Στηρίξτε μας

Η Κομισιόν προτείνει απαγόρευση της αφαίρεσης των πτερυγίων των καρχαριών

21 Νοεμβρίου 2011 15:06 | Επικαιρότητα
Η Κομισιόν προτείνει απαγόρευση της αφαίρεσης των πτερυγίων των καρχαριών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα την απαγόρευση της «φρικτής» πρακτικής που συνίσταται στην αφαίρεση των πτερυγίων των καρχαριών πάνω σε αλιευτικά πλοία και στη συνέχεια τη ρίψη στη θάλασσα των ψαριών τα οποία εξακολουθούν να ζουν.

Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην προστασία των καρχαριών, των οποίων περίπου τριάντα είδη στον κόσμο απειλούνται με εξαφάνιση, κυρίως λόγω της μεγάλης ζήτησης των πτερυγίων τους, τα οποία χρησιμοποιούνται στις σούπες και θεωρούνται εξεζητημένη τροφή στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες.


«Με την κάλυψη του νομικού κενού στη νομοθεσία μας, επιθυμούμε να εξαλείψουμε τη φρικτή πρακτική της αφαίρεσης των πτερυγίων του καρχαρία και να εξασφαλίσουμε μια σαφώς καλύτερη προστασία των καρχαριών», δήλωσε η επίτροπος Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη.


Η νέα νομοθεσία της Ε.Ε. προβλέπει ότι τα αλιευτικά σκάφη στα ύδατα της Ε.Ε. και τα πλοία της Ε.Ε. που αλιεύουν στον κόσμο θα έχουν «την υποχρέωση να ρίχνουν τους καρχαρίες στη θάλασσα χωρίς να τους έχουν αφαιρέσει τα πτερύγια». Οι αλιείς είχαν μέχρι σήμερα τη δυνατότητα να ξεφορτώνουν τα κουφάρια και τα πτερύγια των καρχαριών σε διάφορα λιμάνια, το οποίο καθιστούσε πιο εύκολη την απόκρυψη της απάτης αυτής.

«Οι έλεγχοι θα διευκολύνονται εφεξής και θα γίνει πιο δύσκολο να αποκρύπτεται η αφαίρεση των πτερυγίων», σημείωσε η επίτροπος. Η απαγόρευση αφορά τους ισπανικούς και πορτογαλικούς αλιευτικούς στόλους, οι οποίοι ψαρεύουν σε όλους τους ωκεανούς, υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα αφορά επίσης τους Γάλλους, τους Γερμανούς και τους Βρετανούς αλιείς.

«Η πρόταση της Επιτροπής είναι ένα θετικό στάδιο για την προστασία των καρχαριών» κυρίως στον Ατλαντικό, ανακοίνωσε η ομοσπονδία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Shark Alliance.

«Η Ε.Ε., ιδιαίτερα η Ισπανία, είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές πτερυγίων στην Ασία», σημείωσε η ίδια. Η υπεραλιεία ευθύνεται για την εξαφάνιση 73 εκατομμυρίων καρχαριών ετησίως, σύμφωνα με την οικολογική οργάνωση Pew Environment Group (PEG), η οποία σημειώνει ότι περίπου 30 είδη καρχαριών απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση.


Πηγή: Α.Π.Ε. – Μ.Π.Ε.
 

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.