Στηρίξτε μας

Εντόπισαν ένα εξαιρετικά σπάνιο ψάρι σε παραπόταμο του Έβρου

29 Σεπτεμβρίου 2015 16:29 | Επικαιρότητα
Εντόπισαν ένα εξαιρετικά σπάνιο ψάρι σε παραπόταμο του Έβρου

Ένα εξαιρετικά σπάνιο ψάρι εντοπίστηκε από την ομάδα του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.) σε παραπόταμο του Έβρου. Σύμφωνα με το ΙΝ.ΑΛ.Ε. – που είναι ένα από τα πέντε εξειδικευμένα ερευνητικά Ινστιτούτα του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) αρμόδιο για τη διεξαγωγή της έρευνας και την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στον τομέα της αλιείας – πρόκειται για το Cobitis puncticulata (Erkakan, Atalay-Ekmekci & Nalbant, 1998), είδος - φάντασμα μια και οι προσπάθειες ανεύρεσής του στο παρελθόν δεν είχαν επιτυχία.

Το ψαράκι αυτό με το κοινό όνομα «στικτοβελονίτσα» απαντάται στην ελληνική επικράτεια αποκλειστικά σ’ έναν μικρό παραπόταμο λίγων μόνο χιλιομέτρων του ποταμού Έβρου, κοντά στα χωριά Λύρα και Φυλακτό, ενώ βρίσκεται και σε δύο μικρές λίμνες στην Βόρεια Τουρκία κοντά στη θάλασσα του Μαρμαρά και πουθενά αλλού στον κόσμο (Freyhof et al., 2008).

Μέρος των μικρών αυτών ποταμών του Έβρου βρίσκεται εντός των ορίων του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου, και τα ψάρια εντοπίστηκαν εκεί.

Δύο πολύτιμα δείγματα συλλέχθηκαν και έτσι επιβεβαιώθηκε η ύπαρξή του, που μόλις το 1998 αναγνωρίστηκε ως είδος. Σύμφωνα με το ΙΝ.ΑΛ.Ε. «στο χέρι μας είναι πλέον να προσπαθήσουμε να αναστρέψουμε την καταστροφική ως τώρα διαχείριση και εκμετάλλευση του ποταμού προτείνοντας μέτρα αλλά και εναλλακτικές λύσεις που θα ωφελήσουν το ψάρι αυτό αλλά και την κοινωνία της περιοχής».

Διαβάστε επίσης:

Πιράνχας στον ποταμό Έβρο!

Πριν αγοράσετε ένα εξωτικό ή άγριο ζώο ως κατοικίδιο σκεφτείτε!

Η Περιφέρεια Κρήτης επιβεβαιώνει την ύπαρξη κροκόδειλου στο φράγμα του Ρεθύμνου

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.