Στηρίξτε μας

Εγκύκλιος ώστε να εφαρμόζουν οι εισαγγελείς τη νομοθεσία για την προστασία των ζώων εξέδωσε η Εισαγγελία του Άρειου Πάγου

17 Οκτωβρίου 2020 09:02 | Επικαιρότητα
Εγκύκλιος ώστε να εφαρμόζουν οι εισαγγελείς τη νομοθεσία για την προστασία των ζώων εξέδωσε η Εισαγγελία του Άρειου Πάγου

Με νέα εγκύκλιο που υπογράφει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Όλγα Σμυρλή, η οποία εκδόθηκε στις 16 Οκτωβρίου η Εισαγγελία του Άρειου Πάγου απευθύνεται στους εισαγγελείς Εφετών και στους εισαγγελείς Πρωτοδικών και τους ζητάει να τηρούν τη νομοθεσία για την προστασία των ζώων.

Στις σχετικές διευκρινίσεις η κα Σμυρλή υπενθυμίζει μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων την ανάγκη τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τις εγκληματικές συμπεριφορές, ζητάει από τους εισαγγελείς να δίνουν εντολή για κατάσχεση ή και οριστική αφαίρεση του κακοποιημένου ζώου από τον κηδεμόνα του αλλά και την απαγόρευση απόκτησης άλλου ζώου από τον παραβάτη εφόσον η κακοποίηση είναι ειδεχθής. Ενώ επισημαίνει και την ανάγκη τήρησης της νομοθεσίας από τους Δήμους (στειρώσεις, περίθαλψη, κ.ά.)

Και σε αυτή την εγκύκλιο τονίζεται η ανάγκη οι Εισαγγελίες «να ενεργούν επειγόντως, όταν περιέρχονται σε αυτούς αναφορές, μηνύσεις, πληροφορίες, αναρτήσεις στο διαδίκτυο, καταγγελίες». Ξεκάθαρη αναφορά υπάρχει και για τις καταγγελίες σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων με καταφύγια.

Συγκεκριμένα τονίζεται το εξής: «Εφόσον δε κρίνετε σκόπιμο, όταν επιλαμβάνεσθε δημοσιεύματος ή καταγγελίας, με επιτόπια αυτοψία, να διαπιστώνετε τις συνθήκες, που επικρατούν σε οποιοδήποτε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς ή εκτροφείο και αν αυτές δεν είναι σύμφωνες με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 του ως άνω νόμου και στις ειδικές διατάξεις, που διέπουν τη λειτουργία τους, με προσωρινή διάταξή σας, να καθορίζετε τα μέτρα που πρέπει να λάβει ο ιδιοκτήτης του καταφυγίου ή εκτροφείου και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να συμμορφωθεί.».

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο εδώ.

«ΘΕΜΑ : Ζητήματα σχετικά με την προστασία των ζώων

Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων μου, ως αρμόδιας για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των υπεύθυνων Εισαγγελέων, σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, προστασίας δημοσίων κτημάτων, ασφαλείας και υγιεινής των εργαζομένων και προστασίας ζώων, αλλά και με αφορμή του ότι σημειώνονται κατά καιρούς και πρόσφατα, πράξεις κακοποίησης και βασανισμού ζώων, σας υπενθυμίζω την τήρηση προηγούμενων σχετικών εγκυκλίων μας με αριθμ. 8/2013, 4/2014 και 2/2020 και σας επισημαίνω τα ακόλουθα:

Να επιμελείσθε για την τήρηση των διατάξεων του Ν. 4039/2012, όπως ισχύει, δίνοντας σχετικές παραγγελίες στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, να εντείνουν τις ενέργειες τους και την προσοχή τους, για την διαπίστωση συμπεριφορών εκ μέρους των πολιτών, που εμπίπτουν στις διατάξεις του ως άνω νόμου, να επιλαμβάνονται άμεσα και να ενεργούν επειγόντως, όταν περιέρχονται σε αυτούς αναφορές, μηνύσεις, πληροφορίες, αναρτήσεις στο διαδίκτυο, καταγγελίες κ.λ.π., για παραβάσεις των διατάξεων του ως άνω νόμου και ιδιαιτέρως για περιπτώσεις βασανισμού και κακοποίησης ζώων και για περιπτώσεις μη τήρησης των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, που ορίζονται στο άρθρο 5 του ως άνω νόμου, και ειδικά που αφορούν την μη τήρηση των κανόνων ευζωίας του ζώου, όπως περιγράφονται στην περίπτωση β' του άρθρου 1 του ως άνω νόμου.

Επίσης να παραγγείλετε στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα να σας ενημερώνουν, για τις διαπιστώσεις και τις ενέργειές τους και να ζητούν σε περίπτωση ανάγκης την συνδρομή σας.

Οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών θα πρέπει να ακολουθούν την αυτόφωρη διαδικασία (άρθρ.417 επ. Κ.Π.Δ.), εφόσον συντρέχουν οι όροι, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις, που προβλέπονται στο άρθρο 16 του ως άνω νόμου, ειδικά περιπτώσεις βασανισμού, κακοποίησης, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ' αυτού, ιδίως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμός, κάψιμο, σύνθλιψη και ακρωτηριασμός.

Να επιστήσετε την προσοχή, στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων της περιφέρειάς σας, για την τήρηση των υποχρεώσεών τους, για την περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπως αυτές ειδικότερα ορίζονται στο άρθρο 9 του ως άνω νόμου.

Επίσης να θέτετε σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις των παραγράφων 1, 2 του άρθρου 19 του ως άνω νόμου, σχετικά με την αρμοδιότητά σας, εφ' όσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, δηλαδή κατόπιν εντολής σας, να αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά το ζώο συντροφιάς ή ζώο άλλης κατηγορίας, από την κατοχή του παραβάτη των διατάξεων του άρθρου 5 παράγραφ. 1 περιπτώσεις α', β' και γ' και του άρθρου 16 του ίδιου νόμου και το ζώο να παραδίνεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο.

Αν δε η μεταχείριση του ζώου είναι ιδιαίτερα σκληρή και βάναυση και προκάλεσε ιδιαίτερο πόνο ή φόβο στο ζώο, την οριστική αφαίρεση και με διάταξή σας, να απαγορεύετε την απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη. Εφόσον δε κρίνετε σκόπιμο, όταν επιλαμβάνεσθε δημοσιεύματος ή καταγγελίας, με επιτόπια αυτοψία, να διαπιστώνετε τις συνθήκες, που επικρατούν σε οποιοδήποτε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς ή εκτροφείο και αν αυτές δεν είναι σύμφωνες με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 του ως άνω νόμου και στις ειδικές διατάξεις, που διέπουν τη λειτουργία τους, με προσωρινή διάταξή σας, να καθορίζετε τα μέτρα που πρέπει να λάβει ο ιδιοκτήτης του καταφυγίου ή εκτροφείου και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να συμμορφωθεί.

Επισημαίνεται δε η σημασία και η σοβαρότητα των ως άνω θεμάτων που αφορούν στην προστασία των ζώων και η ιδιαίτερη επιμέλεια των αρμοδίων αρχών, για την αποτροπή περιπτώσεων κακοποίησης και βασανισμού ζώων, δεδομένου ό,τι συνδέεται η εκδήλωση αυτών των φαινομένων άμεσα και με την γενικότερη εκδήλωση εγκληματικότητας, αφού η σχέση κακοποίησης ζώων ειδικά με την παιδική κακοποίηση και όχι μόνο, είναι γνωστή και τεκμηριωμένη, από αρκετά χρόνια. Ειδικά στις ΗΠΑ τα εγκλήματα κατά των ζώων διερευνούνται με μεγάλη προσοχή και χρησιμοποιούνται ως εργαλείο ανίχνευσης κακοποίησης παιδιών και άλλων ευάλωτων ατόμων. Εξάλλου τα σχετικά θέματα αναφέρθηκαν σε επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Κύκλος βίας - Παιδική κακοποίηση» που οργάνωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από κοινού με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία στις 26 - 28 Σεπτεμβρίου 2017, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν ανώτατοι Εισαγγελικοί Λειτουργοί και Αξιωματικοί της Αστυνομίας Πολιτειών των ΗΠΑ.

Τέλος να μας ενημερώνετε για παραβάσεις του ως άνω νόμου κατά τα παραπάνω αναφερόμενα και ιδιαίτερα για πράξεις κακοποίησης και βασανισμού ζώων στην περιφέρεια αρμοδιότητας σας και για τις ενέργειές σας.

Η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Όλγα Σμυρλή».

Ν. Μπομπολάκη: Τι ζητούσαμε τον Νοέμβριο του 2019 από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα

Η κα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας με αφορμή τη νέα εγκύκλιο θύμισε την επιστολή που είχαν στείλει ως φορέας ζητώντας την έκδοση νέας εγκυκλίου:

«Προς τον Εισαγγελέα ΑΠ κ. Βασίλη Πλιώτα

Αξιότιμε κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,

Απευθυνόμαστε σε Σάς αναφορικά με τις από 1/2013 και 4/2014 Γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την αποσαφήνιση ζητημάτων που έχουν εγερθεί από την εφαρμογή του Ν. 4039/2012 “Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό”.

Οι ως άνω γνωμοδοτήσεις αποτέλεσαν ένα χρήσιμο εργαλείο για τους εφαρμοστές του νόμου και για τη φιλοζωική κοινότητα επίσης, συνετέλεσαν στη διευκρίνιση ζητημάτων που εώς τώρα δεν ήτο σαφή και πέτυχαν να συμβάλουν στη καλλιέργεια φιλοζωικής κουλτούρας στους ανθρώπους που στελεχώνουν τους αρμόδιους φορείς και να τους ενημερώσουν άμεσα για την αναγκαιότητα εφαρμογής της νομοθεσίας περί προστασίας ζώων.

Εν έτει 2019 και μετά από 5 έτη από την έκδοση της τελευταίας γνωμοδότησης θα θέλαμε να σας επισημάνουμε κάποια ζητήματα τα οποία χρήζουν περαιτέρω αποσαφήνισης και υπόμνησης ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή του νόμου. Και συγκεκριμένα αναφέρουμε την ανάγκη επικαιροποίησης των αναφερομένων γνωμοδοτήσεων με την έκδοση νέας, η οποία θα μπορούσε να αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

Όπως ήδη αναφέρει η υπ΄αρ. 1/2013 γνωμοδότηση ότι πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα αλλά και η τήρηση της αυτοφώρου διαδικασίας όπου υφίσταται τέτοια περίπτωση, κρίνεται αναγκαία για τον κολασμό του εγκλήματος αυτού που έχει βαρύνουσα εγκληματική απαξία. Θα πρέπει δε περαιτέρω να τονισθεί επιπρόσθετα ότι τα αστυνομικά όργανα οφείλουν να επιλαμβάνονται και ανωνύμων καταγγελιών και να προβαίνουν άμεσα στις σχετικές ενέργειες εξακρίβωσης των εγκλημάτων κατά των ζώων με επιτόπια μετάβαση στο τόπο του εγκλήματος.

Η διατήρηση της ανωνυμίας του καταγγέλλοντος είναι αναγκαία εφόσον πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα και θα οδηγήσει στην αποτελεσματικότερη προστασία ζώων που εξακολουθούν να κακοποιούνται λόγω του φόβου των συνεπειών μιας επώνυμης καταγγελίας.

Θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα κυνοκομεία και να διαπιστώνουν οι αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές με επιτόπια μετάβαση στους χώρους φιλοξενίας των ζώων τις συνθήκες υπό τις οποίες διαβούν και τις παραβάσεις.

Η καθυστέρηση στη κινητοποίηση των κατά τόπο αρμοδίων αρχών αναφορικά με τις διαδικασίες αυτές και η αποσιώπηση των αδικημάτων δημιουργεί ένα χρόνιο καθεστώς παθητικής κακοποίησης και έχει στοιχίσει ήδη τις ζωές εκατοντάδων ζώων σε όλη τη χώρα.

Να τονισθεί η απαξία κάθε εγκληματικής πράξης κατά των ζώων, ακόμα και όταν ο δράστης αρχικά δεν είναι γνωστός και μετά από κάθε καταγγελία να διενεργείται έρευνα ώστε η τοπική κοινωνία να καταλάβει ότι τελέστηκε ένα αδίκημα. Γεγονός που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και για μελλοντικές εγκληματικές ενέργειες συνήθως δηλητηρίασεις ζώων που μένουν ατιμώρητες.

Επιπλέον θα θέλαμε να σημειώσουμε τη παιδευτική αξία και τη χρησιμότητα της ανάλυσης της έννοιας της παθητικής κακοποίησης, όπως αναφέρθηκε στην υπ’ αρ. 1/2013 Γνωμοδότηση και για το λόγο αυτό και κυρίως λόγω της άγνοιας του νόμου και των περιπτώσεων κακοποιήσεων, θα μπορούσε εν συνεχεία να συμπληρωθεί και αναφέρονται επιγραμματικά ως παραδείγματα κακοποίησης ζώων που θα έπρεπε να ερευνούν οι αρμόδιες αρχές, πχ το “παστούρωμα” των παραγωγικών ζώων, οι συνθήκες μεταφοράς των ζώων κλπ.

Στην αναφορά δε των εγκλημάτων που τελούνται μέσω διαδικτύου, όπως αυτή λαμβάνει χώρα στην υπ’ αρ. 1/2013, θα μπορούσε να αναφερθεί ως παράδειγμα το παράνομο εμπόριο μέσω διαδικτύου και η ανάγκη να εφαρμόσουν μία εντατική έρευνα αναφορικά με το έγκλημα αυτό οι αρχές.

Τέλος πιστεύουμε ότι θα ήτο χρήσιμη μία διοργάνωση από κοινού με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τη συμμετοχή του Αρείου Πάγου ενημερωτικής Ημερίδας για την εφαρμογή του νόμου καθόσον το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στην άγνοια νόμου που δυστυχώς συναντάμε στους εφαρμοστές αυτού καθημερινά και στα αστυνομικά τμήματα σε όλη τη χώρα και δη στην επαρχία, όπου συμβαίνουν και πολλά εγκλήματα κατά των ζώων.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με τιμή,

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Η Πρόεδρος

Αναστασία  Μπομπολάκη»

Διαβάστε επίσης:

Με εγκύκλιο ο Άρειος Πάγος ζητάει απ'την Αστυνομία να τηρεί τη νομοθεσία στις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων

O νέος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θυμίζει πως εγκλήματα σε βάρος ζώων διώκονται στο πλαίσιο αυτοφώρου & πρέπει να τηρείται η νομοθεσία

Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την κακοποίηση ζώων

Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων

Τι ακριβώς διευκρινίζει η εγκύκλιος που εστάλη στις Εισαγγελίες

Τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων διώκονται στο πλαίσιο του αυτοφώρου και δεν απαιτείται η πληρωμή παράβολου για την μήνυση

Νέες εντολές και σαφείς οδηγίες από την ΕΛ.ΑΣ. για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων

Οι νόμοι που προστατεύουν τα ζώα

Τι αναφέρει για το παστούρωμα, το δέσιμο των ποδιών των ιπποειδών η νέα εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. (βίντεο)

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.