Στηρίξτε μας

Έκκληση για τον εντοπισμό του σκύλου που εξαφανίστηκε από τη Σπηλιά Δωρίδας Φωκίδας

12 Σεπτεμβρίου 2017 08:26 | Καταγγελίες
Έκκληση για τον εντοπισμό του σκύλου που εξαφανίστηκε από τη Σπηλιά Δωρίδας Φωκίδας

Έκκληση για τον εντοπισμό του σκύλου, που εξαφανίστηκε παραμονή Δεκαπενταύγουστου από τη Σπηλιά Δωρίδας Φθιώτιδας, απευθύνει μέσω του www.zoosos.gr η Αλεξάνδρα Χαλκιά, η οποία ήταν μεταξύ εκείνων που τάιζαν το ζώο, το οποίο πιθανότατα κάποιος εγκατέλειψε στην περιοχή αφού φαινόταν ότι ήξερε να ζει μαζί με ανθρώπους. Η κα Χαλκιά περιγράφει το πως βρήκε το ζώο αλλά και ότι φοβάται πως κάποιος το σκότωσε ή το δηλητηρίασε καθώς και εκεί αλλά και στην ευρύτερη περιοχής οι φόλες δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο.SpiliaDoridasFokidasSkylos 2

Συγκεκριμένα εξηγεί: «Στο χωριό Σπηλιά Δωρίδος, παραμονές Δεκαπενταύγουστου, ένας μεγαλόσωμος αδέσποτος σκύλος τον οποίο ταΐζαμε καθημερινά, εξαφανίστηκε. Τελευταία φορά που τον είδαμε ήταν στην παραλία του χωριού το Σάββατο 12 Αυγούστου το βράδυ. Έφαγε την κονσέρβα που του βάλαμε, προσέχοντας τα νώτα του όμως. Όταν είχε εμφανιστεί στην παραλία της Σπηλιάς στα τέλη Ιουλίου ήταν δυνατός και έτρεχε. Μέσα σε διάστημα τριών ημερών μετατράπηκε σε φοβισμένο και αδυνατισμένο σκύλο.  Όταν τον πρωτοείδαμε, είχε ξαπλώσει μπροστά στην ψάθα ενός ζευγαριού με το κεφάλι στητό, σα να τους φυλά. Μετά έτρεχε στον μικρό δρόμο της παραλίας κυνηγώντας μια γάτα. Επίσης στην αρχή όταν του έβαζες τροφή, καθόταν κάτω και περίμενε. Φαινόταν ότι είχε ζήσει με ανθρώπους και ότι προσπαθούσε να προσαρμοστεί στο δρόμο.

Όταν ξαναπήγαμε στην παραλία της Σπηλιάς, τρεις μέρες μετά, ο σκύλος ήταν αισθητά αδυνατισμένος και καθόταν μαζεμένος δίπλα σε ένα πεζούλι στην παραλία. Δίπλα στους λουόμενους ουσιαστικά. Δεν αντιδρούσε σε γάτες ή στα παιδιά. Κοίταζε γύρω του αλλά δεν σηκωνόταν. Από εκείνη την ημέρα, 3 Αυγούστου, αρχίσαμε να του πηγαίνουμε τροφή κάθε βράδυ. Για το μέγεθός του ήθελε τρεις κονσέρβες.  Του βάζαμε μία, ευχόμενοι να τον ταΐζουν και άλλοι (πράγμα που πράγματι συνέβαινε).

Η περιοχή της Σπηλιάς έχει μια ταβέρνα και αρκετά σπίτια. Ερχόταν αμέσως εκεί, απέναντι από το ντους της παραλίας, όπου εμείς και κάποιοι άλλοι που παραθέριζαν στη Σπηλιά του βάζαμε τροφή και νερό. Βλέπαμε ότι μερικοί ιδιοκτήτες κάποιων σπιτιών στην παραλία,  με μεγάλους κήπους και δικά τους σκυλιά, δεν τον ήθελαν και τον έδιωχναν. Έλεγαν ότι θα δαγκώσει τα παιδιά. Ωστόσο μία χαρακτηριστική σκηνή ήταν όταν ήρθαμε ένα βράδυ και ήταν ξαπλωμένος ήσυχα σαν φύλακας πίσω από ένα παγκάκι όπου καθόντουσαν 5-6 αγοράκια και μιλούσαν.

Τον ταΐσαμε τελευταία φορά το Σάββατο 12 Αυγούστου το βραδάκι. Θα φεύγαμε για Αθήνα για τρεις μέρες και ψάξαμε άλλον φιλικό άνθρωπο να αφήσουμε κάποιες κονσέρβες για να τον ταΐζει. Βρήκαμε και κάποιον άλλο που παραθέριζε εκεί και του έβαζε επίσης τροφή. Μας είπε ότι δεν τον ήθελαν καθόλου οι χωριανοί και ότι ανησυχεί πάρα πολύ. Μας είπε ότι κάθε πρωί βγαίνει με φόβο για το τι θα αντικρύσει.

Επιστρέψαμε ανήμερα την Τρίτη 15 Αυγούστου κατά τις 22:00. Άφαντος. Ψάξαμε στα χωράφια πιο πάνω, φωνάξαμε, τον καλούσαμε. Άφαντος. Αναζητήσαμε πίσω στην παραλία τον άνθρωπο με τον οποίο είχαμε μιλήσει και βρήκαμε συγγενικό του πρόσωπο που μας είπε ότι διέκοψε τις διακοπές και έφυγε την προηγούμενη ημέρα, Δευτέρα, ουσιαστικά από τη στεναχώρια γιατί ο σκύλος δεν εμφανίστηκε την Κυριακή, ούτε το βράδυ που ερχόταν πάντα, ούτε το πρωί της Δευτέρας. Προτείναμε ίσως ότι μπορεί κάποιος από τους περαστικούς να τον πήρε γιατί ήταν καλός με τους ανθρώπους. Ο άνθρωπος ήταν βέβαιος. Είπε ότι ουσιαστικά «εδώ το ‘χουν ότι εν όψει της Παναγίας, η παραλία μας, για τα παιδιά κ.τ.λ., κατάλαβες;»

Στη Γλύφα Δωρίδας δηλητηρίασαν τα αδέσποτα σκυλιά.

Στο διπλανό χωριό, στη Γλύφα Δωρίδος, δύο εβδομάδες νωρίτερα, δηλητηρίασαν τέσσερα σκυλιά τουλάχιστον. Άλλος ντόπιος μας είπε για 8.  Τα τέσσερα τα είχαμε δει κι εμείς αρκετές φορές μέσα στον Ιούλιο, να περπατάνε ή να τρέχουν στην παραλία και τώρα δεν ήταν πια εκεί.  Μία μέρα εμφανίστηκαν κολλημένα στους κάδους της Γλύφας "κηδειόχαρτα" που έγραφαν ότι "την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να ρίξεις φόλα, εδώ θα γράφει το όνομά σου". Καταλάβαμε ότι είχαν δηλητηριαστεί.  Χαρήκαμε πολύ που φαινόταν να υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που δεν αδιαφορούσαν για το έγκλημα.

Θα θέλαμε να δημοσιοποιηθεί η είδηση ευρέως. Στέλνουμε και 2-3 φωτογραφίες του φίλου μας στην παραλία της Σπηλιάς.  Τον είχαν δει αρκετοί άνθρωποι, ντόπιοι και επισκέπτες, στο διάστημα που έμενε εκεί. Όποιος ή όποια τον δολοφόνησε, θα το ξανακάνει και αυτό πρέπει να σταματήσει εδώ. Υπάρχει νομοθεσία που τιμωρεί (Νόμοι 4039/2012 και 4235/2014). Προβλέπεται πρόστιμο από 5000 έως 30.000Ε. Αν κάποιος γνωρίζει κάποια πληροφορία, η αρμόδια αρχή είναι το Α.Τ. Ευπαλίου (τηλ. 26340-51222) και καλό θα είναι να ενημερωθεί και η Φιλοζωική Ομάδα Φωκίδας (τηλ. 6946007411 – 6946005679).

Αν οι κάτοικοι μίας περιοχής δεν μπορούν να ανεχθούν την παρουσία ενός αδέσποτου σκύλου, έχουν την νομική υποχρέωση να ζητήσουν από τον Δήμο να αναλάβει τη φροντίδα του. Πέραν των άλλων,  η κακοποίηση,  η εξαφάνιση και η δολοφονία σκύλων, ακόμα και αδέσποτων, είναι πράξεις παράνομες» καταλήγει στην επιστολή της η Αλεξάνδρα Χαλκιά.

Διαβάστε επίσης:

Ιτέα Φωκίδας: Μπροστά στους μαθητές πνίγηκαν 6 κουτάβια που κάποιος έκλεισε σε σακούλα & πέταξε στη θάλασσα

Ιτέα Φωκίδας: Πυροσβέστες απεγκλώβισαν τον σκύλο από τον πλημμυρισμένο αγωγό υδάτων

Συνελήφθη ο ηλικιωμένος που εντοπίστηκε να σέρνει τον σκύλο με το αυτοκίνητο του στο Ευπάλιο Φωκίδας

Δελφοί: Έσωσαν τον σκύλο που είχε εγκλωβιστεί σε πηγάδι βάθους 30 μέτρων

Μανάγουλη Φωκίδας: Μπήκαν στο σπίτι και του κρέμασαν τον σκύλο!

Ερατεινή Φωκίδας: Δολοφόνησε τον σκύλο χτυπώντας τον επανειλημμένα με σίδερο

Άμφισσα Φωκίδας: Κρέμασαν τον σκύλο έξω από το Γυμναστήριο

Άμφισσα Φωκίδας: Δεκάδες σκυλιά και γατιά νεκρά από φόλες

Πολύδροσος Φωκίδας: Εκτέλεσε τον σκύλο στην πλατεία του χωριού

Λιδωρίκι Φωκίδας: Καρέ – καρέ η διάσωση ζαρκαδιού που είχε εγκλωβιστεί στο φράγμα του Μόρνου

 

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.