Στηρίξτε μας

Ημερίδα για τις επιπτώσεις της φόλας στην πανίδα στην Καλαμπάκα Τρικάλων

15 Μαρτίου 2013 15:05 | Επικαιρότητα
Ημερίδα για τις επιπτώσεις της φόλας στην πανίδα στην Καλαμπάκα Τρικάλων

Χθες το απόγευμα στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας Τρικάλων πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «Δηλητηριασμένα Δολώματα: Επιπτώσεις στην Βιοποικιλότητα & τεχνικές αντιμετώπισης» στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ Βιοποικιλότητα «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης»[LIFE09 NAT/ES/000533] το οποίο υλοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια στην περιοχή Αντιχάσια Όρη – Μετέωρα – Κόζιακας των Τρικάλων και έχει διάρκεια πέντε έτη.

ArcturosImeridaFoles

Ο σκοπός της ημερίδας, που διοργάνωσε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ήταν η ενημέρωση των στελεχών των δημόσιων υπηρεσιών του νομού Τρικάλων και της ευρύτερης περιοχής και η έναρξη μία δημόσιας συζήτησης για τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα αλλά και τη δημόσια υγεία από τη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Στην ημερίδα έγιναν ειδικές παρουσιάσεις για τις δράσεις του προγράμματος στα Τρίκαλα και στην Κρήτη, τις επιπτώσεις της χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων στη βιοποικιλότητα και τις δράσεις ειδικού προγράμματος LIFEγια τον Ασπροπάρη.

Επιπρόσθετα με ειδικές εισηγήσεις για το νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα και την πολιτική αντιμετώπισης της λύσσας στην Ελλάδα γίνεται άμεση σύνδεση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων με τη δημόσια υγεία.

Τα πτώματα των δηλητηριασμένων ζώων συμβάλουν στη διασπορά της λύσσας

Τα κρούσματα της λύσσας ναι μεν αυξάνονται στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό όπως ειπώθηκε ότι είναι μία άμεση σύνδεση της διασποράς της ασθένειας με τις φόλες καθώς τα δηλητηριασμένα πτώματα των ζώων αποτελούν βασική εστία μετάδοσης της νόσου και αυξάνουν κατακόρυφα τις πιθανότητες μετάδοσης της.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμπάκας, ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα ως μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων μαζί με τους Δήμους Πύλης και Τρικαίων.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δήμων Ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων απαρτίζεται από Ευρωπαϊκούς Δήμους στις οχτώ πιλοτικές περιοχές υλοποίησης τους προγράμματος, τέσσερις στην Ισπανία, δύο στην Πορτογαλία και δύο στην Ελλάδα (Κρήτης και Τρικάλων) με κοινή συμφωνία και συνέργεια για:

· Την εξάλειψη της παράνομης χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων ως μια πολύ επιβλαβή πρακτική που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.

· Υλοποίηση ενεργειών που βοηθούν στην καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων με το δίκτυο και με κάθε άλλη τοπική ή εθνική στρατηγική κατά των δηλητηριάσεων.

· Ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τους κινδύνους και τις συνέπειες που προκαλούν τα δηλητηριασμένα δολώματα και υποστήριξη  της  δικαστικής δίωξης των παρανομιών που εμφανίζονται στην περιοχή του.

Οι κάτοικοι του νομού Τρικάλων μπορούν να καλούν εντελώς δωρεάν (από σταθερό τηλέφωνο) στο 800 11 010101 για να κάνουν καταγγελίες μόλις εντοπίζουν δηλητηριασμένα ζώα.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα LIFE+ μπορείτε να βρείτε εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Σκότωσε 2 άγρια άλογα και εξόντωσε 7 σπάνια αρπακτικά πουλιά

Διεθνείς διαστάσεις έχει το περιβαλλοντικό έγκλημα στα στενά του Νέστου!

Τοξικό εντομοκτόνο σκότωσε τα πτωματοφάγα πουλιά στα στενά του Νέστου

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.