Στηρίξτε μας

Εκβρασμός Πτεροφάλαινας στις ακτές της Κυπαρισσίας

31 Ιανουαρίου 2013 13:45 | Επικαιρότητα
Εκβρασμός Πτεροφάλαινας στις ακτές της Κυπαρισσίας

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τη φωτογραφία μιας Πτεροφάλαινας μήκους 6 μέτρων που εκβράστηκε στις ακτές της Κυπαρισσίας στη Μεσσηνία. Κάτοικος της περιοχής, που είναι και εθελόντρια του «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ» σε στενή συνεργασία με το «ΑΡΙΩΝ - Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης & Περίθαλψης Κητωδών», ειδοποίησε τις λιμενικές αρχές και τον κτηνίατρο της περιοχής.

Όμως παρά την άμεση ανταπόκριση, η φάλαινα είχε ήδη υποστεί προχωρημένη σήψη και η ταφή της έγινε χωρίς να συλλεχθούν τα απαραίτητα δείγματα, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν στοιχεία για τα αίτια του θανάτου της.

Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ τονίζει: «Η αγωνία μας για το μέλλον των φαλαινών που ζουν ή μεταναστεύουν στο Ιόνιο Πέλαγος ολοένα και μεγαλώνει, δεδομένου ότι εκεί βρίσκονται σε εξέλιξη σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα. Το Ιόνιο Πέλαγος είναι περιοχή με ιδιαίτερη σημασία για σπάνια είδη θαλάσσιων θηλαστικών, ιδιαίτερα για τα τρία είδη φαλαινών που καταγράφονται τακτικά εκεί.

Καλούμε τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών του Ιονίου και της Κρήτης, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη σεισμικές έρευνες να παραμένουν σε εγρήγορση, παρατηρώντας τις ακτές γύρω τους, και να επικοινωνούν αμέσως μαζί μας σε περιπτώσεις εκβρασμών θαλάσσιων θηλαστικών».

Λίγα λόγια για την Πτεροφάλαινα

Η Πτεροφάλαινα (Balaenoptera physalus) που διέρχεται τακτικά από τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο, είναι ένα είδος το οποίο ζει για περισσότερο από 80 χρόνια και φθάνει μέχρι και τους 50 τόνους σε βάρος. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο είδος φάλαινας στον κόσμο, αφού γεννιέται είναι ήδη 6 μέτρα σε μήκος και μπορεί να φτάσει τα 20 μέτρα. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της είναι το αεροδυναμικό της σχήμα, το τριγωνικό της κεφάλι, το «δρεπανοειδές» ραχιαίο πτερύγιό της και τα ασύμμετρα σχήματα στο δέρμα της.

Οι πτεροφάλαινες ταξιδεύουν σε μικρές ομάδες 2 έως 7 ατόμων, εντός και εκτός των περιοχών με αρκετή γι' αυτές τροφή. Καθώς μεταναστεύουν στη Μεσόγειο συχνά διέρχονται από το Ιόνιο Πέλαγος και, σπανιότερα, από το Αιγαίο.

Από το 2008, η πτεροφάλαινα έχει χαρακτηριστεί «κινδυνεύον» από την Κόκκινη Βίβλο της IUCN. Αυτό οφείλεται στην τεράστια μείωση του πληθυσμού της που έχει προκληθεί από την εμπορική φαλαινοθηρία των προηγούμενων δεκαετιών, και πιο πρόσφατα τις συγκρούσεις με πλοία και τη ρύπανση των θαλασσών.

Διαβάστε επίσης:

Σοβαρές οι επιπτώσεις στις φάλαινες εξαιτίας των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα

Η Κομισιόν ψάχνει να βρει αν τηρείται η νομοθεσία για την προστασία των φαλαινών

Μαζικοί εκβρασμοί φαλαινών στην Κέρκυρα

Νεκρή φάλαινα σε παραλία του νησιού Χρυσή της Ιεράπετρας

Νεκρή νεαρή φάλαινα εκβράστηκε στη Νάξο

Φάλαινες - Ζιφιοί και όχι δελφίνια εκβράστηκαν στις ακτές της Κρήτης (βίντεο)

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας η αιτία εξόντωσης των ζιφιών (βίντεο)

Μοιραία τα σόναρ για τα κητοειδή! Το παραδέχονται και οι Η.Π.Α. (βίντεο)

Μια φάλαινα θηλάζει το μωρό της στο Αιγαίο

Νεκρή φάλαινα εντοπίστηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας

Πόσο κινδυνεύουν τα κήτη στις ελληνικές θάλασσες από τα σόναρ;

Η περιέργεια μας μπορεί να στοιχίσει τη ζωή της φάλαινας που εντοπίστηκε στο Πόρτο Γερμενό (βίντεο)

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.