Στηρίξτε μας

Έλληνες πτηνοτρόφοι συνεχίζουν να βασανίζουν τις κότες

23 Ιουνίου 2014 13:58 | Καταγγελίες
Έλληνες πτηνοτρόφοι συνεχίζουν να βασανίζουν τις κότες

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που δεν έχει  συμμορφωθεί με την απαγόρευση των κλωβοστοιχιών

Μετά από νέο βίντεο πρόσφατης έρευνας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Compassion in World Farming* αποκαλύπτεται ότι στην χώρα μας λειτουργούν ακόμη παραγωγικές μονάδες με τις απαγορευμένες κλωβοστοιχίες και προμηθεύουν στην αγορά παράνομα αυγά, επιβεβαιώνοντας τη μη  εφαρμογή της νομοθεσίας της Ε.Ε. σχετικά με την απαγόρευση των κλωβοστοιχιών.

Μάλιστα, από την έρευνα έγινε προφανές ότι η συγκεκριμένη μονάδα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα τουλάχιστον για τους επόμενους 18 μήνες.

Φωτογραφίες για το πως ζουν οι κότες σε αυτά τα εξαιρετικά μικρά κλουβιά μπορείτε να δείτε εδώ.

Η απαγόρευση των συμβατικών κλωβοστοιχιών για τις όρνιθες ήταν το αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών για την βελτίωση των συνθηκών στις μονάδες παραγωγής. Οι κότες είναι συναισθανόμενα όντα και έχουν την ανάγκη να εκδηλώσουν την έμφυτη συμπεριφορά τους κτίζοντας φωλιά, αναζητώντας τροφή και τινάζοντας τα φτερά τους σε σκόνη, δραστηριότητες που δεν είναι δυνατόν να γίνουν στους συμβατικούς κλωβούς καθώς περιορίζουν την κίνηση σε βαθμό που δεν μπορούν να απλώσουν ούτε τα φτερά τους.

Kotaipad 1

Η απαγόρευση είχε συμφωνηθεί το 1999 και υπήρξε μια μακρά περίοδος μετάβασης μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 όταν τέθηκε σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τους αυγοπαραγωγούς να μην έχουν συμμορφωθεί μέχρι τις αρχές του 2012, πόσο μάλλον δυόμιση χρόνια αργότερα.

Πλέον η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από τα 28 Κράτη Μέλη της Ε.Ε. που συνεχίζει να περιφρονεί κατάφωρα το νόμο. Εκτός από το σοβαρό θέμα ευζωίας που προκύπτει από τη μη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η μη συμμόρφωση παρέχει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε ελληνικά προϊόντα που περιέχουν αυγά να πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή σε άλλα κράτη – μέλη, παρά το γεγονός ότι παρήχθησαν παράνομα.

Επιπλέον, η μη συμμόρφωση από την πλευρά της Ελλάδας δημιουργεί προβλήματα σε όλους τους άλλους παραγωγούς που επένδυσαν στην αλλαγή των συστημάτων εκτροφής των ορνίθων για να τηρήσουν την προθεσμία της έναρξης της απαγόρευσης και πρέπει να ανταγωνιστούν με την παράνομη παραγωγή της χώρας μας. Και οι 27 άλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν προχωρήσει σε αλλαγή των συστημάτων εκτροφής σε εμπλουτισμένους κλωβούς, αχυρώνες ή ελεύθερη βοσκή.

Η Μ.Κ.Ο. Compassion in World Farming  τονίζει: «Βυθισμένη στην οικονομική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ασκήσει αρκετή πίεση στους Έλληνες αυγοπαραγωγούς για να συμμορφωθούν με την απαγόρευση. Η Κομισιόν έχει ήδη προσφύγει στο δικαστήριο κατά της χώρας. Η Ελλάδα, που σήμερα ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα πρέπει να σταματήσει να παραβιάζει τη νομοθεσία. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα και να διασφαλιστεί ότι η απαγόρευση των συμβατικών κλωβών θα εφαρμοστεί πλήρως».

*Η Compassion in World Farming είναι η μεγαλύτερη μη κυβερνητική οργάνωση που ασχολείται αποκλειστικά με την προστασία των παραγωγικών ζώων, τον τερματισμό της εντατικής μορφής κτηνοτροφίας και την προώθηση ενός βιώσιμου μοντέλου παραγωγής τροφίμων. Η οργάνωση εδρεύει στην Αγγλία και έχει γραφεία σε αρκετές χώρες της Ευρώπης καθώς και στις Η.Π.Α., την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

Διαβάστε επίσης:

Κ. Λαζόπουλε, δικαιώματα έχουν και όσοι δεν αρθρώνουν λόγο για να ακουστούν!

Κύριε Λαζόπουλε, αν δεν ξέρεις από κότες, καλύτερα να κάνεις την πάπια!

Μας παραπέμπουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κακοποίηση των ορνίθων στους κλωβούς

Διαλέξτε αυγά από κότες που ζουν ελεύθερες! (Βίντεο)

Εσείς τι είδους αυγά θα βάψετε το Πάσχα; (Βίντεο)

Κακοποιούνται συστηματικά οι κότες που παράγουν τα αυγά που τρως

Δεν επιτρέπεται να μη ξέρεις πόσο υποφέρουν τα ζώα που τρως! (Βίντεο)

Η ζωή ενός γουρουνιού μέχρι να καταλήξει στο σφαγείο μέσα από σκίτσα! (Βίντεο)

Παραγωγικά Ζώα: Τα αφανή θύματα της ανθρώπινης ασυδοσίας

Επιλέξτε ως καταναλωτές να στηρίξετε εκείνους που μεριμνούν για τα ζώα

Μπορείς να ζεις φυσιολογικά χωρίς να προκαλείς πόνο στα άλλα πλάσματα

Δεν είμαστε τα μόνα γήινα πλάσματα που έχουν δικαιώματα (βίντεο)

Βοηθήστε τα παραγωγικά ζώα παρατηρώντας τις συσκευασίες!

Διεύθυνση Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου: Κακοποίηση το «παστούρωμα»

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.