Στηρίξτε μας

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης: Περιβαλλοντική καταστροφή στο Σαρωνικό & αγωνία για το οικοσύστημα και τις ακτές κολύμβησης

15 Σεπτεμβρίου 2017 15:08 | Επικαιρότητα
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης: Περιβαλλοντική καταστροφή στο Σαρωνικό & αγωνία για το οικοσύστημα και τις ακτές κολύμβησης

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης με ανακοίνωση της εκφράζει τη θλίψη και την ανησυχία της. Συγκεκριμένα τονίζει ότι «ενώ διανύουμε ήδη την 5η ημέρα από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου στη Σαλαμίνα και τη διαρροή που έπληξε βαρύτατα το Σαρωνικό, τα οικοσυστήματά του, τις ακτές κολύμβησης αλλά και τον τουρισμό. Η κοινωνία παρακολουθεί ανήσυχη και προβληματισμένη τις εικόνες από θαλασσοπούλια και άλλους οργανισμούς που έχουν καλυφθεί με μαζούτ. Ανησυχία όμως προκαλούν και οι μη εμφανείς επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσουν τα ευαίσθητα οικοσυστήματα σε βάθος χρόνου.

FloisvosPetrelaiokilida

Το φυσικό περιβάλλον της Αττικής είναι πολλαπλά επιβαρυμένο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Παρότι η υγεία του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Σαρωνικού φάνηκε να ανακάμπτει τις τελευταίες δεκαετίες, η πετρελαιοκηλίδα προκαλεί ένα μεγάλο πισωγύρισμα.

Πέραν από τις συνέπειες στο ευαίσθητο θαλάσσιο και παράκτιο οικοσύστημα, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, ως εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος Γαλάζια Σημαία, εκφράζει την ανησυχία της και για τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Το πρόγραμμα βραβεύει ακτές κολύμβησης που διακρίνονται από καθαρά νερά, σωστή οργάνωση και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, συνδράμοντας στην αειφορική τουριστική ανάπτυξη. Είναι πράγματι τραγική ειρωνεία ότι η εκδήλωση για την βράβευση ακτών και μαρινών με τη Γαλάζια Σημαία για το 2017 πραγματοποιήθηκε στην ακτή της  Γλυφάδας, μία από τις παραλίες που επλήγησαν περισσότερο από τη θαλάσσια ρύπανση.

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα κατάσταση, οι υπόλοιπες βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία ακτές στην περιοχή δεν έχουν πληγεί, ενώ οι βραβευμένες μαρίνες εφάρμοσαν άμεσα τα μέτρα προστασίας (πλωτά φράγματα), όπως προβλέπουν άλλωστε και τα κριτήρια της Γαλάζιας Σημαίας, και απέφυγαν τη ρύπανση. Αυτό όμως δεν πρέπει να προκαλέσει εφησυχασμό, καθώς δεν έχει τελειώσει η περιπέτεια αυτής της πετρελαιοκηλίδας, ενώ κανένας δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι κάτι ανάλογο δεν θα ξανασυμβεί στο μέλλον.

Με σεβασμό σε όσους αυτή τη στιγμή εργάζονται για τον καθαρισμό:

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας στους Δήμους που επλήγησαν και στα συνεργεία απορρύπανσης που εργάζονται σκληρά.

Ζητάμε λεπτομερή ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές (Υπουργείο Ναυτιλίας, Λιμενικό Σώμα) για την εξέλιξη της απορρύπανσης θάλασσας, ακτών και βυθού.

Ζητάμε την διεξοδική διερεύνηση των πραγματικών αιτίων και των τυχόν ευθυνών, καθώς υπάρχουν ερωτήματα για το πώς φτάσαμε σε τέτοια κατάσταση.

Ζητάμε την σε βάθος εξέταση και παρακολούθηση των επιπτώσεων στο θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, από αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, με την πλήρη στήριξη της Διοίκησης.

Απαιτούμε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης για τα υπερήλικα και ακατάλληλα πλοία, ελέγχους, και εφαρμογή της νομοθεσίας.

Απαιτούμε την κατάρτιση σχεδίου έκτακτης ανάγκης, καθώς σε μία περιοχή με τόσο μεγάλη κίνηση δεξαμενόπλοιων και άλλων σκαφών θα εξακολουθήσει να υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη ενός μελλοντικού ατυχήματος πάνω από τις ακτές και τη θαλάσσια ζωή του Σαρωνικού.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE), διεθνή συντονιστή του προγράμματος Γαλάζια Σημαία, για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για την υπόθεση.

Τέλος, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης θα κινητοποιήσει τα μέλη και τους εθελοντές της και θα οργανώσει επισκέψεις, σε συνεργασία με τους πληγέντες Δήμους, μετά το πέρας των εργασιών των εξειδικευμένων συνεργείων, ώστε να συνδράμει στον καθαρισμό των ακτών και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων».

Διαβάστε επίσης:

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία & ΑΝΙΜΑ: Τα ζώα αφανή θύματα της πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό

Τηλέφωνα επικοινωνίας για περίθαλψη ζώων εξαιτίας της μόλυνσης από το πετρέλαιο στον Σαρωνικό

Πέθανε η Αλκυόνη που δηλητηριάστηκε απ' το πετρέλαιο του βυθισμένου στον Σαρωνικό δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ»

Φροντίζουν την Αλκυόνη που βρέθηκε βουτηγμένη στο πετρέλαιο στα Σελήνια Σαλαμίνας (βίντεο)

Οικολογική καταστροφή στη Σαλαμίνα μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» στον Σαρωνικό (βίντεο)

Παράπλευρες συνέπειες από τη βύθιση του πετρελαιοφόρου στην Ελευσίνα

Κερατσίνι: Έσωσαν σκύλο που έπεσε σε μαζούτ & αναζητούν γι’ αυτόν ένα σπιτικό (βίντεο)

Κερατσίνι: Θαλασσοκόρακας παγιδεύτηκε στο μαζούτ που από το εργοστάσιο της Δ.Ε.Η. τρέχει ακόμα στη θάλασσα ενώ οι αρμόδιοι αδιαφορούν

Κίνδυνος - θάνατος και για τα ζώα το μαζούτ που αναβλύζει σε λιμανάκι στο Κερατσίνι

Έσωσαν τον σκύλο που έπεσε σε πίσσα στον μώλο της Δραπετσώνας

Θερμοπηγή Σιντικής: Αδιαφόρησε για την σκυλίτσα του που ήταν κολλημένη στην πίσσα δύο 24ωρα

Έκαναν ευθανασία στα σκυλιά που κόλλησαν σε ρευστή πίσσα στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης

Κατάφεραν να ξεκολλήσουν από την πίσσα τις χελώνες που βρέθηκαν στα Βριλήσσια μετά από 3 ώρες

Πέθανε ο σκύλος που δηλητηριάστηκε από πίσσα στα Οινόφυτα Βοιωτίας

Το πετρέλαιο σκότωσε 13 μαυροβουτηχτάρια στον Θερμαϊκό Κόλπο

Αλεξανδρούπολη: Έσωσαν από το πετρέλαιο τα Σκουφοβουτηχτάρια

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.