Στηρίξτε μας

Η Δημοτική Αστυνομία με νόμο (4483/2017) & πάλι αρμόδια μαζί με την ΕΛ.ΑΣ. για ελέγχους - πρόστιμα για κακοποίηση ζώων

13 Αυγούστου 2017 08:34 | Επικαιρότητα
Η Δημοτική Αστυνομία με νόμο (4483/2017) & πάλι αρμόδια μαζί με την ΕΛ.ΑΣ. για ελέγχους - πρόστιμα για κακοποίηση ζώων

Με το πολυνομοσχέδιο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) που ψηφίστηκε από τη Βουλή και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 31 Ιουλίου επανέρχεται και επίσημα πλέον η αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας παράλληλα με την Ελληνική Αστυνομία στη διενέργεια ελέγχου και βεβαίωσης διοικητικών προστίμων αναφορικά με τα ζώα (απουσία μικροτσίπ, εμβολιασμών, κακοποίησης κ.ά.). Θυμίζουμε ότι η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας τον Σεπτέμβριο του 2013 είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους δήμους καθώς η ΕΛ.ΑΣ. πολλές φορές επικαλούνταν και επικαλείται έλλειψη προσωπικού με αποτέλεσμα έλεγχοι σε οικόσιτα ζώα να μη γίνονται.

Τι αναφέρει ο νόμος 4483/2017 στο άρθρο 54

Ο νόμος 4483/2017 στο άρθρο 54 (Τροποποίηση διαδικασίας επιβολής και είσπραξης προστίμων του άρθρου 21 του ν. 4039/2012) αναφέρει τα εξής:

«1. Στην περίπτωση ιδ΄ του άρθρου 1 του ν. 4039/2012 (Α΄15) μετά τις λέξεις «και συγκεκριμένα οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας», προστίθενται οι λέξεις «καθώς και της Δημοτικής Αστυνομίας,».

  1. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4039/2012, μετά τον πίνακα, προστίθεται η φράση: «Τα ανωτέρω πρόστιμα αποτελούν έσοδο των δήμων στην περιφέρεια των οποίων διαπιστώνεται η παράβαση.».
  2. Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 4039/2012 αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Κατά τη διαπίστωση της παράβασης αυτή βεβαιώνεται επί τόπου. Επί της πράξης βεβαίωσης της παράβασης αναγράφονται υποχρεωτικώς: α) η αρμόδια αρχή και η προθεσμία προσφυγής σε αυτή, σύμφωνα με την παράγραφο 5, β) η παράβαση και το άρθρο του νόμου στο οποίο αναφέρεται αυτή, γ) το ύψος του προστίμου, όπως αυτά αποτυπώνονται στον πίνακα του παρόντος άρθρου. Η πράξη βεβαίωσης της παράβασης επιδίδεται στον παραβάτη και αντίγραφο της βεβαίωσης παράβασης αποστέλλεται άμεσα στην αρμόδια, σύμφωνα με την παράγραφο 5, αρχή.».

  1. Η παρ. 5 του άρθρου 21 του ν. 4039/2012 αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Ο παραβάτης έχει δικαίωμα να εμφανισθεί αυτοπροσώπως ή να υποβάλει έγγραφο υπόμνημα εντός προθεσμίας δέκα (10) εργάσιμων ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης στον προϊστάμενο της κτηνιατρικής υπηρεσίας ή, όπου αυτή δεν υπάρχει, στον προϊστάμενο του γραφείου γεωργικής ανάπτυξης του δήμου, στα όρια του οποίου τελέστηκε η παράβαση και αν αυτή δεν υφίσταται, στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας περιφερειακής ενότητας, προκειμένου να προβάλλει τις αντιρρήσεις του. Η απόφαση, με την οποία εξετάζονται οι αντιρρήσεις, πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη, με αναφορά στα συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία.».

  1. Η παρ. 6 του άρθρου 21 του ν. 4039/2012 αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Αν δεν προβληθούν αντιρρήσεις ή αν απορριφθούν, εκδίδεται απόφαση επιβολής του προστίμου από τον προϊστάμενο της, σύμφωνα με την παράγραφο 5, αρχής. Αντίγραφο της απόφασης επιβολής προστίμου αποστέλλεται στον οικείο δήμο, προκειμένου να επιδιωχθεί η είσπραξή του. Το πρόστιμο καταβάλλεται μειωμένο κατά το μισό, μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την κοινοποίηση της απόφασης επιβολής προστίμου στον παραβάτη. Αν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία, το πρόστιμο βεβαιώνεται ολόκληρο από την ταμειακή υπηρεσία του Δήμου, προκειμένου να επιδιωχθεί η είσπραξή του, σύμφωνα με τις διατάξεις της Κ.Ε.Δ.Ε..».

  1. Η παρ. 7 του άρθρου 21 του ν. 4039/2012 αντικαθίσταται, ως εξής:

«7. Τα έσοδα από τα πρόστιμα του παρόντος νόμου εγγράφονται με τρόπο διακριτό στον προϋπολογισμό του δήμου και διατίθενται αποκλειστικά για τη βελτίωση των δημοτικών καταφυγίων και κτηνιατρείων και για την αντιμετώπιση των δαπανών που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου αυτού.».

    1. Η παρ. 9 του άρθρου 21 του ν. 4039/2012 καταργείται.».

Διαβάστε επίσης:

Η διαδικασία επιβολής διοικητικού προστίμου μετά από καταδίκη ή διαπίστωση από αστυνομικό κακοποίησης - θανάτωσης ζώου

Π.Φ.Π.Ο.: Αναρμόδια η Δημοτική Αστυνομία για ελέγχους στα ζώα λόγω αλλαγής της νομοθεσίας

Στην ΕΛ.ΑΣ. οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας και για τα ζώα συντροφιάς

Οδηγίες για τα μπλοκάκια της Δημ. Αστυνομίας πάνω στα οποία κόβονται τα πρόστιμα

Η Αστυνομία αρμόδια και για την επιβολή διοικητικών προστίμων όταν ζώα κακοποιούνται

Πρόστιμα χωρίς μπλοκάκια μπορεί να «κόβει» η Δημοτική Αστυνομία

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Αντώνης

    Για το δήμο Νέας Σμύρνης που επι χρόνια και επιδεικτικά, παρανομει και απαγορεύει την είσοδο σκύλων στο άλσος Νέας.Σμυρνης και σε πλατείες της περιοχής τι μπορούμε να κάνουμε; Σε ποιον να απευθυνθούμε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.