλά γιατί η άγνοια της νομοθεσία και των ειδών των ζώων οδήγησε σε καθυστερήσεις, σε λάθη και σε ατοπήματα.

Η Δημοτική Αστυνομία Περάματος ελέγχει τις άδειες των μικροπωλητών.

Αν και από τη Δημοτική Αστυνομία Περάματος κόπηκαν κάποια πρόστιμα καθώς σε πάγκους πωλούνταν ζώα π.χ. κουνελάκια ενώ η άδεια του μικροπωλητή αναφερόταν μόνο σε είδη για τα ζώα, εντούτοις διαπιστώθηκε ότι εκτροφέας κουνελιών είχε από τον Δήμο Περάματος και την αρμόδια Περιφέρεια άδεια - που λήγει στο τέλος του 2013 και δεν έχει ανακληθεί  - η οποία του δίνει το δικαίωμα να πουλάει υπαίθρια τα κουνέλια του αν και η νομοθεσία το απαγορεύει.

Φυσικά οι εκπρόσωποι της Π.Φ.Π.Ο. οι κυρίες Μάριζα Χριστοδούλου, Μαρίνα Τελή και Τίνα Κασιδόκωστα καθώς και Ελένη Σακαρέλλη εκ μέρους του Ζωοφιλικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περάματος έγιναν αποδέκτες απειλών, προσωπικών προσβολών και άλλων χυδαιοτήτων από εκείνους που θίγονταν καθώς θεωρούν την εμπορική τους δραστηριότητα και το μεροκάματο ισχυρό κίνητρο για να αδιαφορούν για τα δικαιώματα των ζώων.

Ο διοικητής του Α.Τ. Περάματος με τις εκπροσώπους της Π.Φ.Π.Ο.

Η αστυνομική παρουσία ήταν πολυπληθής και ειδικά ο διοικητής του Α.Τ. Περάματος Χαρίλαος Τσάτσαρης έδειξε εξαιρετικό ενδιαφέρον για να σταματήσουν οι παρανομίες και επί τρεις ώρες επιδίωξε να εφαρμοστεί ο νόμος αλλά και δεσμεύτηκε για τους ελέγχους που θα πρέπει να γίνονται εκεί κάθε Κυριακή.

Παρόντες ήταν και υπάλληλοι του Δασαρχείου Πειραιά που ήρθαν εθελοντικά – καθώς τα δασαρχεία δεν είναι ανοιχτά τις Κυριακές – με όχημα της υπηρεσίας, αν και αυτό δεν τους παρέχετε πάντα για ελέγχους που πρέπει να γίνουν πέραν του ωραρίου τους.

Ο δασονόμος Κώστας Λιάτσος μαζί με άλλους δύο συνεργάτες του κατέσχεσε νωρίς το πρωί 72 Φλώρια, που εντοπίστηκαν να πωλούνται παράνομα, και κλήθηκε να ελέγξει τρεις πάγκους με ζώα (χελωνάκια, καρχαριάκια, ιγκουάνα, βατραχάκια) για να οποία όμως δεν γνώριζε αν μπορεί να τα κατάσχει  ως εξωτικά ή αν επιτρέπεται η πώληση αυτών των ειδών κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Δυστυχώς αποδείχτηκε έμπρακτα και η άγνοια των αστυνομικών οργάνων αλλά και των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας Περάματος που δεν γνώριζαν αν μπορούν να κάνουν κατασχέσεις και δεν ήξεραν σε περίπτωση που κατασχεθούν τα ζώα, που να τα μεταφέρουν.

3 παράνομοι έμποροι οδηγήθηκαν στο Α.Τ. Χαϊδαρίου

Μετά από τρεις ώρες ελέγχων μέσα στο παζάρι στην περιοχή του Σχιστού οι εκπρόσωποι της Π.Φ.Π.Ο. μη μπορώντας να κάνουν κάτι περισσότερο αποχώρησαν και εντόπισαν σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων επί της Λ. Σχιστού στο ρεύμα που πηγαίνει προς Αθήνα έξι φορτηγά τα οποία πωλούσαν υπαίθρια κότες και πάπιες και γουρούνια.

Η Τίνα Κασιδόκωστα μαζί με τη Μάριζα Χριστοδούλου, την Μαρίνα Τελή, την Ελένη Σακαρέλλη και την Έλενα Τρίπατζη χωρίς να συνοδεύονται από αστυνομικούς σταμάτησαν, τράβηξαν φωτογραφίες και εκεί έγιναν αποδέκτες της επίθεσης, που άσκησε εναντίον τους ένας άνδρας, που πωλούσε παράνομα ζώα (γουρούνια) κατά μεσής του δρόμου και κάτω από τον καυτό ήλιο.

Δείτε σε αυτό το βίντεο το ένα από τα γουρουνάκια που το έβαλε βιαστικά - βιαστικά στο Ι.Χ. του ο παράνομος έμπορος για να αποφύγει τον σχετικό έλεγχο.

Η κα Κασιδόκωστα έπεσε στο έδαφος και ο συγκεκριμένος έμπορος της έσπασε και τη φωτογραφική μηχανή, επειδή ενοχλήθηκε για τις φωτογραφίες. Τελικά επί τόπου έφτασε αρχικά ένα περιπολικό από το Α.Τ. Χαϊδαρίου καθώς εκεί δεν έχει αρμοδιότητα η αστυνομική δύναμη του Περάματος, που συνόδευε τις εκπροσώπους της Π.Φ.Π.Ο. λίγο νωρίτερα.

Λόγω της αγριότητας της κατάστασης οι αστυνομικοί κάλεσαν τους συναδέλφους τους για να έχουν ενισχύσεις και τελικά μέσα σε πέντε λεπτά κατέφθασαν στο σημείο τέσσερα περιπολικά και έξι μηχανές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Οι τρεις έμποροι κατέληξαν και αυτοί στο Α.Τ. Χαϊδαρίου και μάλιστα ο ένας ζήτησε να κρατηθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου και η Τίνα Κασιδόκωστα επειδή τον φωτογράφιζε.

Το γουρουνάκι μέσα στο Ι.Χ. σε κλουβί.

Τελικά από την Εισαγγελία αργά το απόγευμα δόθηκε άδεια να αφεθεί η κα Κασιδόκωστα ελεύθερη ενώ κρατήθηκαν στο Α.Τ. μόνο ο ένας άνδρας που έκανε την επίθεση ο οποίος και θα οδηγηθεί αργότερα σήμερα στον εισαγγελέα.

Η άγνοια της νομοθεσίας και των υποχρεώσεων της ΕΛ.ΑΣ. για υποθέσεις που σχετίζονται με την προστασία των ζώων φάνηκε και από τη συμπεριφορά του διοικητή του Α.Τ. Χαϊδαρίου, ο οποίος είπε στις εκπροσώπους της Π.Φ.Π.Ο., πως η πώληση των κοτόπουλων και γουρουνιών δεν είναι δική του δουλειά.

Έτσι άφησε χθες ελεύθερους τους δύο εμπόρους τον έναν από την Σαλαμίνα και τον δεύτερο από τον Ασπρόπυργο και κρατήθηκε μόνο εκείνος που είχε επιτεθεί στην κα Κασιδόκωστα.

Τελικά καταγγελία εις βάρος και των τριών εμπόρων κατέθεσε η κα Σακαρέλλη και αναμένεται για τους δύο να οριστεί δικάσιμος, ενώ ο ένας όπως ήδη αναφέραμε κρατήθηκε στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Τελικά διαπιστώσαμε παρακολουθώντας από κοντά τα τεκταινόμενα χθες ότι πραγματικά το να οδηγηθεί κάποιος που κακοποιεί ένα ζώο ή το πουλάει παράνομα στη δικαιοσύνη είναι ένας άθλος μέσα στον κυκεώνα της άγνοιας, της αδιαφορίας, της συναρμοδιότητας πολλών φορέων και της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας.

Γι’ αυτό και σε εκείνους οι οποίοι παλεύουν για να σώσουν ό,τι σώζεται αξίζουν πολλά συγχαρητήρια καθώς πραγματικά βάζουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη ψυχική τους υγεία αλλά και τη σωματική τους ακεραιότητα.

Διαβάστε επίσης:

Σχιστός: Κατάσχεσαν από τους εμπόρους και απελευθέρωσαν 300 αγριοπούλια

Κατάσχεσαν και απελευθέρωσαν τα αγριοπούλια που είχαν αιχμαλωτίσει οι έμποροι στον Σχιστό

450 άγρια πουλιά, κουκουβάγιες μέχρι αηδόνια κατασχέθηκαν χθες στο παζάρι του Σχιστού

Μάστιγα η λαθροθηρία ωδικών πτηνών στις Κυκλάδες (βίντεο)

Η παγίδευση και το λαθρεμπόριο άγριων ωδικών πουλιών είναι ένα διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα

17.000 ευρώ σε πρόστιμα για παράνομο εμπόριο πτηνών στο παζάρι Σχιστού

Π.Φ.Π.Ο.: Θα βάλουμε τέλος στο παράνομο εμπόριο ζώων στο Σχιστό

Συστηματικές διώξεις σ’ εκείνους που πωλούν υπαίθρια ζώα και στο παζάρι Σχιστού

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

18 Σχόλια

 1. εβιτα

  Πραγματικά ειναι θλιβερό πώς κάτι "κότες" υπανάπτυκτα ανθρωποειδή σαν την κυρα Λένη πιο πάνω, βγαίνουν και τολμούν να μιλούν κατα τέτοιον τρόπο. Ευτυχως που υπήρξαν άτομα που το έκραξαν αυτο το "ανθρωποειδές ον" και τουλάχιστον υπερασπίστηκαν και τα δικαιώματα των ζωων αλλα και αυτά ολα τα άτομα που με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας ενεπλάκισαν στην διαμαρτυρία κατά του παράνομου εμπορίου ζώων.
  Επιτέλους πότε θα σταματήσουν τα βρωμερά μιάσματα της κοινωνίας να εμπορεύονται ψυχές. Πότε???? Τι να πω... Ας κάνει κάτι η πολιτεία. Μας βγήκαν ολες οι κυρατσες "καθαρές, και υπεράνω" και κατηγορουν τους φιλόζωους και τα σωματεία και οσους έχουν τα πα#@$@ρια να βάλλουν τον εαυτό τους μπροστά και να διαμαρτυρηθούν. Ουστ ρε σφουγγαρίστρες...

 2. MEREDOULA

  Η κατάσταση ειναι οικτρή στο Σχιστό. Τα ζώα να ειναι περιορισμένα σε κλουβιά που δεν μπορούν ούτε να κουνηθούν. Τα πόδια των σκυλιών κόβονται από τα σύρματα. Τα πουλερικά στοιβαγμένα να σου προκαλούν οίκτο και αηδία.

  Λυπάμαι και τους ανθρώπους που προσπαθούν να βγάλουν ένα μεροκάματα αλλά αν το μεροκαματο ειναι αιματοβαμένο ας το ξανασκεφτούμε όλοι. Μπορούν να ασχολούνται με το εμπόριο ακολουθώντας τους νόμους και τους κανόνες του κράτους και της ηθικής.

  1. Σάκης Καρανίκολας

   otan tha vgei kapoios nomos pou tha apagoreuei thn fwtografish kai to dikaiwma thn efarmoshs tou nomou tote den einai paranomi se antithesh me ton emporo pou ektos apo tis paranomes pwlhseis pou ekane ths espase kai th fwtografikh mhxanh!aisxos se sena.

  2. Θάνος

   Όταν θα βάλουν εσένα στο κλουβί και θα σε σέρνουν στην κόλαση, τότε όποιον θα έρχεται να σε βοηθήσει να τον στέλνεις στο αυτόφωρο ως NTROPI-----KAI------- AISXOS.
   Κατάλαβες ρε Αίσχος; Σου εύχομαι να καταλήξεις στα κλουβιά που χρησιμοποιείς ή που υπερασπίζεσαι.

  1. ΑΓΓΕΛΙΚΗ

   αυτές οι κυρίες δεν είναι δηθεν ζωόφιλες, μακάρι να έκανες και εσύ το έργο που έχουν επιτελέσει και προσφέρει οι αναφερθείσες. Ρίξε πρώτα μία σχολαστικη ματιά σε αυτη τη φρικαλεότητα αυτού του παζαριού , αναφορικά με τα ζώα, και μετά ας προσέλθεις να μιλησεις εκτενέστερα.

  2. theo

   Εσύ τι θες κυρά Λένη?Δεν θες ξύλο που βγαίνεις να κράξεις κιόλας??Κλεφτοκοτού να σε βάλουμε κ σένα σε μια κλούβα κάτω από τον ήλιο να δεις θα σου αρέσει?Υπάνθρωποι βγάζετε λεφτά με το να εμπορεύεστε ψυχές κ μάλιστα παράνομα κ μιλάτε κιόλας!!!ΞΥΛΟ ρε ανελέητο υπάνθρωποι!!!!

  3. Θάνος

   Μόνο τον δικό σου βασανιστή έχεις δικαίωμα να υπερασπίζεσαι. Τον οποίο, να είσαι σίγουρη ότι δεν πρόκειται να στον πειράξει κανένας.

 3. δημητρης

  Καλός αγώνας με αντιπάλους από παντού! Υπομονή και επιμονή... αξιοσημείωτο το γεγονός το ότι ήρθαν οι υπάλληλοι του δασαρχείου εκτός ωραρίου και με δικό τους όχημα και το ότι ο αστυνομικός διευθυντής προσπάθησε ο ίδιος. Φυσικά στον αντίποδα, όπως αναμενόταν, η δημοτική αστυνομία φαίνεται να ήταν και πάλι η χειρότερη δημόσια υπηρεσία

  1. Αντιπονηριδης

   Καλα όλα αυτα που λες... Αλλα φαίνεται οτι είσαι κ λιγο άσχετος , διότι αν ήξερες τι έγινε στο παραπάνω περιστατικό και αναφέρομαι για το παζαρι του σχιστου όπου η δημοτική Αστυνομια του ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ειναι η μονη υπηρεσια που ειναι καθε κυριακη στο παζαρι και ήταν η υπηρεσία που γνώριζε τα πάντα όσον αφορά την νομοθεσία κ έκανε ενέργειες .. Ειναι άδικο να αναφέρεσαι σε κάτι για το οποίο δεν έχεις ιδέα.. Σημειωτέον οτι η υπηρεσία αυτη που σου φάνηκε οτι ήταν άθλια εδω και 3 χρόνια δεν εχει κανένα όχημα στη διάθεση της και το ελαχιστο προσωπικό που διαθέτει ενεργεί( οχι μονο για τα ζώα... Υπάρχουν κ παράνομοι αθιγγανοι κ. Α) με δικά του μέσα όλο αυτο το διάστημα αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να εκθέτουν τα προσωπικά τους δεδομένα σε όλους τους "καλοθελητές".. . Πράγμα αρκετά δύσκολο χωρίς καμία στήριξη της αστυνομίας του δασαρχειου, της θυροφυλακης και της κτηνιατρικης..που έρχονται οπότε τους "καλούν" οι φιλοζωοι..

   1. Θάνος

    Αντιπονηρίδη, όταν λέει κάποιος ότι μια υπηρεσία είναι άθλια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κατηγορεί το προσωπικό.

    Αν εδώ και τρία χρόνια είναι χωρίς οχήματα, και αν οι εργαζόμενοι αναγκάζονται και βάζουν από την τσέπη τους, ε…κρίνε εσύ γνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος, αν της αξίζει ή όχι ο χαρακτηρισμός του άθλιου.

 4. Vasilis Orfanos

  Εαν μπορείτε ας στείλετε εθελοντές στην Λίνδο της Ρόδου ώπου εκεί εκμεταλέυονται γαιδουράκια και τα έχουν με πληγές και ταλαιπωρημένα να κάνουν την εργασία τους μόλις πήγα και το κατήγγειλα στην Δημοτική Αστυνομία μου είπαν πως δεν μπορούν να κάνουν κάτι και μάλιστα διαμαρτυρήθηκε και ένας τουρίστας. Και εγώ για τουρισμό είχα πάει. Οι τσιγγάνοι εκμεταλεύονται κουταβάκια και τα χρισημοποιούν λές και είναι παιχνίδι και εκεί επικοινώνησα με μία κυρία που είναι φιλόζωη και έχει ενα πρόχειρο υπαίθριο γραφείο ώπου αχολείται με τα αδέσποτα σκυλάκια, και μου είπε πως έχουν διαμαρτυρηθεί και κάποιοι Γερμανοί τουρίστες καλώντας την αστυνομία και οι αστυνομικοί τους έκλειναν το τηλέφωνο επειδή δεν γνώριζαν Εγγλέζικα.

  Ευχαριστώ

  1. Γιώργος

   Οι εθελοντες δεν ειναι ουτε τηλεκατευθυνομενα ουτε υπαλληλοι που τους στελνουν πανελλαδικα. Μπορειτε να επικοινωνησετε με το ΕΣΠΙ (Ελληνικος Συλλογος Ιπποειδων) για να σας εξηγησουν τη νομοθεσια και τι μπορειτε να κανετε για να βοηθησετε τα ζωα ειτε κανοντας ο ιδιος καταγγελια ειτε βοηθωντας στην ευρεση χωρων φιλοξενιας για τα ζωα οταν κατασχεθουν και στον ελεγχο των χωρων αυτων και των ιδιοκτητων τους πριν υποδεχθουν ζωα και κατα τη διαρκεια της φιλοξενιας τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.