Στηρίξτε μας

Ένα χρυσόψαρο μέσα στην γυάλα είναι ένα αιχμάλωτο ζώο που υποφέρει!

26 Ιουλίου 2015 07:04 | Χρηστικά
Ένα χρυσόψαρο μέσα στην γυάλα είναι ένα αιχμάλωτο ζώο που υποφέρει!

Ένα χρυσόψαρο μέσα στην γυάλα είναι ένα αιχμάλωτο πλάσμα, που αν δεν το φροντίσετε σωστά, θα υποφέρει περισσότερο και εξαιτίας του μη φυσιολογικού περιβάλλοντος στο οποίο το έχετε εξαναγκάσει να ζει. Αν θα θέλατε να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο ζώο εμείς θα σας προτείναμε αυτό να μην είναι ψάρι. Αν όμως για κάποιο λόγο αποκτήσατε ένα ψάρι φροντίστε να μάθετε τι πρέπει να κάνετε ώστε να μην το δηλητηριάζετε με την άγνοια ή την αδιαφορία σας.

Οδηγίες φροντίδας ψαριών σε ενυδρείο από τον ζωοτέχνη Γιάννη Τσαλαπάτη

Τα χρυσόψαρα είναι τα πιο αδικημένα ψάρια στον χώρο του ενυδρείου (μαζί με τους μονομάχους) και αυτό γιατί στα περισσότερα πετ σοπ τα συνοδεύουν παρέα με μια στρογγυλή γυάλα, η οποία δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα σε κανέναν ζωντανό οργανισμό – παρά μόνον το θάνατο – καθώς δεν παρέχει κάποιο σύστημα φιλτραρίσματος του νερού, ώστε να μην σχηματιστούν οι αποικίες των βακτηρίων και να μην υπάρχει αμμωνία στο νερό.

Τα (κοινά) χρυσόψαρα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά ψάρια και αντέχουν αρκετό καιρό στην έκθεση της αμμωνίας, με αποτέλεσμα να έχουν έναν αργό και βασανιστικό θάνατο, λόγω της καταστροφής των οργάνων τους (νεφρά κ.ά.).

Εκτός της αμμωνίας (που είναι και ο κυριότερος λόγος θανάτου τους), τα χρυσόψαρα παθαίνουν τον λεγόμενο νανισμό εφόσον μείνουν για αρκετούς μήνες μέσα στην γυάλα. Και αυτό γιατί τα χρυσόψαρα μεγαλώνουν πολύ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπτυχτούν σωστά και έτσι να παραμένουν μικρά σε μέγεθος ως προς το σώμα τους, αν και τα υπόλοιπα όργανα τους συνεχίζουν να μεγαλώνουν!

Οι έμποροι ζώων πωλούν μαζικά αυτά τα ψάρια, καθώς για τον πελάτη είναι ιδιαίτερα οικονομικά μαζί με την γυάλα τους...

Σκέπτεται λοιπόν ο πελάτης: «1 χρόνο έζησε, καλά ήταν!» και πηγαίνει και ξαναπαίρνει καινούργιο. Είναι έτσι όμως; Όχι φυσικά! Αν αναλογιστούμε ότι ένα χρυσόψαρο μπορεί να  ζήσει περίπου 35 χρόνια! Είναι δηλαδή σαν να πεθαίνει ένα παιδί 12 χρονών και εμείς να ισχυριζόμαστε πως «Εντάξει την έζησε την ζωούλα του!»  Για να σταματήσει ο βασανισμός τους θα πρέπει να σταματήσουμε να τα αγοράζουμε αλλά ακόμα και αν τα έχουμε ας τα φροντίσουμε όπως τους αρμόζει.

Διαστάσεις και λίτρα ενυδρείου

Αφού λοιπόν κατανοήσαμε από τα προαναφερόμενα ότι τα χρυσόψαρα δεν ζουν σε γυάλες, ας δούμε λίγο τι ανάγκες έχουν ως προς το μέγεθος του ενυδρείου. Όπως αναφέρθηκε κάποια χρυσόψαρα όπως τα common, commet και shumbunkin, μπορούν να φτάσουν τα 30-35 εκ., όμως υπάρχουν και τα fancy χρυσόψαρα, που συνήθως δεν ξεπερνούν τα 15-20 εκατοστά.

Έτσι λοιπόν βλέπουμε ότι λόγω μεγέθους χρειάζονται μεγάλα ενυδρεία με μεγάλο μήκος. Τα πιο μεγάλα και μακρόστενα χρυσόψαρα (common, commet και shumbunkin) θα πρέπει να διατηρούνται σε ενυδρεία με 90-100 εκ. μήκος, ενώ οι fancy ποικιλίες σε 70-80 εκ. μήκος. Επίσης το ενυδρείο μας δεν θα πρέπει να είναι πολύ φορτωμένο με ψάρια.

Ενδεικτικά θα πρέπει να μπαίνει 1 ψάρι ανά 30-40 λίτρα νερού. Φυσικά αναλόγως του φίλτρου που έχουμε, η αναλογία αυτή μπορεί να διαφοροποιηθεί. Έτσι λοιπόν το μικρότερο ενυδρείο που θα μπορούσε να φιλοξενήσει δύο – και όχι περισσότερα – fancy χρυσόψαρα πρέπει είναι ένα 60-70 λίτρων με όσο γίνεται μεγαλύτερο μήκος.

PsariaEnydreiouΦυτά και διακόσμηση ενυδρείου

Τα χρυσόψαρα ως γνωστό δεν αφήνουν τίποτα όρθιο, έτσι λοιπόν και τα περισσότερα φυτά τα κατασπαράζουν! Αυτό κάνει πολλούς να βάζουν πλαστικά φυτά για την διακόσμηση του ενυδρείου, λόγω του ότι δεν μπορούν να τα φάνε. Όμως αυτό είναι μια λανθασμένη πρακτική.

Υπάρχουν κάποια φυτά τα οποία δεν τα τρώνε τα χρυσόψαρα και μπορούμε να τα βάλουμε στο ενυδρείο μας ώστε και να γίνει πιο όμορφο και το τεχνητό περιβάλλον των ψαριών να μοιάζει περισσότερο… φυσικό. Κάποια από αυτά είναι: οι ανούμπιες, βαλισνέριες, εχινόδοροι, φτέρη, κρυπτοκόρινα κ.ά.

Το υπόστρωμα μπορεί να είναι ή άμμος ή χαλίκι της επιλογής μας, αλλά όχι χρωματιστά! Στα χρυσόψαρα αρέσει περισσότερο η άμμος, αλλά και με το χαλίκι θα είναι μια χαρά, αρκεί να προσέξουμε την κοκκομετρία του, για να μην πνιγεί την ώρα που το πιπιλάει. Γι’ αυτό θα πρέπει να είναι μικρότερο από το στόμα του.

Η διακόσμηση του ενυδρείου δεν θα πρέπει να είναι «βαριά» για να μένει αρκετός χώρος για κολύμπι, πέραν των φυτών όμως μπορούμε να προσθέσουμε κάποιες μη ασβεστολιθικές πέτρες, καθώς και ενυδρειακές ρίζες.

PsariSeGialaΤο σωστό φίλτρο

Είναι πολύ σημαντικό σε ένα ενυδρείο με χρυσόψαρα να υπάρχει ένα καλό φίλτρο ώστε να κρατάει καθαρό το νερό τους. Τα χρυσόψαρα είναι «βρώμικα» ψάρια και γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να έχουμε ένα καλό - ισχυρό φίλτρο που να το καθαρίζει αποτελεσματικά ώστε τα ψάρια να μην δηλητηριάζονται.

Το εξωτερικό φίλτρο είναι μονόδρομος, καθώς το εσωτερικό λόγο του μικρού χώρου που έχει για τα βιολογικά υλικά είναι ανεπαρκές. Έτσι επιλεγούμε ένα εξωτερικό φίλτρο κατάλληλο για περισσότερα λίτρα απ' ότι είναι το ενυδρείο μας. Επίσης όσον αφορά τον καθαρισμό του ενυδρείου, καλό είναι να χρησιμοποιούμε σκούπα βυθού στις εβδομαδιαίες αλλαγές μας.

PsariPortokali 0Η διατροφή των ψαριών

Τα χρυσόψαρα είναι παμφάγα γι’ αυτό και θα πρέπει να δέχονται όλων των ειδών τις τροφές (κατεψυγμένες και λαχανικά) πέραν των φλέικς. Τα λαχανικά μπορεί να είναι λάχανο, σπανάκι, μαρούλι, καρότο, αρακάς (χωρίς την φλούδα) κ.ά., όλα βρασμένα και τεμαχισμένα στο κατάλληλο μέγεθος ώστε να χωράνε στο στόμα τους.

Στα φυλλαράκια θα πρέπει να υπάρχει ποικιλία τροφών καθώς και σπιρουλίνα. Επίσης θα πρέπει να μουλιάζουμε τα φυλλαράκια των λαχανικών σε νερό ενυδρείου για 2-3 λεπτά πριν ταΐσουμε, και ιδιαίτερα αν έχουμε fancy χρυσόψαρα, για να αποφύγουμε την ασθένεια της νηκτικής κύστης.

Καλό είναι μια φορά την εβδομάδα να μην ταΐζουμε τα ψάρια και μια φορά τον μήνα να τους δίνουμε βρασμένο αρακά (χωρίς τον φλοιό) έπειτα από τη νηστεία. Το PH του νερού θα πρέπει να είναι 7 με 8. Δεν θα έχουν κάποιο πρόβλημα βέβαια με λίγο μεγαλύτερο, αλλά το ιδανικό είναι αυτό.

Οι σκληρότητες ιδανικά θα πρέπει να είναι 13-18, φυσικά δεν θα είναι πρόβλημα αν φτάσουν 20 και κάτι. Αυτές τις παραμέτρους (πάνω - κάτω) θα βρούμε στο νερό του δικτύου, γι' αυτό και επισημαίνω ότι δεν πρέπει να βάζουμε ασβεστολιθικές πέτρες στον βυθό του ενυδρείου καθώς οι παράμετροι αυτοί θα ανέβουν (και ανάλογα τα λίτρα, ίσως να ανέβουν αρκετά).

Θερμοκρασία νερού

Στα fancy χρυσόψαρα θα πρέπει να είναι λίγο πιο ανεβασμένη (2-3 βαθμούς Κελσίου) από τα υπόλοιπα χρυσόψαρα και καλό θα ήταν να έχουμε διαφορετικές θερμοκρασίες τον Χειμώνα (12ο C– 18ο C) από ότι το Καλοκαίρι (18ο C– 25ο C). Απαραίτητος εξοπλισμός είναι τα ανεμιστηράκια ή καλυτέρα ένα chiller καθώς τα χρυσόψαρα περνούν δύσκολες ώρες όταν κάνει ζέστη.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

  1. Θάνος

    Ένα χρυσόψαρο μέσα στην γυάλα, και οποιοδήποτε άλλο αιχμάλωτο ζώο, είναι ένα μήνυμα αυτού που το έβαλε εκεί μέσα: Δεν μπορεί να ζήσει χωρίς ζυγό στο σβέρκο, έτσι θέλει να του φέρονται, έτσι φέρεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.