Στηρίξτε μας

Ο Δήμος Σίφνου αφήνει χωρίς τροφή/νερό αδέσποτες γάτες και μαγαζάτορες εξαφανίζουν ταΐστρες

7 Ιουλίου 2021 08:00 | Καταγγελίες
Ο Δήμος Σίφνου αφήνει χωρίς τροφή/νερό αδέσποτες γάτες και μαγαζάτορες εξαφανίζουν ταΐστρες

Την απαράδεκτη στάση του Δήμου Σίφνου που κάνει τα «χατίρια» σε μαγαζάτορες οι οποίοι δεν θέλουν τ’ αδέσποτα - εν προκειμένω οι γάτες της Απολλωνίας - να βρίσκουν τροφή και νερό καταγγέλλει και στο www.zoosos.gr η Ζωή Μπακέλα, πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Σίφνου, που μας ενημέρωσε για την κατάσταση η οποία έχει προκληθεί εκεί σε βάρος των ζώων και σε αυτό το νησί των Κυκλάδων.

Το Φιλοζωικό Σωματείο Σίφνου στην ανακοίνωση του για τα προβλήματα, που έχουν προκληθεί από εκείνους οι οποίοι αντιδρούν στην τοποθέτηση ταϊστρών και ποτιστρών, και για το γεγονός ότι η δημοτική αρχή δεν γεμίζει (ως οφείλει) τα δοχεία με γατοτροφή και νερό επισημαίνει τα εξής:

«Τον Αύγουστο του 2020 ξεκίνησε ένας αγώνας τοποθέτησης ταϊστρών σίτισης – ποτίσματος αδέσποτων γατών στον Δήμο Σίφνου. Μετά από πολλές πιέσεις και κυνηγητό από μεριάς του Φιλοζωικού Σωματείου Σίφνου τοποθετήθηκαν οι περισσότερες, ενώ από τον Μάιο και μετά η πλειονότητα των δημοτικών ταϊστρών παραμένουν άδειες και από ξηρά τροφή και από νερό.

Μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2021 οι δημοτικές ταΐστρες γεμίζονταν με αποκλειστική μέριμνα των εθελοντών του Φιλοζωικού Σωματείου Σίφνου με τροφή που έδινε ο Δήμος Σίφνου μέσα από τον προϋπολογισμό σίτισης αδέσποτων. Ωστόσο από τις αρχές Μαΐου, καθώς οι εθελοντές είναι πλέον απασχολημένοι στις εποχιακές τους δουλειές που σχετίζονται με τον τουρισμό, οι ταΐστρες παραμένουν εντελώς άδειες καθώς η δημοτική αρχή δεν έχει αναλάβει - όπως οφείλει - το γέμισμα τους με αποτέλεσμα οι γάτες του νησιού να λιμοκτονούν. Παρά το ότι ότι έχουμε επανειλημμένα στείλει υπομνήματα στη δημοτική αρχή, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και το περιστατικό το οποίο περιγράφεται κατωτέρω και το οποίο αφορά την ταΐστρα μέσα στην Απολλωνία της Σίφνου, για την οποία έχει ξεκινήσει ένας αδικαιολόγητος πόλεμος, δεδομένου ότι οι μαγαζάτορες δεν ήθελαν να βρίσκεται ταΐστρα κοντά στα μαγαζιά τους, ούτε να υπάρχει συγκέντρωση αδέσποτων τα οποία ταΐζονταν από εθελοντές…

Συμφωνήθηκε λοιπόν μια νέα θέση μακριά από τα καταστήματα εστίασης και με πολύ αγώνα και κόπο σιγά - σιγά μεταφέρθηκαν οι περισσότερες γάτες ακολουθώντας τους εθελοντές μας με τη μέθοδο του "κοντορεβυθούλη"…

SifnosTaistresPotistres2021 1Φωτογραφία 1.

Ωστόσο στα τέλη Απριλίου η ταΐστρα ξηλώθηκε αυθαίρετα από τον Δήμο Σίφνου και τοποθετήθηκε πολύ μακριά, (φωτογραφία 1) μέσα στην ερημιά και τον ήλιο και έκτοτε παραμένει εντελώς άδεια (φωτογραφία 2-4) όπως και οι υπόλοιπες και βέβαια οι γάτες δεν έφταναν ως εκεί με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στους χώρους που παραδοσιακά ταΐζονταν…

Φωτογραφίες 2 έως 4

 

Ομάδα εθελοντών από το διοικητικό συμβούλιο του Φιλοζωικού Σωματείου Σίφνου μετακίνησε στις 21/6 εκ νέου τη ταΐστρα κοντά σε εναλλακτικό σημείο το οποίο είχε ήδη συμφωνηθεί τόσο με το δήμο και το σωματείο όσο και με το Α.Τ. Σίφνου.

Ωστόσο με την μετακίνηση αυτή άλλοι μαγαζάτορες εστίασης δημιούργησαν τεράστιο ζήτημα για τη νέα θέση της ταΐστρας ενώ πρέπει να τονίσουμε ότι το πλησιέστερο κατάστημα εστίασης είναι στα 40 μέτρα τουλάχιστον και από πάνω από τον σημείο που είχε τοποθετηθεί η ταΐστρα υπάρχει τοίχος ύψους 5 - 6 μέτρων όπου βρίσκεται άλλο κατάστημα εστίασης… (οι γάτες εννοείται ότι δεν μπορούν να σκαρφαλώσουν σε τέτοιο ύψος!!!)

Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες 5-7 ώστε να καταλάβετε ακριβώς τις αποστάσεις…

Φωτογραφίες 5 έως 7

 

Στις 30/6 εκ νέου συνεργείο του δήμου ξήλωσε την ταΐστρα, η οποία να τονίσουμε ήταν γεμάτη τροφή αγορασμένη από εθελοντές του Φιλοζωικού Σωματείου Σίφνου και έκτοτε αγνοείται η τύχη της…

Έχουμε στα χέρια μας έγγραφο από το ΥΠ.Α.Α.Τ. με βάση το οποίο δεν υφίσταται καμία απαγόρευση σχετικά με την τοποθέτηση ταϊστρών και επ’ αυτού έχει ενημερωθεί εγγράφως αφενός ο Δήμος Σίφνου και αφετέρου το Α.Τ. Σίφνου και παρ’ όλα αυτά κινήθηκαν αυθαίρετα, μονομερώς και αφήνοντας τις γάτες της Απολλώνιας νηστικές και χωρίς νερό εν μέσω καύσωνα…

Θα πρέπει οι μαγαζάτορες λοιπόν να κατανοήσουν ότι οι νόμοι όπως εφαρμόζονται σε όλη την Ελλάδα έτσι πρέπει να εφαρμόζονται ΚΑΙ στη Σίφνο και να εμπεδώσουν καλά ότι το μήνυμα που δίνουν στον τουρισμό είναι ότι η Σίφνος δεν είναι pet friendly… και αυτή τους η συμπεριφορά διαδίδεται ταχύτατα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό με αποτέλεσμα όλο αυτό να φέρει επιπτώσεις στον τουρισμό του νησιού από τον οποίο ζουν….».

Τι έχει ανακοινώσει ο Δήμος Σίφνου για τις ταΐστρες

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Δήμος Σίφνου είχε τονίσει τα εξής: «Ανακοίνωση της Επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος  διαχείρισης αδέσποτων ζώων: Προστασία των δεσποζόμενων και των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Φίλες & φίλοι,

Ενόψει των ακραίων καιρικών φαινομένων και των χαμηλών θερμοκρασιών που προβλέπονται, παρακαλείσθε:

Να προστατεύετε με όποιο πρόσφορο μέσο τα αδέσποτα ζώα, τα οποία είναι εκτεθειμένα στη βροχή ή και σε συνθήκες χωρίς καμία προστασία, φιλοξενώντας τα σε στεγασμένο – στεγνό μέρος.

Ιδιαίτερη φροντίδα, λόγω των καιρικών συνθηκών, θα πρέπει να λάβουν και οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων, σύμφωνα με το πλαίσιο  που θέτει ο Νόμος 4039/2012 (ΦΕΚ Α-15/2-2-2012). Τα ζώα κινδυνεύουν να πεθάνουν από την κακοκαιρία όταν είναι δεμένα και ανήμπορα να προφυλαχθούν από μόνα τους.

Ο Δήμος Σίφνου έχει ήδη τοποθετήσει ταΐστρες και ποτίστρες στους περισσότερους οικισμούς του νησιού μας, τις οποίες εφοδιάζουν με ξηρά τροφή εθελοντές και εθελόντριες.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα διαπιστώσετε παρακαλούμε να απευθύνεστε  τηλεφωνικά στα μέλη της Επιτροπής Βίλη Φιλιππίδου (τηλ. επικ.: 6947279313)  και Ευγενία Βαλέντζα (τηλ. επικ.: 6985882742), έτσι ώστε να υπάρξει μέριμνα για την άμεση  αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη συνεργασία,

Για την Επιτροπή διαχείρισης,

Η Πρόεδρος

Χρυσούλα Ποδότα».

Διαβάστε επίσης:

«Ειδυλλιακές» εικόνες με ζώα που κακοποιούνται καταγράφουν τουρίστες και στη Σίφνο

Γάτα νεκρή σφηνωμένη σε πλαστικό μπουκάλι στη Σίφνο

Σίφνος: Εγκατέλειψε το άρρωστο γαϊδούρι για να πεθάνει αβοήθητο

Σίφνος: Έχει για κατοικίδιο το κατσικάκι!

Σίφνος: Ποιος θα νοιαστεί για το αν σκότωσε τον σκύλο;

«Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» στη Σίφνο και στη Σέριφο

GAWF και BBF στείρωσαν αδέσποτα στη Σίφνο

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.