Στηρίξτε μας

Ένα εξαιρετικό φυλλάδιο από τον Δήμο Χανίων που θα βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν τα ζώα

21 Σεπτεμβρίου 2012 18:54 | Επικαιρότητα
Ένα εξαιρετικό φυλλάδιο από τον Δήμο Χανίων που θα βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν τα ζώα

Σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων

Η φετινή σχολική χρονιά για τους περισσότερους μικρούς και μεγάλους ξεκίνησε δύσκολα. Όμως ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» δεν λέει να το βάλει κάτω. Και φέτος εν μέσω τόσων δυσβάσταχτων δυσκολιών σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων θα μιλήσει στα παιδιά για την αξία των ζώων, για την αγάπη που οφείλουμε να τους δείχνουμε, για τα δικαιώματα που έχουν ως έμβια όντα αλλά και για τα οφέλη που έχουμε όλοι εμείς συμβιώντας μαζί τους.

Μπορεί για κάποιους όλα αυτά να φαντάζουν ρομαντικά ή και ανόητα ή περιττές πολυτέλειες όμως για τους συνειδητοποιημένους φιλόζωους άλλος δρόμος δεν υπάρχει και μοναδικό αντιστάθμισμα για το χάος που μας περιβάλλει και για την αποτροπή εκδήλωσης βίαιων πράξεων εις βάρος των ζώων λύση είναι η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η διαπαιδαγώγηση.

Γι’ αυτό τον σκοπό δημιουργήθηκε ένα καλαίσθητο και πρακτικό φυλλάδιο, που θα βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν καλύτερα. Ο Φ.Σ.Χ. τονίζει: «Κι ενώ η δωρεάν παιδεία φαντάζει όλο και πιο μακρινό όνειρο, και ενάντια σε όσους/ες μέσα από αυτήν και οποιαδήποτε άλλη κρίση περιορίζουν το ενδιαφέρον και τη φροντίδα  τους αποκλειστικά στον εαυτό τους και σε όποιον/α τους μοιάζει, εμείς θα μιλήσουμε και φέτος στα σχολεία με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για το σεβασμό στη ζωή και στη διαφορετικότητα και για το πως στεκόμαστε στον διπλανό μας ανεξάρτητα από το αν έχει ουρά, φτερά, ή τέσσερα πόδια.

Εδώ θα βρείτε το νέο φυλλάδιο του εκπαιδευτικού προγράμματος “Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου” από το Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων “Η Προστασία των Ζώων” και το Δήμο Χανίων και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα».

Τι είναι το πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου»;

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση και υπεύθυνη πληροφόρηση μαθητών και εκπαιδευτικών για τη σχέση μας με τα ζώα. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και με τη συνεργασία των αρμοδίων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στόχος του Φ.Σ.Χ. είναι η συνεχής ενημέρωση των μαθητών γι’ αυτό και από τώρα οι εθελοντές προετοιμάζονται για την ανεύρεση πόρων για την νέα σχολική χρονιά. Έτσι καλούν τον Δήμο Χανίων και τους υπόλοιπους δήμους του νομού, την Αντιπεριφέρεια και όλες τις επιχειρήσεις των Χανίων να ενισχύσουν το έργο του φιλοζωικού συλλόγου συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην αλλαγή της φιλοζωικής κουλτούρας και του πολιτισμού μας απέναντι στα δικαιώματα των ζώων, στον νομό και στο νησί της Κρήτης.

Τι περιλαμβάνει η επίσκεψη στο σχολείο;

Η επίσκεψη διαρκεί μία διδακτική ώρα και περιλαμβάνει τρία διαφορετικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στην ηλικία των μαθητών:

i) για τους μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση σχετικά με του μύθους γύρω από τα ζώα με αναφορές στη βιολογία και στη συμπεριφορά τους και μέσα από συζήτηση εξετάζεται η σχέση του ανθρώπου με αυτά καθώς και οι σχετικοί μύθοι και αλήθειες που την καθορίζουν.

Στη συνέχεια, εφόσον ο χρόνος το επιτρέπει, μέσα από παιχνίδι ρόλων οι μαθητές καλούνται μέσα στο ελεγχόμενο πλαίσιο της τάξης να βιώσουν σχετικά ζητήματα που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία, να ερμηνεύσουν και να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα κακοποίησης.

ii) για τις Γ - ΣΤ τάξεις Δημοτικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστική παρουσίαση σχετικά με τις αρχές της συμπεριφοράς και της βιολογίας των ζώων συντροφιάς, τα δικαιώματά τους, αλλά και τις υποχρεώσεις μας απέναντί τους. Μέσα από παραδείγματα καλών πρακτικών μαθαίνουμε πώς μπορούμε να τα φροντίζουμε και πως να συμπεριφερόμαστε όταν τα συναντάμε στο δρόμο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης γίνεται αναφορά στα εξωτικά είδη καθώς και στα είδη που βρίσκονται σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους. Στη συνέχεια τα σχολεία που επιθυμούν θα αναλαμβάνουν με την υποστήριξη του Συλλόγου να διοργανώσουν τη δική τους εκστρατεία για να ενημερώσουν τους συμμαθητές, την οικογένεια και τη γειτονιά τους.

iii) Α και Β τάξεις Δημοτικού. Το πρόγραμμα για τις μικρές ηλικίες περιλαμβάνει 20λεπτη διαδραστική παρουσίαση με τη χρήση οπτικού υλικού για τα ζώα συντροφιάς στο σπίτι και την ασφαλή αντιμετώπισή τους έξω από αυτό. Στη συνέχεια οι μαθητές ζωγραφίζουν γάτες και τους σκύλους και όσα χρειάζονται για να ζήσουν ευτυχισμένα.

Στόχος, σε αυτήν την ηλικία, είναι να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας υπεύθυνης στάσης απέναντι στα ζώα, μέσα από τη σωστή πληροφόρηση και την κατάρριψη σχετικών μύθων (φορείς ασθενειών κ.ά.).

Το πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» στηρίζουν η European Sustainability Academy και το Αττικό Νοσοκομείο Ζώων μέσω της Βασιλικής Χρήστου, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στην έναρξη του δεύτερου κύκλου μαθημάτων στα Χανιά.

Για περισσότερες πληροφορίες και για τον προγραμματισμό των παρουσιάσεων επικοινωνήστε με την υπεύθυνη του προγράμματος, Μελίτα Λαζαράτου στο τηλέφωνο: 6944476214 ή επισκεφθείτε το www.sumvionometazoa.wordpress.com.

Διαβάστε επίσης:

Οδηγίες για υπεύθυνους κηδεμόνες ζώων συντροφιάς από τον Δήμο και τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων

Μάθημα φιλοζωικής κουλτούρας στους μαθητές του 6ου Δημοτικού Κερκίνης

Και φέτος μαθήματα φιλοζωίας στα σχολεία της Χίου

7.950 μαθητές διδάχθηκαν πώς να συμβιώνουν με τα ζώα γύρω τους

«Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» και στα σχολεία του Δήμου Μαλεβιζίου

Μαθήματα αγάπης για τα ζώα στα παιδιά της Λέσβου

1.000 μαθητές παρακολούθησαν τα μαθήματα φιλοζωίας στη Χίο

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα Ζώα» και στη Χίο

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

  1. dekal

    Εξαιρετική πρωτοβουλία. Μακάρι ολοι οι Δημοι σε συνεργασία με τις φιλοζωικές να μιμηθούν αυτή τη δραση.Η ελπιδα μας για καλύτερη συμπεριφορά στα ζώα ειναι στα παιδιά, για μια καλύτερη κοινωνία αυριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.