Στηρίξτε μας

Ένας γάτος πρωταγωνιστεί στη «Σχεδία» στο περιοδικό που πωλούν οι δικοί μας άστεγοι

25 Απριλίου 2013 07:56 | Προτάσεις
Ένας γάτος πρωταγωνιστεί στη «Σχεδία» στο περιοδικό που πωλούν οι δικοί μας άστεγοι

Ο γάτος που άλλαξε τη ζωή ενός αστέγου

Το νέο ταξίδι του μοναδικού ελληνικού περιοδικού δρόμου της «Σχεδίας» ξεκίνησε χθες και μεταξύ των επιβατών του είναι και ο γάτος ο Μπόμπ. Αυτός ο κεραμιδόγατος που μπήκε με το έτσι θέλω στη ζωή ενός πωλητή του λονδρέζικου περιοδικού δρόμου «The Big Issue». Του άλλαξε τη μοίρα και η ιστορία τους έγινε μπεστ σέλερ!

Η ιστορία του Τζέιμς Μπάουεν και του Μπομπ είναι εντυπωσιακή στα όρια του εξωπραγματικού! Όμως  τα γεγονότα που περιγράφει ο Μπάουεν στο βιβλίο του «A street cat named Bob» και αποτυπώνει στη «Σχεδία» η Αναστασία Σιμιτσιάδη είναι πέρα για πέρα πραγματικά και το σημαντικότερο όλων στέλνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς όλες τις κατευθύνσεις.

BobKaskol

«Ο Μπάουεν ένας νέος άνθρωπος που βρέθηκε για αρκετά χρόνια  στο περιθώριο της ζωής και βρήκε την δύναμη να αλλάξει ρότα. Κατάφερε να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά, να επανασυνδεθεί με την οικογένειά του και με την ένταξή του στο δίκτυο πωλητών του βρετανικού περιοδικό δρόμου “The Big Issue” να αποκτήσει σιγά σιγά ένα εισόδημα που του επέτρεπε να ζει αξιοπρεπώς. Και όλα αυτά για χάρη  ενός γάτου. Του Μπομπ!

BobKithara

Ο Μπομπ που στην πορεία έγινε γνωστός ως  “The Big Issue cat” μπήκε στη ζωή του 34χρονου, που έβγαζε ένα πενιχρό εισόδημα παίζοντας μουσική στο δρόμο, με το έτσι θέλω. Ο Μπάουεν  που υπήρξε άστεγος για αρκετά μεγάλο διάστημα βρήκε τον γάτο μια μέρα έξω από το σπίτι που του είχε παραχωρηθεί από την κοινωνική πρόνοια.

Οι μέρες περνούσαν και κανείς δεν αναζητούσε τον γάτο που καθόταν επίμονα στο χαλάκι της πόρτας όντας άρρωστος και καταβεβλημένος.  Μην μπορώντας να κάνει διαφορετικά, ανέλαβε ο ίδιος  την ευθύνη του κεραμιδόγατου, αναζήτησε ιατρική βοήθεια σε φιλοζωικές οργανώσεις και, κάπως έτσι, το ζευγάρι έδεσε.

Σταδιακά, ο Μπάουεν  ξεκίνησε και πάλι να παίζει μουσική στο δρόμο, έχοντας κοντά του τον Μπομπ, τον κεραμιδόγατο. Τα έσοδα όμως ήταν κάτι λιγότερο από πενιχρά, έτσι ο Μπάουεν  πήρε την απόφαση να ενταχθεί στο δίκτυο πωλητών του “The Big Issue” για να καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο τις δικές του αλλά και του νέου του συγκάτοικου.

BobVivlioEl

Η ζωή και η γνωριμία του Μπάουεν με τον Μπομπ έγιναν βιβλίο όταν μια αμερικανίδα εκδότρια τους πλησίασε θέλοντας να μάθει την ιστορία αυτού του περίεργου ζευγαριού. Με τίτλο “A street cat named Bob”, το βιβλίο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έκανε θεαματικές πωλήσεις στη Μεγάλη  Βρετανία και η δημοφιλία του Μπάουεν εκτινάχθηκε στα ύψη! Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, το μπεστ σέλερ πήρε το δρόμο προς άλλες χώρες και αγορές».

Ο Μπομπ έφτασε και στην Ελλάδα

«Διαβάζοντας το πρωτότυπο κείμενο, ένιωσα πως υπάρχει ελπίδα ακόμη και στο πιο βαθύ σκοτάδι. Κατά τη διάρκεια της μετάφρασης που διήρκεσε περίπου δύο μήνες έγινα ο τρίτος συνταξιδιώτης στο ταξίδι του ζευγαριού. Η ιστορία τους με προβλημάτισε ιδιαίτερα και με ανάγκασε να σκεφτώ  τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε έναν άστεγο. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε μια φράση που αναφέρει ο Τζέιμς στο βιβλίο που με συντάραξε. “Όταν βρίσκεσαι άστεγος το πρώτο πράγμα που χάνεις είναι η ανθρώπινη ταυτότητά σου. Η ματιά του κόσμου δεν  σταματά πάνω σου. Γίνεσαι διάφανος γιατί προξενείς ενόχληση, οίκτο, ενοχή. Στο τέλος αρχίζεις και εσύ να πιστεύεις πως είσαι αόρατος”».

Τα λόγια ανήκουν στην Ιφιγένεια Αναστασίου, η οποία είναι η μεταφράστρια της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου «Ένας γάτος που τον έλεγαν Μπομπ», που κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες από τις εκδόσεις «Anubis».

Και όχι μόνον αυτό. Στην πραγματικότητα, η κα Αναστασίου είναι αυτή που εντυπωσιασμένη από την γλυκιά ιστορία του Μπομπ και του Μπάουεν «επέβαλε» την ελληνική έκδοση, αφού με το που ολοκλήρωσε την ανάγνωση του βιβλίου άρχισε να αναζητεί από μόνη της εκδοτικό οίκο που θα το αναλάμβανε!

«Το διάβασα ως αναγνώστρια και το πρώτο που σκέφτηκα ήταν πως αυτή η ιστορία πρέπει να ακουστεί στην Ελλάδα. Όχι μόνο για να γίνει γνωστή η ιστορία αυτών των δυο  αλλά και για να μαθευτεί  η προσφορά ενός περιοδικού δρόμου  σ’ έναν άνθρωπο  που βρέθηκε άστεγος και μπλεγμένος σε περίεργα μονοπάτια.

Είναι αναγκαίο να προβληματιστεί ο κόσμος για τις εικόνες που βλέπει σήμερα στους δρόμους όχι μόνο της Αθήνας αλλά  και πολλών ελληνικών πόλεων», σχολίασε στη «Σχεδία» η Ιφιγένεια Αναστασίου για την ελληνική περιπέτεια της έκδοσης. Ο Μπομπ αυτή την περίοδο απλώς απολαμβάνει την αυξανόμενη  αναγνωρισιμότητα του καθώς ο φοβερός αυτός κεραμιδόγατος ήταν ήδη γνωστός στο διαδίκτυο την περίοδο που ο Μπάουεν έπαιζε μουσική στους δρόμους του Covent Garden.

BobCatAstegou (2)

«Μια από τις πολλές φορές που μίλησα με τον Τζέιμς μου είπε πως ποτέ δεν φαντάστηκε τι θα επακολουθούσε και πως δυσκολευόταν να διαχειριστεί την ξαφνική δημοφιλία. Όταν μάλιστα τον ρώτησα για τα σχέδιά του μου είπε πολύ απλά πως πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι  δεν χρειάζεται  πια να παίζει μουσική στο δρόμο για να εξασφαλίσει το φαγητό του», λέει η Ιφιγένεια.

*Το βιβλίο του Τζέιμς Μπάουεν (James Bowen) «Ένας Γάτος που τον Έλεγαν Μπομπ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Anubis». Μετάφραση: Ιφιγένεια Αναστασίου.

Το περιοδικό «Σχεδία» μπορείτε να το αγοράσετε στην Αθήνα από τους εξουσιοδοτημένους πωλητές που φορούν το κόκκινο γιλέκο με το λογότυπο του μοναδικού ελληνικού περιοδικού δρόμου. Ένα ολιγόλεπτο βίντεο με την ιστορία του Μπόμπ μπορείτε να δείτε εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Δύο άστεγα πλάσματα στο λιμάνι του Πειραιά χρειάζονται τη βοήθεια μας

Ο άστεγος ξένος που φροντίζει τον αδέσποτο σκύλο στο λιμάνι του Πειραιά

Ένας άστεγος μελετητής του Καβάφη φροντίζει τις γάτες στον Λαιμό της Βουλιαγμένης

Πρόσφυγες που σώζουν και τα ζώα τους από τις φλόγες του πολέμου

Έφυγαν από τη Συρία για να σωθούν και πήραν μαζί και την γάτα τους!

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.