Στηρίξτε μας

Ε.Ε.: Κατά της Ελλάδας για τον σκουπιδότοπο που «πνίγει» τις Caretta

11 Μάρτιος 2013 15:08 | Περιβάλλον
Ε.Ε.: Κατά της Ελλάδας για τον σκουπιδότοπο που «πνίγει» τις Caretta

Τo Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.) ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει εκ νέου κατά της Ελλάδας για την υπόθεση της χελώνας Caretta - caretta. Συγκεκριμένα η Επιτροπή – σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων – ζητεί από το Δ.Ε.Ε. να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα, διατηρώντας σε λειτουργία τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Ζακύνθου στην περιοχή του Καλαμακίου, στη θέση Γρυπαραίικα, παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε. (οδηγίες 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα, 99/31/ΕΚ περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων, 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας).

ZakynthosXYTA

Κατά την Επιτροπή οι ελληνικές αρχές:

- Ανέχονται τη συνέχιση λειτουργίας ενός ήδη υπερκορεσμένου Χ.Υ.Τ.Α. και δεν έχουν λάβει μέτρα για την αύξηση χωρητικότητάς του.

- Δεν έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα για την επίλυση ενός σημαντικού αριθμού προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί από διάφορες εκθέσεις αυτοψίας.

- Δεν έχουν ακόμη εκπονήσει και εγκρίνει το απαιτούμενο σχέδιο διευθέτησης για το Χ.Υ.Τ.Α. και δεν έχουν υποβάλει αίτηση για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας αποθήκευσης αποβλήτων, όπου να περιλαμβάνεται σχέδιο αξιολόγησης των πιθανών κινδύνων.

- Παρέτειναν, με κοινή υπουργική απόφαση του 2011, τη χρονική διάρκεια των Περιβαλλοντικών Όρων (οι οποίοι αποτελούν τη βάση της άδειας λειτουργίας) χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ εκτίμηση των επιπτώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30/1/2002 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε την Ελλάδα, για πρώτη φορά, διότι δεν είχε θεσπίσει αποτελεσματικό σύστημα προστασίας της χελώνας Caretta – caretta.

Διαβάστε επίσης:

Σκουπιδότοπος ο βιότοπος της καρέτα στη Ζάκυνθο!

Ζάκυνθος: Ξαναλειτουργεί η παράνομη χωματερή που βρίσκεται δίπλα στον βιότοτο των caretta – caretta

Ε.Ε.: Κατά της Ελλάδας για τον σκουπιδότοπο που «πνίγει» τις Caretta

Καταδίκη της Ελλάδας για την μη προστασία του βιότοπου της καρέτα στη Ζάκυνθο

Βρήκαν την καρέτα καρέτα χτυπημένη με τραύμα στο κεφάλι στο κεφάλι στο Κρυονέρι Ζακύνθου

Πέθανε η καρέττα που βρέθηκε χτυπημένη στο κεφάλι στο Κρυονέρι Ζακύνθου

Κινδύνευσε το «σπίτι της καρέτα» από την πρόσφατη πυρκαγιά στη Ζάκυνθο

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Συμφέριε καλύτερα το Ελληνικό κράτος να πληρώνει πρόστιμα παρά να κάνει τα έργα μάλλον. Αν δεν γίνουν αυστηρότερες οι ποινές που αφορούν τέτοιες καταστροφές ,θα γελούν ειρωνικά οι αρμόδιοι όταν βλέπουν τέτοιες ανακοινώσεις .Αστους να γ΄ραφουν θα λένε . Εμείς βάζουμε το χρήμα στην τσέπη ......

  2. δημητρης

    Αρκεί να δει κανείς τι εθνικότητας είναι σχεδόν όλοι οι εθελοντές του "Αρχελών". Φοιτητές από άλλες χώρες που καταλαβαίνουν ότι κάτι θαυμαστό υπάρχει στα μέρη της καρέτα, ενώ εμείς καταστρέφουμε τις παραλίες με beach party.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.