Στηρίξτε μας

Δικαιούνται αποζημίωσης όσοι χάνουν αιγοπρόβατα από αγέλες σκύλων

28 Φεβρουαρίου 2013 14:53 | Χρηστικά
Δικαιούνται αποζημίωσης όσοι χάνουν αιγοπρόβατα από αγέλες σκύλων

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στο νησί της Λέσβου με αφορμή τις επιθέσεις σε αιγοπρόβατα από σκυλιά στην Καλλονή και τον Μανταμάδο δεν τονίζουν μόνο τις ευθύνες που έχουν οι ιδιώτες οι οποίοι εγκαταλείπουν τα ζωντανά τους, ούτε μένουν μόνο στις ευθύνες που έχει και η δημοτική αρχή, επισημαίνουν ότι οι κτηνοτρόφοι μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση για τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο.

Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Δήμου τω Δήμω Λέσβου

«Το ζήτημα των αδέσποτων στο νησί μας είναι μεγάλο και σημαντικό. Δυστυχώς παρ’ όλες τις προσπάθειες που είχαν καταβληθεί τα προηγούμενα χρόνια από τους φιλοζωικούς συλλόγους, το πρόβλημα παρουσίας αδέσποτων σκύλων συνεχίζει να υφίσταται και το τελευταίο καιρό να διογκώνεται.

Διότι τα αδέσποτα ζώα είναι θύματα της ανθρώπινης ματαιοδοξίας, της απανθρωπιάς, της ανευθυνότητας καθώς και της έλλειψης αξιών. Τα πρόσφατα περιστατικά επίθεσης αδέσποτων ζώων σε κτηνοτροφικές μονάδες στην Καλλονή και τον Μανταμάδο είναι λυπηρά καθώς χάνονται αθώα ζώα και η περιουσία των συμπολιτών μας, στοιχείο εξαιρετικά καίριο στην περίοδο κρίσης που περνάμε.

Για τα περιστατικά αυτά πρέπει να ενημερώσουμε τους φίλους κτηνοτρόφους ότι δικαιούνται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ και πρέπει άμεσα να στραφούν σε αυτόν για την κίνηση της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση όμως τη βασική ευθύνη για κάθε βλάβη από αδέσποτα, σύμφωνα με τον πρόσφατο Νόμο 4039/2012, έχει ο Δήμος.

Έχουμε τονίσει πολλάκις και στο παρελθόν ότι ο Δήμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να παρέμβει σε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα. Είναι σημαντική η καταγραφή και σήμανση με microchip όλων των δεσποζόμενων ζώων σε συνεργασία με την διεύθυνση κτηνιατρικής.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στους κυνηγετικούς και ποιμενικούς σκύλους οι οποίοι, λόγω του μεγάλου τους αριθμού και της πλημμελούς σήμανσής τους με microchip, καταλήγουν να αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό των αδέσποτων, όπως βεβαιώνουν οι φιλοζωικοί σύλλογοι του νησιού μας.

Αντί λοιπόν να στρέφεται η μια κοινωνική ομάδα κατά της άλλης (κτηνοτρόφοι, φιλόζωοι –“οικολόγοι”, κυνηγοί κλπ) αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πιέσουμε το Δήμο Λέσβου να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, τόσο για τη διαχείριση των αδέσποτων όσο και για το σεβασμό της νομοθεσίας από τους ιδιοκτήτες ζώων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση οι Οικολόγοι Πράσινοι θα είμαστε πάντα παρόντες και με δημιουργικές προτάσεις θα συμμετέχουμε στο δημόσιο διάλογο ενώ δηλώνουμε ότι είμαστε διαθέσιμοι να προσφέρουμε κάθε νομική βοήθεια στους κτηνοτρόφους οι οποίοι θα διεκδικήσουν τη νόμιμη ικανοποίησή τους από το Δήμο Λέσβου».

Τι λέει ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης»

Ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης» με ανακοίνωση του τονίζει ότι «Τέτοιες επιθέσεις θα συμβαίνουν όσο υπάρχουν αγέλες αδέσποτων σκυλιών στη ύπαιθρο της Λέσβου, δηλαδή αγέλες πεινασμένων και εξαθλιωμένων σκυλιών.

Και αυτές οι αγέλες θα υπάρχουν όσο δεν εφαρμόζεται ένα συγκεκριμένο, διττό πρόγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος: αφ’ ενός η συστηματική στείρωση των ήδη εγκαταλειμμένων ζώων και οι όσο το δυνατόν περισσότερες υιοθεσίες.

Αφ’ ετέρου ο συστηματικός έλεγχος των ιδιόκτητων ζώων, ώστε να εφαρμοστεί πλήρως η ηλεκτρονική τους σήμανση (chip) και έτσι να αποφευχθούν οι μελλοντικές εγκαταλείψεις. Μόνο έτσι θα μειωθούν τα αδέσποτα ζώα στη Λέσβο, και μόνο έτσι δεν θα έχουμε προβλήματα στο μέλλον.

Ο μόνος που μπορεί να εφαρμόσει και να παρακολουθήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι ο κατά νόμο υπεύθυνος: ο Δήμος Λέσβου. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα, παρά τις συχνές εξαγγελίες και κάποια πρώτα, δειλά, βήματα.

Πρέπει να μάθουμε να διεκδικούμε το δίκιο μας από εκεί που πρέπει. Οι πληγέντες κτηνοτρόφοι, πέραν των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση και από τη Δημοτική Αρχή, καθώς ζημιώθηκαν λόγω δικών της παραλείψεων. Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης ενημερώνει ότι θα στηρίξει τα τυχόν αιτήματα αποζημίωσης των κτηνοτρόφων και θα τους παράσχει κάθε δυνατή νομική υποστήριξη».

Διαβάστε επίσης:

Ποιος φταίει που σκυλιά σκοτώνουν αιγοπρόβατα στη Λέσβο;

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.