Στηρίξτε μας

Ευκαρπία Θεσσαλονίκης: Αδιάφορη η στάση αστυνομικών για τον αλυσοδεμένο σκύλο και τα νεκρά κουτάβια του (βίντεο)

3 Μαρτίου 2022 20:03 | Καταγγελίες
Ευκαρπία Θεσσαλονίκης: Αδιάφορη η στάση αστυνομικών για τον αλυσοδεμένο σκύλο και τα νεκρά κουτάβια του (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Σοκαρισμένος από τις εικόνες που αντίκρυσε σήμερα το πρωί είναι ο Νικόλας Οικονόμου, ο οποίος πηγαίνοντας για τρέξιμο στην περιοχή της Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης έξω από τον περιφερειακό βρήκε σ’ έναν περιφραγμένο χώρο ένα σκυλί σε τραγική κατάσταση κουλουριασμένο πάνω στα νεκρά νεογέννητα κουτάβια του. Τα πόδια του θηλυκού ζώου ήταν γεμάτα με αίματα. Σημάδι ότι είχε γεννήσει πρόσφατα.

 

Ο κ. Οικονόμου εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι το συγκεκριμένο σκυλί το βλέπει διαρκώς δεμένο εκεί εδώ και δύο χρόνια. Σήμερα ήταν η πρώτη φορά που δεν του γαύγισε και κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά. Πλησιάζοντας είδε ότι η σκυλίτσα κάθονταν κουλουριασμένη πλάι στα νεκρά νεογέννητα κουτάβια της. Σαν να προσπαθούσε να τα ζεστάνει. Τα μωρά όλα, μάλλον επτά στον αριθμό, ήταν ήδη νεκρά. Όλα ήταν με κλειστά τα μάτια.

EvkarpiaThessalonikisSkylosKoutaviaNekra3 3 2022 3Το ζώο πάνω στα νεκρά κουτάβια του.

Στον συγκεκριμένο χώρο που λειτουργεί μάλλον σαν στάβλος, αφού μέσα εκεί υπάρχει σήμερα ένα άλογο, βρίσκεται το μονίμως αλυσοδεμένο σκυλί. Το νερό της δεξαμενής, όπως βλέπετε και στο βίντεο, έτρεχε πάνω στο σπιτάκι του σκύλου και σήμερα η θερμοκρασία το πρωί ήταν τουλάχιστον μηδέν βαθμοί Κελσίου, καθώς όλοι οι νερόλακκοι ήταν παγωμένοι, όπως μας τόνισε ο κ. Οικονόμου.

EvkarpiaThessalonikisSkylosKoutaviaNekra3 3 2022 4Περισσότερα από πέντε τα νεκρά νεογέννητα.

«Είδα ότι έτρεχε από τη δεξαμενή νερό καθώς είχε γεμίσει και έκλεισα τη βρύση» μας εξήγησε. «Κάλεσα το 100 και περίμενα εκεί δύο ώρες μέχρι να εμφανιστεί περιπολικό από το Α.Τ. Πολίχνης. Ο ένας αστυνομικός ήταν εξαιρετικά απρόθυμος να βοηθήσει και μου έλεγε ότι η διαρκής αλυσόδεση δεν είναι παράνομη και καλά κάνουν και το δένουν για να μην πηδήξει τα βαρέλια και τους φύγει.».

«Πριν έρθει η Αστυνομία πήρα την αδερφή μου τηλέφωνο και μου έφερε σκυλοτροφή και ψωμιά. Η σκυλίτσα έτρωγε λες και δεν είχε ξαναφάει. Το ζώο με έβλεπε και έκλαιγε. Το δοχείο με την τροφή (ένα κομμένο πλαστικό μπιτόνι)  ήταν γεμάτο παγωμένο νερό, μόνο μερικές βρεγμένες κροκέτες έβλεπες στον πάτο του» μας είπε.

«Μόλις απομακρύνθηκα από τον χώρο είδα ένα ζευγάρι ηλικιωμένων – πιθανότατα οι ιδιοκτήτες – να καταφθάνουν με αγροτικό όχημα αφού στο μεταξύ μέσω τηλεοπτικής εκπομπής του ΣΚΑΪ είχε γίνει γνωστό το έγκλημα.».

EvkarpiaThessalonikisSkylosKoutaviaNekra3 3 2022 1Οι αστυνομικοί μπορούσαν να ζητήσουν να ενημερωθεί αμέσως η Εισαγγελία ώστε το σκυλί να κατασχεθεί τάχιστα.

Το πρώτο πράγμα που έκαναν οι δύο ηλικιωμένοι ήταν να μαζέψουν το λάστιχο από τη δεξαμενή, να λύσουν τον σκύλο και να τον βάλουν στο εσωτερικό μέρος του κτιρίου. Τα κουτάβια μάλλον τα πέταξαν και αμέσως αναποδογύρισαν τα δοχεία νερού και τροφής ώστε τίποτα να μη θυμίζει ότι εκεί ζούσε το σκυλί τους. «Ευτυχώς που υπάρχουν τα βίντεο τα οποία έχω τραβήξει και είναι στη διάθεση των αρχών.» μας τόνισε.

Οι δύο που πήγαν εκεί ήταν ένας άνδρας και μια γυναίκα. Το ηλικιωμένο ζευγάρι έφτασε στον χώρο πριν φτάσει η Αστυνομία, που προφανώς κινείται με άλλους ρυθμούς, και νόμιζαν ότι κανείς δεν έβλεπε τις καθαριότητες που κάνουν.

Όταν τελικά το περιπολικό έφτασε επί τόπου και ενώ ο αυτόπτης μάρτυρας έδειχνε στους αστυνομικούς τις φωτογραφίες και το βίντεο με το πως ήταν ο χώρος και το ζώο με κουτάβια του πριν λίγο, ο ένας αστυνομικός υπάλληλος δικαιολόγησε την κατάσταση ακόμα και το γεγονός ότι ο σκύλος είναι αλυσοδεμένος και τίποτα από όσα έβλεπε δεν του φαινόταν παράνομο. Είπε μάλιστα «εγώ δεν βλέπω εδώ κουτάβια», ενώ του εξηγούσε ο κ. Οικονόμου ότι οι ιδιοκτήτες του χώρου είχαν φτάσει πριν από αυτούς.

Τα στοιχεία καθώς και ο αριθμός του οχήματος των ιδιοκτητών μπορούν να οδηγήσουν αμέσως τις αρχές στους υπαιτίους αυτού του εγκλήματος. Πρόκειται για διαρκή μορφή παθητική κακοποίηση, που δεν μπορεί να διαψευστεί με κανέναν τρόπο.

Όχι μόνο άφηναν τον αλυσοδεμένο σκύλο τους να υποφέρει, όχι μόνο δεν τον στείρωσαν αν και δεν ήθελαν να φροντίσουν και να αναλάβουν τα κουτάβια του, αλλά άφησαν το ζώο να ζευγαρώσει και να γεννήσει δεμένο μέσα στο ψύχος χωρίς ούτε τα στοιχειώδη. Τα σκυλάκια στα χέρια αυτών των αδίστακτων ανθρώπων τα περίμενε μόνο ο θάνατος.

Και αυτοί τώρα θα βρουν δικαιολογίες για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Και δικαιολογίες θα βρουν να πουν και οι αστυνομικοί που δεν έκαναν αμέσως επί τόπου ό,τι μπορούσαν.

Όσο λοιπόν και εάν κάποιοι, με επικεφαλής τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο προσπαθούν να μας δείξουν πόσο φιλόζωοι είναι και ότι η ΕΛ.ΑΣ. άλλαξε και νοιάζεται για όσα συμβαίνουν στα ζώα, η πραγματικότητα είναι αυτή και σχεδόν πάντα τραγική. Αν δεν δημοσιευτεί το έγκλημα στα Μ.Μ.Ε. ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Αστυνομία θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αποφύγει να ασχοληθεί με την υπόθεση και κατά κύριο λόγο θα τρομοκρατήσει τους αυτόπτες μάρτυρες.

Οι μάρτυρες μάλιστα καλούνται ουσιαστικά να γνωρίζουν απ’ έξω τον ποινικό κώδικα και τον νόμο 4830/2021, για να αντιμετωπίσουν την άγνοια των αστυνομικών υπαλλήλων, τα ψέματα τους για το τι επιτρέπεται και τι όχι, μα κυρίως την αδιαφορία τους.

Τώρα μένει να δούμε το αν η αρμόδια Εισαγγελία στη δικογραφία που θα σχηματιστεί θα κατηγορήσει τους ιδιοκτήτες του ζώου για κακοποίηση σε βαθμό πλημμελήματος ή κακουργήματος...

Φυσικά θα ήταν χρήσιμο οι αρχές εφόσον αποφασίσουν να ασχοληθούν να διερευνήσουν και τις συνθήκες διαβίωσης των ιπποειδών...

Κάποιες από τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς

Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη άρθρο 9 (νόμος 4830/2021)

(ε) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου συντροφιάς, να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψή του, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.

(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς, εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων
κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.

(θ) Να μεριμνά, ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.

(ια) Σε κάθε περίπτωση, να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.

(δ) Οφείλει να φροντίζει να μην μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του, και πάντως όχι πάνω από δύο (2) ώρες την ημέρα, εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.

(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση, το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.

(στ) Οφείλει να μεριμνά, ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλον εξωτερικό χώρο τέτοιο, ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Δημήτρης

    Ελπίζω αυτοί οι κατ" ευφημισμό άνθρωποι όταν βρεθούν σε ανάλογη ανάγκη να πληρωθούν απο το κάρμα τους αναλόγως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.