Στηρίξτε μας

Ελαιόφυτο Μεσσηνίας: Ακόμα μια Γερακίνα τυφλή πυροβολημένη από κυνηγό

4 Φεβρουαρίου 2023 22:28 | Καταγγελίες
Ελαιόφυτο Μεσσηνίας: Ακόμα μια Γερακίνα τυφλή πυροβολημένη από κυνηγό

Μόνιμα σε καθεστώς αιχμαλωσίας θα ζει η αρσενική Γερακίνα (Buteo buteo) που όπως τελικά αποδείχτηκε έχει πυροβοληθεί από κυνηγό καθώς η ακτινογραφία έδειξε τα 17 σκάγια που υπάρχουν στο σώμα της. Για την κατάσταση του ζώου, που έχει μείνει τυφλό, το «Κέντρο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής» επισήμανε τα εξής για το πτηνό:

Τεσσάρων ετών η πυροβολημένη Γερακίνα...

 

«Πόσα σκάγια χωράνε στο σώμα μιας Γερακίνας; Πείτε μας εσείς πόσα βλέπετε;

Αυτή η αρσενική Γερακίνα μας ήρθε με τύφλωση πριν από 20 ημέρες περίπου από το χωριό Ελαιόφυτο Μεσσηνίας. Μπορείτε να δείτε το ιστορικό της εδώ: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=545527220938052&id=100064423371909

Παρότι δέχθηκε εντατική θεραπεία, η κατάστασή της δεν παρουσίασε καμία απολύτως βελτίωση, γεγονός που μας προβλημάτισε. Επιπλέον, βρισκόταν μόνιμα σε έντονο στρες παρουσιάζοντας αίσθημα παλμών (αυτό που λέμε '' η καρδιά του πάει να σπάσει" ) κάθε φορά που την χειριζόμασταν. Η κατάσταση αυτή δεν είναι φυσιολογική και υποδηλώνει ότι υποβόσκουν σοβαρότερα προβλήματα.

Η Γερακίνα αυτή, όπως αποκάλυψαν οι ακτινογραφίες της, είχε δεχθεί στο σώμα της 17 (!!) σκάγια. Ναι, καλά διαβάσατε, 17 σκάγια!

Το ζώο τυφλώθηκε από τα σκάγια στο κεφάλι...

 

Κάποια από τα σκάγια αυτά είχαν προκαλέσει, όχι ένα, αλλά πολλαπλά κατάγματα στα οστά του αριστερού πήχη. Τέσσερα από αυτά τα σκάγια είχαν σφηνωθεί στα οστά της κεφαλής προκαλώντας την σταδιακή τύφλωση του ζώου. Παρά τον τόσο σοβαρό τραυματισμό της, είχε καταφέρει να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, όντας αντιμέτωπη με επιπλοκές και λοιμώξεις, πείνα, θηρευτές και ανθρωπογενείς κινδύνους. Παρόλα αυτά τα είχε καταφέρει, έως την στιγμή που επήλθε η πλήρης τύφλωση.

Εχθές το πρωί προχωρήσαμε στην ευθανασία της. Ήταν ο μόνος τρόπος να ανακουφιστεί αυτό το ζώο που υπέφερε τόσο πολύ. Πραγματικά μας στενοχώρησε πάρα πολύ το γεγονός ότι αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή για ένα ζώο, που είχε αποδειχθεί ικανότατος μαχητής. Του δώσαμε αρκετό χρόνο, τον βοηθήσαμε όσο ήταν δυνατό, αλλά μετά από κάποιο σημείο γνωρίζαμε πολύ καλά ότι ήταν χάσιμο χρόνου και υπήρχε κίνδυνος η όλη διαδικασία να γίνει βασανιστική για το πουλί.

Γιατί πυροβολήθηκε;

Άγνωστο.

Δεν θα μάθουμε ποτέ εάν επρόκειτο για εκδίκηση ή απλώς ανικανότητα και έλλειψη αντανακλαστικών (κάτι που δεν θα ακούσετε να λέγεται συχνά και που μπορεί να υποστηρίξει την υπόθεση ότι "πυροβολούν ό,τι κινείται").

Όμως και οι δύο αυτοί λόγοι, αναδεικνύουν την ανεπάρκεια της Πολιτείας στο να μπορεί να προβλέψει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σοβαρές επιπτώσεις του κυνηγιού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Στο ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ. έχουμε σαν αρχή να προχωρούμε σε ευθανασίες αποκλειστικά για ιατρικούς λόγους, λαμβάνοντας υπόψιν μας πολλούς παράγοντες, αλλά κυρίως δύο:

α) έχουμε πάντοτε ως γνώμονα το γεγονός ότι δεν διαχειριζόμαστε κατοικίδια αλλά άγρια ζώα (αμέτρητοι αστάθμητοι παράγοντες)

και

β) μοναδική επιδίωξή μας είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων και σε περίπτωση αναπηρίας, η παροχή ποιότητας ζωής στην αιχμαλωσία

Το ότι δεν προχωρούμε σε άσκοπες ευθανασίες αποδεικνύεται από το γεγονός ότι φιλοξενούμε αυτή τη στιγμή στις εγκαταστάσεις μας 360 ζώα (!) από διάφορα είδη άγριων, χωροκατακτητικών (ο μοναδικός φορέας περίθαλψης άγριων ζώων στην Ελλάδα) και ανεπιθύμητων εξωτικών κατοικίδιων, για τα οποία φυσικά έχουμε ανάγκη πάντοτε την ουσιαστική υποστήριξη από όλους εσάς.».

Αν μπορείτε να βοηθήσετε

Μπορείτε να κάνετε κατάθεση, οποιουδήποτε ποσού, στον λογαριασμό μας στην Τράπεζα Πειραιώς:
6342160808586
IBAN: GR40 0171 3420 0063 4216 0808 586
SWIFT-BIC: PIRBGRAA
Δικαιούχος λογαριασμού:
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ
Ή μέσω PayPal:
https://www.paypal.me/KEPPAZMessiniaGreece
Μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για την πρόσφατη καμπάνια μας, με σκοπό την αναβάθμιση του Φ/Β μας συστήματος, εδώ:
https://gogetfunding.com/solar-system-update/

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.